«خبرجنوب» نوشت: حیوانات وحشی از فرط گرسنگی به مردم پناه آوردند.

اگرچه دیر، اما سرانجام رحمت الهی در فارس و شهر شیراز باریدن گرفت. آن هم البته در شرایطی که میانگین بارندگی امسال نسبت به پارسال و میانگین بلند مدت فاصله چشمگیری دارد؛ آن طور که مدیرکل هواشناسی فارس میگوید، بارشها دوباره از فردا شروع می شود و احتمال آب گرفتن معبرها، سیلابی شدن مسیل ها به ویژه در نقاط جنوبی و بارش برف در نقاط شمالی استان وجود دارد.
آن قدر كه باران باريد
در سامانه بارشی که تازگی وارد استان شده، لامرد با حدود 39 میلی متر بیشترین بارندگی را داشته و پس از لامرد، لار با بارشی در حدود 31 میلیمتر در رتبه دوم قرار می گیرد. کمترین بارش باران هم در ایزدخواست رخ داده است با کمتر از 2 میلی متر مربع. هر چه میزان بارش باران در شهرهای شمالی استان کم بوده، خداوند نعمت برف را بر سر مردم این نقاط بارانده است.
بیشترین بارش برف هم در بوانات اتفاق افتاده؛ با 15 سانتی متر مربع. اما بارش ها در نقاط مرتفع از این هم بیشتر بوده. برای نمونه آن طور که عبدالکریم جامع، مدیرکل هواشناسی فارس به سرویس گزارش «خبرجنوب»، می گوید: «بیشترین بارش برف را در دشت بکان اقلید داشتهایم که میزان بارش در آن به 21 سانتی متر رسیده است. پس از آن بارش قابل توجهی در فرمیان داشتیم با 21 سانتی متر. همچنین در اقلید 15 سانتی متر برف روی هم نشسته است».
در روزهای اخیر، در شیراز هم 8 میلی متر باران باریده اما کمترین بارش باران مربوط به آباده بوده با کمتر از 2 میلی متر؛ هرچند در این شهر 4 سانتی متر برف باریده و هوا آن قدر سرد بوده که فواره های آب در بسیاری از آب نماهای میدان های شهر یخ بسته است. در کازرون هم 2.6 میلی متر باران باریده و در نورآباد ممسنی هم چیزی در حدود 3 میلیمتر. البته هرچند بارش قابل توجهی در روزهای اخیر در فارس رخ داده ولی بارندگی به قدری کم است که فعلا فاصله ای در حدود 70 میلیمتری با میزان بارندگیهای پارسال دارد و از میانگین بلند مدت هم به میزان قابل توجهی، بارش ها عقب تر است.
آنچه نشان دهنده وضعی نگران کننده از کاهش روز افزون بارش های پاییزی است و بعید به نظر می رسد که در زمستان و بهار آینده جبران شود و دست کم بارش های چند سال اخیر هم نشان داده که هر زمان بارش ها کاهش یابد، جبران آن تقریبا هرگز اتفاق نمی افتد.
در این شرایط برخی مسئولان به بارورسازی ابرها و اقداماتی این چنین امید بسته اند که آن هم نیازمند وجود سامانه بارشی است و با اینکه قرار بود در آبان ماه ابرهای فارس بارور شود، به این خاطر که سامانه بارشی- به رغم پیش بینی سازمان هواشناسی- وارد فارس نشد، بارورسازی هم اتفاق نیفتاد.
مشكلاتي كه به بار آمد
بارش ها نعمتی است بزرگ و در برابر نیاز زمین های تشنه فارس به رحمت الهی، اگر مشکلی هم پدید آمده باشد، چندان چشمگیر نیست. با این حال بارندگی های اخیر مشکلاتی هم به بار آورد. برای نمونه آن طور که مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان فارس گفته، ۱۵ خانوار عشایر در برف و کولاک گردنه خرسی پاسارگاد و ارسنجان گرفتار شده اند.
فیض اله جعفری ادامه داده است: «متاسفانه تعداد ۱۵ خانوار عشایر در ارسنجان و اقلید در برف و کولاک گرفتار شده بودند که با اقدامات صورت گرفته این عشایر در مدرسهای در شهرستان پاسارگاد اسکان موقت داده شدند.»
او با اشاره به توزیع نایلون، پتو و غذا و امکات مورد نیاز بین این خانوارها درباره دام این عشایر هم گفته: «در این راستا نیز پیش بینی شد تا دام های این عشایر با تجهیزات خودرویی فرمانداری شهرستان پاسارگاد به مکان امن انتقال داده شوند.»
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان فارس با بیان اینکه این عشایر باید در شهریور ماه مناطق مذکور را ترک می کردند، افزوده است: «امدادگران هلال احمر در گردنه کولی کش به ۳۲ نفر که برفگیر شده بودند، اسکان موقت داده و ۴۱ خودرو را نیز از میان برفها نجات دادند».
از قرار معلوم، نیروهای امداد هلال احمر، مادامی که بارش ها ادامه داشته باشد، در حالت آماده باش می مانند اما یکی دیگر از اتفاقات این روزها، پناه آوردن حیوانات وحشی به انسان به خاطر گرسنگی بود؛ آن طور که رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان پاسارگاد گفته تعدادی از وحوش، پستانداران، پرندگان و خزندگان به علت بارش برف و گرسنگی، با هدف تامین غذا به سمت جادهها، روستاها و شهرها رفتهاند.
حسن خسروانیان در این باره می گوید: از همه هم وطنان عاجزانه مي خواهم ضمن احترام به منابع طبیعی و محیطزیست از هرگونه آسیب زدن به این موجودات و زیبایی های طبیعت جدا بپرهیزند.
خسروانیان می افزاید: مردم در صورت مقدور بودن در این ایام، غذای مورد نیاز در محل مناسب در اختیار این حیوانات قرار دهند تا نسل های آینده از این میراث طبیعی در کنار میراث فرهنگی و جهانی بهره مند شوند.
او همچنین به مردم توصیه میکند که با توجه به بارش برف بر روی درختان و سنگین شدن شاخه های آنان از تکاندن برف روی درختان درِ خانه هايشان و خیابان ها غافل نشوند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان پاسارگاد از مردم می خواهد که چنانچه شاهد تخلف بودند آن را به شماره 1540 یگان حفاظت محیط زیست خبر دهند.
این تخلفات شامل قطع درختان جنگل، بوته کنی، تخریب و تصرف زمین های ملی، آتش سوزی جنگل و ... می شود.
روز پنج شنبه همچنین بارش باران پاییزی لغزندگی معابر و تصادف زنجیره ای را در محور شیراز- مرودشت به دنبال داشت.
در این حادثه 4 دستگاه خودرو- از جمله یک دستگاه اتوبوس- با یکدیگر برخورد کردند که در این حادثه یک نفر جان خود را از دست داد و 17 تن هم زخمی شدند. بارش برف و باران از روز گذشته جادهها و محورهای مواصلاتی استان فارس را لغزنده کرده است.
از بامداد دیروز، به خاطر بارش باران، برخی محورهای استان از جمله شیراز - سپیدان، شیراز - جهرم ، فسا - شیراز و شیراز- آباده لغزنده است و تردد به کندی صورت میگیرد. با توجه به بارش برف و یخ زدگی جاده هم تردد در گردنههای لایزر و مشکان نیریز تنها با زنجیر چرخ امکانپذیر است.
پلیس راه استان فارس از رانندگان درخواست کرده با توجه به لغزندگی این محورها با سرعت مطمئنه رانندگی و در حین سفر تجهیزات ایمنی لازم را به همراه داشته و به هشدارهای پلیس هم توجه و همچنین از سرعت و سبقت غیرمجاز خودداری کنند.
پيش بيني ادامه بارش ها
این طور که به نظر می رسد، بارش ها امروز-شنبه- و فردا هم ادامه پیدا می کند.
این طور که مدیرکل هواشناسی فارس به «خبرجنوب» می گوید، امروز صبح جنوب استان بارانی است و در شمال استان برف می بارد.
در شیراز هم بارندگی ادامه پیدا می کند. البته بارندگی این شهر نسبت به روزهای قبل کمتر می شود و ممکن است در ارتفاعات این شهر، بارش برف هم رخ دهد.
همزمان گفته می شود که تا روز یک شنبه احتمال آب گرفتگی معابر، سیلابی شدن مسیلها به ویژه در نیمه جنوبی و برخی نقاط در شرق، مرکز و غرب استان وجود دارد.
هواشناسی فارس با توجه به لغزندگی معابر به هم میهنانی که قصد تردد در جاده های استان دارند هشدار داده است: «بارش باران در نواحی جنوبی و ریزش برف در شمال استان و نقاط سردسیر، شاهد رخداد مه، امکان اختلال در رفت و آمد وسایل نقلیه به ویژه در نواحی کوهستانی و گردنه ها وجود دارد».
از قرار معلوم، این سامانه بارشی وقتی که از فارس خارج شود، تازه هواي سرد هم از راه میرسد.واقعیت این است که بارش ها، هرچقدر هم که مشکل به بار بیاورد، برای استانی که در حال تغییر اقلیم و تبدیل به بیابان است یک نعمت به شمار می رود؛ حتی از کاهش دما باید خوشحال بود چرا که هرچه دمای هوا در استان کاهش یابد، تبخیر کمتر شده و فارس دیرتر تبدیل به بیابان می شود؛ این است که امروز دیگر تنها کشاورزان نیستند که برای بقا باید چشم به آسمان بدوزند؛ این وضع همه را نگران از آینده می کند و همه باید چشمشان برای باریدن قطره ای آب به آسمان باشد.
البته باران را ديگر نه يك رويداد طبيعي بلكه ثروتي بايد به شمار آورد كه نياز است قطره، قطره آن براي ادامه زندگي شهروندان استان ذخيره شده و از دورريز آن جلوگيري شود.

46

کد خبر 605743

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار