۰ نفر
۱۱ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۰

معصومه ابتکار *

دریاچه حالش بهتر بود؛ به خاطر بارندگی بسیار خوب هفته های گذشته گویا 25 سانتی افزایش ارتفاع آب داشته و می شد این تغییر را به چشم دید. البته تا بهبودی کامل حال دریاچه راه درازی در پیش است.

پنج شنبه صبح خیلی زود برای بازدید از دریاچه ارومیه و اقداماتی که براساس برنامه کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه صورت می گیرد به همراه تعدادی از همکاران وارد تبریز شدیم. افتتاح مرکز پایش، هماهنگی و آینده پژوهی دریاچه ارومیه که امکانات پایش دریاچه را فراهم می کند، به همراه استاندار، اولین برنامه بود. بعد با ماشین از میانگذر دریاچه عبور کردیم و مسیر ورود آب و ایرادات موجود در سازه پل مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

متاسفانه در احداث پل میانگذر شهید کلانتری، الزامات زیست محیطی که سازمان بر آن تاکید داشت نادیده گرفته شد و امروز ضرورت دارد با ایجاد تغییراتی، مسیرهای تبادل و گردش طبیعی آب در دو سوی میانگذر باز شود.

در ادامه مسیر به صحنه فیلمبرداری فیلمی داستانی بر محور دریاچه ارومیه هم سری زدیم و سپس به رشکان رفتیم. جمعیتی از فعالین و سمن های محیط زیستی و دانشگاهیان عزیز حضور داشتند و گزارشی از برنامه لایروبی رودخانه ها برای رسیدن آب به دریاچه و سایر اقدامات و تلاش های محلی ارایه شد.

خط لوله انتقال آب از رشکان به جزیره اشک دریاچه ارومیه با هدف تامین آب مورد نیاز حیات وحش این جزیره به همراه سه دستگاه هلی کم برای تصویربرداری هوایی از دریاچه ارومیه در اینجا به بهره برداری رسید.

بعد از رشکان در مسیر مهاباد در روستاهای قره داغ و خورخوره به منظور دیدار با مردم و ارایه گزارش اقدامات صورت گرفته برای کشاورزی پایدار و حفاظت از تالاب ها توقف داشتیم. در سال های گذشته تالاب کانی برازان به معنای «چشمه جوشان» با حمایت جامعه محلی حفاظت شده و زمینه گردشگری طبیعی و پرنده نگاری در آن فراهم شده است.

در ورود به این روستاها با دختران شاد روستایی عکس گرفتیم. آنها از کارهایشان گفتند و من و همکارانم به خود از هموطنی با ایشان بالیدیم. در این سفر البته همراهی معاون وزیر کشاورزی، استانداران و مدیران بسیار مهم بود.

در روستای درگه ارسخان نیز با مردم در مسجد جلسه داشتیم. در ده روستای اطراف با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست طی هفته های گذشته برنامه تاسیس سازمان های محلی زنان و صندوق های اعتبارات خرد به منظور بهبود معیشت و احیای دریاچه ارومیه به اجرا در آمده است. آنجا نیز گزارش های بسیار خوبی توسط بانوان از شش روستا ارایه شد.

بعد هم در سر مزرعه شاهد اقدامات فنی برای افزایش بهره وری و کاهش مصرف آب بودیم. طرح کشاورزی پایدار و تغییر الگوی کشت، کاری زمان بر و البته بنیادین است که می تواند به الگوی کشاورزی کشور تبدیل شود. در این طرح مدیریت منابع آب، اصلاح الگوی کشت، ساماندهی چاه های کشاورزی، لایروبی رودخانه های منتهی به دریاچه، توجیه و آموزش روستاییان ساکن حوضه دریاچه و اصلاح نگاه مردم به این مسایل با هم در نظر گرفته می شوند.

بی شک کاهش مصرف آب از چاه های پیرامون دریاچه ارومیه ضروری بوده و می توان با رها سازی آب مازاد از پشت سدها و لایروبی آنها و رودخانه ها به انضمام تلاش برای حفظ تالاب ها، شرایط بهتری را برای دریاچه فراهم کرده باشد تا حال دریاچه خوبِ خوب شود.

* معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست

این یادداشت پیش از این در وبلاگ رییس سازمان محیط زیست منتشر شده است.

۴۷۴۷

کد خبر 383499

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سیروس A1 ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    50 2
    برای کاهش اثر جاده وسط دریاچه که در افزایش دمای آب در تابستان عملکرد منفی دارد. پیشنهاد میکنم لوله های بتونی بزرگ با فاصله کوتاه در زیرجاده کار گذاشته شود تا آب دو طرف دریاچه گردش داشته باشندو البته اگر گوش شنوا باشد
  • بی نام A1 ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    33 1
    ممنون از زحمات شما
  • بوک A1 ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    5 65
    مطمئنا خشک میشود.
    • بی نام A1 ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
      5 9
      من میییییییییییییییییییدونم
  • بی نام IR ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    12 2
    درود بر شرف ات
  • بی نام RO ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    13 0
    مگر خدا کاری کند
  • وحیدرک IR ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    10 0
    ممنون از بارندگی
  • بهنام IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    13 0
    وقتی کارشناسان ژاپن 25 سال پیش گفتند اجازه بدید میان گذر شیشه بسازییم در عوض از این لجن برداش کنیم کسی نشنید بجای ستون بتونی با خاک میان گذر ایجاد کردیم دریاچه به دو قسمت تقسیم شد هورا کردیم صبح شد ماشینها داخل آب بودن
  • بی نام A1 ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    6 0
    خدایا شکر.
  • بی نام A1 ۱۹:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    2 1
    خدا خیرت دهد دکتر ابتکار
  • بی نام A1 ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    5 0
    خانم ابتکار تکلیف شرکت آلوده کننده و بیماریهای لاعلاج زای "نئوپان فومنات"در منطقه توریستی ماسوله چی شد پس؟همچنان ادامه بدهند؟؟؟ متاسفم که نظر منو پخش نمیکنید ولی من همچنان امیدوارم پیامهایم به ایشان برسد
  • ناکجا اباد IR ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۲
    11 1
    سلام / اگر جاده لعنتی را بردارند اب دریاچه درست میشود
  • بی نام A1 ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۲
    6 0
    یادش به خیر بهترین تفریح ما شنا تو دریاچه اورمیه بود.یادش به خیر تابستونا به شوق دریاچه می رفتیم بنادر اطرافش و چقدر لذت می بردیم به فکرم هم نمیرسید که اون دریاچه زیبا به این حال و روز بیافته
  • بی نام IR ۰۴:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
    3 0
    حالا بخاطر بارندگی 30 سانتیمتر بالا میاد ولی تابستان 1 متر پایین میرود