شماره جدید ماهنامه اینترنتی رخداد به جنگ اخیر غزه و امکان مداخله سیاسی در آن اختصاص یافته است. آیا حقوق بشر میتواند جنگی از این دست را حل و رفع کند؟ و یا چگونه نهادهای بینالمللی در جلوگیری از بروز چنین فاجعهای ناتواناند؟ اینها سؤالاتی است که همچنان در قرن بیستویکم، طلایهدار تمدن و بشریت، ذهن انسان را به خود درگیر میکنند.
جنگ اخیر غزه و حملات هوایی و زمینی اسرائیل به فلسطینیهای ساکن نوار غزه واکنشهای مختلفی را در جهان به همراه داشت. روشنفکران و سیاستمداران دنیا اغلب در قبال آن موضع گرفتند و از آنسو مردم کشورهای مختلف نیز به انحای گوناگون اعتراض خود را به این جنگ نشان دادند. گستره این اعتراضات به حدی بود که در میانه این هجوم حدود 500 اسراییلی که چندین تن از آنان از بازیگران و محققان سرشناس بودند، نامهای به سفیران کشورهای خارجی در اسراییل فرستادند و در این نامه بهکارگیری فوری و آنی اقدامات بازدارنده و تحریمها را مطالبه کردند. گوردن براون، نخستوزیر انگلیس اعلام کرد که خاورمیانه در تاریکترین لحظات تاریخ خود بهسر میبرد. واسلاو هاول نوشت: «در غزه اخلاقیات پایهای بشر در مخاطره است. فلسطینیهای غزه ـ و در واقع همه آنها که در این سرزمین زندگیهای تباهشده خود را بدون هیچ امیدی ادامه میدهند ـ نمیتوانند منتظر دولتهای جدید یا نهادهای بینالمللی بمانند تا بلکه آنها کاری کنند». و تحلیلهایی از این دست در طول جنگ غزه و پس از آن ادامه داشت. اما این موضع کمتر در میان روشنفکران ایران بررسی و اغلب از نگاهی دولتی به جنگ غزه پرداخته شد.
دومین شماره ماهنامه اینترنتی رخداد، با عنوان «فاجعه: انساندوستی یا سیاست» به بررسی و تحلیل جنگ غزه و موضعگیریهای پیرامون آن اختصاص دارد. مراد فرهادپور در سرمقاله این شماره با طرح این موضوع که «پرسش از اینگه چه کسی عملاً میتواند به جنگ خاتمه دهد پرسشی سیاسی است»، هر گونه موضعگیری اخلاقی یا انساندوستانه را درباره جنگ غره بیفایده خوانده و نوشته است:
«آن آکسیومی که فراتر از همه اطوارهای انساندوستانه و چانهزنیهای حقوقی/ اخلاقی، روشنی و صداقت سیاسی را تجسم میبخشد، و از منظر وضعیت واقعی مردم غزه از هر فلسفه اخلاقی نیز اخلاقیتر و انسانیتر است، چیزی نیست مگر اعلام این اصل که مسئولیت فاجعه بر دوش همان کسانی است که ختم آن فقط در گرو تصمیم و عمل آنهاست.»
در دومین شماره ماهنامه اینترنتی رخداد مقالاتی از مراد فرهادپور، امین حامیخواه، جواد گنجی، نادر فتورهچی، امید مهرگان، امیرهوشنگ افتخاریراد، طارق علی، ایمانوئل والرشتاین و مایکل والزر به چشم میخورد. این شماره از 21 بهمنماه، در سایت رخداد منتشر شده است. و علاقهمندان برای مطالعه آن میتوانند پیدیاف آن را در اینجا مشاهده کنند.
نظر شما