به گزارش خبرگزاری خبر آنلاین ایده تشکیل مجمع گفت و گوی همکاری آسیایی ( ACD ) اولین بار توسط نخست وزیر تایلند در سی و چهارمین نشست وزرای امور خارجه کشورهای آ.سه.آن در سال 2001 میلادی مطرح و مورد بحث قرار گرفت.
اولین اجلاس وزرای امور خارجه ACD در سال 2002 میلادی در تایلند برگزار شد و وزرای شرکت کننده در این اجلاس، حمایت خود را از تشکیل و تداوم گفت و گوی همکاری آسیایی اعلام نمودند.
نهمین اجلاس وزرای امور خارجه در تاریخ 17و 18 آبان 1389 در تهران و دهمین و یازدهمین نشست وزرای خارجه نیز در کویت و تاجیکستان برگزار شد.
پس از پیدایش مجمع مذکور تعداد کشورهای عضو به 34 کشور افزایش یافت به گونه ای که در مقطع فعلی این مجمع فراگیرترین تشکیلات فرامنطقه ای است که تقریباً تمامی کشورهای آسیایی در آن عضویت دارند.
در اهمیت قاره آسیا باید گفت کشورهای آسیایی از توان و ذخایر مادی، معنوی، فرهنگی و اقتصادی سرشاری برخوردار هستند اما این قاره کهن با وجود بیش از 4 میلیارد نفر از جمعیت جهان، با چالش هایی نظیر فقر، تولید و مصرف مواد مخدر، تروریسم، توسعه نیافتگی، بی ثباتی و وجود فاصله طبقاتی عمیق مواجه می باشد.
این در حالی است که کشورهای آسیایی و به ویژه اعضای مجمع گفت و گوی همکاری آسیا به دلیل ویژگی های خاص خود می توانند با همبستگی و همگرایی، علاوه بر ایجاد تحول در وضعیت موجود خود، در ابعاد جهانی نیز نقش مهمی ایفا نمایند.
به اعتقاد بسیاری از تحلیل گران، هزاره جدید متعلق به آسیاست و کشورهای این قاره از نظر سیاسی و فرهنگی سهم بسزایی در ساختار جهانی داشته و دارند و لذا آسیا باید نقش فراخور و مهمی در تحولات سیاسی و بین المللی ایفا نماید.
همگرایی با آسیا
شاخصه اصلی قاره آسیا در دوره ای که از دهه 1970 تاکنون در آن هستیم، ظهور « دولت های توسعه گرا» و به تبع آن تمرکز بر توسعه اقتصادی نزد تعدادی از کشورهای آسیایی بوده و طی این مدت الگوی توسعه ژاپن بتدریج در کشورهایی مانند چین، هند و کره جنوبی در آسیا نیز شکل گرفته است.
ارتقای سریع جایگاه بسیاری از کشورهای آسیایی در جدول شاخص های توسعه انسانی سازمان ملل متحد در دهه های اخیر نشانگر این واقعیت است که این کشورها توانسته اند ضمن کاهش گسترده فقر به توسعه علمی و نیز بنیان گذاری پایه های مستحکم تکنولوژیک اقدام کنند.
موفقیت در پیشبرد سریع توسعه در میان کشورهای آسیایی باعث شده است تا این منطقه به یکی از پویاترین مناطق در جهان و به عنوان یک کانون نوظهور علم و ثروت که طیفی از کشورهای بزرگ، متوسط و کوچک را در بر می گیرد، تبدیل شود.
امروزه هند، چین، ژاپن، کره جنوبی، سنگاپور و تعدادی دیگر اقتصادهای نوظهور را می توان در این مجموعه قرار داد.
به لحاظ فرهنگی نیز آسیا دارای متنوع ترین و غنی ترین فرهنگ ها در بین ملل جهان بوده و اصلا باید گفت که ویژگی فرهنگ آسیایی در تنوع آن نهفته است.
قاره ای کهن با تعداد بیشماری از فرهنگ ها و سنن مختلف که توانسته اند در طول تاریخ به صورت مسالمت آمیز و سازنده در کنار هم زندگی کنند هر چند در عین این تکثر، تعامل و مناسبات درخور و شایسته ای در میان آنان رشد نکرده است.
به نظر می رسد همگرایی آسیایی بر اساس هویت آسیایی نیازمند تعریف مجدد از ساختار منطقه و مرزبندی های ژئوپلیتیک آن است.
انباشته های تمدنی کشورهای شرق آسیا از جمله چین، ژاپن و هند را باید در کنار ذخایر غنی فرهنگی غرب منطقه دید و به این ترتیب است که هویت آسیایی در چارچوب یک همگرایی قاره ای قابل تعریف خواهد بود.
اهداف:
مجمع گفت و گوی آسیایی با 34 عضو دارای امکانات بالقوه فراوانی در جهت ارتقاء همگرایی بین اعضاء در قاره کهن است و اهم اهداف این مجمع عبارتند از:
- ارتقاء همگرائی بین کشورهای آسیایی،
- گسترش بازار تجارت و مالی درآسیا،
- تبدیل قاره آسیا به جامعه آسیایی و شریکی توانمند برای تعامل با دیگر نقاط جهان،
- انتقال آسیا از یک قاره به یک بازیگر تاثیرگذار در معادلات جهانی.
اعضاء:
در حال حاضر مجمع مذکور دارای 34 عضو است که عبارتنداز: جمهوری اسلامی ایران، تایلند، چین، اندونزی، مالزی، ژاپن، کره جنوبی، لائوس، میانمار، ویتنام، فیلیپین، سنگاپور، کامبوج، برونئی، مغولستان، بوتان، هند، پاکستان، بنگلادش، سریلانکا، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، عربستان، کویت، قطر، عمان، امارات متحده عربی، افغانستان و بحرین، ترکیه.
جمهوری اسلامی ایران در دومین اجلاس گروه مطالعاتی (فروردین ماه 1387 - سئول) پیشنهاد تصویب همکاری های فرهنگی به عنوان پروژه بیستم را به مجمع گفت و گوی همکاری آسیایی ارائه کرد و به این ترتیب کشورمان به عنوان پیشگام و مسئول پروژه و هند به عنوان همکار انتخاب شدند.
پتانسیل های موجود در ACD
- قاره آسیا با پیشینه غنی تاریخی، سنتی، فرهنگی، منابع و امکانات فراوان به همراه یک دورنمای روشن، در آستانه تصمیم گیری در خصوص آینده مجمع و ایفای نقش بین المللی خود قرار دارد.
- به دلیل وجود سازمان های منطقه ای و بین المللی موثر در معادلات بین المللی در قاره آسیا، لزوم انسجام درونی و نیل به یک همکاری و همگرایی آسیایی بیش از پیش احساس می گردد.
- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کشورمان به عنوان پیشگام حرکت فرهنگی در ACD با ارائه پیشنهاداتی عملی، ابتکاراتی را در حوزه همکاری های سینمایی، معرفی مفاخر فرهنگی قاره آسیا و . . . برداشته و این موضوع می تواند نقطه آغاز مهمی در جهت تماس مردم با مردم به عنوان زیربنای حرکت های اقتصادی و اجتماعی دیگر باشد.
- در بخش فعالیت های فرهنگی اهداف ملموس و قابل دستیابی از طریق ACD وجود دارد که به طور خلاصه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- مبادلات فرهنگی بین غنی ترین کشورهای جهان از نظر فرهنگی (یعنی آسیا(
- ظرفیت سازی در زمینه توسعه نیروی انسانی
- استفاده از دوره های آموزشی در کشورهای دیگر
- تسهیل ارتباط مردم با مردم و ایجاد درک عمیق تر میان مردم منطقه آسیا
- انتقال تکنولوژی، تبادل اطلاعات، آموزش و تحقیقات مشترک
- تعریف و اجرای پروژه های مشترک فرهنگی
52261
نظر شما