بایزید مردوخی

بر هیچکس پوشیده نیست که خودروهای ایرانی هنوز به مرحله ای نرسیده اند که بتوانند با خودروهای خارجی رقابت کنند و هیمن امر مبنای واردات بی رویه خودرو به کشور قرار گرفته که متاسفانه آمار واردات  روز به روز نیز در حال افزایش است .

برای جلوگیری از خروج ارز از کشور باید هر چه زودتر تلاش کرد تا کیفیت خودروهای داخلی را تا سطح استانداردهای روز بالا برد تا علاوه بر اینکه خودروسازان ما بتوانند در عرصه جهانی به رقابت بپردازند از خروج ارز از کشور جهت واردات خودروهای لوکس جلوگیری شود.

براین اساس ابتدا باید سطح دانش و تخصص خودروسازان ما به سطح جهانی نزدیک شود .اما قطعا این امر کار ساده ای نخواهد بود چرا که رقبای جهانی ما بسیاربزرگ هستند ضمن آنکه قدمت خودورسازی در جهان به بیش از 100 سال می رسد در حالیکه صنعت خودروسازی در ایران با 50 سال سابقه صنعتی نوپا محسوب می شود.

بنابراین باید دانش پایه و دانش های متعددی چون طراحی ، مکانیک و الکترونیک  را در بخش صنعت خودرو بازنگری کنیم و بتوانیم تحولی عظیم ایجاد کنیم .این اتفاق زمانی حاصل می شود که در تمام زمینه های مذکور سرمایه گذاری کنیم اما نباید فراموش شود که این سرمایه نیز باید آگاهانه و بسیار دقیق صورت بگیرد در غیر این صورت با ادامه حمایت های تعرفه ای نتیجه ای حاصل نخواهد شد.

نباید از خاطربرد که طی 50 سال گذشته صنعت خودروسازی کشور گام های بزرگی  بویژه در دهه 70 تا 80 شمسی  برداشته است که نشان می دهد در صورت تامین سرمایه لازم می توان امیدوار بود که صنعت خودروسازی ایران به عنوان یکی از مدعیان خودروسازی در جهان رقابت را با خودروسازهای جهانی آغاز کند.

در عین حال اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم بالای این صنعت، همچنین ارزش افزوده بالای آن می تواند در توسعه سیاست های توسعه صادرات غیرنفتی مورد توجه باشد. البته تاکنون قدم هایی در امر واردات برداشته شده است ولی به دلیل بی توجهی به دانش پایه بازار قابل اتکایی برای خودروهای ایرانی به وجود نیامده است.

 باید بدانیم که برای رسیدن به مرحله رقابت با خودروسازها جهانی راه سختی در پیش داریم و باید عزمی راسخ برای دست یابی به این مهم در خودروسازی های ایرانی ایجاد شده باشد. بخشی از این عزم گذشته از دستورهای مقام های ارشد نظام باید از طریق برنامه ریزی و سخت گیری های دولت نمود پیدا کند. والا توجه صرف به تولید استاندارد و با کیفیت تر خودروهای فعلی که اکثرا خارج شده یا در حال خروج از خطوط تولید روز جهان است، هیچگونه پیشتازی برای خودرو های ساخت داخل در مقایسه با خودروهای با روزآمدتر خارجی حاصل نخواهد شد.

در مجموع صنعت خودرو برای بقای موفق در آینده نیازمند توسعه هماهنگ و سریع دانش، تخصص، کیفیت، کاهش هزینه تولید، قیمت تمام شده و نوآوری است. 

*عضو هیات علمی دانشگاه تهران

کد خبر 56255

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۸۹/۰۱/۳۱
    0 0
    دیگه بیشتر از این حمایت ؟!چی شد ماشین گرون بی کیفیت بدون یک ذره ایمنی می دن دست مردم بعد می گن خدمانشو می خوان درست کنن می گن فرصت بدیم باز .پس خواست مردم چی میشه؟!!
  • بدون نام IR ۱۹:۳۱ - ۱۳۸۹/۰۱/۳۱
    0 0
    وقتی میبینه تعرفه 110% چرا پیشرفت کنه خیالش راحته.تو دنیا می دونن اگه از هر نظر پیشرفت نکنن مثلا ایمنی کیفیت و تکنولوژی های جدید بازار از دست می دنو رقیبشون جاشونو می گیره تا تعرفه حدود 20% نشه انها تکونی نمی خورن فقط ملتو سرکار می ذارن .کی پاسخگو هست ؟!!
  • بدون نام IR ۱۹:۳۳ - ۱۳۸۹/۰۱/۳۱
    0 0
    تکنولوژی به اینجا داره میرسه که ماشین هوشمند شده تا از خطای راننده کمتر بشه سلامتش حفظ بشه .اینجا هنوز abs موندن میگن ابشن .؟!!
  • بدون نام IR ۱۱:۲۹ - ۱۳۸۹/۰۲/۰۱
    0 0
    مثال دانش پايه من را ياد آن كارگري مي اندازد كه مي گفت اين همه مهندس است كارگراني براي آنان بگيرتا كار را انجام دهند . اين همه دانش پايه پتنت خودرو ملي موتور ملي ، موتور گاز سوز آنهم نه يكي از هركدام كه 2 تا از هركدام يكي س يكي ا . مشتري كجاست چگونه مشتري بياوريم كه بخرد و دايم با شدوچگونه خدمات بدهيم ودانش پايه اين است مدير فروش و بازاريابي داشته باش خاك را هم مي فروشي بفهمي مشتري چه مي خواهد برايش در كارگاه و كارخانه ات با قيمت مورد نظرش توليد كني 11
  • بدون نام IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۸۹/۰۲/۰۱
    0 0
    صنعت زماني صنعت است كه بتواند در رقابت بيرحمانه -رقابت آزاد- ادامه حيات داشته با شد و با سرم و دارو و ايزوله كردن بازار چيزي بدست نميآوريد و مانند دستگاه فرسوده اي است كه آنرا براي دل خودتان سرپا نگه ميداريد .استاد ارجمند مردوخي نيز گرفتار فاصله دانشگاه از صنعت شده اندو نزديك به 15سال بعنوان مدير اجرايي (توليد برنامه ريزي و كيفيت )در صنعت از لوازم خانگي تا خودرو بوده ام و با كمال آگاهي اجرايي خود عرض مي كنم فرمايش ايشان شرط بندي بر روي اسب بازنده است.
  • بدون نام IR ۱۱:۳۴ - ۱۳۸۹/۰۲/۰۱
    0 0
    اگر خبرهاي دهه هاي 70و80درست بود چه كسي موجب انحراف روند شد . سياستگذاري غلط به عمد يا ناآگاهانه و يا در ناصيه اين صنعت چيزي نبود منكر حركت و موج ايجاد شده در صنعت نيستم ولي ديده ام كه اين موج جهت و فلسفه وجودي نداشته است - نگاهي به روند صنعت :دهه 60 خودكفايي، دهه 70 توليد گرايي بدليل نبودن كالاي خارجي اختلاف قيمت بازار با درب كارخانه بدليل سوبسيد ارزي، دهه 80 دهه شيك شدن و نوسازي و طرح عدم كارايي ماشين آلات قديمي، دهه 90 تغيير جهت صنايع از فلزي به نانو-بدونتوجه به صنايع آي تي
  • بدون نام IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۸۹/۰۲/۰۱
    0 0
    صنعت خودرو درد بي درماني است كه طبق نظر يكي از مشاورين كه به يك مدير عامل داده بوداين بود براي گرفتن كمك از دولت خود را آنقدر بزرگ كنيد كه نتوانند جمعتان كنند .و از كمك هاي دولتي براي ادامه بقا در همه شرايط برخوردار باشيد.چه رونق چه ركود. كدام شير دولت مردي مي تواند تير خلاص را به اين اژدهاي داراكولا صفت بزندو زير جسد آن خفه نشود. رستم دستانم ارزوست .
  • بدون نام IR ۱۱:۴۰ - ۱۳۸۹/۰۲/۰۱
    0 0
    در مجموع صنعت خودرو برای بقای موفق در آینده نیازمند توسعه هماهنگ و سریع دانش، تخصص، کیفیت، کاهش هزینه تولید، قیمت تمام شده و نوآوری است. اين تابع را هر كس حل كند از حالا تا 2020جايزه نوبل اقتصادي و رياضي را هر سال به او تعلق ميگيرد. پادشاهي سوئد-دپارتمان جايزه نوبل
  • بدون نام IR ۱۱:۴۵ - ۱۳۸۹/۰۲/۰۱
    0 0
    نبايد بزرگ بودن بنگاه موجب خروج از كاركرد آن بر مبناي اقتصاد خرد بشود . خط كش شركتهاي خودرو اقتصاد خرد است و تاثيرآن بر اقتصادكلان انكار نمي شود . شركت جي ايي بر اساس منطق خرد اداره مي شود و مدير عاملش با رييس جمهور كشورش ماهي 4 ساعت هم گلف بازي مي كند ولي تصميمات بر اساس منطق اقتصاد خرد گرفته مي شود. قرار داد تسليحات نظامي نيز با ديد سودآوري در سطح بنگاه بسته ميشود و نه با اشتغال زايي .

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین