مینا افشار: روستای ییلاقی زیارت در سال ۸۵ به عنوان یکی از ۱۰ روستای دارای بافت با ارزش تاریخی کشور معرفی و در راستای ثبت آثار باستانی و تاریخی در فهرست آثار ملی کشور با شماره ۵۰۳ ثبت شده است، اما ساخت و سازهای غیرمجاز و توسعه ناهمگون جلوههای طبیعی این روستا را از بین برده و از بافت بکر این روستای منحصر به فرد، تنها ویلاهای چند هزار متری و ساختمانهای سر به فلک دیده میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان با انتقاد از ساخت برجهای متعدد در روستای زیارت گفت: دیگر کار این روستا از کار گذشته! دلمان به پایلوت گردشگری استان گلستان خوش بود اما روستای زیارت در دل برجها محو شد.
ابراهیم کریمی با بیان اینکه بافت قدیمی روستای زیارت در استان گلستان در دل برجها، ساختمانهای بلند و ویلاها به طور کامل محو شده، گفت: کار از کار روستای زیارت گذشته و دیگر اثری از بافت تاریخی در آن وجود ندارد اگر هم تعدادی خانه قدیمی موجود باشد زیر سایه برج های بلند دیده نمی.شود.
به گفته او بنا بود که با توجه به ورود کمیسیون ملی اصل ۹۰ و پیگیریهای استان به بخش هایی از ساخت و سازها که غیرقانونی بوده و در حریم رودخانه ساخته شده بود ترتیب اثر بدهند و بخش دیگری از آن به گردشگری تبدیل شود اما هیچ وقت پیگیری نشد.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان به مهر گفت: نمی توان آمارهایی از ساخت و سازهای انجام شده ارائه داد چون تعدادی از ساختمانها بدون پروانه ساخته شدهاند و شمارش آنها به صورت دقیق انجام نمی شود اگر هم آماری باشد نمی توان گفت که از چه سالی تا چه سالی مجوز ساخت داده شد. چون برخی از آنها مجوز سالهای قبل را داشته اند.
او با بیان اینکه ساخت و ساز در بافت روستایی ناراحت کننده است، تأکید کرد: دلمان به این خوش بود که روستای زیارت را میتوان به عنوان پایلوت گردشگری نگه داشت ولی الان گردشگران به روستای زیارت نرفته برمیگردند. این روستا پایلوت صنایع دستی نیز بود. آن هم صنایع دستی که در داخل خانههای قدیمی تولید میشد، اما اکنون این صنایع دستی در داخل برجها و آپارتمانها تولید می شود. کارگاههایی که در بافت جنگلی روستا قرار داشت اکنون به داخل آپارتمانها نقل مکان کرده و آن را تحت الشعاع قرار داده است.
کریمی درباره اینکه چرا مسئولان روستا فکری به حال تغییر بافت روستا نکردند، گفت: آنها در جایگاهای نیستند که بتوانند کاری کنند حتما آنها هم مخالف تغییر غیر همگون روستا هستند اما این مجوزها در گذشته داده شده و اکنون که برج ها قد کشیدهاند شاهدیم که دیگر چیزی از روستا و طبیعت آن باقی نمانده است.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان گلستان مدعی است که در دو سال گذشته مجوز جدیدی برای ساخت و ساز در روستای زیارت داده نشده است.
او گفت: اکنون کار به جایی رسیده که دیگر حتی فرزندان روستاییان زمینی ندارند که به پسرشان بدهند. آنها مجبورند برای فرزندانشان به جای زمین کشاورزی، آپارتمان بخرند! چون قبلا با ویلاسازان مشارکت کرده و روی زمین هایشان ساخت و ساز کرده اند.
کریمی با اشاره به اینکه ویلاهای روستای زیارت در زمین هایی ساخته شده که رفتن به آنجا به سخت است، گفت: شاید در جاده ناهارخوران ساخت و ساز زیادی دیده نشود اما تا به روستای زیارت نزدیک می شوی متوجه تغییر بافت خواهید شد.اکنون اگر گردشگری که سالها قبل به روستای زیارت رفته دوباره از اینجا بازدید کند، حتما به حال روستا تاسف می خورد.
ساخت و ساز غیرقانونی در روستای زیارت
این در حالی است که رهبر معظم انقلاب در دیدار مسئولان منابع طبیعی که در تاریخ ۱۷/۱۲/۹۳ صورت گرفت، با اشاره به جنگلها و مراتع به عنوان ریههای تنفسی شهرها و عوامل نگهدارنده خاک، از دست اندازی افراد سودجو به جنگلها و منابع طبیعی بخصوص در شمال کشور ابراز تأسف شدید کردند و افزودند: دستگاه های مسئول باید قاطعانه با تعدی به جنگلها به هر بهانهای اعم از هتل سازی و جذب گردشگر و ساخت حوزه علمیه و برخی توجیهاتِ به ظاهر قابل قبول، مقابله کنند.
تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی در این باره در حالی است که از روستای زیارت تنها نامی باقی ماده است و ساخت و سازهای غیر قانونی، اثری از محیط ساده روستایی باقی نگذاشته و در سالهای اخیر مساحت روستای زیارت چند برابر شده و ساخت و ساز ویلاها از چند کیلومتر مانده به محدوده روستا آغاز و امروز تا مناطق بالادست و به محدوده آبشار زیارت هم رسیده است که البته مسئولان نیز میگویند که تمام این ساختمانها به صورت غیرقانونی ساخته شدهاند.
معرفی 163 مورد پرونده روستای زیارت به دادگاه
در این میان رئیس امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان درباره معرفی ۱۶۳ پرونده روستای زیارت به دادگاه گفت: در روستای زیارت ۱۶۳ مورد پرونده به دادگاه معرفی شده، ۵۸ مورد برای امسال و ۳۲۳ مورد دیگر نیز شناسایی و آماده معرفی است و در مجموع ۲۵ مورد تخریب، ۲۲ مورد برائت و ۲۳ مورد جریمه را داشتیم.
اهمیت منطقه زیارت و ناهارخوران گرگان تا حدی بوده که حتی رئیس کمیته مبارزه با زمین خواری کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی نیز در سفری که به گرگان داشت، با تاکید بر اینکه روستای زیارت و جاده نهارخوران باید احیا شود، گفت: با احداث بنا در مسیرهای روستایی به هر عنوانی مقابله میکنیم.
سید محمد حسین میرمحمدی با بیان اینکه روستای زیارت و جاده نهارخوران باید کاملا پاک سازی شود، گفت: ویلاهایی که ساخته شده باید تخریب شود.
همچنین معاون عمرانی استاندار گلستان نیز در این مورد گفته بود: حریم رودخانهها و اراضی و حتی حاشیهها در این ساخت و سازها رعایت نشده است که این علاوه بر آسیب به فضای گردشگری باعث به خطر افتادن سلامت و امنیت اهالی منطقه میشود.
او تاکید کرد: اگر کسی بخواهد طرحهای تفریحی و گردشگری در داخل محدوده روستا اجرا کند، از او حمایت میشود اما با هرگونه ساخت و ساز غیرمجاز در خارج از حریمهای قانونی و بدون مجوز برخورد قانونی خواهد شد.
با این حال روند ساخت و سازهای غیرمجاز در ناهارخوران و روستای زیارت، باعث شده ماهیت منابع طبیعی و گردشگری گرگان در معرض نابودی قرار گیرد.
۴۷۲۳۶
نظر شما