به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، كنفرانس با حضور و سخنراني بان كي مون دبيركل سازمان ملل متحد افتتاح شد. سخنرانان ديگر نخست وزير ژاپن، وزير خارجه فرانسه در جلسه اصلي اول بودند. امپراطور و ملكه ژاپن هم دقايقي در افتتاحيه مراسم شركت كردند.
نخست وزير ژاپن گفت: دولت ژاپن در چهارسال آينده مبلغ ٤ ميليارد دلار در "برنامه همكاري سنداي در ماهش ريسك سانحه" سرمايه گذاري مي كند. تاكيد خاص در اين كنفرانس بر تغييرات اقليمي، تو سعه پايدار سامانه هاي هشدار پيش هنگام سوانح طبيعي" است. تاكيد شد كه؛ ٧٠ درصد خسارت سوانح طبيعي به تغييرات اقليمي مربوط است و ٩٠ درصد اين خسارت به كشورهاي توسعه نيافته و درحال توسعه وارد مي شود.
مهدی زارع دانشیار پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در روز اول در جلسه وزرا براي "سامانه هاي هشدار پيش هنگام سوانح " به نمايندگي از سوي ايران صحبت كرد، او در مورد توسعه سامانه هاي لرزه نگاري و شتابنگاري و سرمايه گذاري حدود ٧ ميليون دلاري (٢٠ ميليارد توماني) دولت در نوسازي و به روز رساني شبكه ملي شتابنگاري كشور (مركز تحقيقات راه مسكن و شهرسازي)، و تلاشهاي روبه رشد در توسعه سامانه هاي هشدار پيش هنگام زلزله و ساير سوانح طبيعي" توضيح داد و از كشورهاي پيشرفته براي تسريع و تسهيل اين فعاليتها براي مشاركت علمي- بين المللي دعوت كرد.
اين دعوت با استقبال چندين گروه بين المللي مواجه شد و براي همیاري اعلام آمادگي كردند. زارع در جلسه رسمي وزرا در مورد "بازسازي و بازتواني بعد از سانحه" نیز با ذكر تجربه زلزله ١٣٨٢ بم صحبت كوتاهي در مورد چالشهاي بم بعد از بازسازي و امروزه ١١ سال بعد از زلزله داشت.
بعد از آن نماينده يونسكو پاريس در برنامه سامانه هاي هشدار پيش هنگام براي همكاري هاي منطقه اي بين المللي منطقه اي و همچنين نماينده چندين كشور در جنوب آسيا و اروپا براي به اشتراك گذاري تجربيات اعلام آمادگي كردند.
3 پیشنهاد ایران
در همین رابطه اسماعیل نجار معاون وزير كشور و رييس هيات اعزامي ایران به ژاپن يكشنبه صبح در مورد فعاليتهاي ايران در دهه گذشته و انتظارات و چالشهاي ایران در سطح ملي و بين المللي در كاهش ريسك سانحه و برنامه هاي پيش رو در سطح ملي ارايه كرد.
او گفت: براساس برآوردهاي جهاني ايران در فهرست 10 کشور اول بلاخيز دنياقرار دارد. در طول دو دهه اخير خسارات و تلفات زيادي به کشور ايران به واسطه رخداد زلزله، سيل، خشکسالي هاي طولاني مدت و ساير مخاطرات طبيعي وارد شده است. يکي ازپديده هاي نو ظهور حادث شده در ايران پديده طوفان هاي گرد و غبار مي باشد که حدود يک دهه است بدليل مشکلاتي همچون کمبود منابع آب در منطقه وکاهش حق آبه هاي مرزي تشديدگرديده است که استمرار اين پديده خسارات جبران ناپذيري را در بخش هاي فعال اقتصادي بخصوص در حوزه کشاورزي و سلامت بر مردم تحميل نموده و لازم است در يک اقدام بين المللي با هماهنگي کليه کشورهاي درگير، برنامه ريزي هاي لازم چاره انديشي گردد.
نجار گفت: از اين رو کاهش ريسک حوادث بيش از دو دهه است که در سياستهاي کلي نظام و برنامههاي توسعه اي کشور مورد تاکيد قرار گرفته است که اغلب اين اقدامات هم راستا با چارچوب کاري هيوگو بودهاند. برخي از اين دستاوردهاي مهم به شرح ذيل هستند:
1- تصويب قانون تشکيل سازمان مديريت بحران کشور؛ طبق اين قانون سطح مديريت حوادث به "شوراي عالي" ارتقا يافته که رياست آن بر عهده رييس جمهور مي باشد و فعاليتهاي تمام ارگانهاي مرتبط را درمي گيرد.
2 اجراي برنامه هاي بهسازي و مقاوم سازي مستحدثات نظير:
ايمن سازي مدارس و مراکز آموزشي؛ در اين راستا مبلغ 4.5 ميليارد دلار اعتبار براي بازسازي و مقاومسازي در کمپين جهاني "مدارس ايمن" اختصاص داده شده است که تاکنون بيش از 56500 کلاس درس بازسازي شده و تعداد بيش از 28000کلاس درس مقاومسازي شده است. اين فرآيند تا تکميل بازسازي و مقاومسازي تمام مدارس و مراکز آموزشي ادامه خواهد يافت.
بازسازي و مقاوم سازي واحدهاي مسکوني روستايي؛ سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکوني با استفاده از تسهيلات دولتي، کمک بلاعوض و مشارکت همه جانبه مردم بهسازي و مقاوم سازي شده اندکه تاکنون ۱.۷ ميليون واحد مسکوني به اتمام رسيده است.
تصويب پروژه هاي مطالعاتي و تأمين اعتبار در راستاي عمل به شعار کمپين جهاني بيمارستانهاي ايمن در برابر بلايا.
3- توسعه بيمه کشاورزي: با توجه به خشکسالي و اثرات تغيير اقليم سالهاي اخير در ايران، نسبت به گسترش بيمه محصولات کشاورزي و دامي اقدام گرديده و با حمايت دولت ضريب نفوذ بيمه کشاورزي به ميزان 50 درصد در راستاي برنامه پنجم توسعه افزايش يافته است.
4- تهيه گزارش ملي جمهوري اسلامي ايران حاوي پيشرفت هاي حاصل از اجراي برنامه اقدام هيوگو در کشور و ارسال به دبيرخانه راهبرد بين المللي کاهش بلاياو همچنين مشارکت در فرآيندهاي مشورتي چارچوب بعد از 2015.
معاون وزیر کشور در ادامه گفت: تجارب سالهاي اخير نشان مي دهد که چارچوب کاري هيوگو آگاهي عمومي در مورد کاهش خطرپذيري حوادث را افزايش داده است با اين وجود براي دستيابي به اهداف چارچوب اقدام هيوگو چالشهايي وجود داشته است که به اين شرح هستند:
1 فقدان منابع مالي کافي براي سرمايهگذاري مؤثر در کاهش ريسک
2 شکافهاي فناوري و دانش مخاطرات در کاهش خطرپذيري
3 نا کافي بودن تعهدات براي همکاري هاي بينالمللي و منطقهاي
4 کمبود استانداردها و روشهاي مشترک براي بهبود کيفيت برنامههاي کاهش خطرپذيري
بر اين اساس برخي از مهمترين پيشنهادات جمهوري اسلامي ايران به کشورهاي حاضر در اين اجلاس به شرح ذيل مي باشد:
1. سرمايه گذاري در تحقيقات و مطالعات علمي و کاربردي و تکنولوژيکي در جهت شناخت لايههاي موثر و ظرفيت سازي در کاهش ريسک حوادث؛ در اين راستا تعهد کليه کشورها بخصوص کشورهاي توسعه يافته در راستاي تامين منابع مالي،دانش مورد نيازبراي کاهش ريسک سوانح و اشتراک گذاري آن ضروري است.
2. دسترسي آزاد به اطلاعات، تجهيزات و فناوريهاي پيشرفته در کاهش خطرپذيري حوادث؛ اين دسترسي بايد آسان، سريع و خالي از تبعيض باشد تا در اقدامات مربوط به کاهش بلايا دیده شود. ما از جامعه بين الملل مي خواهيم با توجه به ماهيت بشر دوستانه اقدامات کاهش ريسک سوانح طبيعي، ملاحظات سياسي از قبيل تحريم ها در تامين اطلاعات و امکانات و فناوري هاي مورد نياز کنار گذاشته شوند.
3. توسعه همکاريهاي منطقهاي در پيشگيري و کاهش اثرات ناشي از سوانح؛ بنا به اشتراکات جغرافيايي، اجتماعي و اقتصادي اهميت زيادي در استفاده از تجارب موفق و ظرفيتهاي مشترک دارد. لذا به نظر ميرسد در تقسيم بندي هاي انجام شده مي بايستي در دفاتر منطقه اي راهبرد بين المللي کاهش بلاياي سازمان ملل متحد تغيير يا باز تعريف ساختار با توجه به اشتراکات مذکور انجام شود.
نجار در پایان گفت: با توجه به تجارب جمهوري اسلامي ايران در حوادث گذشته،بدينوسيله آمادگي خود را براي همکاري با ساير کشورها و ارگانهاي منطقهاي و بينالمللي و اجراي سياستهاي چارچوب اقدام هيوگو پس از 2015 اعلام ميداريم.
۴۷۴۷
4646
نظر شما