در میان تمامی رخدادهای غم‌انگیزی که در یکی، دو هفته اخیر موسیقی سنتی و کلاسیک ایران را در خود فرو برده است، شنیدن خبری توفیق‌آمیز می‌تواند فضایی تازه به سپهر موسیقایی کشورمان ببخشد.

خبر این است"‌آلبوم ناگفته(untold) به آهنگسازی و تنظیم حافظ ناظری برای دومین بار در زمره پرفروش‌های موسیقی سنتی جهان قرار گرفت.
سایت بیلبوردـ(billboard) که از جمله معروفترین سایت‌های ارزیابی فروش انواع آلبوم‌های موسیقی در جهان به شمار می‌رود، در گزارش هفتگی خود از بخش آلبوم‌های موسیقی سنتی و کلاسیک(Traditional Classical Albums) ابتدا این آلبوم را در هفته منتهی به 12 آوریل در رده دوم این بخش از نظر فروش قرار داد. یک هفته بعد آلبوم ناگفته رقیبان را پشت سر گذاشت و به صدر جدول آمد تا برای نخستین بار یک آلبوم موسیقی سنتی ایران به چنین توفیقی در حوزه اقتصاد موسیقی دست یابد.

از آن تاریخ تا هفته گذشته که بار دیگر این آلبوم در صدر پرفروش‌ها قرار گرفت و بار دوم رکورد قبلی خودش را بهبود بخشید،این گونه نبود که آلبوم به کناری رود ، بلکه در رقابت تنگاتنگ با آلبوم‌های دیگر در رده های دوم تا چهارم قرار داشت و لذا این احتمال هست که بار دیگر و برای بار سوم این آلبوم را در صدر پرفروش‌ها ببینیم.


این آلبوم در اوایل نوروز امسال هم چنین توفیقی را نصیب موسیقی ایران کرد که متاسفانه به دلیل تعطیلی مطبوعات انعکاس درخوری نیافت و باز هم متاسفانه خبر توفیق دوباره آن در سایه درگذشت شوک برانگیز استاد محمدرضا لطفی بزرگ قرار گرفت.طبیعی است که تلالو نام محمدرضا لطفی و آنهم چنین حادثه‌ای هر حادثه خوب و بد دیگر را در سایه قرار دهد.[گیسوی چنگ ببرید به مرگ می ناب؛یادی از استاد محمدرضا لطفی]

اما زندگی با "زنده‌اندیشی" است که استمرار می‌یابد و به قول استاد سایه"زنده‌اندیشان به زیبایی رسند"

در اهمیت این رخداد همین بس که تا کنون (تا آنجایی که نگارنده در خاطر دارد و حداقل 20 سالی است اخبار موسیقی سنتی و کلاسیک ایران را رصد می‌کند)چنین توفیقی نصیب هیچ آلبوم موسیقی ایرانی نشده است.البته نفس کار بزرگ حافظ ناظری در گام نهادن در چنین طرح و پروژه بزرگ و سهمگینی ستودنی است.
به یاد دارم که در سال‌های اولی که او گام در این وادی نهاده بود، با طعن و تشنیع برخی دوستان و البته حسودان روبرو شد.شاید خود حافظ ناظری هم اندکی تعجیل کرد که خبر شروع چنین پروژه‌ای را اعلام کرد و البته شاید ما و جماعت اهل موسیقی و به خصوص حسودانی که نه خود کاری می‌کنند و نه مایلند دیگران کاری کنند، زیاد او را جدی نگرفتند و بر آتش چنین گمانی نفت‌های فراوانی افشاندند تا خوب شعله‌ورش کننند. اما او به فراست و در یک سکوت دو ساله ، بی‌هیاهو و هیابانگ کار خود کرد و به جلو رفت تا زمانی که اواخر امسال به یکباره پایان کارش را اعلام کرد تا نشان دهد که دود از کنده بر می‌خیزد و همچنانکه پدر بزرگوارشان(استاد شهرام ناظری)مرد عبور از صخره‌های سخت و صعب در موسیقی ایرانی است، او نیز در این مکتب آموخته است که چنین قدم‌های بزرگی بردارد و گام در وادی‌ها درشت و صعب نهد.


در هر حال اگرچه سرقت‌های موسیقایی در ایران [سارقان و آسان خواران و آلبوم تازه حافظ ناظری]اجازه نمی دهد تا موسسات و شرکت‌های ایرانی سودی از تولید کارشان به دست آورند،اما ورود موسیقی ایران به بازار‌های بزرگتر و جهانی این مزیت را دارد که اقتصاد موسیقی ایران را تحولی دوباره ببخشد.
این نکته از آن جهت اهمیت دارد که دروازه‌ای تازه به روی موسیقی سنتی ایران باز می‌شود.در جهان معاصر نیز ثابت شده است زمانی طرحی موفق می‌شود و گام در وادی‌های جهانی می‌نهد که از بازار تقاضای مناسبی برخوردار باشد. تا کنون به رغم آنکه چهره‌های بسیاری در موسیقی ایران آمدند و البته در داخل کشور شهرت و اعتباری چندین برابر حافظ ناظری داشته و دارند، اما در نهایت این حافظ ناظری بود که کلید ورود به چنین بازاری را به دست گرفت و قفلش را باز کرد. البته پیش از این هم چند کار صورت گرفت اما هیچکدامشان با چنین اقبالی در بازار تقاضای جهانی روبرو نشدند.

این گونه قطعا موسسات و شرکت‌های بزرگ موسیقی و تهیه‌کنندگان جهانی در آینده نه چندان دور توجهی ویژه به موسیقی سنتی ایران خواهند داشت، چرا که دریافتند سرمایه گزاری روی این موسیقی بازده اقتصادی مطلوبی هم دارد.از این بابت باید بر همت آقای ناظری آفرین گفت و بر دستان او بوسه تحسین زد که چنین پروژه‌ای را به اینجا رسانده است که چند مدتی نام موسیقی سنتی را بر تارک سایر گونه‌های کلاسیک و سنتی موسیقی دنیا بنشاند.

توضیح: این یادداشت در روز یکشنبه هفته جاری در صفحه آخر روزنامه اعتماد منتشر شد.

کد خبر 356320

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محسنم A1 ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۱
    19 1
    این آلبوم یه شاهکاره شرقیه.حتما تهیه کنید و لذت ببرید از این آلبوم.البته مختاباد جان صدا و سیما ما درگیر حامد زمانی هست.....
  • شانلی A1 ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۱
    16 1
    چه عجب که بالاخره یه خبر از این آلبوم فاخر و خالق نابغه ی اثر منتشر کردین واقعاً اگه حافظ ناظری هر جای دیگه حضور داشت، به خاطر این توفیق بی نظیرش بارها ازش تقدیر می شد؛ ولی افسوس که اینجا ......
  • جوان پیر IR ۲۱:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۱
    3 5
    آلبوم مجموعا خوب بود ولی ضعف هایی داشت و اونقدر که ادعایش رو داشتند عالی نبود، من خبر کار کردن حافظ ناظری روی این آلبوم رو از سال 86 شنیدم و تا امسال منتظرش بودم و اونجوری که باید نبود ولی نمیشه انکار کرد که آثار جدید بودند و بعضا نفیس، و در کل بنظرم شروع خوبی برای این هنرمند جوان است و امید وارم هر چند وقت یک بار شاهد کارهای جدیدش و پیشرفتش باشیم
    • بی نام IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۱
      2 3
      دقیقا. بعد ده سال انتظار و کلی تبلیغات استاد ناظری بزرگ و مصاحبه های گوناگون منم انتظار بیشتری از آلبوم داشتم. اگه این همه سر و صدا نمیکردند بهتر بود. مخصوصا اون جمله حافظ ناظری که گفت منم میتونستم مثله بعضی ها بشینم کنار پدرم و تنبکی بزنم و آوازی بخونم ولی من میخوام کاری متفاوت که دنیا تا به امروز ندیده ارائه کنم، یعنی تلفیق موسیقی شرق و غرب
    • هوشنگ US ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۱
      6 1
      جنس كار حافظ با جنس كار همايون خيلي فرق داره اون در موقام يك مولف و آهنگساز خودشو مطرح كرده و نه خواننده صرف ضمن اينكه حافظ هم در اين آلبوم و با تحريرهاي پيچيده اي كه داده و البته اوج و فرود صداشو هم در معرض گذاشته غير مستقيم به استاد شجريان نشون داده كه تنها پسر اون نيست كه مي تونه كارهاي پيچيده آوازي مثل آثار عبدالقادر مراغي را بخونه ، اما من انتظار داشتم و دارم و همه علاقه مندان كار حافظ و استاد شهرام ناظري منتظرند كه يك كار آوازي جدي از حافظ بشنوند چون انصافا صدايي متفاوت دارد
  • حسین IR ۲۳:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۱
    4 3
    این آلبوم سنتی نیست. در بهترین حالت موسیقی تلفیقیه
    • بی نام IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۱
      4 1
      سنتی در دستگاههای موسیقی ما نیست، و تلفیقی از سنتی ما و سمفونیه، و تمام سازها کلاسیکیه، پس کسی بگه کلاسیک بیراه نرفته