۰ نفر
۱۶ دی ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۶
در غیاب ارسطو چه می کنیم؟

ارسطو به ما یاد داد که اساس سخن و کلام بر پنج بخش است: برهان، جدل، شعر، خطابه و مغالطه، به نظر شما در ادبیات عمومی ـ علمی، ما کدام یک را به عنوان اصل انتخاب کرده ایم؟

یکی از فواید نظریه پارادایم در حوزه علوم اجتماعی و حتی معرفت های عمومی و این که «آراء و افکاری خاص و بظاهر منسجم» سایه بر سر یک مردمی انداخته که در آن مثل ماهی در دریا می زیند و از ماهیت آن سوال نمی کنند، این است که هیچ کس متوجه نمی شود چرا به بسیاری از مسائل باور دارد. در واقع، بدون آن که دلیل روشنی بر صحت آنها داشته باشد، از آنها پیروی کرده و با یقین کامل آنها را بیان می کند. طبیعی است که اگر چنین نبود، فاجعه ای به تمام معنا رخ می داد، زیرا اگر قرار بود آدمیان برای همه آنچه می گویند به صورت مستقل، استدلال عقلی و جدی داشته باشند، شاید در عمر خود نمی توانستند بیشتر از چند عبارت  با ایقان و اتقان بیان کنند. لاجرم همه زیر سایه یک چتر و چادر بزرگ از افکاری خاص که نامش به تسامح همین پارادایم گذاشته اند زندگی می کنند و باورهای خود را بر اساس آنچه آموخته اند و در طول عمر فراگرفته اند، تنظیم کرده به جای چند عبارت، هزاران عبارات را در طول عمر خود، مؤمنان و بدون اندکی شک و تردید بیان می کنند.
وقتی این قاعده را در حوزه، علوم نگاه کنیم، آنچه که مثلا در زمینه طب و نجوم و جز اینها در اختیار داریم، می توانیم این تجربه را یعنی تسلط یک چتر از نظریات را بر افکار همگی به خوبی دریابیم. برای نمونه می دانیم بخش عمده گزاره های نجومی در علم نجوم قدیم بی پایه بود. بویژه در بخش احکام نجومی و آنچه که مربوط به افلاک از زاویه عقل و اختیار و حرکت مختار و تأثیر در زندگی و سرنوشت ما گفته می شد، و امروزه صدها بلکه هزاران نسخه در این باره در کتابخانه های ما هستند، آری بخش عمده این گزاره ها از نظر علم امروز، مزخرف و بی پایه است، اما همین ها، چنان بر ذهنیت دانشمند و عامی تسلط داشت که برای هزاران سال در درون آنها فکر می کرد و تصمیم می گرفت. یک نمونه اش را نگاه کنید:

 

رسول جعفریان

«زحل دلالت بر یهودیت و سیاهی لباس دارد، مشتری دلالت بر نصرانیت و سفیدی لباس، مریخ دلالت بر بت پرستی و شرب خمر و قرمزی لباس دارد. خورشید دلالت بر پادشاهی و وضع تاج بر سر دارد و زهره دلت بر اسلام، و عطارد بر مناظره بین مردم در هر دینی و ماه دلالت بر تدین در هر دینی.»
هزاران برگ از کتابهای نجومی ما در باره این قبیل افکار خرافی و مزخرف بود، اما و از قضا، سلاطین و ملوک که اغلب آدم های عامی اما باهوش هستند، از منجمان و پیشگویان بیشتر حمایت را می کردند و منجم باشی درکنار حکیم باشی، جایگاه والایی داشت.
در واقع،زمانی که این مطالب گفته می شد، اکثر قریب به اتفاق مردم به آنها باور داشتند و بر اساس آنها زندگی می کردند. آنها این امور را دانش های مسلم می پنداشتند و بخش قابل توجهی از پارادایم دانشی بود که بر اذهان همه حکومت داشت. کسی ابراز تردید نمی کرد و اگر تمدن جدید با کمک گالیه و کپلر و نیوتن بساط این حرفها را جمع نکرده بود، هنوز هم جامعه ما در همان مسیر حرکت می کرد.
حالا وقتی می بینم یک سخنرانی با استفاده از قدرت خطابه، از برهان و منطق دوری گزیده و با هماهنگ کردن انواع مغالطات در لابلای خطابه، و استفاده از شعر و جدل آن را به صورت مردم پسند در آورده، و جامعه را با همان پارادایم های گذشته، ضمن تقویت آنها، به هر کجا که می خواهد سوق می دهد، می توانیم دریابیم که در غیاب ارسطو، و عوض آن که جامعه برهانی داشته باشیم، گرفتار دانشی قطور اما بی خاصیت کرده ایم که هدایت آن را گروهی بر عهده دارند که حتی اگر در درون به آن گزاره ها شک دارند، اما برای مردم چنان بیان می کنند که هیچ کس کوچکترین شک و تردیدی نداشته باشد.
جالب است که در باره علم طب، به راحتی می توان گفت که هنوز هم همان وضعیت علوم نجوم قدیم حاکم است و سیمای کشور ساعتها وقت خود را در اختیار افرادی قرار می دهد که با استناد به اقوال پوسیده طب بقراطی و آنچه بافته های قرون مختلف و بر اساس پیش فرض های غلط طبع و این قبیل امور بی پایه است، و به قول شیخ صدوق مستند به احادیث ساختگی مذهبی شده، مردم را سرگرم کنند. نمونه اش همین امروز در مقایسه گوشت گاو با گوشت گوسفند و قس علی هذا فعلل و تفعلل.... که زمانی طولانی می کوشید تا مردم را سر کار بگذارد.

رسول جعفریان

 

 

رسول جعفریان

کد خبر 496667

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام CA ۱۷:۴۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۶
    27 24
    پانسمان کردن این زخمهای بدخیم قدیمی فایده ای نداره حاج آقا. باید قطع عضو بشه تا جون مریض را نجات داد. روحانیون ما برای یک بار وهمیشه باید حقیقت را برای مردم بیان کنند که این صحایف و قصص افسانه هایی هستند برای پندآموزی همچون کتابهای قصه بچه ها و فیلمهای سینمایی امروزه و چونکه مردمان قدیم سینما یا چاپخونه وانیمیشن نداشتند به این شکل درآمدند. کارآمدی اینها در همین حد و اندازه است و نباید از پینوکیو یا سیمرغ انتظاری بیش از پند و تفرح روح و روحیه داشت. فقط از راه علم تجربی است که آدمیزاد به جایگاه شایسته خود میرسد.
    • بی نام MD ۰۴:۱۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
      13 17
      اشتباه مثبت دادم اصلا با این گزاره که به احتمال زیاد تراوش ذهن یک مهندس است، موافق نیستم
    • بی نام A1 ۰۴:۵۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۳
      1 3
      به نظرم شخص اقای جعفریان همانطور که بارها تکرار کردند بااینگونه بهره برداری از این مسائل تاریخی مخالفند...معارف ما بسیار بیشتر از خرافات ما است و امروز پله های ترقی را جوانان این مرز و بوم دارند طی می کنند. برادر من در امریکا مشغول به تحصیل است. بارها شده که می گوید برخی دانشمندان اینجا از پیشرفت های ایران با این حجم تحریم ها تعجب می کنند و می گویند امکان ندارد...
  • سلیمی IR ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
    6 1
    این افراد در هر امری که قابل سنجش نباشد متخصص عالی هستند اما در امور قابل سنجش چون بطلان عقایدشان اشکار می شود حرفی برای گفتن ندارند. از آقای جعفریان که از نوادر انسانهای روشن اندیش هستند واقعا باید تشکر کرد که عیوب ما را بر ما آشکار می سازند.
  • بی نام A1 ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
    5 0
    بنظر من این نظریات با اینکه پایه علمی ندارد اما بخشی از مغز که مسئول خیال است را تغذیه می کند. شما هر داستانی که باعث فعالیت این قسمت از مغز شود را برای مردم بگویید بیشتر باور می کنند تا یک مقاله علمی. این پدیده ای ست واقعی که البته خشکی اندیشمندان باعث شده که نتوانند از آن به عنوان ابزار پیشرفت مقام اندیشه استفاده کنند.
  • محمد IR ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
    7 9
    حال جناب آقای جعفریان این متن شما کدام یک از رهان، جدل، شعر، خطابه و مغالطه بود؟ آخه این چه مثالی بود در رابطه با تفاوت گوشت گوسفند و گاو زدید؟ هیچ تفاوتی ندارد؟ چرا مدتیست در اغلب مطالب خود به طب سنتی حمله می کنید؟ لااقل بگویید برخی .....
    • بی نام CA ۱۷:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
      7 5
      جناب محترم اگر در فهم آنچه نوشته شده مشکل دارید٬ توضیح بخواهید نه اینکه توهین کنید. حاج آقا اشاره کردن به برنامه ای درصدا و سیما که در آن گوشت گوسفند٬ گاو٬ فیل و شتر در طب سنتی مقایسه شدن و فواید هر یک از این گوشتهای فراوان به اطلاع هموطنان عزیز رسید. منظور حاج آقا اینکه ما باید به سوی علوم تجربی بریم و از صدا وسیما به عنوان پربیننده ترین رسانه ایرانیان در جهان انتظار میره که در ایرانیان شور و شوق علوم تجربی را افزایش بده نه اینکه یک مشت چرندیات سنتی را تبلیغ کنه. تبلیغ جهل و نادانی هیچوقت نمیتواند باعث خوشبختی ملتی شود.
  • بی نام IR ۰۳:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۸
    3 4
    با سلام چه ریطی به غربزدگی داره چرا تا کم میاریم اشخاص را متهم میکنیم. تا چای که من فهمیدم ایشان نظرشان اینست که این همه پرشک تربیت میکنیم وسالیانه هزاران دانشجوی پرشکی از دانشگاهها بیرون،میاید اگر قراراست طب قدیم جواب بدهد دیگر چه لزومی به این همه هزینه مثل اینکه ما در صنعت اصلحه سازی برویم سراغ توپهای قدیم و شمشیر چه نیازی به موشک و بمب....ٔ.
  • بی نام GB ۰۶:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۸
    6 3
    با احترام باید بگم که از شما انتظار بحث دقیقتری میره. کمی زیادی ساده لوحانه است. نه سخن گفتن از طبع و تاثیر متفاوت گوشت گاو و گوسفند انقدر بیپایه است و نه انچه گالیله و کپلر گفتند وحی منزل است. اگر نکوشید به مبانی و مبادی این ظواهر راه ببرید که طبیعتا در فهم شرایط تاریخی سردرگم و کلافه خواهید ماند
  • باران IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    1 0
    اووووه کی میره این همه راه آقا از یه سری مسائل کامل اطلاعات ندارید به اسم علم جدید می کوبیدش
  • علی A1 ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    3 0
    کسی که در همه زمینه ها نظر بده بهتر از این نمیشهتاریخ، علوم سیاسی، فلسفه، .... لااقل آقای جعفریان عزیز یه پیگیری میکردن که ببینن چه حجم از دانشمندان طب جدید خون و فیزیک و شیمی خون جدید، طب قدیم رو دارای مبنای علمی میدونن. وقتی یک فوق تخصص سلول شناسی در تلویزیون میاد و میگه من ابتدا اعتقادی به طب قدیم نداشتم، ولی بعد از تحقیقات فراوان و درمان بیماری صعب العلاج خودم به کمک این طب، الآن از مدافعان طب قدیم هستم، چه نیازی هست که یک غیر متخصص در این زمینه بیان و نظر بدن. این مسائل رو به اهلش واگذارید استاد محترم
  • علی A1 ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    4 4
    در غیاب ارسطو چه می‌کنیم؟ به نظر من که سالها فلسفه خوندم، در غیاب ارسطو مجبوریم به حرفای سطحی امثال آقای جعفریان گوش بدیم. لااقل در غیاب ارسطو خوب بود نظر ادامه دهندگان راه ارسطوفارابی، خواجه طوسی، ملاصدرا، علامه طباطبایی و... در مورد نجوم و طب نظری می انداختید.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    2 0
    به نام خدا ای کاش اصل ماجرا که در صدا وسیما اتفاق افتاده رانیز باز گو می کردند تا بهتر مشکلات گفته شده در این مقال در ذهن خواننده جا بیافتد.
  • امید A1 ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۰
    0 0
    سلام. از استاد محترم تقاضا دارم آدرس این مطلب را ذکر کنند که برای پژوهش به آن نیاز دارم: «قول شیخ صدوق مستند به احادیث ساختگی مذهبی شده» با تشکر
  • بی نام A1 ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۶
    0 5
    منتظریم ببینیم این سرگردانی آقای جعفریان آخرش به کجا می انجامد؟ شکاکیت تمام عیار یا ....؟
  • محمد A1 ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۷
    0 0
    لطفا ایمیلی یا کانال ارتباطی از جناب جعفریان بفرستید خیلی نیازم دارم لطفااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا
  • بی نام A1 ۱۸:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۲
    2 0
    آقای جعفریان در فن تاریخ انصافا شخص خبره و قابل استفاده‌ای هستند ولی در بقیه علوم اسلامی و غیر اسلامی تخصص ندارند و حیف است که وارد شوند و نظرات ضعیف بدهند علم نجوم هم درست و غلط دارد و البته مورد سوء استفاده برخی هم بوده است طب قدیم و جدید هم هر دو درست و غلط دارد و چه بسیار امراض صعب العلاج که پزشکی جدید از درمانش عاجز است و طب قدیم به راحتی آن را درمان می کند ولی در هر دو رشته برخی حرفهای باطل می‌زنند مگر اطباؤ جدید کم حرفهای غلط و بی تخصص می‌زنند و آبروی پزشکان را می‌برند ولی از یک انسان محقق توقع است که میان علم و مدعیان علم تفاوت بگذارد