۰ نفر
۵ اسفند ۱۳۸۸ - ۰۶:۰۸

در روز اول این همایش که مرکز آمار ایران برگزار کرده است، رییس این مرکز خبر داد رشد جمعیت مهاجران بین استان‌های کشور در‪ ۱۰‬سال گذشته، ‪ 2.1 درصد بوده است.

روز سه‌شنبه و چهارشنبه، چهارم و پنجم اسفندماه، همایش «مهاجرت در ایران» در در دانشکده علوم پزشکی تهران برگزار شد.

در روز اول این همایش که مرکز آمار ایران برگزار کرده است، رییس این مرکز خبر داد رشد جمعیت مهاجران بین استان‌های کشور در‪ ۱۰‬سال گذشته، 2.1 درصد بوده است.

محمد مدد توضیح داد: از مجموع ‪ ۴۹‬میلیون نفر جمعیت کشور طی دهه ‪۵۵‬تا ‪ ۶۵‬برابر ‪ ۱۲‬درصد آن را مهاجران به خود اختصاص داده اند.

وی در ادامه گفت: در دهه ‪ ۶۵‬تا ‪ ۷۵‬از جمعیت ‪ ۶۰‬میلیون نفری کشور ‪۱۵‬ درصد جمعیت را مهاجران و در دهه ‪ ۷۵‬تا ‪ ۸۵‬و از مجموع جمعیت ‪ ۷۰‬میلیون نفری کشور ‪ ۱۷‬درصد را مهاجران به خود اختصاص داده بودند.

وی جمعیت ‪ ۱۲‬میلیون نفری مهاجران در دهه ‪ ۷۵ - ۸۵‬را چشمگیر عنوان کرد و گفت: بی‌شک این جمعیت حتی می‌تواند جمعیت یک کشور را به خود اختصاص دهد وی معتقد است: سیال بودن جمعیت نیاز به برنامه ریزی‌های خدماتی و عمرانی دارد و باید همواره برای آنها طراحی‌های جدیدی انجام داد.

مدد گفت: با توجه به تغییرات گسترده جمعیتی دیگر نمی‌توان جمعیت را هر ‪ ۱۰‬سال یکبار سرشماری کرد به همین دلیل زمان انجام سرشماری به هر پنج سال یکبار، کاهش یافته است.

وی ادامه داد: بررسی جمعیت با توجه به تغییرات گسترده‌ای که انجام می شود باید در مدت کوتاهتری انجام شود بطوری که هر زمان که اراده کرد بتوان به اطلاعات به روز جمعیت دست یافت.

رئیس مرکز آمار ایران یادآور شد: تمام اطلاعات مهم جمعیتی از قبیل تولد ، مرگ و میر، ازدواج به شکل ثبتی موجود است اما مهاجرت در هیچ جایی ثبت نمی شود.

وی گفت: ‪ ۵۱‬درصد جمعیت کشور درون استانی و ‪ ۴۱‬درصد برون استانی هستند. همچنین حدود ‪ ۶۸‬درصد از جمعیت کشور در سال ‪ ۱۳۳۵‬در مناطق روستایی سکونت داشتند. هم اکنون برعکس شده و ‪ ۶۸‬درصد جمعیت در مناطق شهری کشور سکونت دارند.

مدد با اشاره به کاهش تعداد روستاهای کشور، تصریح کرد: تعداد روستاهای کشور از ‪۸۵‬هزار در سال ‪ ۷۵‬به ‪ ۴۶‬هزار روستا در سال ‪ ۸۵‬کاهش یافته است. به عبارتی ‪ ۳۵‬هزار روستای کشور خالی از سکنه شده‌اند و جمعیت آنها به سمت شهرهای برخوردار استانی حرکت کرده اند.

وی در خصوص تعداد شهرهای کشور گفت: تعداد شهرهای کشور از ‪ ۲۰۰‬شهر در سال ‪ ۱۳۳۵‬به یکهزار و ‪ ۱۵‬شهر در سال ‪ ۸۵‬افزایش یافته است.

مدد گفت: جمعیت مهاجران طی ‪ ۱۰‬سال گذشته به تفکیک نشان می‌دهد ‪۱.۶‬ میلیون نفر از روستا به روستا، ‪ ۲.۳‬میلیون نفر از روستا به شهر، ‪ ۶.۳‬میلیون نفر از شهر به شهر، ‪۲‬میلیون نفر از شهر به روستا و ‪ ۲۶۰‬هزار نفر جمعیت وارد شده از خارج از کشور بوده است.

مهم‌ترین دلایل: مهاجرت خانواده، شغل، تحصیل
رییس مرکز آمار مهمترین علل مهاجرت را پیروی از خانوار، یافتن شغل و ادامه تحصیل ذکر کرد و گفت: طی سالهای ‪ ۷۵‬تا ‪ ۸۵‬جمعیت مهاجران را اغلب مردان ‪ ۱۵‬تا ‪۴۰‬ ساله به خود اختصاص داده بودند. مردان مجرد بیش از مردان متاهل مهاجرت می کنند.

مدد افزود: مهاجرت به استان‌های مرکزی کشور بیش از سایر مناطق بوده است و استان‌های غربی و شرقی همواره مهاجر فرست هستند. وی یادآور شد: استان بوشهر بدلیل اشتغالی که در این استان در حال انجام است مهاجر پذیر است.

وی در خصوص استان همدان گفت: این استان بسرعت جمعیت تحصیلکرده خود را از دست می‌دهد که این بسیار خطرناک است زیرا موضوع توسعه را در این استان زیر سئوال می‌برد. مدد یادآور شد: مهاجرت در استان ایلام که توسعه در آن شکل گرفته در حال کاهش است.

رییس مرکز آمار ایران گفت: طی ‪ ۱۰‬سال گذشته ‪ ۱.۶‬میلیون نفر به تهران مهاجرت کرده‌اند و ‪ ۸۰۰‬هزار نفر نیز از این استان خارج شده اند.

مدد با اشاره به ‪ ۱۲‬میلیون مهاجر طی ‪ ۱۰‬سال گذشته، گفت: سالانه ‪۱.۲‬ میلیون نفر در کشور مهاجرت کرده‌اند که این موضوع قابل بررسی و مطالعه است. وی گفت: رشد جمعیت طی ‪ ۲۰‬سال گذشته ‪ ۱.۷۷‬درصد بوده در حالیکه رشد جمعیت اتباع خارجی ‪ ۲.۷‬درصد است. این رشد بالا نشان می‌دهد باید به موضوع اتباع خارجی توجه جدی کرد.

رئیس مرکز آمار ایران یادآور شد: باید به موضوع مهاجرت در سرشماری ها توجه جدی کرد بطوری که موضوع مهاجرت در هر استانی حل و فصل شود.

وی در پایان اظهار امیدواری کرد: یافته‌های همایش ‪ ۲‬روزه مهاجرت در ایران مورد استفاده برنامه ریزان و کارشناسان قرار گیرد.


روند مهاجرت ظرف 20سال، نزدیک به دو برابر شده است
در این همایش همچنین رئیس انجمن جمعیت شناسی گفت: روند مهاجرت در ایران طی سال‌های ‪۶۵‬ تا ‪ ۸۵‬ معادل 1.8 برابر شده است.

حبیب الله زنجانی توضیح داد: 93.7 درصد مهاجران در کشور بطور عام به استان‌های مرکزی کشور مهاجرت می کنند. مهاجران وارد شده به استان تهران در دو شهرستان تهران و کرج مستقر شده اند.

وی تاکید کرد: مهاجرت پدیده‌ای پویا است و هرگز به شکل ثابت نیست. اغلب افراد با نمودهای بیرونی آن سر و کار دارند. پرداختن به ماهیت مهاجرت‌ها نیاز به مطالعه مستمر در ابعاد گوناگون دارد.

وی با اشاره به سابقه مهاجرت در ایران، گفت: ایران یکی از مهمترین کشورها در معرض مهاجرت بوده است. کشور ایران با مهاجرت آریایی‌ها شکل گرفت.

زنجانی تاکید کرد: طی ‪ ۵۰‬سال اخیر مهاجرت یکی از شکل‌دهنده های مهم جمعیتی محسوب می‌شود. استان تهران همواره در مجموعه استان‌های مهاجرپذیر کشور بوده است.

رئیس انجمن جمهیت شناسی ادامه داد: در ‪ ۲۲‬منطقه شهر تهران منطقه ‪۶‬ مهاجرپذیر و منطقه ‪ ۱۶‬مهاجر فرست‌ترین مناطق محسوب می‌شوند. مهاجرت بطور عام از سوی مناطق توسعه یافته به کمتر توسعه یافته است.

زنجانی تاکید کرد: ضروری است کمیته ویژه‌ای برای مهاجرت به شهر تهران تشکیل شود و مرکز آمار ایران می‌تواند نیازها و آمارهای ضروری را بر ای تکمیل و تکامل سیاستگذاری‌های مهاجرتی تدوین کند.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 45542

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 1 =