۰ نفر
۱ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۲:۲۴
مسئولیت نوروزی دولت ترکیه و شکست اطلاعاتی

«ما اطلاعات مستندی دریافت کرده‌ایم که حملات تروریستی در ترکیه برنامه‌ریزی شده است»؛چند روز قبل فرانک والتر اشتاین مایر،وزیر امور خارجه آلمان این جمله را با اعلام بسته شدن سفارتخانه،کنسولگری و مدارس این کشور در ترکیه به خاطر تهدیدهای امنیتی گفت.

محمد کرباسی
M_Karbassi@
پس از انفجار در منطقه مرکزی و مهم آنکارا کشورهای مختلفی درباره احتمال بالای حملات تروریستی در آخر هفته(شنبه یا یکشنبه) با نزدیک شدن به نوروز در ترکیه هشدار دادند. این هشدارها حتی باعث شد که در شبکه‌های اجتماعی بسیاری درباره احتمال حمله تروریستی در آخر هفته حرف بزنند.

به نظر این هشدارها به گوش همه به غیر از دولت ترکیه رسیده بود. این روزها انفجار و حملات تروریستی در شهرهای مهم ترکیه کم کم دارد تبدیل به یک مسئله عادی می‌شود. پاسخ دولت ترکیه هم به این مسئله مثل همیشه افزایش حملات هوایی است. چند روز یا هفته می‌گذرد و انفجار دیگری منطقه‌ای شلوغ را می‌لرزاند و بار دیگر حملات هوایی. انفجار روز شنبه در قلب گردشگری استانبول و خیابان مشهور استقلال خیلی‌ها را وحشت زده کرد اما به جز ترس حس تعجب از بی‌تفاوتی دولت ترکیه به مسئولیت‌های مهمش وجود دارد. شاهدان عینی که ساعاتی قبل از انفجار در خیابان استقلال بوده‌اند می‌گویند تدابیر امنیتی در این منطقه خیلی متفاوت با روزها و هفته‌های گذشته نبود و به چند گشت پلیس معمولی محدود می‌شد.

روال معمول در هر کشوری وقتی گزارش‌های موثق از دستگاه‌های اطلاعاتی داخلی و خارجی درباره حملات تروریستی وجود دارد بالا بردن سطح تدابیر امنیتی است. این افزایش تدابیر امنیتی برای هر کشوری هزینه‌ها و مشکلات خاص خودش را دارد اما برای حفظ جان مردم اجرای آن ضروری است. این بی‌تفاوتی در حال است که وقتی ترکیه درگیری تظاهرات مخالفان بود همین میدان تقسیم و خیابان استقلال با حضور صدها نیروی امنیتی تبدیل به دژ نظامی می‌شد و پلیس رفت و آمد هر کسی را زیر نظر می‌گرفت.
شاید دولت ترکیه قصد دارد با مستقر نشدن نیروهای امنیتی رونق بیشتری برای گردشگری داشته باشد و همه چیز را عادی نشان دهد. وضعیت اما در ترکیه هر روز بحرانی‌تر می‌شود.

حدود دو ماه قبل در همین شهر استانبول انفجار تروریستی بین گردشگران خارجی در میدان سلطان‌احمد (قلب گردشگری استانبول) 12 نفر از جمله ۹ گردشگر آلمانی را به کشتن داد. از ۶ ژانویه ۲۰۱۵ که یک بمبگذار انتحاری در نزدیکی منطقه گردشگری مسجد سلطان احمد و ایاصوفیه استانبول کمربند انفجاری خود را منفجر کرد ۹ حمله مرگبار در مناطق مختلف این کشور رخ داده است و هنوز مشخص نیست زنجیره این حملات قرار است تا کی ادامه داشته باشد.
نکته واضح در این زنجیره حملات در نقاط حساس ترکیه شکست‌های پیاپی اطلاعاتی دولت این کشور است که در حمله روز شنبه در استانبول با وجود همه هشدارها از همیشه مشخص تر شد. انجام حملات تروریستی در مناطق حساس و کلیدی پایتخت‌های سیاسی و تجاری ترکیه مسئله‌ای نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت. علاوه بر ضعف دستگاه‌های اطلاعاتی،تغییرات گسترده در نیروهای پلیس و امنیتی به اتهام ارتباط با شبکه فتح‌الله گولن،پایان مذاکرات صلح با پ‌ک‌ک و سیاست خارجی تهاجمی ترکیه در سالهای اخیر نسبت به سوریه از مشکلاتی است که آتش را به داخل خاک این کشور کشانده و دولت حزب عدالت و توسعه را در مقابله با تهدیدهای امنیتی ناتوان کرده است. مقام‌های دولت ترکیه بیش از هر چیز باید بحران حملات تروریستی را بپذیرند تا به فکر راه حل آن باشند و با اصلاح سیاست داخلی و خارجی حتی از همسایگان خود کمک اطلاعاتی بگیرند. تجربه سه دهه گذشته نشان داده که حمله و جنگ نمی‌تواند راه حلی برای ثبات و امنیت در ترکیه باشد. 
صنعت گردشگری همواره یکی از پایه‌های اقتصاد ترکیه بوده است. در سال ۲۰۱۱ ترکیه ششمین مقصد مهم گردشگری جهان نام گرفت و تخمین زده می‌شود در آن دوره حدود ۱۱ درصد تولید ناخالص ملی ترکیه را گردشگران خارجی تامین می‌کردند.
حالا آن روزهای اوج به پایان رسیده اما برای خیلی‌ها هنوز استانبول و ترکیه یک مقصد سفر مهم است. ایرانی‌ها آدم‌های خوش سفری هستند و ترکیه در تعطیلات نوروز میزبان بسیاری از ایرانی‌هاست. دولت ترکیه در قبال گردشگرانی که به این کشور سفر می‌کنند و چرخ توریسم این کشور را به چرخش در می‌آورند مسئولیت‌های بسیاری دارد که تامین امنیت یکی از مهمترین و اصلی‌ترین موارد آن است.

5454 

کد خبر 520648

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین