۰ نفر
۱۰ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۴:۳۱
رفراندوم یارانه در سوئیس و ایران

از سوئیسی‌ها پرسیده شده آیا می‌خواهند وقتی به سن ۱۸ سال رسیدند در حدود ۲۵۰۰ دلار و آنان که زیر ۱۸ سال هستند در حدود ۷۵۰ دلار مادام‌العمر و به صورت ماهیانه به آن‌ها دریافت کنند؟

و جالب است که در حدود ۸۰ درصد آن‌ها در رفراندومی که در اواسط خردادماه برگزار شد پاسخ منفی و فقط ۲۰ درصد پاسخ مثبت می‌دهند. بسیاری از ایرانیان از پاسخ منفی اکثریت سوییسی‌ها که نخواسته بودند ماهی چند میلیون تومان دریافت کنند شگفت‌زده شدند و آن را مقایسه کرده بودند با ثبت‌نام بیش از ۹۰ درصد ایرانیان در سال ۹۳ برای دریافت یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی.

جالب است که در ایران بسیاری از مسئولین از مردم خواسته بودند تا آن‌هایی که واقعاً نیازی به این ۴۵۵۰۰ تومان ندارند آن را دریافت نکنند تا دولت بتواند آن را صرف امور عام‌المنفعه‌تری همچون آموزش‌وپرورش، بهداشت و درمان، حمل‌ونقل، صنایع و کشاورزی نماید که سود آن به همه اعضای جامعه می‌رسد؛ اما علیرغم درخواست مسئولین و دولتمردان، تقریباً همه برای دریافت یارانه در سال ۹۲ ثبت‌نام کردند.

حسب ظاهرش به نظر می‌رسد که تفاوت زیادی میان رفتار ما و سوئیسی‌ها وجود دارد. آن‌ها آینده‌نگر هستند و بیشتر مصالح و منافع بلندمدت کشور و مردمشان را در نظر می‌گیرند، درحالی‌که ما ایرانیان در جریان ثبت‌نام دریافت یارانه به تنها چیزی که توجه نداشتیم مصالح عمومی کشور و منافع بلندمدت کشورمان بود. البته یک نکته دیگر هم وجود داشت، دولت فعلی سوئیس به‌علاوه برخی از اقتصاددانان با پرداخت یارانه مخالف بودند و از مردم هم می‌خواستند که به آن «نه» بگویند؛ و ای‌بسا بسیاری از مردم به‌واسطه اعتماد به مسئولینشان به دریافت یارانه نقدی «نه» گفتند؛ اما در ایران علیرغم آن‌که بسیاری از مسئولین از مردم خواستند تا آنان که رقم ۴۵۵۰۰ تومان یارانه در ماه تأثیری در زندگی‌شان ندارد، ثبت‌نام ننمایند اما کمتر کسی به این خواسته مسئولین توجه ای کرد.

در دو تصویر رفراندوم یارانه در سوئیس و ثبت‌نام یارانه در ایران خیلی جایی برای مقایسه میان ایرانیان و سوئیسی‌ها نمی‌ماند؛ اما این‌همه داستان رفتار اجتماعی ما ایرانیان نیست، یک تصویر خیلی متفاوت‌تری هم از رفتار جمعی ما ایرانیان در یکی دیگر از صفحات آرشیو تاریخ معاصر ایران موجود است. تصویر دوم تعلق به ۳۷ سال پیش دارد.

زمستان سال ۵۷ است و انقلاب در اوج خودش است و اعتصابات تمامی صنایع و اقتصاد کشور را در خود فروبردهاست. ازجمله اعتصاب در صنایع نفت و پالایشگاه‌ها؛ اما برای بیمارستان‌ها و برخی از مراکز و منازل سوخت موردنیاز است. با هماهنگی‌هایی که فعالین و رهبران انقلاب در داخل کشور با مرحوم امام خمینی در پاریس به عمل می‌آورند قرار می‌شود که مقدار محدودی نفت برای گرم نگه‌داشتن منازلی که نیاز دارند، تولید و در اختیار ساکنین و سایر نیازمندی‌های این‌گونه قرار گیرد. امام طی حکمی در آذرماه مبانی را به ریاست مرحوم مهندس بازرگان، مهندس هاشم صباغیان، دکتر یدالله سحابی و آقای هاشمی رفسنجانی تعیین می‌کنند تا به مسائل اعتصابات رسیدگی کنند و در ضمن برای جاهایی که نفت موردنیاز است ارسال نمایند. ازجمله تصمیمات این کمیته دادن مقداری نفت به برخی محله‌ها بود تا در اختیار مردمی که نیاز داشتند بگذارند. من در سال ۵۷ در محله «چیذر شمیران» زندگی می‌کردم. مسجد محله‌مان خیلی فعال بود و آقای سید علی‌اصغر هاشمی پیش‌نماز مسجد محله‌مان بودند که درعین‌حال نسبت فامیلی مهمی با یکدیگر داشتیم. ایشان تلفنی اطلاع دادند که فردا ظهر بعد از نماز در مسجد محله باشم یک کاری پیش آمده. بنده و چند نفر دیگر از دوستان که به‌اصطلاح انقلاب منطقه در دستمان بود آن روز بعدازظهر حاضر شدیم ببینیم موضوع چه هست؟ آقای هاشمی توضیح دادند که دو بشکه نفت (نزدیک به ۵۰۰ لیتر) نفت به ما داده‌اند و بیشتر هم خواهند داد. مسئله این است که ما چه جوری نفت را توزیع کنیم. هر یک از دوستان نظری دادند اما سرانجام قرار شد که اعلام کنیم ساکنین محل که نیاز دارند ظرف بیاورند و ببرند. بالطبع اگر تعداد مراجعه‌کنندگان زیاد می‌شد به هرکدام کمتر می‌رسید. اگر تعداد مراجعه‌کنندگان کم بود می‌توانستیم به هرکدام ۵ لیتر بیشتر بدهیم برای گرم نگاه‌داشتن یک اتاق. اگر هم تعداد مراجعه‌کنندگان خیلی زیاد می‌شد مجبور می‌شدیم قرعه‌کشی کنیم یا خودمان برویم برای شناسایی آن‌هایی که واقعاً نیاز داشتند. اولویت اول را گذاشتیم برای خانواده‌هایی که بیمار داشتند بعد آن‌ها که از افراد مسن نگهداری می‌کردند و گروه سوم آن‌هایی که نوزاد یا کودک خردسال داشتند و سایر گروه‌هایی که اولویت پیدا می‌کردند. ازآنجایی‌که هیچ ایده‌ای نداشتیم که چه تعداد بیمار دارند، یا چه تعداد افراد مسن و غیره، هیچ حدسی نمی‌توانستیم بزنیم که به مراجعه‌کننده چه میزان نفت بدهیم. همه‌چیز موکول شد به این‌که چه تعداد مراجعه‌کننده خواهیم داشت.

موضوع اعلام شد و چند روز هم فاصله گذاشتیم تا همه اهالی منطقه‌مان آگاه شوند که در ساعت ۸ صبح فلان روز هر کس که نفت می‌خواهد به مسجد مراجعه کند قبلش هم چون نگران بودیم که ممکن است خیلی شلوغ و ازدحام شود به کلانتری اطلاع داده بودیم. خودمان صبح زود رفتیم مسجد تصورمان این بود که از حدود یک ساعت قبلش یعنی از ۷ صبح مردم با گالن‌های پلاستیکی شروع به‌ظاهر شدن خواهند نمود. شد ساعت ۸ و هنوز کسی نیامده بود، باورمان نمی‌شد اما ساعت ۹ شده بود و محض نمونه حتی یک نفر هم نیامده بود نفت مجانی بخواهد. به‌تدریج متوجه می‌شدیم که ما چه قدر درباره واکنش مردم در خطا بودیم. مثلاً تحصیل‌کرده و انقلابی هم بودیم؛ اما عقلمان نرسیده بود که حتی یک نفر هم ممکن است مراجعه نکند. بار که یقیناً خیلی‌ها بودند که بیمار در منزل داشتند، یا اطفال خردسال داشتند یا با افراد مسن زندگی می‌کردند که مجبور بودند حداقل یک اتاق را گرم نگه‌دارند، بااین‌حال هیچ‌کدام نیامدند. باری که خیلی‌ها به نفت نیاز داشتند اما استدلالشان ظاهراً این بود که «همسایه ممکن است از من بیشتر به نفت نیاز داشته باشد.»

من نمی‌دانم اگر امروز بعد از ۳۷ سال چنین وضعیتی پیش بیاید، چند نفر از اهالی چیذر تهران، یا میدان فرهنگ رشت، یا ساکنین چهارباغ عباسی اصفهان یا اهالی باجک قم یا چهارراه آب‌رسانی تبریز خواهند گفت که «ما نفت نیاز نداریم و همسایه‌مان نیازمند است.» یقیناً خیلی‌ها از نخستین ساعات صبح جلوی مسجد با گالن‌های کوچک و بزرگ جمع خواهند شد و بسیاری خواهند گفت که «هم مریض داریم، هم خردسال، هم میان‌سال، هم بزرگ‌سال و هم وضعیت‌های دیگری که آن‌ها را در اولویت قرار خواهد داد.» (هم چنان‌که 75 میلیون برای یارانه ۴۵۵۰۰ تومان ثبت‌نام کردند و همه هم گفتند که به آن نیاز دارند.) از فردا هم نفت در بازار سیاه محله به چندین برابر قیمت خریدوفروش خواهد شد. بعد هم می‌بایستی یک دستگاه بازرسی هم درست کنیم که مدعیات مردم را بررسی کند و یک دستگاه نظارتی هم درست کنیم که بازرسی را کنترل کند و حراست را هم ایجاد کنیم که از مردم مراقبت به عمل آورد! و ... که آن سه تای دیگری بپاید و... آن‌قدرها طول نخواهد کشید که می‌رسیم به نقطه‌ای که امروز رسیده‌ایم.

و اگر در آذرماه سال ۵۷ رفراندوم یارانه در سوئیس برگزار می‌شد کم‌تر ایرانی شگفت‌زده می‌شد که چرا سوئیسی‌ها از خیر دریافت ۷، 8 میلیون تومان مفت و مجانی در ماه حاضرند بگذرند چون خودشان هم مصالح ملی‌تر و بزرگ‌تری را لحاظ می‌کردند و باری که بسیاری از آن‌ها به نفت نیاز داشتند، اما به‌واسطه آن مصالح بزرگ‌تر از گرفتن نفت مجانی خودداری می‌کردند. سؤال این است که چرا ۸۰ درصد سوئیسی‌ها حاضر نیستند یارانه بگیرند اما ۹۰ درصد ایرانی‌ها با این‌که بسیاری از آن‌ها نیاز ندارند اما بازهم حاضر نیستند یارانه نگیرند؟ سؤال درست‌تر آن است که در این ۳۷ سال ما چگونه توانستیم اهالی چیذر شمیران سال ۵۷ را تبدیل کنیم به اهالی چیذر شمیران سال ۹۵؟

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 561275

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • قلي IR ۰۵:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    6 0
    دليلش بي اعتمادي مردم به حاكميته،اولش كه گفتن اين پول آب و برق و بنزينه و بهانه اي بود برا گرون كردن،اين صحبت كه مرفهين يارانه نگيرن بعدا پيش اومد،بس كه مردم دروغ شنيدن ديگه باور نميكنن.
  • رامین A1 ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    2 1
    الان خیلی وقته دارم اینو میگم جناب استاد هر حکومتی و سیستمی مردمی تولید میکنه شبیه خودش و از طرف دیگه مردم هم اکثرا مجبور هستن شبیه حکومت هاشون بشن در غیر این صورت از بین میرن
  • بی نام A1 ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    0 2
    اقا زیبا مطمئنی اون سال به مردم اعلام شده بود بیایند نفت ببرند .از کسی که مسئولش بود یه پرس و جو بکن
  • بی نام A1 ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    5 0
    خدا از اونایی نگذره که اعتماد و درستی رو بین مردم از بین بردن.
  • نادر20 US ۰۶:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    4 0
    آقای دکتر واقعا علتش را نمی دونید چون مسئولین اون موقع با مردو روراست بودند ولی الان همه جه بخوربخوره
  • بی نام RO ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    1 0
    احسنت
  • ابرار IR ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    2 0
    اخه ما ايرانيها يه ضربالمثل داريم كه ميگه از خرس مويي كندن غنيمته
  • بی نام DE ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    2 1
    آقای زیباکلام شما نفستون از جای گرم بلند میشه سر فرصت تحلیل می کنین و نظر میدین ما تحت تاثیر شرایط زندگی هستیم و فکرمون مثل شما کاملا کار نمی کنه و دوست هم نداریم در قبل روشنفکر بودن همین مقدار پولی هم که به عنوان یارانه میگیریم از دست بدیم
  • بی نام AT ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    1 0
    دیدید که مردم خیلی زود تو صف نفت و مرغ و گوشت و حتی سیگار رفتن رو یاد گرفتند. همونی شدند که نتیجة طبیعی اون شرایط بود.
  • بی نام A1 ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    3 0
    چند نکته رو لازمه که درباره این مقایسه بگم. یارانه در ایران به رفراندوم گذاشته نشد. شاید اگر رای گیری میشد مردم رای به عدم اجرا آن میدادند. در سوییس باید میزان 750 دلار را با ارزش پولی خودشوون قیاس کرد. قطعا واسه اونها ارزش 7 8 میلیونی نداره. در آخر باید بگم که تو این 37 سال انقدر مردم اختلاس، فیش حقوقی، رانت، دکل و... دیدن حاضر نیستن پولشون رو به دولت بدهند تا صرف امور ایجاد شغل، آموزش، پزشکی و... و میدانند که این پولها میره تو جیب مدیران
  • بی نام A1 ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    0 0
    به سادگی مثلا وضع درامد سوئیس ها و ایرانی ها
  • بی نام GB ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    0 0
    این دستان را یک بار دیگر هم تعریف کرده بودی در بحث اعتماد مردم.
  • بی نام IR ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    2 1
    سال 57 ما فرهنگمان ایرانی بود و بتدریج هرچه غلظت اسلامیت بیشتر شد آن فرهنگ ناب به فراموشی سپرده شد. آن زمان مردم از هرچیزی ولو اندک با شادی تمام لذت می بردند چون شادی بود. چون مردم با یک زندگی ساده میتوانستند شاد باشند. چون به آینده امیدوار بودند و هراسی از آینده نداشتند. چون کشور خودشان را یکی از بهترین کشورهای دنیا می دانستند و حرص اندوختن ثروت برای رفتن به کشورهای دیگر را نداشتند. آن زمان کسی سعی نمی کرد با کلاه گذاری سرکسی و با دست در جیب مردم کردن جیب خود را پر کند تا سری در سرها درآورد و ادعای سفر های خارجی رفتن نماید چون ایران هیچ کمبودی نسبت به کشورهای خارجی نداشت. آن زمان مردمان کشورهای خارجی حسرت آمدن به ایران را داشتند و اکنون ما درحسرت رفتن به آن سوی آبها له له می زنیم.
  • بی نام RO ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    11 1
    گل گفتی استاد واقعا چه بلایی سر مردم ایران آمده که به چنین جایی رسیدیم
  • صادق A1 ۱۸:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۰
    4 0
    یک عامل مهم در همراهی ملت با دولت میزان اعتماد ملت به دولت و همچنین داشتن تصویر روشنی از آینده است. درباره ثبت نام یارانه چون ملت تصور روشنی از مساله نداشتند همه در خود این ترس را داشتند که "اگر ثبت نام نکنم شاید تعرفه برق را برایم بیشتر کنند، مالیاتم بیشتر شود و ..." در واقع اگر ملت مطمئن بود که با عدم ثبت نام در دریافت یارانه صرفا یارانه را از دست خواهد داد؛ شاید نتایج طور دیگری بود.
  • سميه A1 ۰۴:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۱
    4 1
    اي كاش انسانهاي باسواد شريف و چشم و دل سير و البته متخصص نه ب معناي داراي مدرك بيشتر دست اندر كار بودند اون موقه شگفتي هاي ايرانيان اينگونه معني ميشد كه جناب دكتر بسيار زيبا و كنايه آميز ب تصوير كشيدن
  • بی نام A1 ۰۴:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۱
    2 0
    لایک ..............
  • محسنی A1 ۰۶:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۱
    3 0
    بااندوه فراوان / دانستم چه میفرمایید جناب زیباکلام
  • بهزاد تیموری IR ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۱
    3 0
    80 در صد سوئیسی که رای دادند که یارانه نگیرند خود شغل دارند و حقوق بگیره هسند و مالیا تی که آنها می پردازند به 20 که بیکارند پرداخت می شود پر واضح است آنها حاضر نیسند مالیات آنها به بیکاران پرداخت شود . در کشور ایران 20 در آمد و شغل دارند و 80 بیکار و محتاج به یارانه بهر حال یارانه ماهی 13 دلار در ایران را را نمی شود با 2500 دلار در سوئیس مقایسه نمود .