دو سیاستمدار اهل تسنن که از مخالفان تند و تیز نخست وزیر بودند باز هم رد صلاحیت شدند

   سارا معصومی : عراق و  انتخابات سراسری در این کشور همچنان در راس اخبار بین‌المللی قرار گرفته است . هفتم ماه مارس روز موعود برای عراقی‌ها و البته آمریکایی‌ها است . سربازان آمریکایی تنها در شرایطی می‌توانند با خیال راحت تا پایان سال 2011 میلادی خاک عراق را ترک کنند که این انتخابات به آرامش  و ثبات سیاسی در این کشور جنگ‌زده کمک کند . از یک سال پیش تا‌‌کنون همه چیز در عراق خوش‌بینانه پیش رفته است، نوری مالکی نخست‌وزیری عراق به واسطه همین موفقیت‌ها در انتخابات سال گذشته توانست برگ برنده را به دست هم‌حزبی‌های خود بدهد . این‌بار اما این شخص نوری مالکی است که باید در این مصاف باز دل هموطنانش را با خود همراه سازد . از یک ماه پیش که کمیته عدالت و دادخواهی در عراق ، 500 نفر را به واسطه ارتباط با حزب منحل شده بعث رد صلاحیت کرد تا‌کنون بغداد و دیگر شهرهای برگ عراق ناآرامی سیاسی را تجربه کرده‌اند . در نهایت چند ساعت پیش شورای تجدید نظر خواهی نتیجه نهایی چند روز بحث و تبادل نظر را اعلام کرد. بر اساس این حکم دو سیاستمدار اهل تسنن که از چهر‌ه‌های مطرح میان سنی‌های عراق هم هستند باز برای دومین و البته آخرین بار رد صلاحیت شدند.

به گزارش آسوشییتدپرس، رد صلاحیت این دو سیاستمدار اهل تسنن می‌تواند در تعمیق شکاف میان شیعیان و سنی‌ها در عراق آن هم در روزهای حیاتی پیش از برگزاری انتخابات نقش اساسی داشته باشد . بسیاری از اهل تسنن که از شش سال پیش به فروپاشی حکومت صدام حسین در اقلیت قرار گرفته‌اند ، دولت نوری مالکی را به تلاش برای به حاشیه راندن رقیب متهم می‌کنند. این در حالی‌ست که نوری مالکی تا‌کنون بارها مخالفت شدید‌اللحن خود را با حضور بعثی‌ها در انتخابات اعلام کرده و آخرین‌بار نیز هشدار داد که ملت عراق جنایتی را که صدام حسین در سه دهه بر آنها روا داشت هیچ‌گاه فراموش نخواهند کرد . آمریکایی‌ها به انتخابات سراسری در عراق به شکل دورخیزی موفقیت‌آمیز برای آغاز دورانی جدید و البته دموکراتیک‌گونه در این کشور می‌نگرند . هرگونه موفقیت نوری مالکی در احراز رای اکثریت و البته منصفانه برگزار کردن این انتخابات می‌تواند مسیر را برای خروج آمریکایی‌ها از این کشور هموار سازد . واشنگتن در حال حاضر به اندازه کافی در افغانستان با ناآرامی سیاسی و بی‌ثباتی نظامی در حال کلنجار رفتن است و طبیعی‌ست که موفقیت در عراق می‌تواند خیال باراک اوباما جوان را تا حد و اندازه‌ای راحت کند .

تبلیغ برای کاندیداهای حاضر در انتخابات رسما از امروز در عراق آغاز می‌شود ، هر چند طرفداران کاندیدا‌ها از نیمه شب چسباندن پوسترهای تبلیغاتی را آغاز کرده‌اند .  صالح المطلق و دافیر الانی دو سیاستمدار اهل تسنن هستند که در دور آخرین تجدید‌نظرخواهی‌ها باز هم رد صلاحیت شدند . این دو  چهره سیاسی که در حال حاضر از نمایندگان حاضر در پارلمان هم هستند به دلیل اثبات وفاداری شان به حزب بعث و تعلق قلبی به صدام حسین از حضور در این رقابت‌ها محروم شدند. چند هفته پیش که صلاحیت این دو نفر در کیمته عدالت و دادخواهی که قضات آن را شیعیان تشکیل می‌دادند رد شد، اهل تسنن دولت نوری مالکی را به تلاش برای قبضه کردن قدرت و دیکتاتوری محکوم کرد . این در حالی‌ست که شورای تجدید‌نظر خواهی قصد دارد مدارک مستدل دال بر بعثی بودن این دو چهره سیاسی را برای شفاف‌سازی اذهان عمومی در اختیار رسانه‌ها قرار بدهد .

المطلق که از منتدان تند و تیز سیاست‌های نوری مالکی است بارها اعلام کرده که تا پایان دهه هفتاد عضو حزب بعث بوده اما از عضویت در این نهاد متعلق به صدام حسین کناره‌گیری کرده است . الانی نیز ریاست بزرگترین بلوک سیاسی اهل تسنن در پارلمان عراق را بر عهده دارد. او پس از اعلام خبر رد صلاحیت نهایی ادعا کرد که دولت نوری مالکی با رد صلاحیت اهل تسنن در حقیقت به شیعیان ایرانی هدیه داده است ! این چهره اهل تسنن اعتقاد دارد که تصمیم‌های کمیته عدالت و دادخواهی و به دنبال آن شورای تجدید نظر خواهی سیاسی و تنها بازی برای حذف رقیب است .

علاوه بر این دو چهره سیاسی اهل تسنن، صلاحیت بسیاری از افرادی که نام آنها در لیست 500 نفره ذکر شده بود نیز تایید نشده است. برخی از احزاب اهل تسنن هشدار داده‌اند که در صورت ادامه روند ردصلاحیت سنی‌ها انتخابات ماه مارس را تحریم خواهند کرد . عملی شدن این تهدید بدان معناست که باز هم عراق نه تنها در آستانه بی‌ثباتی سیاسی بلکه در میانه ناآرامی‌ نظامی دیگری قرار خواهد گرفت .

برخی از تحلیل گران مسائل عراق اعتقاد دارند که آغاز روندی به نام بعثی‌زدایی با دایره‌ای به شعاعی که تقریبا تمامی سیاستمداران اهل تسنن را در بر می‌گیرد اشتباه استراتژیک نوری مالکی در آستانه انتخابات است . اشتباهی که می‌تواند محبوبیت او در میان عراقی‌ها را زیر سوال ببرد . دولت نوری مالکی از زمان به قدرت رسیدن تا‌کنون تمام تلاش خود را به کار گرفته تا نشانی از صدام حسین و اعضای حزب بعث او در ساختار ارنش و دپارتمان سیاسی این کشور باقی نماند . این در حالی‌ست که بسیاری از اهل تسنن ادعا می‌کنند که در زمان دیکتاتوری صدام حسین تنها برای برخورداری از مواهب عضویت در حزب بعث به آن پیوسته‌اند و هیچ‌گونه گرایش سیاسی خاصی به این حزب نداشته و ندارند .

کد خبر 43433

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین