سعید لیلاز در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت:می‌توان به جرأت گفت که در مقام مقایسه شرایط اقتصاد ایران از 4 سال پیش تاکنون به مراتب از اقتصاد ونزوئلا بدتر بوده است زیرا علاوه بر تکانه‌های نفتی شدید که بر اقتصاد دو کشور فشار آورده بود، ایران تحریم‌های شدیدی را تجربه کرد که ونزوئلا با آن روبه‌رو نبود.


  جمعیت ونزوئلا کمتر از 40 درصد جمعیت ایران است و میزان درآمدهای نفتی این کشور به نسبت جمعیت حتی در حال حاضر از درآمد‌های نفتی ایران بیشتر است.

با این حال آنچه در اقتصاد دو کشور طی 4 سال گذشته پدید آمد کاملاً متفاوت است. ونزوئلا فروپاشی اقتصادی با تورم بالای 400 درصد و رشد منفی 10 درصد را تجربه می‌کند در حالی که ایران بعد از 25 سال شاهد تورم با ثبات تک رقمی و نرخ رشد اقتصادی 7.4 درصدی است.

بهبود اقتصاد ایران در حالی اتفاق افتاد که هنوز هم جریان جذب سرمایه‌گذاری خارجی روان نشده است و آنچه رشد مثبت 7 درصدی را موجب شده است، ارتقای بهره‌وری اقتصادی است. هم‌اکنون نرخ رشد صنعتی ایران نزدیک به دورقمی است. اطلاعات حاکی از این است سطح تولید کارگاه‌های بزرگ صنعتی به سطح سال 90 که بالاترین رقم تاریخ ایران را شامل می‌شود، رسیده است. سال آینده ما باز هم رشد اقتصادی مثبتی را تجربه خواهیم کرد اگر چه شاید کمتر از رشد کنونی باشد.

این بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی در حالی حاصل شده که میزان سطح درآمد‌ها آسیب دیده است و بزرگ‌ترین نوسان نظام ارزی کشور را در سال‌های 90 تا 95 شاهد بودیم. در چنین شرایطی بود که درآمد‌های نفتی کشور به یک‌چهارم کاهش پیدا کرد و واردات کشور 40 درصد افت کرد.

در این شرایط ما تا پایان سال تنها می‌توانیم بخشی از سطح تولید ملی و قدرت خرید مردم را که در سال 90 داشتیم  جبران کنیم.

این واقعیت تلخی است که مردم رنج‌دیده از سیاست‌های غلط و فاجعه‌بار سال‌های پیش باید بدانند. در طول سال‌های دولت قبل مقدار تشکیل سرمایه به نسبت تولید ناخالص داخلی از 41 درصد در سال‌های 84 و 85 به کمتر از 22 درصد تا سال 92 کاهش پیدا کرد. آن سال‌ها پایان یافته است و اکنون می‌توان به جرأت گفت که در شرایط اقتصادی به‌سر می‌بریم که خوشبین‌ترین کارشناسان اقتصادی نمی‌توانستند پیش‌بینی کنند.

مدیریت فضای اقتصاد و اتخاذ سیاست‌های پولی و مالی همراستا با شرایط کلی اقتصاد کشور زمینه را برای جهش عظیم اقتصادی فراهم کرده است و برجام در این مسیر توانست اقتصاد کشور را بر ریل مناسبی قرار دهد. اقتصادی که شرایط به‌مراتب بدتری از ونزوئلا داشت اکنون به لحاظ کارآیی و کارآمدی زمین تا آسمان با اقتصاد فروپاشیده ونزوئلا تفاوت داشته و در مسیر رشد و پیشرفت خود پیش می‌رود.

 

302

کد خبر 615889

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شهروند A1 ۰۴:۳۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    7 4
    تعلل در پرداخت حقوق کارمندان مانند دیر پرداخت شدن حقوق اذز معلمان تاثیر بسیار منفی در آرای دکتر روحانی در انتخابات پیش رو خواهد داشت
  • بدون نام ۰۵:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    4 19
    اين همه مقايسه و آمار ارقام بيهوده چرا ! فروپاشي اقتصادي ... هه ، هيچي تاثيري بر اقتصاد ايران نداره چون نيم بيشتر جمعيت زير خط فقر هستن اصلاً اقتصاد معنا نداره اينجا .
  • من A1 ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    4 17
    لطفا چند مورد از خواص برجام را برای ما توضیح دهید
  • بی نام A1 ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    15 4
    دم روحانی گرم و چشم حسوداش کور
  • بی نام IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۵
    10 3
    این شش هفت در صد رشد اقتصادی ناشی از کار دولت نیست چون کماکان اقتصاد ایران بسته ودولتی است وکار آفرینی برای خوداشون فقط ازاد است وبس ثانیا اونها رشد فزاینده اعتراضات سیاسی را دارند در حالی که در اینجا یه ارامش قبرستانی وامنیتی وحشتناک وجود داره ثالثا این رشد ما هم در اثر معاملات مستقیم دولت با دیگر کشورهاست که برجام ایجاد کرده ولازم به پرداخت هفت تا ده درصد حقوق دلالی به کاسبان تحریم وواسطه ها ودلالها دیگر نیست
    • بی نام A1 ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۶
      3 6
      من که فضای قبرستانی حس نمی کنم. در دولت قبل شاید خفقان زیاد بود، ولی الان من همچین حسی ندارم. چرا باید اعتراضات بی مورد بکنیم وقتی اوضاع رو به بهبوده؟ یادتون باشه بیشتر حرکت کشور به لطف مردم باید باشه نه اینکه مردم دست روی دست بگذارند و بگویند چرا پیشرفت نمی کنیم. شما هم باید خودتون سعی کنید. کسی نمی آد کشورتون رو برای شما آباد کنه. اگر فکر می کنید اروپایی ها یا آمریکایی می آن برای شما رفاه ایجاد می کنند و بی مزد و مواجب می روند، خیال خام کرده اید. خودتان باید دست به کار بشوید.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین