دولت محمود احمدی نژاد که در هیچ یک از لوایح بودجه سنواتی خود، ردیفی را برای کمک به احزاب در نظر نگرفته بود، این بار مغلوب کمیسیون تلفیق شد. البته کمیسیون تلفیق نیز در چهار سال گذشته نتوانسته بود علی رغم پیشنهادات نمایندگان، بودجه ای را برای احزاب در نظر بگیرد، صحن علنی نیز در تبعیت از تلفیق، به اینگونه پیشنهادات رای نداد.
اما این بار در اقدامی شگرف و در پی درخواست بیش از 100 نماینده، کمیسیون تلفیق توانست بودجه ای 3 میلیارد تومانی برای کمک به احزاب در نظر بگیرد. این اقدام در اخرین روز از بررسی لایحه بودجه در این کمیسیون رخ داد و به گفته حشمت الله فلاحت پیشه در دقایق نود!
این پیشنهاد به همت مصطفی کواکبیان و با امضای نمایندگان شاخصی چون محمدرضا باهنر ارائه شده بود. اما کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی که فرصت بررسی آن را نداشت، پیشنهاد مذکور را به حسن کامران -نماینده خود در کمیسیون تلفیق- سپرد تا در آنجا به پیگیری اش بپردازد. نماینده ای که اساسا خود اعتقادی به کمک نقدی به احزاب ندارد و می گوید "چرا باید بودجه کلاه نمدی ها {استعاره از مردم} را به لپ قرمزی ها {اعضای احزاب} بدهیم!"
به گواه اعضای کمیسیون تلفیق، کامران نه تنها این پیشنهاد را در این کمیسیون مطرح نکرد بلکه در واکنش به طرح ان از سوی دیگر نمایندگان، اقدام به مخالفت با ان نیز نمود و وقتی با مصوبه این کمیسیون مبنی بر تصویب 3 هزار میلیارد تومان برای کمک به احزاب روبرو شد؛ با همراهی غلامرضا مصباحی مقدم سخنگوی اسبق جامعه روحانیت مبارز، پیشنهادی برای حذف این ردیف در لایحه بودجه را اماده نمود تا در صحن علنی مجلس، ارائه دهد.
اما حکایت تصویب این بودجه از این قرار است که چون در شب آخر بررسی لایحه بودجه در تلفیق، اعضا متوجه 3 هزار و 600 میلیارد تومان بودجه ای شدند که در خلال بررسی این لایحه، اقدام به کاهش آن نموده بودند؛ در صدد هزینه آن در ردیف های جدید برآمدند. به این ترتیب 3 هزار میلیارد تومان برای کمک به احزاب در نظر گرفته شد و مابقی صرف تامین آب روستاها، تامین بودجه قانون حمایت دولت از جانبازان شیمیایی و... شد.
به این ترتیب در جدال میان نمایندگان موافق با تصویب بودجه ای برای احزاب و مخالفان آن، موافقان پیروز شدند. مغلوبان کسانی بودند که معتقدند ارائه چنین بودجه ای به احزاب منجر به دولتی شدن آنها و وابستگی احزاب به دولت می شود؛ اما پیروزان کسانی هستند که به استناد ارائه یارانه به احزاب در دیگر کشورها حتی به احزاب اپوزیسیون در کشورهای اروپایی، معتقدند که نباید در این زمینه ناخن خشکی کرد.
گفتنی است آخرین بودجه در نظر گرفته شده برای کمک به احزاب، کمی بیش از 2 میلیارد تومان در آخرین سال از ریاست جمهوری سید محمد خاتمی بود. البته به دلیل شرایط نسبتا سخت گیرانه ای که برای دریافت این بودجه از سوی احزاب در نظر گرفته شده بود، تنها یک میلیارد تومان از این مبلغ از سوی احزاب جذب شد. اما همین مقدار از نگاه نمایندگان موافق با پرداخت این یارانه، همچون فلاحت پیشه، برای کمک به تحزب نوپا در ایران، غنیمت است.
بالاخره کمیسیون تلفیق توانست در آخرین سال از عمر دولت نهم، بودجه ای را برای احزاب به تصویب برساند.
کد خبر 4983
نظر شما