در این کارگروه محمد صادق حمیدیان، نايب رئیس اتاق بازرگانی شیراز، بیان کرد: با وجود تأکید رهبر فقید انقلاب اسلامی، در برخی از موارد از جمله موضوع آب و خشکسالی در کشور، مجلس در رأس امور نیست و در حوزه آب به مجموعه قوانینی نیاز است که حداقل امنیت پایدار را تضمین نماید.
وی گفت: دخالت مکرر برخی از مسئولین و نمایندگان محترم در حوزه آب اثرات زیانبار و جبرانناپذیری داشته و هنوز هم بعضاً این روند ادامه دارد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق شیراز افزود: زمان آن رسیده است که بفهمیم آب در وضعیت بحرانی است. گزارشهای اجتماعی بر مهاجرت ناشی از خشکسالی به حاشیه شهرها و به ویژه شیراز حکایت دارد. انبوهی از جمعیت حاشیه نشین به شهر اضافه شده در حالی که حتی یک چهارم این مقدار شغل جدید ایجاد نشده است، در صورتی که به همین میزان بستر جرم و جنایت و جنحه مهیا است.
وی اذعان داشت: میزان آب مجازی ضایعات محصولات کشاورزی در مراحل پس از برداشت چندین برابر کل کمبود آب مملکت است.
حمیدیان بیان داشت: در راه کنترل، بهبود و تقویت زیرساختهای نگهداری، بازاررسانی و عرضه محصولات کشاورزی تاکنون هیچ اقدام زیر بنایی مبتنی بر محدودیت منابع آب صورت نگرفته است.
حمیدیان افزود: تکلیف کارگروه آب و خشکسالی تکلیف دلسوزی است. چنانچه تصمیم سازان مسايل آب و خشکسالی را در کارگروههای اقتصادی و توسعهای مورد اهتمام ویژه قرار ندهند، لاجرم در آینده نه چندان دور مجبور خواهند بود تا تصمیمگیری در حوزه آب را در شوراهای تأمین استان و شهرستانها انجام دهند. وی هشدار داد تا به نقطهای نرسیدیم که خون با آب مخلوط شود بایستی فکری اساسی در این مورد اتخاذ گردد چرا که امنیت با خشکسالی دارای رابطهای مستقیم است.
وی از نمایندگان حاضر در جلسه درخواست نمود تا در فهماندن عمق مسايل آب و خشکسالی، بررسی توقعات موجود در برنامههای توسعهای و قوانین خاصی که در حوزه آب وضع میشود و یا اصلاح، اجرا و یا تغییر رویکرد تقنینی و نظارتی در حوزه آب همت کنند.
در بخش دیگری از جلسه دکتر عزتا... رئیسی، عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز، به بیان دیدگاههای خود در زمینه مشکلات خشکسالی در استان پرداخت. وی با بیان این واقعیت که اگر مسأله آب حل نشود توسعه صنعتی استان محال است، افزود: نگاه امنیتی در رابطه با آب بایستی برداشته شود. من نگاه ناامیدانه در رابطه با بروز بحران آب را قبول ندارم زیرا سیکلهای بارندگی در استان وجود دارد و در گذشته نیز با دوره خشکسالی مواجه بودهایم، لذا بحران آب قابل حل است و توان مقابله با آن وجود دارد به شرط این که 15 ارگان استان بتوانند هماهنگ با یکدیگر عمل نمایند.
وی به لزوم وجود ضمانت اجرایی قوانین موجود اشاره و آن را از تصویب قوانین مهمتر دانست. رئیسی در انتهای سخنان خود از این که مجلس به تنهایی میتواند نقش مهمی در این زمینه ایفا نماید ابراز خوشحالی کرد.
در ادامه، دکتر ناصر طالب بیدختی، عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز نیز به بیان دیدگاههای خود در زمینه آب پرداخت.
وی به مقایسه خشکسالیهای حادث شده طی دورههای مختلف پرداخت و خاطر نشان کرد: در طول 30 سال گذشته به دلیل برداشت بی ضابطه، تمام منابع آب زیر زمینی از بین رفته و به چالش اساسی موجود تبدیل شدهاند.
وی افزود: به دنبال وقوع مشکلات آب، مسايل زیست محیطی، بحران در سرمایه اجتماعی، تخلیه روستاها، حاشیه نشینی و در نهایت چالشهای جدی اجتماعی حادث میگردند و این اتفاقاتی است که تجربه تلخ آن در برخی کشورهای منطقه نیز وجود دارد و این کشورها را با چالشهای جدی رو به رو کرده است. بیدختی در ادامه خاطر نشان کرد: برای 30 سال آینده استان فارس از هم اکنون بایستی نسبت به برنامهریزی و احصاي راهکارها اقدام نمود.
وی توجه به این نکته را ضروری دانست که پتانسیلهای چندانی برای انتقال آب از گوشه و کنار فارس وجود ندارد. در بسیاری از سدها آب موجود برای پایداری خود سد هم کافی نیست. پس باید تدابیر اساسی با به کارگیری راهکارهای متعارف اتخاذ شود.
بیدختی نمکزدایی با استفاده از سیستمهای مناسب را به عنوان یکی از راهکارهای متعارف عنوان کرد و اتصال به خلیج فارس را ضروری دانست.
در بخش دیگری از جلسه، محمد مهدی قاسمی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس، وضع قوانین همراه با ضمانت و تخصیص اعتبارات را به عنوان راهکارهای اساسی در راستای مقابله با بحران آب خواند و نقش نمایندههای مجلس در این 2 بخش را بسیار پر رنگ دانست.
وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود:حمایت از کشتهای گلخانهای به عنوان راهکاری برای افزایش بهرهوری آب بایستی مورد حمایت واقع گردد تا بتوان با استفاده از آن، ظرفیت کشتهای سبزی و صیفی را محدود نمود. قاسمی همچنین بر لزوم تأمین و تجهیز منابع مالی مورد نیاز این طرح از طریق تخصیص تسهیلات ارزان قیمت و بلند مدت به کشاورزان جهت ایجاد کسب و کار جدید در فضای گلخانه تأکید نمود و خاطر نشان کرد که وامهایی که در حال حاضر در اختیار کشاورزان قرار میگیرد در بهترین حالت 15 درصد است که برای ایجاد گلخانه مقرون به صرفه نیست. رئیس سازمان جهاد کشاورزی از دیگر راهکارهای مقابله با خشکسالی را آبیاری تحت فشار، توسعه کشت گیاهان دارویی در اراضی دیم و تعیین الگوی کشت مناسب برشمرد و خاطر نشان کرد که این موارد نیاز به قوانین با الزام و ضمانت اجرایی دارد.
قاسمی در بخش دیگری از سخنان خود به این نکته اشاره کرد که زمانی که حفر چاههای غیرمجاز را علی رغم وجود قوانین بازدارنده نمیتوان کنترل نمود چگونه رعایت الگوی کشت بدون وجود قوانین اجرایی امکانپذیر است!!
در ادامه حمیدرضا دهقانی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای، وضعیت آب استان را به شدت بحرانی دانست و بر ضرورت استفاده حداقل از منابع آب برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر تأکید نمود.
وی این سؤال را مطرح نمود که آیا برای دولت صدور یک بخشنامه مبنی بر محدود ساختن صادرات برخی محصولات پر آببر به عنوان مثال هندوانه وجود ندارد!؟
وی ادامه داد: در حال حاضر به ازاي هر کیلو هندوانه 400 لیتر آب مصرف میکنیم که با قیمت بسیار ناچیزی به گاوداریها فروخته میشود، در صورتی که این رویه صحیحی برای استفاده از ثروتهای موجود نیست. در فیروزآباد به رغم نبود آب آشامیدنی، کشت برنج انجام میشود که دلیل آن افزایش قیمت برنج در سال جاری است. در صورتی که در سایر کشورها از جمله ژاپن با کاهش بارندگی میزان واردات محصولات کشاورزی (آب مجازی) افزایش مییابد.
دهقانی بر مکانیزم خود تنظیمی کشاورزان تأکید كرد و افزود: در بسیاری از باغات اگر هر کشاورزی به صورت خودجوش یک ردیف درخت را حذف نماید، تأثیر بسیار چشمگیری مشاهده خواهد شد.
همچنین اکبری، نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی، به بیان پیشینه تاریخی و باورهای موجود در ارتباط با آب پرداخت و عنوان کرد: در زمینه بحران آب همه ما مقصریم نه فقط یک دستگاه یا فرد خاص. در خصوص آب استان بنا شده است که تالاب بختگان به عنوان اولویت استان مد نظر باشد تا به هر ترتیب ممکن احیا گردد و در این خصوص با محیط زیست و وزارت نیرو طی چند مرحله مذاکراتی با وزیر مربوط انجام شده است.
وی از سفر کارگروه آب به شیراز طی هفته آتی خبر داد و اظهار داشت که ترجیحاً از دریاچه بختگان بازدید صورت خواهد گرفت.
اکبری به شرکت ندادن مردم در بحث نظارت به عنوان یکی از مشکلات موجود در حوزه حفاظت از منابع طبیعی اشاره کرد و مطرح شدن بحث تبعات اجتماعی و ایجاد ترحم را عاملی مخل در اجرایی شدن قوانین موجود برشمرد.
وی در جایی دیگر افزود: در برنامه ششم توسعه بنا شده است که به طور جد انتقال آب بین حوزهای ممنوع گردد که در صورت تصویب بهره برداری از خلیج فارس و دریای عمان ممنوع خواهد شد.
در انتهای جلسه، فرج ا... رجبی، نماینده دیگر شیراز در مجلس شورای اسلامی، در خصوص بحران آب و خشکسالی گفت: راهکارها و اصل موضوع مسايل و مشکلات آب روشن است، لیکن در حوزه حکمرانی مشکلاتی وجود دارد که بایستی با این موضوع واقع بینانه برخورد شود.
وی با بیان این مطلب که قوانین موجود در مسأله آب دارای نقایصی است، به اساتید و مدیران حاضر در جلسه پیشنهاد کرد: با نگاه کارشناسانه به قانون، بندهای اصلاحی تدوین و در اختیار نمایندگان قرار داده شود تا در صحن مجلس مطرح گردد.
وی در خاتمه بر ضرورت اقدام مشترک همه دستگاههای اجرایی و ذی نفعان تأکید و خاطر نشان کرد؛ بدون عزم همگانی، جدیت و ممارست حل بحران خشکسالی و پیامدهای آن بسیار دشوار خواهد بود.
46
نظر شما