به گزارش خبرآنلاین به نقل از پایگاه اینترنتی لوبلاگ این مامور سابق سازمان سیا با اشاره به کودتای نافرجام در ترکیه تاکید کرده است که راه بازگرداندن نظم به این کشور که در اثر انفجارهای اخیر که ریشه در نا آرامی های بیرون از مرزهای این کشور دارد کودتا علیه اردوغان نیست.
گراهام فولر با اشتباه خواند این اقدام و با تاکید براینکه دیگر دوره کودتاهای نظامی گذشته است می نویسد: اردوغان باید همانگونه که به صورت دموکراتیک به سر قدرت آمده همانگونه نیز از طریق دموکراتیک از قدرت کنار برود.
نویسنده برجسته آمریکایی در ادامه نوشته است: کودتا گران ممکن است بتوانند اقدام خود را به خاطر نا امنی های اخیر و گرایشات خاص اردوغان به مسلمانان تندرو توجیه کنند اما باید بدانند که یک موضوع واضح است و آن این که این تلاش در سطح مداخله نظامی یک رویداد باخت-باخت برای همه طرفهای سیاسی و نظامی در ترکیه خواهد بود. اگر کودتای نظامی علیه اردوغان «با موفقیت همراه می شد» ما شاهد بازگشت سنت زشت مداخله نظامی طی دست کم چهار کودتای قبلی علیه دولت های مشروع و منتخب می بودیم.
فولر با اشاره به اینکه تقریبا همه ناظران از جمله خودش بر این باورند که دوران کوتای نظامی به سر آمده است می نویسد: به نظر می رسد حزب حاکم عدالت و توسعه با موفقیت توانست با حمایت اکثر مردم ترکیه نظامیان را کنار بزند . کودتاها در مجموع میراث هایی فاجعه بار از خود در کشورها به جا می گذارند، کشورهایی که در حال حرکت به سوی دموکراسی تثبیت شده هستند. چگونه می شود که دولت بعدی مشروع باشد، زمانی که با کمک ارتش بر سر کار می آید؟
این کارشناس برجسته سابق سازمان سیا معتقد است : حامیان حزب عدالت و توسعه که نماینده بزرگترین بلوک سیاسی در ترکیه در حال حاضر محسوب می شود از تلاش کاملا غیر قانونی برای سرنگونی دولت مشروع و منتخب خشمگین هستند. اگر آنهایی که در پی کنار زدن اردوغان هستند این کار را بر اساس سیاست های مذهبی داخلی او انجام دهند، رویکرد بیشتر اقشار مذهبی کشور در این باره تأیید خواهد شد که ارتش و سکولارهای قدیمی و «آتاتورکیست ها» ضد اسلام هستند.
فولر می نویسد: اگر کودتا موفق می شد و اردوغان کشته یا زندانی می شد آنگاه به نظر شمار زیادی از حامیان حزب عدالت و توسعه او یک قربانی و یا حتی یک شهید محسوب می شد. حتی زندانی شدن اون نیز موضوعی خطرناک برای دولت بعدی این کشور محسوب می شد. رویکردهای طبقاتی و ایدئولوژیکی در ترکیه تشدید می شد و این موضوع به نوبه خود سبب افزایش خشونت های سیاسی در این کشور می شد. مناقشه با کردها که هنوز حل و فصل نشده است نیز احتمالا روندی خشونت آمیزتر به خود می گرفت.
فولر به طور ضمنی در مقاله خود از لیبرال ها و کمالیست های سکولار در ترکیه که از اردوغان تنفر دارند تمجید کرده و نوشته است آنها با گزینه پذیرفتن یک کودتای دیگر یا حمایت از اردوغان به عنوان یک رهبر مشروع با وجود انزجار شدیدشان از سیاست هایش مواجه بودند اما از نظر بسیاری از لیبرال ها، انجام کودتا بدتر از سیاست های استبدادی اردوغان طی چند سال گذشته بود.
گراهام فولر در ادامه می نویسد اگر اردوغان در سرکوب کودتا با موفقیت همراه شود، بازهم چشم انداز بهتری در انتظار این کشور نخواهد بود چرا که اشتباهات اردوغان، ناکامی هایش و فساد فزاینده دولت او سبب بی اعتبار شدن دولت تحت رهبری او شده است.
نویسنده کتاب قبله عالم درباره ایران با بیان اینکه سیاست های فاجعه بار اردوغان طی چند سال گذشته، به ویژه در ارتباط با سوریه به صورت قابل توجهی در ظهور تروریسم جهادی در ترکیه توسط غیر ترک ها نقش داشته است، صراحتا دولت اردوغان را غیر مسئول دانسته و توصیه کرده است که او را باید از طریق صندوق های رأی برکنار کرد.
او می نویسد: برکناری اردوغان با استفاده از زور سبب حفاظت از او در مقابل رد شدن نهایی از طریق برگزاری انتخابات می شود.
49261
نظر شما