میلیون​ها کتاب​نخوانی که ارشد و دکترا دارند/ فاجعه تیراژ از دولت نهم آغاز شد

یک ناشر با هشدار نسبت به پایین آمدن شمارگان (تیراژ) کتاب در کشور گفت: مدرک تحصیلی میلیون‌ها نفر در ایران کارشناسی ارشد و دکتراست، اما تیراژ کتاب‌ به 500 نسخه رسیده است.

محمد عزیزی، مدیر نشر روزگار  در گفت‌و‌گو با ایسنا، درباره علت پایین‌ آمدن شمارگان کتاب و رسیدن شمارگان برخی کتاب‌ها به 500 نسخه گفت: پایین آمدن تیراژ کتاب‌ها بعد از قطع یارانه‌ کاغذ در چندساله اخیر و در زمان معاونت فرهنگی آقای محسن پرویز رخ داد.

او ادامه داد: هدف آن‌ها از برداشتن یارانه کاغذ، عوض کردن جهت حمایت‌ها از ناشران به سوی مخاطبان و دانشجویان بود و سعی داشتند با این کار یارانه را عادلانه‌تر بین ناشران تقسیم کنند؛ اما در عمل این‌گونه نشد و متأسفانه مشکلاتش تا الآن باقی مانده است.

این ناشر اظهار کرد: در آن زمان من کاغذ را بندی 6000 تومان تهیه می‌کردم، همین باعث پایین بودن قیمت کتاب‌ها می‌شد و بهترین کمک به مخاطب بود، اما حالا بزرگترین مشکل ما ناشران تأمین کاغذ بندی 80هزار تومان است و وقتی این اتفاق رخ داده واضح است که قیمت کتاب هم باید هفت - هشت برابر افزایش پیدا کند. ضمن اینکه هزینه‌های دیگری مثل دستمزد، لیتوگرافی، صحافی و... را هم باید به آن اضافه کرد که در این چند سال اخیر به طور طبیعی بالا رفته و همه این‌ها به قیمت کتاب افزوده است.

او با اشاره به نکات یادشده در بالا بردن هزینه انتشار کتاب ادامه داد: وقتی این تغییرات برای ناشران در حوزه نشر کتاب رخ داده و هزینه‌ها زیاد شده یکی از راهکارهای ناشران برای پایین آوردن قیمت کتاب کم کردن از تیراژ کتاب است که در این صورت هم باز قیمت خود کتاب بالا باقی می‌ماند.

عزیزی در ادامه گفت: وقتی این اتفاقات برای ناشران رخ می‌دهد و هزینه‌ها بالا می‌رود، ناشر به چاپ‌های دیجیتال روی می‌آورد و در این‌گونه چاپ‌ها نیز معمولا ناشر به حداقل‌ها اکتفا می‌کند. البته این چاپ خیلی فرقی با چاپ‌های دیگر ندارد، اما تفاوت عمده آن در این است که کتاب‌ها شبیه کپی می‌شوند، در صورتی که چاپ مرسوم زینک می‌خواهد، ولی در اینجا زینک حذف می‌شود، چون ناشر با خود فکر می‌کند که وقتی من مخاطب ندارم چرا به جای هزار نسخه 100 نسخه چاپ نکنم و متأسفانه گاهی این کار باعث می‌شود که ناشری پس از اینکه کتابی را در 100 یا 200 نسخه چاپ کرد در نوبت دوم که کتاب را در همین تیراژ چاپ می‌کند روی جلد آن به تعداد چاپ‌های کتاب اضافه می‌کند و این موضوع می‌تواند مخاطب را گول بزند. البته در اینجا باید بگویم که در این مملکت کدام کار ما واقعا درست است که در حوزه کتاب همه‌چیز درست باشد؟

این ناشر اظهار کرد: ما در کشور حدود 75 میلیون جمعیت داریم که میلیون‌ها نفر از آن‌ها تحصیلات بالای کارشناسی ارشد و دکترا دارند اما هیچ‌کدام آن‌ها اهل کتاب‌خواندن نیستند و اگر به نمایشگاه کتاب هم می‌آیند در سال فقط یک بار است.

عزیزی در ادامه افزود: در حال حاضر صنعت نشر نیازمند حمایت مستقیم وزارت ارشاد است تا بتواند یارانه‌ها را دوباره به بخش نشر برگرداند. در گذشته دولت به ناشران وام 9 درصد می‌داد و وزارت ارشاد از کتاب‌های چاپ اول خریداری می‌کرد، اما در چند سال اخیر این امکان‌ها هم از ناشران گرفته شد و تمام این‌ها باعث شد که صنعت نشر به این وضعیت بیافتد.

مدیر نشر روزگار گفت: در شرایط فعلی که تیراژ کتاب‌ها بسیار پایین آمده است تقریبا می‌توان گفت که مخاطب کتاب در جامعه حذف شده و به همین خاطر جامعه صدمه‌اش را خواهد خورد، چون وقتی جامعه‌ای اهل کتاب نباشد، اهل فرهنگ هم نیست و به همین خاطر مردم آن جامعه مدام دچار آسیب‌های اجتماعی می‌شوند. در این شرایط آن‌ها دیگر قادر نیستند با هم درست برخورد کنند و در برخوردهایشان دچار عصبانیت می‌شوند و قادر نخواهند بود برنامه‌ریزی خوبی برای خود و خانواده خود داشته باشند. همه این آثار ناشی از نبود مطالعه و کتاب‌خوانی است.

او با اشاره به نام‌گذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» اظهار کرد: امیدواریم این نام‌گذاری با شعار برگزار نشود و مسئولان رسیدگی به موضوعات فرهنگی از جمله مسئله کتاب را جدی بگیرند.

 

6060

 

کد خبر 355529

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    35 1
    دولت نهم همه اش فاجعه آفرید چون بر اساس دروغ و تظاهر افترا شکل گرفت
  • بی نام A1 ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    29 1
    عمق فاجعه و محل تاسف دردآور جایی است که مهمتدورین مرکز ملی ارتقای کتابخوانی یعنی کتابخانه ملی فقط و فقط به همین میلیون​ها کتاب​نخوانی که ارشد و دکترا دارند اجازه استفاده از ذخایر این گنحینه را میدهد و در این مجموعه را به روی محققین علاقمند غیر مدرک گرا بسته اند. به عبارت دیگر فقط افرادی که مایل به استفاده کتب نیستند مجارند بیایند کتاب بخوانند.
    • بهروز IR ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
      9 1
      گل گفتی
  • بی نام IR ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    14 0
    وقتی از بچگی به بچه ها یاد میدهند که هر کسی پرسید چه کتابهایی دوست داری بگه کتابهای علمی تازه اون هم به دروغ هیچ انتظاری برای کتابخوان شدن جامعه نباید داشته باشیم. فرهنگ کتابخوانی را باید با جا انداختن ادبیات برای جامعه پیش برد اما در کشور ما حتی آن عده ای هم که ادعای فضل و دانشمندی دارند مطالعه شان محدود به کتابهای دانشگاهی و علمی است و دیدن رمان در دست افراد در جامعه مساوی با تمسخر آنهاست.
  • حمید IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    17 1
    متاسفانه خیلی ازمسولان کشوری به خاطر پرستیژ و پست مدیریتی مدرک دکترا رو خریدن وبه تبع آن خیلی ها هم برای عقب نماندن از قافله اغلب در پیری مدرک گرفتن در حالی که شاید حتی یک کتاب هم نخوندن پیشنهاد میکنم تدریس حداقل یک ترم دردانشگاه اجباری بشود تا معلوم بشود عیار این کتاب نخونده ها چقدره البته خیلی هاشون تودانشگاهها هم نفوذ کردند بدبخت افرادی مثل من که دو دوره نفر اول کنکور شدم وحالا یه کارمند یک لاقبام
  • دانشجو IR ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    4 5
    بسیاری افراد به دلیل گرانی کتابهای فارسی از کتابخانه ها استفاده میکنند کتاب های انگلیسی هم راحت در اینترنت یافت میشوند و با تبلت میشه مطالعه کرد
  • بی نام IR ۱۸:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    3 4
    راستش من خودم تو دانشگاه درس میدم و وقتی به همکارام نگاه میکنم همش در حال مطالعه هستند کافیه فقط ببینید روزی چند تا مقاله از سایتهای معتبر دانلود میشه نکته اینه که مفهوم تیراژ تغییر کرده تیراژ امروز دیگه نامحدوده و مطالعه حداقل روزی یک ساعت بین قشر تحصیل کرده عادیه البته خوب یه عده هم از تحصیل فقط مدرکش رو لازم دارند ولی حداقل تو اکثر تحصیل کرده ها مطالعه جز لاینفک زندگیه مگه از تحصیلاتشون نون نخورن
  • سلام RO ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    3 4
    خبر دروغ /جمعیت کشور رو اگر 75 ملیون فرض کنیم تقریبا 20 ملیون دانش اموزند و در کنار 5 ملیون کمتر دیبلم و بی سواد حساب کنیم باقیمانده میشود50 ملیون.وقتی میگویم ملیون ها دکتر و ارشد یعنی حداقل 2 ملیون.ایا واقعا حالا از هر 25 نفر یک نفر دکتری و ارشد هست؟این نون از امار دروغ هست
  • بی نام A1 ۲۰:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    2 1
    در این مملکت کدام کار ما واقعا درست است که در حوزه کتاب همه‌چیز درست باشد؟
  • مالار CA ۲۱:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۷
    2 0
    من کسايی رو ديدم دکترا قبول شدن که خندم ميگيره
  • رویا US ۰۲:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۸
    1 0
    چرا به جای اینکه ماجرا را ریشه ای بررسی کنیم عادت داریم همه چیز را به یک دوره یا یک نفر مرتبط کنیم . کتاب خوانی عادتی است که از خانواده ومدرسه شروع می شود و دهها سال است که هیچ فرقی نکرده . یعنی اساسا ما برای نمره گرفتن وامتحان دادن کتاب می خوانیم و درمدرسه فقط انبوه کتابهای تست معرفی می شود و باورکنید هر دانش آموز یا دانش جویی برای این امتخانات تستی سالی صدها هزارتومان خرج می کند .
  • بی نام A1 ۰۳:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۸
    1 1
    وضعیت موجود به هیچ وجه دور از انتظار و عجیب نیست زیرا هم اکنون در مقابل دانشگاه تهران عالیترین مرکز تحصیلات علمی پایان نامه های کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا می فروشند و البته همه اینها معلول و محصول علتهایی است که همگان میدانند و نیاز به ذکر آنها نیست.

آخرین اخبار