بشار اسد رئیسجمهوری سوریه که تایک سال پیش در زمره مغضوبین جامعه بینالمللی بود، اندک اندک از لاک دفاعی خارج میشود و در قامت رئیسجمهوری فرو میرود که نه تنها در داخل مرزهای وسریه محبوب است بلکه میتواند نقش میانجی برای آشتی در کشورهای همسایه را هم بازی کند . اینبار مناقشه میان حماس و قتح با تاریخچهای حداقل سه ساله پروندهای است که بر روی میز کار بشار قرار گرفت . مردی که در طول یک سال گذشته حسن نیت خود را برای میانجیگری و برقراری صلح برخلاف ادعاهای رهبران ایالات متحده به تصویر کشیده است.
در نخستین مرحله از تلاشهای بشار برای میانجیگری میان حماس و فتح ، روز گذشته رئیسجمهوری سوریه پذیرای خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس بود .دو طرف راهکارها و گزینههای موجود را برای حصول به نتیجه موثر مورد بررسی قرار دادند.
رییسجمهور سوریه بر حمایت این کشور از تلاشهای صورت گرفته در زمینه آشتی ملی و اهتمام دمشق به وحدت و یکپارچگی فلسطین و حمایت از هرگونه تلاشی در راستای موفقیت آشتی ملی و پایان یافتن اختلافات داخلی فلسطین تاکید کرد.
اسد بر این اعتقاد است که برقراری آشتی ملی، تنها راهی است که فلسطینیان در سایه آن می توانند حقوق خود را احقاق و با چالش های موجود مقابله کنند.
به نظر میرسد که این بار ملاقاتها و برنامههای در دست اجرا همچون دفعات پیشین، تنها در حد رد و بدل کردن آرزو و امیدواری میان طرفین نباشد، چرا که طبق اعلام برخی منابع آگاه اسد به طور رسمی از محمود عباس دعوت کرده است تا جهت بررسی اوضاع فلسطین به این کشور سفر کند.
صائب عریقات، مذاکره کننده ارشد فلسطین و یکی از نزدیکترین افراد به محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان دو هفته پیش بنا به دعوت سوریه راهی دمشق شد و در دیدار با رهبران سوریه و بشار اسد، رییس جمهوری این کشور دعوتنامه رسمی از محمود عباس برای سفر به دمشق را جهت پیگیری تحولات فلسطین، جهان عرب و فرآیند صلح با گذشت بیش از یکسال از رکود بوجود آمده در این فرآیند، دریافت کرد.
این منابع تاکید کردند: توافقی در خصوص زمان دقیق این سفر صورت نگرفته است.
منابع مذکور اظهارات برخی منابع در سازمان آزادی بخش فلسطین در دمشق را مبنی بر امکان برگزاری نشست بین محمود عباس و خالد مشعل، رییس دفتر سیاسی جنبش حماس تحت نظارت بشار اسد را رد کرده و افزودند: چنین دیداری تا پیش از امضای سند آشتی ملی توسط جنبش حماس مطرح نیست.
این در حالی است که قرار بود محمود عباس چند ماه پیش بنا به دعوت طرف سوری به دمشق برود که این سفر به دلیل اعتراض به موافقت تشکیلات خودگردان فلسطین در ماه اکتبر با تاخیر تصویب گزارش ریچارد گلدستون، رییس کمیته حقیقت یاب سازمان ملل متحد در خصوص جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه در شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو لغو شد.
هر چند که برخی از مقامات تشکیلات خودگردان امکان برقراری صلح با حماس را رد کردهاند ، اما به نظر میرسد که این بار بشار اسد قصد دارد با گردهم آوردن مقامات فلسطینی راهکاری عملی برای پایان دادن به جنگ داخلی در فلسطین بیاید.
نظر شما