۰ نفر
۱۶ فروردین ۱۳۸۸ - ۱۵:۱۴

اسماعیل بشری

پافشاری کره شمالی برای پرتاب ماهواره به فضا  و متعاقب آن تهدیدهای آمریکا،  کره جنوبی و ژاپن مبنی بر انهدام این ماهواره در صورت پرتاب، پرسش‌هایی را مبنی بر دلایل  اصرار پیونگ یانگ بر این اقدام و همچنین دامنه این مناقشه پدید آورده است. بر اساس آخرین اخبار منتشره ماهواره کره شمالی سوخت‌گیری شده و مقامات این کشور از پرتاب قریب الوقوع آن به فضا خبر داده‌اند . از سوی دیگر کشتی‌های نظامی سه کشور یاد شده در نزدیکی آبهای کره شمالی در حال آماده باش هستند .

اینها در حالی است که کره شمالی  اعلام کرده است رهگیری این  ماهواره با واکنش آنی پیونگ یانگ مواجه خواهد شد. همانطور که پیداست این مناقشه به سمت منازعه نظامی است. بدین ترتیب آیا امکان دارد مقامات پیونگ یانگ برای جلوگیری از افزایش دامنه مناقشه از پرتاب ماهواره خود منصرف شوند؟ توجه به رفتارهای مشابه کره شمالی پاسخ این پرسش را امکان پذیر می‌کند. آخرین موردی که کره شمالی به انجام اقدامی مشابه اصرار ورزید به دوره آزمایش هسته‌ای این کشور بر می‌گردد.  در دوره آزمایش هسته‌ای نیز از سویی غرب و کره جنوبی به حالت مخاصمه با کره شمالی درآمدند و تلاش کردند با تهدید مانع آن آزمایش شوند و از سوی دیگر چینی‌ها بسیار تلاش کردند تا با میانجی‌گری مانع این اقدام شوند ولی نهایتا پیونگ یانگ اقدام خود را انجام داد.اکنون نیز بنظر می‌رسد کره شمالی در پرتاب ماهواره خود مصمم است و نه تنها به تهدیدات توجه نخواهد کرد بلکه میانجیگری کشوری دوست  مانند چین را نیز بی پاسخ خواهد گذاشت .

امریکا و متحدانش پرتاب ماهواره کره شمالی به فضا را تهدیدی برای امنیت ملی خود تلقی میکنند . آنها اصولاً چون به تحرکات میلیتاریستی این کشور با دیده شک می‌نگرند،  مدعی هستند که دستیابی پیونگ یانگ به تکنولوژی پرتاب ماهواره به مدار زمین،  امکان حمل کلاهک اتمی  را نیز به این کشور می‌دهد. به‌طور مشخص آمریکایی‌ها می‌گویند با موشک ماهواره‌بری که کره شمالی قصد آزمایش آن‌را دارد،  ایالت هاوایی آمریکا به‌عنوان نزدیک‌ترین محل به کره شمالی در تیررس پیونگ یانگ قرار می‌گیرد  اما مقامات کره شمالی بارها اعلام کرده‌اند این ماهواره به‌دنبال اهداف غیر نظامی است .

بنظر می‌رسد حق با مقامات پیونگ یانگ است و آنها به‌دنبال اهداف غیر نظامی هستند . ممکن است موشک ماهواره‌بر آنها از توانایی نظامی مورد ادعای غرب برخوردار باشد اما این توانایی به تنهایی برای کره شمالی کاربردی ندارد. کره‌ایها که پیش از این در مسأله هسته‌ای خود با غرب معامله کرده اند، احساسمی‌کنند نتوانسته‌اند منافع مورد نظر خود را تأمین کنند، به همین دلیل با پرتاب این موشک ماهواره‌بر قصد دارند توان چانه زنی خود  را افزایش دهند . غرب و همچنین همسایگان کره شمالی نیز آنقدر باهوش هستند که با حمله به این ماهواره موجبات افزایش تنش را فراهم نکنند.

پژوهشگر امور بین‌الملل مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام

کد خبر 5903

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین