او نیز چون بسیاری از قهرمانان ورزشی کشور با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکند که مسیر قهرمانیهایش را ناهمواره کرده است. با این همه و تمام ناهمواریها، او همچنان قدرتمندانه صخرههای پیروزی را درمینوردد تا در المپیک 2020 توکیو یکی از قهرمانانی باشد که مدال خوش رنگ المپیک را به گردن میآویزد. در ادامه گفت و گوی همشهری را با وی میخوانید:
زنجان چه جایگاهی در رشته سنگنوردی دارد؟
در حال حاضر زنجان یکی از قطبهای سنگ نوردی به شمار میرود و نزدیک به 15 ورزشکار در این رشته دارد. زنجان قهرمانیهای زیادی را در این رشته ورزشی سخت و دشوار به دست آورده است. این موضوع هم در رده پایه و هم رده بزرگسالان دیده میشود.
چه دلیلی موجب قرار گرفتن در این جایگاه شده است؟
نسل طلایی و قوی سنگ نوردی که در این سالها بسیار تلاش کردند تا سنگنوردی در این جایگاه قرار بگیرد، به طوری که مدیریت ورزشی را مجاب به اعطای امکانات مناسب به سنگنوردان زنجانی کرد تا این شهر امروز با قدرت، قهرمانیهای بسیاری را کسب کند و این موضوع هنوز هم ادامه دارد.
امکانات برای این رشته ورزشی چقدر مهیاست؟
امکانات زنجان در این رشته وضعیت مناسبی دارد. دیوارههای سرعتی و سرطناب داریم که تقریبا استاندارد هستند. وجود امکانات مناسب یکی از دلایل مهم پیشرفت سنگ نوردی در زنجان است.
از لحاظ وجود مربیان چطور؟
برای سنین پایه مربیان خوبی وجود دارد؛ چرا که نسل طلایی سنگنوردی زنجان اکنون روی به مربیگری آوردهاند، اما برای بزرگسالان و هم نسلان من متأسفانه مربی وجود ندارد و به تنهایی تمرین کردهایم. از این رو باید به فکر مربیان خارجی بود که هم سطح قهرمانان ما باشند تا این نیاز برطرف شود.
آیا دختر شماره یک سنگ نوردی ایران منبع درآمدی از محل فعالیت حرفهای خود دارد؟
از زمانی که وارد این ورزش شدم تا زمانی که عضو تیم ملی بودم و مقامهای بسیاری را کسب کردم هیچ حقوق ثابتی به من تعلق نگرفته است. تنها پولی که به من داده شد پاداشی بوده که با کسب قهرمانی در مسابقات بینالمللی و جهانی دریافت کردم.
از طریق هیات ورزشی و مدیریت ورزش و جوانان استان چطور؟
در این سالها کمک خاصی به من نشده، حتی برخی کمکهای مسئولان استانی که قبلا به ما میشد و قسمتی از هزینههای بالای قهرمانی را تامین میکرد اکنون بسیار کمتر شده است. کمکهایی که پیش از این انجام میشد تا حدودی امید بخش بود و کمک هزینهای برای شرکت در مسابقات بود، ولی در حال حاضر این هزینهها را شخصا پرداخت میکنیم. در طول سال اگر هزینههایمان را برآورد کنیم چیزی در حدود 30 میلیون تومان میشود که تامین آن برای یک ورزشکار حرفهای بسیار سخت است.
این وضعیت تا چه میزان به ورزش حرفهای شما آسیب وارد میکند؟
خب مشخصا یک ورزشکار حرفهای که میخواهد در سطح جهانی خود را مطرح کند نیاز به مخارج و هزینههای بالایی دارد و تا این هزینهها تامین نشود چگونه میتوان از قهرمانان انتظار داشت. به هر حال یک قهرمان تمام زمان و زندگی خود را روی ورزش قهرمانی خود میگذارد و نمیتواند از محل دیگری درآمدزایی داشته باشد. اگر کسی به فکر تامین درآمد باشد، مجبور میشود تمرینات خود را کمتر کند. این مسأله علاوه بر اینکه کیفیت کار را پایین میآورد، انگیزهها را نیز از بین میبرد.
یکی از چالشهای مهم ورزش امروز کشور بیعدالتی در بین ورزشهاست. این موضوع را چگونه ارزیابی میکنید؟
متأسفانه این موضوع نه تنها به ورزش استان بلکه به ورزش کشور آسیب میزند. اگر بخواهم به طور ویژه از این موضوع در خصوص ورزش سنگ نوردی بگویم، مهمترین دلیل آن برپایی لیگ در ورزشهایی چون فوتبال، والیبال و بسکتبال است که چنین لیگی در سنگ نوردی دیده نمیشود. از جایی که سنگ نوردی از المپیک 2020 توکیو وارد رشتههای ورزشی المپیکی میشود، میتوان امیدوار بود نگاه ویژهای به این رشته شود و تا حدودی این بیعدالتی از میان برداشته شود.
چالش اصلی سنگ نوردان زنجانی چیست؟
اصلیترین موضوع درآمدزایی است. من و خیلی از ورزشکاران به دلیل علاقه وافری که به این رشته داریم هر سختی را تحمل میکنیم. اما حمایت نکردن از ورزشکاران موجب مهاجرت آنها به خارج از استان خواهد شد. من برای کسب قهرمانی برای استانم در مناطق و شهرهای مختلف کشور تمرین میکنم. سختیها را به جان میخرم و به دور از خانواده تمریناتم را انجام میدهم اما درآمدی از این طریق ندارم. مشکل بعدی من نداشتن مربی است. متأسفانه در این 15 سال مربیان سطح بالایی نداشتم تا بتوانند مرا راهنمایی کنند تا سریعتر به آنچه میخواهم برسم.
در صحبتهایتان به برگزاری لیگ اشاره کردید، در صورت برپایی لیگ حرفهای در سنگنوردی فکر میکنید تا چه میزان مشکل درآمد زایی ورزشکاران مرتفع شود؟
خب مشخص است که وضعیت درآمدزایی بهتر میشود؛ چرا که در این صورت ارزش و معیار یک ورزشکار مورد قیاس قرار میگیرد و مشخص میشود.
شاید برای بسیاری از مردم سوال باشد که سنگنوردی چه تفاوتهایی با صخره نوردی دارد؟
سنگنوردی غالبا در داخل سالن انجام میشود درحالی که صخره نوردی بیشتر در طبیعت است اما در خصوص فنون و قوانین بسیار شبیه به هم هستند. در کل هر دو اسم یک ورزش است که برخی از نام صخرهنوردی و برخی از نام سنگنوردی استفاده میکنند. اما به دلیل اینکه غالب مسابقات در داخل سالن انجام میشود من هم بیشتر در سالن تمرین میکنم.
یک سنگنورد خوب چه ویژگیهایی دارد؟
اگر از بعد تفریحی به این ورزش نگاه کنیم، طبیعتا فعالیتی مفرح در دل طبیعت است اما اگر از بعد قهرمانی نگاه کنیم سنگنورد قهرمان باید دارای یک سری از ویژگیهای خاص باشد. برای مثال قد بلند و دستهای کشیده کمک زیادی به یک سنگنورد میکند. اما این موضوع به این معنی نیست که اگر کسی قد خیلی بلندی نداشت حتما ورزشکار ناموفقی میشود. البته وزن پایین یک اصل مهم در شرایط فیزیکی یک سنگنورد است.
برادرتان «داوود رکابی» از قهرمانان آسیا در رشته سنگنوردی است. وجود چنین الگوی موفقی چقدر به پیشرفتتان کمک کرده است؟
پس از اینکه برادرم در آسیا مقام آورد، انگیزهای برای من شد تا به این ورزش ورود پیدا کنم. البته در آن زمان این ورزش به خصوص در زنجان برای بانوان تعریف نشده بود و مربی و آموزشی در این خصوص وجود نداشت. برادرم برای نخستین بار تکنیکهای سنگنوردی را به من آموخت و تا به امروز همواره یکی از مشوقهای من در مسیر قهرمانی بوده است.
پیش از این بارها گفته بودید که در اغلب مسابقات بینالمللی با هزینه شخصی خود شرکت کردهاید، چرا؟
در مسابقات آسیایی و مسابقات جام جهانی سنگنوردی که هر 2 سال برگزار میشود، هزینه اعزام با فدراسیون است یعنی تنها برای این 2 مسابقه هزینهها پرداخت میشود. اما در باقی مسابقات که برای بالا بردن رنکینگ سنگنورد برگزار میشود و 8 دوره در سال است، ورزشکار باید هزینه این مسابقات را از جیب خود پرداخت کند تا در آنها شرکت داشته باشد و رنکینگ خود را بهبود ببخشد. متأسفانه استدلالی که مدیران در خصوص پرداخت نکردن هزینهها دارند، بالا بودن هزینههای این 8 مسابقه است که فدراسیون از پس آن بر نمیآید.
تا چه حد در جهت رفع این معضل قدم برداشته میشود؟
عملا برای رفع این مشکل هیچ کاری نمیکنند و تنها راهکاری که در پیش رو داریم این است که ورزشکار به دنبال حامی مالی از بخش خصوصی باشد. وقتی دست روی دست گذاشته میشود و هیچ کاری نمیکنند، ما هم از ترس گذشت عمر قهرمانیمان مجبور هستیم دنبال راهی برای رفع مشکلمان باشیم. از 15 سال قبل میتوانستم در مسابقات جهانی رنکینگی حضور پیدا کنم اما متأسفانه آنقدر صبر کردیم که شاید وضعیت بهتر از قبل شود اما نشد. 3 سال است که با هزینه شخصی خودم در این مسابقات حضور پیدا میکنم.
سنگنوردی از سال 2020 جزو ورزشهای المپیکی شده، آیا برنامه ویژهای برای این مسابقات دارید؟
باتوجه به ویژگیهای خودم و تمریناتی که در گذشته داشتم، حضورم در این المپیک قطعی خواهد بود. اما موضوعی که مطرح میکنند گذاشتن شرط سنی برای ورزشکاران است. به طوری که تنها سنگنوردان زیر 23 سال میتوانند در المپیک 2020 حضور داشته باشند. به هر حال امیدوارم چنین شرطی وجود نداشته باشد و این مشکل را رفع کنند تا بتوانم بدون استرس به ادامه تمریناتم بپردازم.
46
نظر شما