ایسنا نوشت: قرار است خیابان شهید بهشتی و مطهری نیز مانند بسیاری از خیابانهای شهرمان دارای خطوط اتوبوس‌ تندرو شوند؛ زمستان سال گذشته بود که بحث راه‌اندازی خط اتوبوس شهید بهشتی-مطهری خبرساز شد و پس از اندک زمانی انتقادات مغازه داران این دو خیابان که عمدتا صاحبان نمایشگاه‌های لوکس خودرو هستند را به همراه داشت.

چرا که آنها معتقد بودند، سرنوشتی که برای کسبه خیابان ولیعصر(عج) درپی ایجاد خطوط ‌BRT و حذف پارک حاشیه‌ای رقم خورد برای آنها نیز ایجاد می‌شود.

انتقادات و اعتراضات صنف نمایشگاه‌داران خودور ادامه داشت تا اینکه سید جعفر تشکری‌هاشمی، معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران در مورد بحث‌های مطرح شده درخصوص ایجاد خط اتوبوس خیابان شهیدبهشتی و مطهری نیز گفت: دوران خودروسالاری تمام شده است و باید حمل و نقل عمومی توسعه یابد.

وی با بیان اینکه ایجاد خط اتوبوس شهید مطهری - بهشتی لطمه‌ای به تردد خودروها وارد نمی‌کند و از خطوط عبوری سطح سرویس کاسته نمی‌شود افزود: برخی دوستان تصور می‌کنند که قرار است با ایجاد این خط اتوبوس از سطح تردد خودروها کاسته شود اما می‌خواهیم با حذف پارک حاشیه‌ای یک طرف خیابان، خط جدید اتوبوسی ایجاد کنیم و درست نیست که برخی خیابان را مختص به خود کنند.

معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار تهران با اشاره به فعالیت نمایشگاه‌داران خودرو در این خیابان گفت: عمده پارک‌های حاشیه‌ای این خیابان براساس بررسی‌های انجام شده متعلق به نمایشگاه‌داران است و این تفکر که پارک حاشیه‌ای ملک خصوصی این نمایشگاه‌داران است، اشتباه است و لذا با حذف پارک حاشیه‌ای و بدون نصب جداکننده فیزیکی، خطوط اتوبوسرانی احداث می‌شود.

تشکری‌هاشمی با بیان اینکه مطالعات زیادی درخصوص راه‌اندازی این خط اتوبوس انجام شده و هرکسی که بخواهد این اطلاعات در اختیارش قرار خواهد گرفت عنوان کرد: اصولا کلیات فعالیت‌های جاری در شورای شهر به تصویب می‌رسد و همچنین کلیات طرح‌های عمرانی در طرح جامع و برنامه پنجم توسعه شهرداری تهران دیده شده است و قطعا چگونگی اجرا و مدیریت آن برعهده معاونت حمل و نقل ترافیک خواهد بود.

سرانجام پس از ماه‌ها بحث و بررسی سرانجام پیمان سنندجی، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، در گفت و گو با خبرنگار«شهری» ایسنا، از راه اندازی این خط اتوبوس تا پایان سال جاری خبرداد و گفت: جداسازی خط اتوبوس شهید مطهری-بهشتی از مسیر تردد خودروها توسط گل میخ انجام شده است.

وی با بیان اینکه 24 دستگاه دوربین ثبت تخلفات و کنترل سرعت در مسیر خطوط نصب شده است افزود: مقداری کارهای عمرانی متعلق به ایستگاه‌ها باقی مانده است چراکه معتقدیم باید دستگاه‌های کارت خوان در این خط اتوبوس نیز بمانند خطوط BRT در داخل ایستگاه‌ها نصب شود.

مدیر عامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران با بیان اینکه اتوبوس‌های مورد نیاز این خط تامین شده است گفت: تا پایان امسال این خط راه اندازی می‌شود و از آنجایی که اتوبوس‌ها در این مسیر برعکس تردد خودروها، حرکت می‌کنند، به محض پایان یافتن کارهای اجرایی و ایجاد محدودیت برای تردد خودروها اجازه برای اتوبوس‌های تندور، در مسیر برای مسافرگیری صادر خواهد شد. وی در مورد احتمال توقف خودورهای فروشی توسط نمایشگاه‌داران خودور در مسیر تردد اتوبوس گفت: این افراد اجازه پارک خودرو در خیابان ندارند و به محض بهره‌برداری از خط نیز در صورت تخلف با آنها برخورد خواهیم کرد.

۴۷۴۷

کد خبر 511558

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۳۰
    138 6
    اره خوب خیابون مال نمایشگاه دارها و واردکنندگان خودروها هست
    • بی نام IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۳۰
      13 0
      بی نام جان پیاده رو را نگفتی که مجبورت می کنند از خیابان تردد کنی که ماشین هایشان خط نیافتد
    • بی نام A1 ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۱
      10 1
      بی نام جان خیابان چیه بگو پیاده رو،یکبار داشتم توی پیاده رو همین خیابان عباس اباد تردد می کردم،و یکی از نمایشگاه ها ماشینهایش را در پیاده رو پارک رده بود و هرکس که می خواست از پیاده رو تردد کنه شاگرد نمایشگاه با توپ و تشر مردم را مجبور می کرد که از خیابان تردد کنند که ماشین ها خط نیافته
  • حسام A1 ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۳۰
    10 1
    با توجه به اينكه سراسرخيابان هاي بهشتي و مطهري يكطرفه هستند، با هيچ وسيله اي نمي شود در مسير مخالف تردد نمود لذا نبايد زير حرف زور چند دلال خودرو رفت.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۳۰
    1 18
    اين طرح نه تنها مطالعه نداره بلكه كاملا من درآوردي و لجبازانه است . با اينكار و تردد خلاف جهت اتوبوس عملا همه تقاطع هاي بين دو خيابان تبديل به محل تصادف هاي شديد خواهد بود . در ضمن حق هر مغازه است كه توقع محل پارك نزدىيك مغازه اش داشته باشد . شهرداري بابت تجاري شدن ملك ها ارقام بسيار بالا بيش از ٥٠ ميليون تومان به ازاي هر متر مربع دريافت كرده اين طرح اتوبوس شهرداري هم شده مثل دور برگردان هاي وسط بزرگراه هاي شهرداري قبل . بجاي فرافكني شهرداري بايد مشكلات زيرساختي رو حل كنه . همه كارهاي شهرداري ظاهري و عامه پسنده
    • بی نام A1 ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۱
      2 0
      خیابان مال مردم و شهر هست نه مال مغازه،بنابراین هر کس هر جا که مجاز بود می تونه پارک کنه و اون محل متلق به مغازه دار نیست و اگر تصمیم گرفته شد اونجا خط اتوبوس رانی کشیده باشه باز هم نفع عمومیهو نباید به خاطر چند تا مغازه این طرح معطل بماند در ضمن مگر خود نمایشگاه ها خداخل مغازعه شان فضا ندارند،به کنار خیابان چه کار دارند؟آیا کاسبیشان فقط وابسته به کنار خیابان است؟
    • بی نام A1 ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۱
      10 1
      بی نام جان،همین احداث خط اتوبوس رانی یک طرح زیر ساختی هست،مردم شهر که نباید به خاطر چند تا دلال خودرو سختی بکشند و از داشتن بی ار تی در این خیابان محروم بشوند
  • بی نام A1 ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۳۰
    13 1
    مگر خیابان فقط برای کاسبان است؟ به نظر من خط اتوبوس خیابان مطهری بسیار پسندیده و مفید است
  • بی نام A1 ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۳۰
    10 0
    واقعا اون مسیر نیاز به یه خط ویژه داره
  • نیما IR ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۳۰
    6 11
    تمام بدبختی تهرانی ها از شهرستانیهای مهاجر است .تورو خدا برگردید شهر خودتون . به جای این هزینه ها در شهرستانها کار ایجاد کنید .اینهمه مسافرکش روستایی باید کشاورزی کند.اینجوری مشکلات فرهنگی هم بسیار کم میشود
  • رضا A1 ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۳۰
    3 18
    من کاری به نمایشگاه داران ندارم.بعضی از نمایشگاهی ها که بدجو وری دارن سوئ استفاده میکنن.اما هرکسی که بیاد مسیر خط رو ببینه به سادگی میفهمه که این خط فقط باعث افزایش ترافیک و زیادشدن تصادف تو عباس آباد میشه.یه نگاه به وضعیت تقاطع خط با خیابون مفتح و میرعماد بندازید متوجه منظورم میشید.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین