* عباس آرگون

1. بازار سرمایه در اقتصاد هر کشوری، معیاری مناسب برای ارزیابی وضعیت اقتصادی آن کشور است و البته جهت‌گیری‌های اقتصادی آن کشور را در آینده نشان می‌دهد. از این منظر اهمیت بازار سرمایه بر هیچ تحلیلگر اقتصادی پوشیده نیست. بازار سرمایه آیینه‌ای از بازارهای موازی‌ در اقتصاد هم هست. به این معنا که تلاطم در بازارهای دیگر این بازار را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در ماه‌های اخیر بازار ارز و طلای ایران دچار نوسانات و تلاطم‌هایی شده بود که باعث شد بخشی از نقدینگی به این بازارها متمایل شود. حجم معاملات در بازارهای سکه و ارز به همین دلیل افزایش پیداکرده بود و بدون تردید این مساله بر حال دیروز بازار سرمایه بی‌اثر نبوده است.

2. شرایط اقتصادی ایران کماکان بهبود پیدا نکرده است. آمارها از رشد اقتصادی می‌گوید اما این رشد در بخش‌هایی از اقتصاد هنوز بروز نکرده است و بیش از رشد، رکود را لمس می‌کنیم. این رکود فعالیت‌های اقتصادی یک بحث کلان است که بر بازار سرمایه هم اثر گذاشته است.

3. مجموعه‌ای از نماد شرکت‌های بورسی در روزهای پیش بسته‌ شده است و این مساله به‌نوعی باعث فشار به دیگر نمادها می‌شود و این فشار برای فروش افت قیمت را به همراه دارد. نمادها باید باز شوند تا به‌مرور امکان خریدوفروش و افزایش نقدینگی بورس فراهم شود. در شرایط فعلی به شفافیت در امور بانک‌ها نیاز داریم.

4. انتشار اوراق بدهی و اسناد خزانه با نرخ موثر بالای 22 درصد و نزدیک به 24 درصد دلیل دیگری است که بورس را ناآرام کرده است. اوراق سهام در حال حاضر به سمت اسناد خزانه تمایل دارد و این مساله بازار سهام را متلاطم می‌کند.

و یک نکته درباره دستورالعمل ساماندهی بازار ارز و گشایش اعتبار ارزی برای واردات که دیروز توسط معاون اول رییس‌جمهور ابلاغ شد:

5. نرخ جدیدی بر اساس این دستورالعمل تعیین می‌شود که اصلا خوب نیست. چندگانگی در نرخ‌ها منشا فساد است و دولت‌ها باید برای تک‌نرخی و یکسان‌سازی نرخ‌ها برنامه‌ریزی کنند. چند نرخی شدن را هیچ‌وقت توصیه نمی‌کنیم اما دستورالعمل ساماندهی بازار ارز یک اقدام پیشگیرانه برای جلوگیری از نوسانات در بازار است که در کل به ضرر فعالان اقتصادی است. چنین دستورالعمل‌هایی حکم مسکن را برای بازار دارد و باید به دنبال اقدامات پایدار در این زمینه بود. دولت وعده تک‌نرخی کردن ارز را داده است. یکسان‌سازی نرخ ارز اقتصاد کشور را پیش‌بینی پذیر می‌کند و هدف بزرگی است که اگر محقق شود، هزینه فعالان اقتصادی در استفاده از ابزارهایی که ریسک‌های ناشی از نوسانات نرخ ارز را پوشش می‌دهد، کاهش می‌یابد.

* عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران

 

35225

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 619006

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 14 =