به گزارش خبرآنلاین مشروح نظرات محمود احمدی نژاد را در ادامه می توانید بخوانید:
-
پیشنهاد تشکیل ستاد مرکزی در بخش حمل و نقل توسط دولت پیشنهاد خوبی است. تشکیل ستاد اجرایی حمل و نقل امکان دارد و در عمل هم هست. ما مسئول هماهنگی بین دستگاه ها هستیم و این کار را انجام می دهیم. خوشبختانه الان بین دستگاه های دست و اندرکار هماهنگی در نقطه بالا و خوبی است نه نهایی ولی برجسته و موثر است. حالا شما عدد گفتید و گفتید که 27 هزار به 23 هزار در سال 87 رسیده است. من می گویم که امسال انشاء الله کمتر خواهد شد و روند کاهشی خود را ادامه خواهد داد.
-
در سال 84 مجموعه خودروهای کشور حدود 7 میلیون بود. تعداد سفرهای برون شهری سالانه چیزی حدود 650 میلیون سفر در سال بود. سال 88 تعداد سفرها 1 میلیارد و صد میلیون است که حدود 60 درصد سفرها اضافه شده است. خودرو ها 5 میلیون اضافه شده است ولی با این حال روند نزولی است.
-
اگرنرخ کشته ها و حوادث گرفته شود سیر نزولی اش خیلی تند تر است. بالاخره یک میلیاد و صد میلیون سفر انجام شده است. دوازده میلیون خودرو در حال تردد در جاده ها هستند. چنانچه که متوسط طول سفرها افزایش پیدا کرده است ولی ایمنی سفرها رو به بهبود است.
-
از آسیب دیدگان حوادث رانندگی متاسف ایم. تلاش می کنیم که در آینده نزدیک در مورد تلفات جاده ایی به حداقل ممکن برسیم.
-
در خصوص ارزیابی وضع رانندگی در ایران الان متوسطیم ولی رو به بهبودیم که بهتر هم می شود. حدود 95 یا 96 درصد مردم خوب رانندگی می کنند. تنها 4، 5 درصد هستند که بی توجهی می کنند. یعنی توجه ندارند. وقتی سرعت خودرو از حدی بالاتر می رود دیگر از کنترل خارج می شود.
-
برخی فکر می کنند که هر طور رفتار می کنند اثری در رفتار دیگران ندارد. در صورتی که رانندگی یک عمل و رفتار اجتماعی است، نه فردی. رانندگی جزو اجتماعی ترین رفتار ها است. من و شما در مجموعه ای رانندگی می کنیم که هر حرکتی بلافاصله به دیگران منتقل می شود و روی دیگران اثر می گذارد. گاهی اوقات آثار این رفتارها قابل قبول است. ولی برخی از رفتارها منجر به حوادث و خسارت هایی می شود که جبران ناپذیر است.
-
رییس جمهور تصریح کرد: از مردم البته از آن چهار الی پنج درصد خواهش می کنم که بیشتر رعایت کنند. افرادی که پرخطرمی رانند و خطرسازی می کنند. این افراد متوجه نیستند. چه بسا گاهی اوقات خود به سلامت عبور می کنند ولی برای دیگران ایجاد خطر می کنند.
-
در نوروز که همه طبیعت در شادی اند و همه عوامل دست در دست هم داده اند برای یک تفریح و سفر خوب، با دو ساعت دیر یا زود هیچ اتفاقی نمی افتد. از طبیعت زیبا استفاده کنید و با حوصله برانید. اگر 120 کیلومتر مجاز است شما هشتاد یا هفتاد کیلومتر برانید. حتی هفتاد هم سرعت بالایی است که درصورت ضربه آسیب وارده خیلی سنگین است.
-
از عجله کنندگان خواهشمندم با آرامش بروند که به سلامت برسند. سلامت رسیدن به لحاظاتی دیرتر رسیدن ترجیح دارد. فشار دادن پدال گاز راحت است. چرخاندن فرمان آسان است ولی درسرعت های بالا کنترل ترمز و فرمان آسان نیست. ده ها سازمان دست به دست هم می دهند تا شما سفر بانشاطی داشته باشید. شما هم با مامورین همکاری بیشتری داشته باشید.
-
رییس جمهور اظهارات مجری مبنی بر اینکه یک بار از خط ویژه آن هم به خاطر بیماری پدرش استفاده کرده است را تایید کرد.
-
32 سال پیش گواهینامه گرفته ام. در حال حاضر رانندگی نمی کنم. از سه پسرم دو نفرشان گواهی نامه رانندگی دارند.
-
خط ویژه فقط برای خودرو های امدادی تعریف شده است. هرکس که از این خطر عبور کرده باشد تخلف کرده است. گرچه قانون زورش به برخی ها نمی رسد. ولی خلاف است، نباید از خط ویژه عبور کنیم، هرکس که هستیم. حتی اگر قانون اجازه هم می داد شایسته نیست از آن عبور کنیم.
-
قوانین راهنمایی و رانندگی بازدارندگی دارد ولی بازدارندگی مطلوبی نیست. این قوانین متعلق به سال های گذشته است. اگر نگوییم روزانه، ماهانه با تغییرات در حوزه حمل و نقل مواجه هستیم.
-
قوانین راهنمایی و رانندگی دارای دو بخش الزامی است که بخش اول راهنمایی کردن است و مختص 95 درصدی است که نیاز به برخورد ندارند. بخش دوم کنترل است که مختص 45 درصدی است که به لطف خدا کمتر هم می شوند. مدیران کشور حق ندارند به کسی که برای دیگران ایجاد خطر می کنند اجازه عمل دهند. این حق دیگران و جامعه است.
-
میزان اثرگذاری و بازدارندگی هر جریمه ای باید متناسب باشد گفت: اگر این رقم کمتر یا بیشتر باشد بازدارندگی ندارد. در مجوع باید مجازات ها برای کسانی که اصرار دارند خطر ایجاد کنند سنگین و بازدارنده باشد.
در پایان این برنامه زنده تلویزیونی رییس جمهور از همسر یکی از شهدای راهنمایی رانندگی به نام شهید محمد علی حسینی که در اول فروردین سال 88 در اثر برخورد با یک دستگاه اتومبیل که 170 کیلومتر در ساعت سرعت داشت، به شهادت رسید تقدیر کرد.
نظر شما