سردرگمی بانک‌های کشور / از کاهش‌های داوطلبانه تا افزایش‌های خودسرانه نرخ سود

شبکه بانکی کشور برخلاف ظاهر آرام این روزها به شدت سردرگم است؛ عده زیادی از بانک‌ها توافقات قبلی را زیرپا گذاشته‌اند و نرخ هایی به مراتب بالاتر از آنچه پیش از این توافق کرده‌اند، به سپرده‌ها پرداخت می کنند و برخی بانک‌ها هم نرخ‌ها را به کمتر از مقدار توافق شده کاسته‌اند. در این میان بانک مرکزی اما همچنان اصرار دارد شرایط تحت کنترل است!

مریم یعقوبی

مسئولان بانک مرکزی مدتی است دائم بر این نکته  تاکید دارند که با مدیریت نرخ سود بین بانکی توانسته اند بانک های کشور را به صورت داوطلبانه به سمت کاهش نرخ سود سپرده ها سوق دهند. مسئولان نها سیاستگذار با استناد به توافقات بانک ها مبنی بر کاهش داوطلبانه نرخ سود، این روند را محصول التزام شبکه بانکی کشور به اقتضائات کاهش نرخ تورم و واقعی کردن نرخ سود ارزیابی می کند.

اصرار بانک مرکزی بر موفقیت روش های غیر دستوری در کنترل نرخ سود تا آنجاست که ارگان‌های رسانه ای رسمی و غیر رسمی این نهاد از تعابیری مانند "کاهش خودجوش نرخ سود بانکی" برای موفقیت‌آمیز بودن آن استفاده می کنند.

این همه در حالی است که بررسی ها و گزارش های میدانی از شعب بانک های کشور خلاف این تصویرسازی ها را نشان می دهد؛ کافی است  پرس و جوی کوتاهی از شعب بانک های خصوصی و دولتی بعمل آید تا مشخص شود اکثریت قریب به اتفاق این بانک ها با عناوین مختلفی در حال حاضر نرخ هایی بین ۱۸ تا ۲۴ درصد را برای سپرده های کوتاه مدت و روزشمار پیشنهاد و پرداخت می کنند.

این جریان البته چندان غیر طبیعی و دور از ذهن هم نیست چرا که بررسی صورت‌های مالی بانک ها بخوبی نشان می دهد بانک های کشور از فقر شدید منابع مالی و عدم تناسب سرمایه با مطالبات غیر جاری رنج می برند.

این شرایط چاره ای پیش روی بانک ها نگذاشته است جز اینکه به هر ترتیب ممکن و با پرداخت سودهایی نامتناسب با نرخ تورم، صرفا به دنبال جذب منابع و به تاخیر انداختن رسیدن به نقطه شکست باشند.

این واقعیت البته چندان پنهان هم نیست؛ مرکز پژوهش‌های مجلس نیز چندی پیش در گزارشی تفصیلی شرایط بانک های کشور را در سه حوزه ترازنامه، نقدینگی و رعایت مقررات بانکی بررسی کرد و تلویحا اعلام کرد که بانک های کشور ورشکسته هستند.

نتیجه این بررسی‌ها طبق آنچه در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس تصریح شده آن است که  "وضعیت موجود از استقرار شرایط توقف‌های غیرعلنی سه گانه یعنی نقدینگی، ترازنام های و نظارتی حکایت دارد".

شنا خلاف جهت آب

با این وجود هنوز هم برخی از بانک‌ها به دلایل و علل گوناگون خود را ملزم به پرداخت سود به سپرده‌ها مطابق با توافقات قبلی می دانند. البته مدیران این بانک‌ها همواره از عدم پایبندی دیگران به توافقات صنفی و توصیه بانک مرکزی گلایه‌مندند و تاکید دارند ادامه این روند آنها را نیز ناچار به افزایش نرخ‌ها خواهد کرد، چرا که ناهمگن بودن نرخ‌ها، جریانی از نقدینگی را به سمت بانک هایی که سودهای بالاتری پرداخت می کنند، براه انداخته است.

با این وجود اما نمونه های نادری نیز میان بانک‌ها یافت می شود؛ بانک‌هایی که مدیران آنها ترجیح می دهند به هر ترتیب ممکن منویات درونی سیاست‌گذار پولی را اجرا کنند حتی به قیمت کاستن از نرخ سود بیش از توافقات صنفی.

به عنوان مثال بانک پارسیان به تازگی اعلام کرده است که حداکثر سود پرداختی به سپرده های یک ساله در این بانک ۱۵ درصد خواهد شد یعنی ۳ درصد کمتر از آنچه سال گذشته توافق شد.

اینکه در چنین شرایطی مدیران بانک پارسیان چه استدلالی برای این تصمیم دارند و چگونه می‌خواهند مانع خروج سپرده‌ها از بانک خود بشوند، پرسشی است که قطعا پاسخ آن شاید به طرح الگوی جدیدی در شبکه بانکی برای پرداخت سود به سپرده ها تبدیل شود.

22339

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 545580

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 16 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    43 3
    بانک پارسیان یک سپرده داره به نام لوتوس، داره بیست و یک و نیم درصد سود روزشمار میده، ولی در غالب صندوق سرمایه گذاری ، همه ی بانک ها راه فرار رو بلد هستند
  • بی نام A1 ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    10 36
    سلام من خودم دیروز از یک بانک بابت سود ۵۰میلون چند درصد سود میدید ریس شعبه گفت صندوق سپردهگذاری بانک ۲۳٪سود پرداخت می کنه ومن خیلی متاسف شدم از این بی قانونی وبعد دولت می خواهد با این مدیریت اقتصاد راه بیفته وبیکاری درست بشه
  • رضا GB ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    25 8
    دیرنیست ان زمان که سپرده های مردم بلوکه خواهدشد
  • بی نام A1 ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    27 0
    کدوم بانک ۲۳ درصد میده؟؟
    • بی نام RO ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
      26 0
      منم بیشتر از21ندیدم،اسم بانک23درصدی رو به ما هم بگید
  • منوچ CA ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    21 7
    معلومه خيلي دوست داشتي اون ٥٠ ميليون رو داشتي كه اينقدر لجت گرفته ها...
  • امير مالوف IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    34 3
    مطمئن باشيد مردم به زور هم كه شده در اين توليد و صنعت شما كه چيزي جزء بي كيفيتي و كلي لعن و نفرين پشت آن است سرمايه گذاري نخواهند كرد ؛ تكرار واژه توليد ملي يعني دسترسي بيشتر به رانت و فساد ؛ خودروسازها رو كه فراموش نكرديد با سالي چندهزار كشته
  • بی نام A1 ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    20 0
    این بانکها میخواهند کمک کنند که سرمایه ها را روانه بانکهای دیگر کنند تا پول بیشتری را جمع کنند کمک غیر مستقیم
  • بی نام A1 ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    17 3
    بانک مرکزی نظارت دقیق نداره بر روی بانک های خصوصی؟؟
  • بی نام A1 ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    43 4
    اين را در نظر داشته باشيد خيلي از بازنشسته ها با سود سپرده ٢٠ تا ٣٠ مليوني خود روزگار ميگذراند.
  • بانک IR ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
    5 0
    اتفاقا من امروز اکثر بانکها پرسیدم، سود بانک، سودی بالاتر از 20 کسی نمیداد، فقط 2 تا 20 بود یکی کشاورزی و دیگر برنامه آینده بود فکر کنم، البته کشاورزی در غالب بورس بود و آینده 1 ساله. این 22 و 23 کدوم بانک هست؟
  • بی نام A1 ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۴
    6 0
    بانكها دروغ ميگن فقيرن چند يال پيش گفتن دارن ورشكسته ميشن، يهويي به همه كارمنداشون ١٠٠ ميليون تومن وام دادن. هر چي ابدارچي و دربون تو فاميلامون داشتيم همشون خونه دار شدن. دختر عموي من استخدام ي شركت تابعه بانكه كه كارمند واسه بانك ميفرسته. تازه كارمند خود بانك هم نيست قبلا وام گرفته بود و خونه داشت، درباره بهش ١٠٠ تومن وام دادن و خونشو بزرگتر كرد. من و بقيه فاميل هممون خير سرمون مهندس و استاد دانشگاهيم و همگي بي خونه
  • شهروند IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۴
    9 1
    نرخ سود وامها رو کاهش بدن تولید رونق بگیره چکار با چندرغاز سپرده این مردم دارند که بعضی ها واقعا براشون کمک خرج.......................
  • محمود IR ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۵
    2 0
    شما که سود سپرده های مردم طی ده ماه گذشته از 24 به 18 بصورت دستوری کاهش دادید اماری توسط بانک مرکزی اعلام نشد که چقدر وارد چرخه تولید شده ما که هیچ رونقی در کار تولید ندیدیم رکود درکشور هم کم نشده بعد ازاین هم هیچ تغییری ورونق درتولید کشور بوجود نخواهد امدضمن اینکه طبقه متوسط که پولهای کم داشتندبین 50 تا100 میلیونبا بهره ان کمک زندگی خود میکردندباکاهش سود این طبقه درامدش کم خواهد شد زیرا حقوق ودرامد ماهیانه انها کفاف زندگی ومخارج ماهیانه را نمیدهد ضمننا اقایان مسولین اقتصادی بفرمایند که با پولهای زیر 100 میلیون کدام کار اقتصادی دراین مملکت میشود ایجاد کرد که واردات از چین انرا نابود نکند چون تولیدات صنعتی وکشاورزی این ممکت همه بعلت واردات محصولات چینی از بین رفته است