سریال های مناسبتی درایام خاص سال از جمله «نوروز» بیش ازدیگرسریال ها مخاطب مستمر دارند.از جمله این سریال ها یا مجموعه ها می توان به طنز اجتماعی پایتخت 3به کارگردانی سیروس مقدم اشاره کردکه ازسریال های پربیننده بود. هر فردی با دیدن فیلمی می تواند برداشت های مختلف و حتی متفاوت و متضادی داشته باشد لذا به همه نظرات مخالف با نظرم احترام می گذارم.تحلیل من بیشتر ازمنظر اجتماعی است و از نظرهنری نمی توانم اظهار نظر کنم.این تحلیل به منزله تایید همه موارد این مجموعه نیست ولی می خواهم به برخی از پیام های قابل انتقال از این مجموعه اشاره کنم.چون فیلم ها پیام های مختلفی را می توانند به مخاطبین خود انتقال دهند.
:مجموعه پایتخت به چند دلیل مورد اقبال قرار گرفت و حتی برخی ا ز افراد تکرار روز بعد راهم می دیدند.مسئولیت پذیری اعضاء خانواده در قبال یکدیگر و تاثیر آن در موفقیت ها و حل مشکلات و بحران های زندگی به خوبی در این فیلم به آن تاکید شده بود.شاید یکی از مشکلات زندگی امروزی فاصله گرفتن افراد از یکدیگر و بی تفاوتی در قبال دیگران است.« نقی» حتی در زمان حضور در بزرگترین رویداد کشتی در جهان هم از«بهبود» غافل نبود. علیرغم اختلافاتی که نقی با ارسطو یا بهبود داشت ولی فضای کلی حاکم بر خانواد، فضای صمیمی بود. به خوبی نشان داده شد که هر جا صمیمیت و جو عاطفی حاکم باشد نوع برخورد ما با مشکلات هم متفاوت خواهد بود.عکس آن هم صادق بود هر جا اختلاف زیاد می شد تنش هم بیشتر می شد.(فراموش نکنیم که هر فبلمی می تواند مستقیم ویا غیرمستقیم حامل پیام های مختلفی باشد).
سادگی در زندگی وجه مشخصه دیگراین مجموعه بود.در زندگی امروزی به اصطلاح« برج مان بیشتر از خرج مان است».گاهی اوقات برای شاد کردن شریک زندگی مجبور به پرداخت هزینه های گزافی هستیم که کمر مان را می شکند.ولی در این مجموعه تاکید شد که اگر در زندگی مان عشق باشد رنگ زندگی هم تغییر می کند.به جای هزینه های آنچنانی می توان با یک چای خوردن در نعلبکی یکدیگر را سورپرایز کرد.لحظه ای که هما با نقی دراستدیوم می نشیند و به اصطلاح می خواهد «دو پینگ کند» یکی از لحظات ناب این مجموعه بود.حرف های که از ته دل به یکدیگرمی زدند را یک بار اگر مجددا مرور کنیم می توانیم این موضوع را بخوبی درک کنیم.لحظاتی که کمتر در زندگی امروزی مان شاهد آن هستیم، حرف های که کمتر شنیده می شود.فقر محبت درد زندگی امروزی مان است و عامل بسیاری از مشکلات ما.همه ما تشنه محبت هستیم وکانون خانواده یکی از بهترین کانون ها برای سیراب شدن از محبت است.در آن لحظه ای که همه ونقی با هم حرف می زدند و چای می خوردندو حرف هایی که زدند خیلی هم اشک ریختند.نمی خواهم بگویم اشک ریختن نشانه موفقیت یک فیلم است.ولی نمی توان منکر این بود که این اشک ها همین طوری ریخته شدند.همه ما زندگی و ارتباط عاطفی را دوست داریم.گفتگو در خانواده ضرورتی اجتناب ناپذیر است ولی بسیاری از سوءتفاهم ها از همین گفتگو نکردن ها ایجادمی شود.رفتار زن« اوس موسی»با ایشان هنگام بازگشت به خانه بعد از یک مدت طولانی نشاندهنده همین مسئله است.یا روشی که برادران زن اوس موسی انتخاب کردند روش مناسبی برای گفتگو نبود یا زمان مناسبی را هم انتخاب نکرده بودند. چرا که «اوس موسی مهمان» داشت و دراین زما ن می توان گفتگوی سازنده داشت. مهارتی که فقدان آن یا ضعف در استفاده از آن می تواند تبعات منفی زیادای داشته باشد که الان هم همین گونه است.
صداقت یکی از مولفه های اخلاق اجتماعی است که در زندگی خانوادگی هم معنا پیدا می کند.در این مجموعه بخوبی آثار مثبت و منفی صداقت و دروغ نشان داده شد.حتی «چو چانگ» هم در قبال دروغ واکنش های تندی نشان می دهد یعنی این نه فقط درجامعه ایران یا استان مازندران بلکه در سایر مناطق دنیا (فارغ از نگاه های سیاسی) هم نسبت به دروغ حساسیت هایی وجود دارد. یا آنجایی که ارسطو با تلفن همراه از صحبت های مربی چینی که رقیب نقی بودپنهانی فیلم می گیرد نوع واکنش نقی گویای نفی این نوع کار ها در فرهنگ ما دارد.یا آنجا که مربی نقی پیشنهاد دو پینگ می دهد واکنش نقی دیدنی است.البته نمی خواهم بگویم که در کشتی دوپینگ ندا شتیم ولی این نوع رفتار ها در فرهنگ ما و دنیا پسندیده نیست.
:وجه مشخصه دیگر این مجموعه این بود که موفقیت هر یک از اعضای خانواده، بدون همکاری و مشارکت افراد دیگر خانواده امکان پذیر نیست.موفقیت نقی در کشتی و مشکلاتی که برای نقی بعد از خرابی خانه اش ایجاد می شود یا دردسر هایی که «بهبود»بعد از تیر خوردن می کشد بدون همکاری دیگر اعضای خانواده قابل تخمل نبود یاتحمل آن سخت بود.
:استفاده از موسیقی های مناسب دراین مجموعه بر جذابیت آن افزوده بود.بدون شک حضور گروه هنری موسیقی علی آباد کتول و خطه مازندران چون آقای حسینی که ار نامداران استان گلستان در کتولی خوانی است ،موجب شده تا این انتخاب ها به خوبی صورت گیرد.
میهمان نوازی یکی از ویژگی های ایرانیان و از جمله مازندران های است که دراین فیلم به خوبی نمایش داده داده شده است. توجه به شادی به عنوان یک حق ضروری در زندگی(حتی با وجود مشکلات متعدد)، توجه به جایگاه سالمندان در خانواده(که پرداختن به این موضوع خود یک گفتگویی مفصلی را می خواهد)، نحوه نامگذاری فرزندان(بویژه آنجا که «فهیمه» همسر بهبود با لحاظ شرایط دینی به ذکر نام پیشوایان دین اشاره می کند) یاتوجه به دعا و ذکر برای موفقیت و حل مشکلات که در فرهنگ ما جا افتاده است(توجه به رفتار «هما» همسر نقی در این مجموعه)، استفاده «ارسطو» از کلمات بیگانه در صحبت ها به عنوان نمادی برایبا فرهنگ بودن و داشتن اطلاعات بیشتر نسبت به دیگران(چون به کشورهای دیگر سفر می کرد)، تغییر نوع پوشش ارسطو(که مطابق با فرهنگ ما نبود و «نقی» بارها به این موضوع اعتراض می کند)، بیان مشکلات کشتی به عنوان ورزش ملی که درمازندران جایگاه ویژه ای دارد، بیان مشکلات محیط بانان، استفاده ابزاری از افراد(مثل بهبود)، ایجاد دغدغه و حساسیت نسبت به یوزپلنگ ایرانی (فکر می کنم به شکل خوبی مطرح شد گرچه ممکن است همه محیط بانان این نوع مشکلات را نداشته باشند چون نسبی است)،توجه وتاکید به به مرام پهلوانی و جوانمردی به جای قهرمانی و ... از ویژگکی هیای دیگر این مجموعه بود. از آنجایی که هیچ مجموعه ایی کامل و بدون نقص نیست مجموعه پایتخت 3 هم از این قائده مستثنی نیست که منتقدین به برخی از آنها اشاره کردند.
در مازندران یا به عبارت بهتر تبرستان قدیم، مردم با گویش های مختلفی صحبت می کنند که ممکن است با هم تفاوت داشته باشد و این موضوع را نباید بهانه ایی برای ایجاداختلاف کرد.
www.mousavichalak.ir
نظر شما