۰ نفر
۲۶ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۱
هیجان کودکی در پارک‌های ناایمن شهر

روزنامه همشهری زنجان نوشت: وقتی پای کلمه شهروند در میان است، فرقی نمی‌کند پیر شد یا جوان. کودک شد یا بزرگ. همه افراد در هر رده سنی که باشند دارای حقوق شهروندی هستند. از جمله حقوق شهروندی وجود محل‌های بازی ایمن برای کودکان است.

در استان ما به دلیل نبود بسیاری امکانات رفاهی، پارک‌ها به مهم‌ترین محل‌ بازی کودکان تبدیل شده‌اند. اما مانند اغلب مسائل دیگر شهری، به این موضوع نیز توجه زیادی نمی‌شود؛ زیرا هنوز هم در بسیاری از پارک‌های زنجان، برای سطح و کف محل بازی کودکان از سنگ ریزه‌ها استفاده می‌کنند که بسیار خطرناک هستند و می‌تواند آسیب‌های جدی به خردسالان وارد کند. از طرفی دیگر به جرأت می‌توان گفت همه وسایل بازی آنچنان در غفلت مسئولان شهری، بدون توجه به مسائل ایمنی نصب شده که استفاده از آنها موجب دلهره والدین می‌شود. برای مثال سرسره‌ها که یکی از مهیج ترین وسایل برای خردسالان است، حفاظی ندارد.

استانداردسازی
معاون پارک‌ها و فضای سبز شهرداری زنجان با بیان این‌که یکی از وظایف این سازمان توسعه پارک‌هاست به همشهری می‌گوید: به دلیل حساسیتی که نسبت به آرامش روانی و جسمانی کودکان وجود دارد، محل‌های بازی کودکان باید بیشتر از قبل مورد توجه قرار بگیرد. زنجان به عنوان مرکز استان دارای 55 پارک است که در بیشتر این مکان‌ها وسائل بازی نیز نصب شده ولی آن چیزی که حائز اهمیت بوده استاندارد‌سازی وسائل بازی است.
«شهرام فرح‌بخشیان» با اشاره به نحوه نگه‌داری از تجهیزات و وسایل بازی در پارک‌ها اظهار می‌کند: طی قراردادی که سازمان فضای سبز با شهرداری‌های مناطق سه‌گانه منعقد کرده، شهرداری‌های مناطق مسئول حفظ تجهیزات پارک‌ها هستند اما سازمان پارک‌ها و فضای سبز در این زمینه نقش ناظر را دارد. در این زمینه تیم ویژه‌ای برای بازرسی تشکیل یافته تا نواقص و مشکلات برطرف شود.
وی ادامه می‌دهد: وسایل بازی که توسط بخش خصوصی نصب شده، باید استاندارد باشد. در شهربازی تمامی وسایل استاندارد هستند. به دنبال کسب مجوز استاندارد برای تجهیزاتی هستیم که قبلا نصب شده تا اگر وسیله‌ای قابل اصلاح است، اصلاح شود و در غیر این صورت وسیله دیگری را جایگزین آن کنیم. همچنین در 80 درصد پارک‌های زنجان نیز کفپوش نرم نصب شده است.
با این همه، مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز درحالی از رفع نواقص سخن می‌گوید که در برخی از محلات زنجان به خصوص در جنوب شهر، اصلا پارکی برای سرگرمی کودکان وجود ندارد، چه برسد به آنکه ایمن باشد.

وسایل بازی غیر استاندارد
مدیرکل اداره استاندارد استان در خصوص ایمنی پارک‌ها اظهار می‌کند: تاکنون کارهایی برای استانداردسازی و مناسب سازی برای بازی کودکان انجام شده است، اما با توجه به این‌که اقدامی از سوی شهرداران برای کسب مجوز استاندارد صورت نگرفته، باید گفت که وسایل بازی در پارک‌های استان استاندارد نیستند. «داوود کارگرزاده» با بیان این‌که طی نامه‌نگاری‌هایی به فرمانداران و شهرداران استان ضرب‌الاجل داده شده تا برای استانداردسازی آسانسور ساختمان‌های اداری و پارک‌های بازی شهرستان‌ها اقدام کنند، به همشهری می‌گوید: شهرداران باید هرچه سریع‌تر برای بازرسی وسایل پارک‌ها توسط ماموران استاندارد اعلام آمادگی کنند تا پروسه آن طی و میزان استاندارد بودن این وسایل مشخص شود. کارهایی که برای مناسب‌سازی و ایمن‌سازی مکان‌های بازی انجام شده معلوم نیست که استاندار است یا خیر. برای مثال ممکن است از کفپوش‌های نرم در مکان بازی پارک‌ها استفاده شود، اما شاید استاندارد نباشد. همچنین هر وسیله موجود در پارک‌ها باید مجوز استاندارد مخصوص به خودشان را اخذ کنند. اینگونه نیست که بگویند پارکی در مجموع استاندارد است.
وی ادامه می‌دهد: با این حال تقریبا شهربازی‌ها را تحت نظارت داریم. چون وسایلی که در شهربازی مورد استفاده قرار می‌گیرد از نظر خطر آفرینی حالت سنگین و نیمه سنگین دارد که تا حدودی هم مناسب‌سازی شده‌اند، اما نمی‌توان گفت صددرصد استاندارد هستند.

کودکان سلطانیه؛ بدون پارک
استان زنجان دارای شهرهای متفاوتی است که اگر برای مرکز استان مشکلات و معضلات شهری برشمرده می‌شود، این موارد در شهرستان‌ها ده‌ها برابر جلوه می‌کند. یکی از این شهرستان‌ها، سلطانیه است. شهری که به سبب وجود اماکن تاریخی، شهره کشوری دارد و توریسم پذیرترین شهر استان است. با این حال کودکان این شهر حتی از کمترین امکانات تفریحی که همان بازی ایمن در پارک باشد نیز محروم هستند.
شهردار سلطانیه در گفت وگو با همشهری می‌گوید: این شهر دارای 5 پارک است که مهم‌ترین آنها پارک بسیج است. این 5 پارک هر هفته مورد بازرسی قرار می‌گیرند تا مشکلاتشان رفع شود. معضل نبود ایمنی در پارک‌های بازی خاص شهرستان ما نیست. اگر پایتخت کشور که شهر دوستدار کودک نام گرفته و چند کلانشهر دیگر را استثنا بگیریم، به جرات باید گفت که تمام فرزندان این سرزمین از نبود محل‌هایی برای بازی ایمن خود رنج می‌برند.
«محمود کلانتری» بر این موضوع تأکید دارد و معتقد است تنها ایمن‌سازی که در پارک‌های بازی این شهر انجام گرفته، استفاده از کفپوش‌های نرم برای محل‌ها بازی خردسالان است، آن‌هم نه همه پارک‌ها، بلکه فقط 2 پارک بسیج و بوستان امام خمینی(ره) دارای این نوع کفپوش‌ها هستند و 3 مکان دیگر نیز در دست اقدام است.

کمبود پارک
وضعیت پارک‌های بازی در شهرستان‌های حومه زنجان آنچنان تأسفبار و به دور از توجه مدیران شهری قرار گرفته که گویی اصلا رسیدگی به این وضعیت در شرح وظایف مسئولان شهر نیست. شهردار سلطانیه در این خصوص مشکل اصلی را تأمین منابع می‌داند. به نظر او در شهرستان‌ها، مدیران آنچنان درگیر مسائل جاری شده‌اند که فرصتی برای رسیدگی به مشکلات دیگر نمی‌ماند.
جدا از بحث ایمن سازی پارک‌ها در سلطانیه باید گفت که در برخی از محله‌ها پارکی وجود ندارد که بخواهد ایمن باشد یا نباشد. شهردار سلطانیه با تأکید بر این‌که این شهر نیازمند پارک‌های بیشتری است، می‌گوید: سلطانیه برای حل مسائل شهری خود نیازمند تأمین منابع است؛ حتی برای ساخت پارک و مناسب‌سازی آن نیز کمبود منابع داریم. در این شهر حتی یک استخر عمومی برای تفریح شهروندان وجود ندارد. از طرفی در شهرهای کوچکی مثل سلطانیه تمام انتظارات برای رفع مشکلات در نهادی مثل شهرداری جمع شده و چیزی به نام تفکیک وظایف دیده نمی‌شود. کمکی از جانب دستگاه‌های دولتی هم صورت نمی‌گیرد تا مشکلات را از میان برداریم.
کلانتری دلیل دیگر ضعف در زیرساخت‌ها را سیاست‌های غلط انتخاب شده توسط برخی از نهادهای دولتی در سلطانیه می‌داند. وی مساله دیگر را موضوع ورود و خروج مهاجران عنوان می‌کند و می‌گوید: سلطانیه با این همه آثار باستانی زیبا و با 8000 نفر جمعیت جزو شهرهای کم‌درآمد است. از طرف دیگر موضوع مهاجرت در سلطانیه مقداری مسائل را پیچیده کرده است. چراکه غالبا افراد کم‌توان از نظر مالی به این شهر می‌آیند و اشخاص توانمند از سلطانیه خارج شده و به زنجان، تهران و شهرهای دیگر می‌روند. همین موضوع توسعه شهری را به مخاطره انداخته است.

46

کد خبر 568151

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار