سکانس تازه از بحران تشکیل دولت در ترکیه/ آیا اردوغان از صندلی بلند خواهد شد؟

در شرایطی که زمان زیادی به ضرب الاجل تعیین شده برای تشکیل دولت ترکیه باقی نمانده، آخرین گمانه ها از به بن بست رسیدن گفتگوها میان عدالت و توسعه و احزاب مخالف حکایت دارد.

سعید جعفری پویا

شخصیت های سیاسی را می توان به چند دسته تقسیم کرد. گروه اول سیاستمدارانی هستند که به مبانی دموکراتیک باور دارند، با انتخابات روی کار می آیند و می دانند که در انتخابات های آتی باید از کار کنار روند. 

گروه دوم اما نگرش متفاوتی دارند. آنها می دانند دیکتاتورند و آنقدر از صندلی خود تکان نمی خورند که یا می میرند یا صندلی را به زور از زیر پایشان می کشند.

دسته سوم اما پدیده های متفاوتی هستند. این گروه دوست دارند ژست های دموکراتیک بگیرند، ورودشان به عرصه قدرت هم با ساز و کاری دموکراتیک بوده اما طمع شیرین قدرت به اندازی ای وسوسه شان می کند که دیگر نمی خواهند از صندلی خود بلند شوند. اما در عین حال می دانند که چنین رویه ای مطلوب و مورد تایید جوامع نیست. در نتیجه ترکیبی از ژست های دموکراتیک و رفتارهای اقتدارگرایانه از خود بروز می دهند. از آرای مردم سخن می گویند اما در صندوق ها دستکاری می کنند. نوع پیشرفته ترش البته مدرن عمل می کند. مانع از ورود نامزد مخالف به انتخابات می شود، ساز و کارهای ورود به این کارزار را به سود خود تغییر می دهد و در نهایت با جنگ های رسانه ای و کلک های سیاسی و روانی رقیب را از راه به در می کنند، با اینهمه همچنان از جامعه مدنی، مزیت های دموکراسی، معایب توتالیتاریسم و مفاهیم عوام پسندی همچون اینها سخن می گویند.

دیکتاتوری در لباس دموکراسی

رجب طیب اردوغان را دقیقا می توان مصداق عینی دسته سوم دانست. سیاستمدار جوانی که در کنار نجم الدین اربکان رمز و راز سیاست ورزی را آموخت از نخست وزیر محجوب و مودب در سالهای ابتدایی هزاره سوم، به هیولای دو سر یک دهه بعد تبدیل شده است. اردوغان روزهای خود را با رویای حضور در قدرت تا ۲۰۲۳ به شب می رساند و هیچ مانعی را بر سر این راه بر نمی تابد. 

رئيس جمهور ترکیه که به مدد دست آوردهای چشمگیر اقتصادی توانسته همراه با حزبش از ۲۰۰۳ تا کنون همچنان بدون شریک در قدرت باقی بماند این روزها با جدی ترین چالش دوران سیاست ورزی اش رو به رو شده. حزب اردوغان برای نخستین بار از سال ۲۰۰۲ به بعد نتوانست آرای بالای ۵۰ درصد را کسب کند و برای تشکیل دولت نیازمند تشکیل ائتلاف با حزبی دیگر است. اتفاقی که نه تنها اردوغان که هیچ یک از احزاب دیگر ترکیه از آن استقبال نمی کنند. یادآوری دولت های بی ثبات دهه ۹۰ میلادی که بحران اقتصادی کم نظیری را به این کشور تحمیل کرد هر سیاستمدار ترکی را از ایده تشکیل دولت های ائتلافی می ترساند.

تئوری توطئه یا حیله اردوغانی 

پس از اعلام نتایج انتخابات پارلمانی رجب طیب نشان داد که به این سادگی ها حاضر به ترک قدرت نیست. در همان روزهای نخست پس از اعلام نتایج بازار بورس این کشور در روند نزولی کم سابقه ای قرار گرفت و شبهِ تشکیل دولت ائتلافی باعث شد حال اقتصاد آناتولی از وضعیت عادی خارج شود. همان زمان رسانه های ترکیه این اقدام را سیاست عامدانه اردوغان و داوود اوغلو برای ترساندن مردم از احتمال تشکیل دولت ائتلافی دانستند. تحلیلگران استدلال کردند اردوغان با این فرمان می خواهد از تشکیل ائتلاف سرباز بزند و در نتیجه پس از گذشت زمان مقرر برای تشکیل دولت، انتخابات تکراری برگزار می شود و به دلیل بحران هایی که در این بازه زمانی پیش آمده مردم بیشتری به سمت عدالت و توسعه باز می گردند و یک بار دیگر این حزب می تواند به تنهایی قدرت را تشکیل دهد. 

هرچند در ابتدا برخی از ناظران این گمانه را تئوری توطئه ارزیابی کردند اما به مرور زمان اقدامات بعدی اردوغان این احتمال را قوت بخشید. عدالت و توسعه که خود در موضوع گفتگو با گروه های کردی و پ.ک.ک پیشرو بود علنا وارد درگیری نظامی سخت با این جریانات شد. سرکوب گروه های کردی (که البته آنها هم در این مناقشه بی تقصیر نبودند) فضای سیاسی کشور را ملتهب کرد. درگیری با کردها زمانی اهمیت بیشتری می یابد که بدانیم گذشتن حزب کردی دموکراتیک خلق ها از سد ۱۰ درصد یکی از مولفه های اصلی ریزش آرای عدالت و توسعه بوده است. به عبارت دیگر این نخستین باری بود که کردهای ترکیه در قالب یک حزب یکپارچه از مرز ۱۰ درصد آرا عبور و در نتیجه زیر لوای حزب دموکراتیک خلق ها به پارلمان ترکیه راه یابند. این در حالیست که در یک دهه اخیر محدود ماندن کردها زیر سقف ۱۰ درصدی باعث می شد همین آرا هم به سبد حزب پیشرو در آن منطقه (که در این چند دوره عدالت و توسعه بوده است) ریخته می شد. 

بن بست در تشکیل دولت ائتلافی

شاید بدیهی باشد که اگر اردوغان خود فضای سیاسی کشور و مراوده با کردها را تنش آلود کرده، دست کم از پیش آمدن این وضعیت سود برده است. از آن طرف داوود اوغلو روز گذشته رسما اعلام کرد که تلاش ها برای تشکیل ائتلاف با احزاب دیگر شکست خورده و برگزاری انتخابات مجدد تنها راه پیش رو به نظر می رسد. روزنامه تودیز زمان ترکیه هم روز گذشته با انتشار گزارشی به جدی بودن درگیری های ارتش و نیروهای کردی در مناطق کردنشین اشاره کرده است. 

حالا رجب طیب خود و حزبش را در آستانه چالشی بزرگ قرار داده است. از سویی مطالعات نظام های انتخاباتی نشان می دهد عموما برگزاری دوباره انتخابات به ضرر حزب پیشرو تمام می شود و این جریان نه تنها نتیجه بهتری در انتخابات تکراری به دست نمی آورد که حتی ریزش آرا هم خواهد داشت.

از آنسو اگر این ریسک جواب دهد و دموکراتیک خلق ها و جریان های کردی از صحنه حذف شوند، دقیقا همانی خواهد بود که عدالت و توسعه به دنبالش هستند. چرا که در درجه اول با کنار رفتن اصلی ترین رقیب این حزب در مناطق کردی، سبد اردوغان به صورت بالقوه سنگین تر می شود و از آنسو کوبیدن کردها باعث می شود جریان های راستگرای ناسیونالیست هم بیشتر به سمت عدالت و توسعه سوق پیدا کنند. 

با تمام اینها قصه مجادلات داخلی ترکیه همچنان ادامه خواهد داشت و چشم انداز روشنی برای آینده سپهر سیاسی این کشور محتمل به نظر نمی رسد. باید منتظر ماند و دید بالاخره اردوغان خود این صندلی را ترک خواهد کرد یا به زور او را بلند خواهند کرد.     

49308

کد خبر 446724

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ایرانی A1 ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    34 55
    بسیار تحلیل جالبی بود. در راستای همین تحلیل باید وقایع اخیر در ترکیه را مرور کنیم: شکست حزب عدالت و توسعه در کسب حداکثر آرا و آقای اردوغان برای تبدیل سیستم پارلمانی به ریاستی، بحران سازی و انفجار در شهر مرزی سوروچ علیه کردها و گروه های مخالف، برهم خوردن صلح با پ ک ک، متهم کردن حزب تازه وارد به تروریسم توسط اردوغان، شکست تشکیل دولت ائتلافی که قابل پیشبینی هم بود. در واقع همه این سناریو برای این هدف طرح ریزی شده است که آقای اردوغان در دور دوم انتخابات با پیش کشیدن مسائلی مثل امنیت و مسائل اقتصادی، مخالفان و به خصوص حزب تازه وارد دموکراتیک خلق را کنار بزند و دوباره بالای 50 درصد آرا را کسب کند تا دیگر لازم نباشد با احزاب دیگر ائتلاف کند. هرچند که این مورد بعید به نظر میرسد.
    • بی نام A1 ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
      49 53
      بابا تحلیلگرکجا حزب عدالت شکست خورده؟والا من هر کاری میکنم باز میبینم که اعضای حزب عدالت تو مجلس بیشتر از بقیه حزب هاست.اخه کجاش شکست خورده؟؟والا موندم بخدا موندم اینو از کجاتون در میارید.
  • بی نام A1 ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    53 30
    اقای پویا میخوام بدونم با مخالفان مخالفت کردن دیکتاتوری هست؟اونوقت مملکت ما هم عین حرف شماس میشه دیکتاتور ؟خیلی مسخره هست.تازه اقای اردوغان مردمی هست .این مردمی بودنش شماها رو میسوزونه
  • مسعود IR ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    62 22
    اصلا مقاله رو نخوندم چون نویسنده از درک یک نکته بسیار ساده عاجز بوده : اردوغان رای آورده و با رای مردم روی اون صندلی نشسته و روزی هم که مردم بهش رای ندن میره به همین سادگی
    • فرهاد A1 ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
      7 41
      رای نیاورده عزیزم. ایشون کمتر از پنجاه درصد ارا رو کسب کرده. یعنی یا باید ائتلاف کنه، یا کنار بکشه بذاره بقیه ائتلاف کنن و دولت تشکیل بدن. ضمنا حتی اگر هم رای آورده باشه دلبیل نمیشه که داعش رو پشتیبانی کنه و عراق و سوریه رو ناامن کنه.
    • بی نام IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
      37 4
      جناب فرهاد شخص اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری بیش از 50 درصد رای آورد همینجور رو هوا صحبت نکنید بدون سر سوزن مطالعه
    • فرهاد A1 ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
      4 23
      در انتخابات ریاست جمهوری بله. ولی سیستم حکومتی ترکیه پارلمانیه نه ریاستی، و اگه حزبی میخواد تشکیل دولت بده، باید بیشتر از 50 درصد آرا و کرسیهای پارلمانی رو به دست بیاره که حزب اردوغان کمتر از 50 درصد رای آورده. این یعنی اینکه مجبوره با یه حزب دیگه ائتلاف کنه، که تا حالا این کار رو نکرده و بعیده در آینده هم ائتلاف کنه.
  • مهدی A1 ۱۷:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    49 55
    عزیز من کارهای پ ک ک رو تو این دو سال آتش بس بخونید.چون تو جنگ شکست خورده بودند توهم کشور کردستان بزرگ را کنار گذاشتند و حاضر شدند در قبال یک سری امتیازات اسلحه را کنار بگذارند.ولی با شروع حمایت آمریکا از کردهای سوریه که شاخه پ ک ک بودن در مقابل داعش چون آمریکا خودش نمیخواست وارد عمل بشه پ ک ک توهم قدرت برش داشت فکر کرد دیگه هیچ کس جلودارشون نیست برای همین شروع به ترور زد.غافل از اینکه صبر یک دولت حدی داره.اون حزب هم اگه خیلی صادقه رسما حملات پ ک ک رو محکوم کنه تا در صورت انخابات مجدد رای بیاره.به همین سادگیه.شما هم به جای دفاع از پ ک ک و تعمیم اون به همه کردها از تئوری دشمن دشمن من دوست من بگذرید.چون حملات به کامیاران ثابت کرد که تئوری غلطیه.
    • پرویز A1 ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
      4 27
      خوب کارهای پ ک ک رو خوندیم . و شما کارهای دولت ترکیه رو خوندین؟ برادر من به جای دخیل دادن احساسات ناسیونالیستی در حمایت از ترکیه باید بدانی راه ریشه کن کردن پ ک ک همسان سازی ترکیه است برابر ساختن غرب و شرق است. در ترکیه فاصله غرب و شرق فاصله کرد و ترک فاصله زمین تا اسمانه. پ ک ک در بطن جامعه کرد ترکیه است و ریشه شو در داخل جامعه کرد ترکیه بسته. و دلیلشم ساده است که در ترکیه کردها با ترک ها شهروند برابر نیستند. والا اگر مشکل پ ک ک بود همان دهه 90 توسط پانترک ها نابود میشد. ارتش ترکیه جز قوی ترین ارتش های جهان هست اگر مشکل پ ک ک بود 40 سال اثاری ازشون نمونده بود تمام مباحث حقوق بشر در ترکیه از 2000 به بعد مطرح شده قبل 2000 وحشیانه ترین نسل کشی ها در ترکیه رخ داده
  • نادر A1 ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    45 76
    من فقط به خاطر یه چیز همیشه به حال یک سری خبرگزاری ها تأسف می خورم و این که همینا که خودشون رو برای کشورهای غربی میکشن، تمام هم و غمشون اینه که یه کشور همسایه که وضع اقتصادی و پیشرفتش از ما بهتره باید به هر وسیله ای زمین بخوره و ما هم خوشحال شیم بعد موقعی که پ ک ک فلان کار را رو ترکیه انجام میده با خوشحالی زاید الوصفی مینویسنحزب کارگران کردستان با ارتش ترکیه درگیر شدند و همشم تقصیر اردوغانه بزرگوارا همین تروریستا یا به قول شما حزب یه شاخه ش به اسم پژاک تو شمال غرب و غرب کشورمون هر روز داره نا امنی میکنه و سربازای بی گناهو میکشو اینا همشون از یه گماشنباید از همه شون متنفر بود که منطقه رو نابود کردنهر چند اردوغان و دیگرانش هم توش مقصر باشن خبرآنلاین نچاپی، یه پا کیهانی
    • بی نام US ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
      7 35
      من هم همیشه به یک چیز تاسف میخورم و اون هم اینه که یک عده میخوان هرطوری شده کارهای ترکیه رو ماله کشی کنن، حتی اگه اون کارها حمایت از داعش باشه.
  • بی نام A1 ۱۹:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    53 33
    آقای اردوغان با یک رویه دموکراتیک روی کار آمد اما با روش مستبدانه میخواهد بماند، این تمام موضوع هست
    • بی نام A1 ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
      4 25
      دقیقا همینطور است
  • بی نام A1 ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
    2 26
    تحلیل بنده در مورد ترکیه همان طوری شاهدهستی قدرتی که در اقتصاد و سیاست سوریه بود باعث ناراحتی ترکیه بود چون تمام امکانات نیروی انسانی و مادی بیشتر از انکه به سمت ترکیه برود از ایران به سوی سوریه می رفت پس از پیدا شدن نفت در منطقه سوریه و اموزش دیدن بعضی از دانشجویان سوری در صنعت نفت ترکیه و دولت مردان غربی کمی ناراحت شدن و تلاش کردن به ثروت ملی دست یابند شی گرد سیاست مداری دولتی و اقتصادی که دنبال منافع هستند به خطر انداختن و دیدن در منطقه تنها دولتی که منابع خدادادی ندارد ترکیه است و توانستند منطقه را به اشوب در بین اشوب نفع اقتصادی ببرند گل الوده کردن اب کاری سختی نیست راهکار گرفتن منابع کار سختی است که اینها این کار را بخوبی یاد گرفتن و سود می برند خسته شدم....
  • ازاد IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
    3 27
    کردها طرفدار احزاب کرد تو کریه راهپیمای میکنن پلیس ترکیه سرکوب میکنه بعد اون وقت یه مشتی داعشی وابسته حزب............. تو استانبول راهپیمای میکنن به دفاتر حزب دمکراتیک خلق حمله میکنن خبر انلاین چاپ کن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین