به گزارش خبرآنلاین رابرت گیتس که به ترکیه سفر کرده در مورد موضوع هستهای ایران گفت که او باور ندارد که توافق نزدیک است. او در انکارا به خبرنگاران گفت «چنین حسی ندارم که ما به توافق نزدیک هستیم».
خبرگزاری رویترز به 2 شرط متکی برای مبادله سوخت اشاره کرده که به ادعای رویترز، میتواند موانع این توافق باشد؛ هر گونه تبادل سوخت باید به صورت همزمان باشد و اینکه ایران میزان سوخت را معین میکند.
رویترز سخنان سهشنبه احمدینژاد را در تضاد با اظهارات روز جمعه متکی در مونیخ دانسته است. احمدینژاد گفته بود که ایران آماده است تا اورانیوم با غنای کم خود را پیش از دریافت میل سوختی مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران به خارج از کشور بفرستد.
گیتس گفت که واکنش ایران ناامید کننده بوده و پیشنهاد کرد که زمان حرکت به سوی تحریمهای بیشتر ایران رسیده است؛ «اگر ایرانیها برای ادامه پیشنهاد اولیه گروه 1+5 در مورد تحویل هزار و 200 کیلوگرم از اورانیوم غنی شدهاش آمادگی دارند، تصور می کنم واکنشی از سوی گروه وجود خواهد داشت. اما ... ایرانیها برای اطمینان بخشی به جامعه بینالمللی هیچ اقدامی انجام ندادهاند که نشان دهد آنها آماده پیروی از ان.پی.تی. هستند یا پیشرفتهایشان در زمینه تسلیحات هستهای را متوقف نکردهاند و بنابراین تصور میکنم ملتهای متعددی در این باره تامل میکنند که آیا زمان تغییر جهت به سمت تحریم رسیده یا نه».
از گیتس در مورد موضع چین در مورد تحریمهای مضاعف سوال شد، او گفت «تصور میکنم هنوز تلاش برای تعامل با چین وجود دارد و من شخصا باور ندارم که این باب بسته شده باشد».
رویترز به سخنان علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز اشاره کرده که گفته است: « غربیها اجبار میکنند که اگر سوخت را از این روشی که ما میگوییم تامین نکنید ایران را تحریم میکنند. اما باید بدانیم که حقیقت مساله این نیست بلکه غربیها به دنبال کلاه برداری سیاسی هستند تا مواد غنی شده ایرانیها را بگیرند و در این راستا تئوری سازی نیز میکنند».
رویترز چنین اظهاراتی را پیامهای مخلوط تهران خوانده و از آنها استنباط شکاف سیاسی کرده است. در عین حال به نقل از یک تحلیلگر سیاسی مینویسد ظاهرا این یک بازی قدیمی است، در حالیکه جامعه بینالمللی متفرق است، ایرانیها دارند با زمان بازی میکنند.
رویترز به نقل از ژنرال بازنشسته جیمز جونز نوشت «نافرمانی گیج کننده» ایران درمورد برنامه هستهایش ایالات متحده و متحدانش را وادار کرد تا به فعالیت در «مسیر دوم یعنی افزایش فشار» بپردازند.
جونز در کنفرانس مونیخ گفت: «میزان بیسابقهای از اجماع بینالمللی نشانگر آن است که تهران یا باید مسوولیتهایش را برآورده کند و یا با تحریمهای بیشتر و انزوای بینالمللی فزاینده مواجه شود».
در حالیکه وزیر دفاع آمریکا باور ندارد که توافق با ایران نزدیک است، منوچهر متکی چشماندازهای مناسبی برای توافق می بیند.
کد خبر 42322
نظر شما