اینکه وزیر دانای ما رفت رخداد تلخی برای بیشتر دانشگاهیان بود. اما جانشین ایشان باید از اشتباهات گذشتگان پند بگیرد. اینکه تعدادی غیرعادلانه و بدون شایستگی لازم بورسیه شدند، تلخ است. اینکه عده ای در این سال ها بدون ضابطه عضو هیات علمی شدند، تلخ است. اینکه عده ای از همکاران ما به دلایل غیرعلمی از کار محروم شدند، تلخ است. اما تلخ تر آن است که ما فقط در موردش حرف بزنیم و فقط در دعواهای سیاسی از آن بهره ببریم. پیشنهاد می شود بدون سروصدا باید این پرونده ها را بست و راه اشتباه را اصلاح کرد.

1- کسی نمی تواند منکر اشتباه در دادن بورسیه شود. اما مگر این اشتباهات و رانت ها فقط در این دوره بوده است؟ اگر دادن بورسیه و استخدام در ادوار گذشته بر مبنای شایستگی بود، بخشی از نیروهای متخصص و نخبه، کشور را ترک نمی کردند و این موضوعی است که مقامات کشوری نیز بارها پیرامون آن سخن گفته اند، فقط تفاوت آن در شدت و ضعف این مواضع است. آقای دکتر "نجفی" به عنوان سرپرست وزارت علوم، اگر به راستی می خواهند حق به حق دار برسد، در اولین قدم تمامی دانشجویان دکترا را بورسیه کنند. بورسیه به معنای استخدام نیست بلکه بگذارند همه از منابع موجود عادلانه استفاده کنند، فرقی بین دختر وزیر و پسر روستایی نباشد. اگر پول کافی برای بورس کردن همه دانشجویان دکترا نیست، بورس آن سه هزارنفر را بین همه دانشجویان تقسیم کنید. باور کنید بسیاری از دانشجویان دکترا که بورسیه نیستند با شرایط سخت زندگی می کنند. آنها هم حق دارند از حقوق برابر بهره مند شوند. داشتن حداقل حقوق برای دانشجویانی که بناست وقت و اندیشه آزاد برای پرداختن به کارهای پژوهشی داشته باشند کمترین وظیفه ای است که دستگاه آموزش عالی، دولت و مجلس ما باید فراهم کنند. در غیراین صورت نباید آنها را بگیرد.

2- در استخدام های دوره قبلی نیز اشتباهاتی شده است. بی توجهی به شایسته سالاری در کشور ما سابقه طولانی دارد. برای نمونه ما کم نداشتیم مواردی که افراد با رزومه بسیار قوی از استخدام محروم شدند و به عکس "دوست و رفیق" عده ای فرصت یافتند تا به راحتی به دانشگاه راه یابند [مراجعه شود به یک مورد تکان دهنده که دیروز در همین سایت منتشره شده است]. وزارت علوم می تواند با تشکیل کمیته ای مستقل، وضعیت استخدام همه کسانی که در حقشان ظلم شده را مجددا بررسی کند. در صورتی که رزومه آنها از افراد استخدام شده قوی تر است، یا جایگزین افراد قبلی شوند یا حداقل آنها هم شانس داشته باشند به کادر هیات علمی بپیوندند.

3- در مورد اعزام به خارج، وزارت علوم باز هم باید به خارج دانشجو اعزام کند. این دانشجویان باید روش درست کار علمی را بیاموزند. اگرچه اولویت باید رشته هایی باشد که ما ضعیف تر هستیم، به خصوص علوم پایه. ولی این بار نه از بین فرزندان وزرا و مسوولان، بلکه از بین افرادی که شایسته اند ولی فاقد هرگونه رابطه و پارتی هستند. اعزام به خارج (به هر شکل ممکن) به پویایی نظام آموزشی کمک می کند.
حتی در علوم انسانی که به ظاهر در داخل کشور امکانات آن موجود است، فرستادن دانشجو به دانشگاه های معتبر به بهبود کیفیت این علوم در کشور ما کمک می کند. ما در نظام آموزشی خود نباید اشتباهی که در صنعت خودروسازی کردیم تکرار کنیم و فکر کنیم خودکفا شده و قادر به تربیت هر نوع متخصصی هستیم. سطح بسیاری از دانشگاه های ما از دبیرستان بالاتر نیست. از طرفی ما باید به دانشجویان خارجی هم بورس بدهیم به ایران بیایند و کلاس های ما را رنگین کنند. کیفیت آموزش عالی به دادوستد علمی و به خصوص اعزام دانشجو و استاد به خارج و پذیرش دانشجوی خارجی و استفاده از استادان خارجی نیاز دارد.

4- وزیر جدید باید برای جهانی شدن جایگاه ایران در علم تلاش مضاعف کند. یکی از این راه ها پرداختن به زبان خارجی است. ما برای آنکه بتوانیم دانشجوی خارجی جذب کنیم باید حداقل زبان انگلیسی را به خصوص در دوره های تحصیلات تکمیلی به زبان فارسی اضافه کنیم. تلاش کنیم موانع تدریس و نگارش پایان نامه تحصیلات تکمیلی به زبان های بین المللی برداشته شود.

همزمان منتشر شده در شرق

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 372190

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۳:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۵
    10 0
    بهترین راه ادامه رسیدگی به بورسیه های غیر مجاز و حذف تمام آنها و اخذ هزینه های انجام شده و قرار دادن اسامی این افراد در لیست سیاه استخدام و پست و مقام دولتی است .
    • بی نام A1 ۲۰:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۶
      2 0
      اینکه تعدادی غیرعادلانه و بدون شایستگی لازم بورسیه شدند، تلخ است. اینکه عده ای در این سال ها بدون ضابطه عضو هیات علمی شدند، تلخ است... بعد هم سرپوش بذاریم و بی خیال . آیندگان چه قضاوتی می کنند. این جوری علم را توسعه نمی دن. بذارید این مسئله شفاف بشه . اگه مسئله شایسته سالاری بذارید علمی باشه . بابا ای ول
  • مسعود A1 ۰۳:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۵
    3 0
    من دانشجوي دكتري شيمي هستم ، نمي دونم چرا وقتي اين متن رو خوندم دلم لرزيد شايد واسه اينه كه من و امثال من تو رنج سني 25 تا 30سال در بدترين شرايط مالي زندگي ميكنيم و اونقدر پارتي نداريم كه يه كار پاره وقت معمولي داشته باشيم چه برسه باينكه بخايم بورسيه بشيم. تو قضيه بورسيه ها هم واقعيتش من احساس نميكنم حقم خورده شده چون تو دوستاي خودم اونقدر آدماي شايسته هستند كه در واقع حق اوناست كه خورده شده و اگه به شايسته سالاري بود احتمالا نوبت به من نمي رسيد واسه بورسيه شدن.
  • حامد A1 ۰۴:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۵
    0 7
    همه اینا با برگشتن احمدی نژاد و اصولگرایان به قدرت حل می شه
  • علی A1 ۰۴:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۵
    3 0
    نه تنها مدارکشان باید بی اعتبار گردد بلکه بعلت آگاه بودن از رانت بایستی مجازات هم شوند . ضمنا هر حقوقی هم که از این بابت گرفته اند بایستی با خسارت آن به بیت المال برگردانند . این عین عدالت هست ...
  • آیدین EU ۰۵:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۵
    10 0
    سلام. من هم یکی از همین کسانی هستم که بعد از سالها درس خوندن در خارج از کشور از جیب خودم به ایران برگشتم، ولی دیدم که عملا فراخوان هیات علمی هم باند بازی هست . هر که پارتی کلفتتری داشته باشد انتخاب میشود. ۲ مورد در شهید بهشتی برای من اتفاق افتاد، در همین پایتخت، و اینطور که میبینم در خارج ارزشم بیشتر هست و شاید برگردم.شاید واقعا تو ایران به من که این همه سوابق درخشان دارم احتیاج نیست.
  • مجید IR ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۵
    0 1
    کاری نداره که منو جذب کنید واسه دکتری دیگه هیچ حرفی نمیزنم
  • بی نام A1 ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۵
    4 0
    من دانشجوي دكتري در يك دنشگاه دولتي هستم 34سال سن دارم ولي كاري ندارم بيمه ندارم به صورت حق التدريس در دانشگاه پيام نور تدريس مي‌كنم باور مي‌كند درآمد من براي يك سال حتي به 2 ميليون هم نمي‌رسد. هزينه هاي زندگي با خودمه. اول هر ترم دچار اظطراب مي‌شوم كه نكنه اين چند واحدرو هم بهم ندن. بايد حسابي مواظب دخل و خرجم باشم اگر بيمار شدم بايد خود درماني كنم چرا كه هزينه درمان ندارم.از بسياري از خواسته هايم چشم پوشي كرده ام تا جايي كه مي‌توانم در هزينه هايم صرفه جويي مي‌كنم با اينهمه دغدغه حالا هم اميد ندارم كه حتي پس از فارغ التحصيلي يك كار ساده و نه عضو هيات علمي داشته باشم. اين است وضعيت ما. كساني كه قصد تحصيل در دوره دكتري را دارند پيشنهاد مي كنم تا جايي شاغل نشده ايد درس سراغ دكترا خواندن نرويد