روزنامه ایران در گزارشی نوشت:بیماری‌های روان در ایران و عرضه و تقاضا در این زمینه از آن چیزهای گیج‌کننده است؛ آمارها می‌گویند حداقل 21 درصد مردم ایران از یک اختلال روانی رنج می‌برند و لااقل 60 درصد نیز به نوعی از افسردگی خفیف مبتلا هستند.

این آمار اغلب از کنگره‌ها و همایش‌های علمی روانشناسان بیرون می‌آید که خود جای بحث دارد. از اینکه بگذریم به یمن انواع تبلیغ برای مشاوره‌های روانشناسانه، سر هر کوچه و خیابانی می‌شود مطب یکی از تخصص‌های مرتبط با بیماری‌های روان را یافت که این هم خود دردسر تازه‌ای است برای مراجعه‌کننده‌ای که دقیقاً تفاوت روانشناس، روانپزشک، متخصص مغز و اعصاب، مشاور و روان درمانگر را نمی‌داند. برای اختلال خواب به متخصص مغز و اعصاب مراجعه می‌کند و برای مشاوره تحصیلی یا مهاجرت به روانپزشک. هزینه هم یک طرف ماجراست که خدمات روان درمانی را به یک کالای لوکس تبدیل می‌کند.

500 هزار تومان ویزیت روانشناسی است که تلویزیون او را به شهرت چشمگیری رسانده است. او در برنامه تلویزیونی هم برای مخاطبان نسخه می‌پیچد؛ موضوعی که به گفته خود روانشناسان شدنی نیست و بدون ارتباط چشم در چشم نمی‌توان درک دقیقی از وضعیت بیمار داشت. با این همه تلویزیون می‌تواند سیل مشتری را به مطب دکتر روانه کند حتی اگر هر ویزیت 500 هزار تومان باشد. حمیدرضا ساسان فر که خودش درمانگر و رئیس یک مرکز روانشناسی است این موضوع را تا حدودی طبیعی می‌داند: «طبیعی است یک روانشناس در شمال شهر که مطبش متری 25 میلیون تومان قیمت دارد و شارژ آنچنانی هم باید بدهد، این مقدار پول دریافت کند. کسی هم که پیش این روانشناس می‌رود حتماً توانایی مالی بیشتری دارد.»
نرخ گیج‌کننده درمان
روانشناسان می‌گویند پرداخت پول در مقابل خدمات روانشناسی، قسمتی از درمان است و اگر قیمت خیلی بالا یا خیلی پایین باشد روی درمان تأثیر مستقیم می‌گذارد. این موضوع می‌تواند تا حدودی واقعیت داشته باشد اما بخشی از ماجرا هم برای توجیه ارقام نجومی است؟ در واقع وقتی یک مراجعه کننده پولی برای درمان می‌دهد خودش را موظف می‌داند که جدی‌تر به درمان فکر کند و اگر کم پرداخت کند شاید به این فکر بیفتد که لابد طرف درمانگر خوبی نیست که ارزان حساب می‌کند و اگر رقم بالا باشد هم شاید از مراجعه یا بازگشت برای جلسه بعدی پشیمان شود. به همین علت بعضی از روانشناسان برای دریافت مبلغ ابتدا با مراجعه کننده به تفاهم می‌رسند.
نرخ درمان روانشناسی هم مثل اکثر قیمت گذاری‌های بازار آزاد، دلخواه است و هر مطبی نرخ خودش را دارد. بسته به اینکه مطب شمال شهر است یا جنوب شهر، بر خیابان است یا داخل کوچه و... البته قیمت مصوبی هم وجود دارد که سازمان نظام روانشناسی و مشاوره و سازمان بهزیستی هر کدام به صورت جداگانه آن را ابلاغ می‌کنند. اما این قیمت‌های مصوب در بیشتر مطب‌ها و مراکز روانشناسی رعایت نمی‌شود و قیمت گذاری به صورت آزاد بسته به مکان، سابقه و شهرت روانشناس بالا می‌رود. طبعاً با این وضعیت کسانی که وضعیت مالی بهتری دارند خدمات بهتری دریافت می‌کنند.
جابر داوودی کارشناس ارشد روانشناسی بالینی در مورد دلیل رعایت نکردن قیمت‌های مصوب می‌گوید: «نرخ‌های مصوب کمتر از زحمتی است که کار روانشناسی دارد و بخصوص این قیمت‌ها برای کسانی که مرکز روانشناسی دارند به هیچ وجه به صرفه نیست.» اما ساسان فر به شکل دیگری موضوع را می‌بیند: «وقتی فعالیتی مبتنی بر مهارت خاصی یا به قول معروف هنرمندانه می‌شود، دیگر قیمت ندارد. آیا کسی که تابلوی مینیاتور دارد باید آن را طبق نرخ مصوب 100 هزار تومان بفروشد؟ فرقی بین تابلوی یک استاد مینیاتور و اثر یک آدم تازه کار وجود ندارد؟ ماهیت روانشناسی هم بسیار شخصی و هنرمندانه است. برای همین دولت نمی‌تواند در قیمت گذاری تأثیرگذار باشد.» ساسان فر معتقد است این قیمت گذاری‌ها حتی در درمان پزشکی هم رعایت نمی‌شود و وظیفه دولت است که نیاز افراد کم درآمد را تأمین کند و با تقویت بیمه‌ها، دسترسی به این خدمات را ساده‌تر کند.
برو تست بده
اتفاق جالبی که اغلب در مراکز روانشناسی می‌افتد و خیلی از مراجعان را دچار سردرگمی می‌کند گرفتن تست‌های روانشناسی است. تست‌هایی که در بعضی از رویکردهای درمان مهم و در بعضی، هیچ تأثیری ندارد. اما از کجا باید فهمید که این تست‌ها اثری بر درمان و تشخیص بیماری دارند یا نه؟ خانم پروانه محمدی که به خاطر اختلال بیش فعالی فرزندش به یکی از مراکز درمانی مراجعه کرده می‌گوید: «من به خاطر مشکل پسرم تا به حال به چند مرکز روانشناسی مراجعه کرده‌ام و هر بار بابت این تست‌ها پول زیادی از ما گرفته‌اند. جالب این است که هیچ مرکزی تست مرکز دیگر را قبول ندارد و می‌گوید باید دوباره تست گرفته شود.» به غیر از گرفتن تست گاهی روانشناسان مراجعه کننده را به شرکت در سمینار هم ترغیب می‌کنند یا عضو شدن در یک گروه درمانی را تجویز می‌کنند. ساسان فر در مورد گرفتن انواع تست‌ها در مراکز روانشناسی می‌گوید: «در هر صنفی افرادی هستند که برای پول کار می‌کنند، اما همیشه این طور نیست. برای تشخیص دقیق در برخی بیماری‌ها نیاز به تست وجود دارد و این به نفع بیمار است.»
پروتکل‌ها و رویکردها
 یکی دیگر از مسائلی که مراجعان را سردرگم می‌کند مطلع نبودن آنها از متد درمان و روند درمان است چیزی که تا از درمانگر پرسیده نشود، دلیل بسیاری از رفتارهای درمانگر معلوم نمی‌شود. خیلی از مراجعان بعد از جلسه درمان از خود می‌پرسند اگر قرار است فقط خودمان حرف بزنیم، چرا باید این همه پول بدهیم؟ مراجعه کننده باید در شروع درمان از درمانگر بپرسد که قرار است در چند جلسه به نتیجه برسند و نقشه راه و تعداد جلسات را از او بپرسد. روانشناسانی هستند که با اینکه از نظام روانشناسی مجوز درمان دارند، هنوز در کار با انواع رویکردهای درمان خبره نیستند و به خاطر از دست ندادن مراجعه کننده  او را به درمانگر دیگری که می‌تواند با رویکرد دیگری که مناسب درمان اختلال وی است، ارجاع نمی‌دهند. به عبارت دیگر روانشناس مدعی است همه بیماری‌ها را می‌شناسد و با انواع و اقسام روش‌ها یا رویکردهای درمانی آشناست.
برای مثال معمولاً این گروه از درمانگران - چه روانپزشک یا روانشناس - خود را، خانواده درمانگر، زوج درمانگر و درمانگر افسردگی، درمان قطعی اضطراب، اختلالات جنسی و... معرفی می‌کنند. از نحوه معرفی این افراد در مورد خودشان می‌توان باقی ماجرا را حدس زد. به گفته روانشناسان برخورد غیر حرفه‌ای به همین موارد ختم نمی‌شود و به اتاق درمان نیز کشیده می‌شود. مدل دیگرش می‌تواند این‌طور باشد که درمانگر دائم به شما راهکار می‌دهد و به اصطلاح راهنمایی و نصیحت می‌کند، کاری که انگار دوستان صمیمی و خانواده در آن مهارت بیشتری دارند. بنابراین یادتان باشد اگر فرزند شما دچار پرخاشگری است شما باید به دنبال درمانگر کودک و نوجوان باشید و اگر با همسرتان مشکلاتی دارید به صورت خاص باید به درمانگر زوج مراجعه کنید. یادتان باشد در این مواقع کاری از دست روانپزشک و دکتر مغز و اعصاب ساخته نیست.
روانپزشک یا روانشناس؟
به گفته متخصصان دانشگاهی مناسب‌ترین روش درمان در بعضی از اختلالات مزمن، مداخله در دو محور روانشناسی و روانپزشکی است. هم دارو و هم کار روی روان. اما تفاوت روانشناسی و روان پزشکی و مشاوره چیست؟ روانپزشک در صورت گذراندن دوره‌های روانشناسی می‌تواند هم روان درمانی انجام بدهد و هم اینکه برخلاف روانشناس که به هیچ وجه اجازه تجویز دارو ندارد روانپزشک می‌تواند دارو تجویز کند. مشاوره هم در تعریفی اجمالی به نوعی مداخله می‌گویند که مسأله یا موضوع از عمق و شدت کمتری برخوردار است در واقع ترکیبی از رهنمودها و توصیه‌ها و تکنیک‌ها.
اگر یک پزشک با یک اشتباه در تجویز می‌تواند مریض را به کشتن دهد روانشناس هم با کم توجهی و سهل‌انگاری می‌تواند یک بیمار را تا لبه‌ پرتگاه خودکشی بکشاند. اخباری مثل اسیدپاشی، تجاوز به عنف، انتقام، پرخاشگری اجتماعی و پایین آمدن آستانه تحمل و خودکشی مدام به ما گوشزد می‌کند که مردم بیش از پیش نیازمند خدمات روان درمانی هستند. از سوی دیگر برخی معتقدند واگذاری این دردها به روانشناسان یعنی فردی کردن مسأله؛ یعنی آنکه هر کسی دنبال درمان مسائل روانی خودش باشد، بی‌آنکه به این موضوع بیندیشد که این دردها از جمله افسردگی فراگیر، یک درد اجتماعی است که نه به دست روانشناسان بلکه باید به دست جامعه شناسان حل شود. هرچه هست بیماری‌های روان در ایران و عرضه و تقاضا در این زمینه از آن چیزهای گیج‌کننده است.

 

302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 618839

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام RO ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    6 14
    مطلب یکسویه ای بود، نویسنده هدف خود از این مطلب را در جمله آخر نشان داده است، این همان رقابت قدیمی جامعه شناسان با روانشناسان است، در حالی که دو بخش همراه بایستی باشند
    • پرویز IR ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
      3 6
      من نویسنده را می شناسم؛ خودشان تحصیلکرده روانشناسی هستند. بنابراین نمی توانم این نظر شما را بپذیرم
  • بی نام IR ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    27 0
    واقعا همینه من برای مشاوره قبل از ازدواج پیش چندروانشناس از جمله یکی از معروفتریناش رفتم اول کلی پول ازت میگیرن بعد تست و در مرحله بعد فقط به حرفتات گوش می کنند و در آخر هم میگن خودتون میدونید اگه اینجوریه دیگه چرا اسمشونو گذاشتن مشاوره
    • نجات یافته IR ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
      3 0
      منم واسه ازدواج پیش روانشناس رفتم با اینکه مبلغی هنگفت پرداختم اما تا آخر عمر مدیونشم چون باعث شد از ازدواج کردن با فردی که قبلا عقد کرده بود و این مسئله رو پنهان کرده بود نجات پیدا کنم در واقع ایشون باعث شدن به این دروغ پی ببرم
  • بی نام A1 ۰۵:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    35 1
    «طبیعی است یک روانشناس در شمال شهر که مطبش متری 25 میلیون تومان قیمت دارد و شارژ آنچنانی هم باید بدهد، این مقدار پول دریافت کند. کسی هم که پیش این روانشناس می‌رود حتماً توانایی مالی بیشتری دارد.» . بیماران گرامی قبل از رفتن به مطب پزشکان با یکی از مشاورین املاک آن منطقه مشورت کنند تا در هنگام پرداخت ویزیت دچار مشکل نشوند .
  • محمد مهدویان IR ۰۵:۱۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    28 5
    حاضرم قسم بخورم که برخی از خود همین مدعیان روان درمانی وروانشناسی خودشون از بیماران بسیار خطرناک روانی هستند.... دوستی داشتم که بخاطر یه سری مشکلات ساده به روانشناس مراجعه کرده بود و اولش هم فقط شوخی شوخی بود.... یه مدت بعد دیدم هر روز افسرده تر میشه واصلا" این اواخر خانواده اش به قوه قضاییه شکایت کردند و سه روان درمانگر و شناس و... رو به دادگاه کشوندن کسانیکه این افراد رو در دادگاه دیده بودند میگفتند خود قاضی به اینها گفته باید خودتون اول به یک متخصص مراجعه کنید آخرش هم بدبخت خودکوشی ناموفقی داشت وهمه رو درگیر خودش کرد... خودش گفته بود شوخی میکردم اولش ولی اینها من رو بیچاره کردند ومن رو مثل خودشون بیمار کردن موارد بسیاری هست که نشون میده درصد بالایی از اونها خود بیمارند....
  • روان شناس باليني A1 ۰۵:۲۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    8 2
    سلام.مطلب خوبي بود اگرچه بعضي وقتها سوگيري برعليه روانشناسان داشت. بنده بعنوان شخصي كه بطور مستقيم درگير حوزه روان درماني و مشاوره هستم خدمتتان عرض مي كنم كه خدماتي كه با ويزيت 500 تومني دريافت مي كنيد تفاوتي با خدماتي كه با يك پنجم آن مبلغ دريافت مي كنيد ندارد. متاسفانه در حوزه روانشاسي با وجود نزديك به 300 هزار دانشجو 83 دختر و 17پسر تبليغات و برندينگ حرف اول را مي زند. نكته آخر اينكه در شمال تهران به عنوان جدي ترين دريافت كننده خدمات لوكس روانشناختي 180 مركز مشاوره وجود دارد. تو خود بخوان حديث مفصل از اين مجمل...
  • الکس A1 ۰۵:۵۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    12 5
    من آخرین باری که رفتم ویزیت یه دکتر برمیگرده به 5 سال پیش که کمردرد داشتم و دکتربهتره بگیم کاسب بدون حتی یه چکاب گفت دیسک داری و دو تا mri نوشت هرکدوم 100 تومان برام آب خورد بعدش معلوم شد هیچی ندارم و فقط کوفتگی بود....
  • بی نام A1 ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    17 1
    همين آدم ، رابطه من و كسي كه ميخواستم باهاش ازدواج كنم رو بهم زد . خدا لعنتش كنه ،
  • بی نام IR ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    9 3
    آقا من حاضرم به پزشکی که درد خودم یا خدایی ناکرده بستگان من رو درست تشخیص بده و از پس درمان اون بخوبی بربیاد پول اساسی بپردازم اما درد اینجاست که اطبا میلیون میلیون از بیمار بیچاره پول میگیرند و آخر سر هم از درمان خیلی از امراض عاجزند و این یعنی خالی کردن جیب مردم بدون هیچ منفعتی برای آنها
  • بی نام A1 ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    6 1
    همسر بنده نیاز به روانشناس خوب دارد.متاسفانه بارها نزد روانشناس معمولی رفتیم و نتیجه نگرفتیم.فقط چند وقت پیش نزد یکی از اساتید یکی از دانشگاههای معتبر رفتیم که کاملا جواب داد اما بواسطه گران بودن بیش از حد نتوانستیم جلسه های بعدی را برویم و مشاوره کامل نشد. بچه که بودم پدر و مادرم همیشه توی گوشم می خواندند پول خوشبختی نمیاره و همیشه یک مشت چرندیات حافظ و سعدیکه امروزه به هیچ دردم نمی خوره بهم تحویل دادند. فقط پوله که خوشبختی میاره و لا غیر.اگر پول داشتم امروز حال همسرم و بالطبع زندگیم خیلی بهتر بود.
    • بی نام RO ۱۵:۴۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
      2 2
      بنظرم کسیکه فرمایشات سعدی و حافظ رو چرندیات بدونه از همه بیمار تره.......تعجبی نداره که همسرتون به واسطه زندگی کردن با همچین ادمی بیمار شده باشه........
  • بی نام A1 ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    10 7
    از رامبد جوان که بیشتر نمیگیره با او برنامه چرت و پرت واسه هر برنامه 30 میلیون