رابرت وود سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در دیدار با خبرنگاران درباره تکمیل مرحله سوم پروژه غنیسازی اورانیوم در ایران و نصب 7 هزار دستگاه سانتریفیوژ در نطنز گفت: مطمئناً ما این مسئله را مد نظر خواهیم داشت اما با تردید. وی ادعا کرد: ایران پیشتر از نصب شماری سانتریفیوژ خبر داده بود که با گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی تطابق نداشت و به همین دلیل این موضوع روشن و شفاف نیست. هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا نیز در کنفرانس خبری مشترک با رابرت گیتس وزیر دفاع این کشور با همتای استرالیایی خود و وزیر دفاع این کشور گفت: در موضوع برنامه هستهای ایران از سالها پیش اعداد و ارقام و تأییدات زیادی را از سوی ایران شنیدهایم.
وی افزود: یکی از دلایل اینکه ما را به شرکت در مذاکرات شش جانبه وادار میکند این است آژانس بینالمللی انرژی اتمی منبع اطلاعات قابل اعتماد است اما تفاوت بزرگی بین ملاحظات آژانس در گزارش شش الی هفت هفته گذشته خود و آنچه که ایران امروز بر آن تاکید میکند وجود دارد.
آقازاده، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز پنجشنبه تاکید کرد: پروژه غنیسازی اورانیوم در منطقه نطنز به سرانجام رسیده است و تا امروز حدود 7 هزار ماشین در آنجا نصب شده است و طی برنامه پنج ساله این رقم به 50 هزار دستگاه خواهد رسید. وی با تاکید بر اینکه در اینجا مایلم این خبر بسیار مهم را به شما بدهم تصریح کرد: پژوهشگران سازمان انرژی اتمی ایران وارد مرحله جدیدی از دستیابی به دانش فنی مربوط به غنیسازی اورانیوم شدهاند که این خود از پیشرفت بینظیر ایران همگام با فنآوری روز دنیا حکایت دارد.
سردرگمی فرانسه
سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در واکنش به اعلام پیشرفت چشمگیر برنامه هستهای ایران ابراز نگرانی و سردرگمی کرد. به نقل از خبرگزاری فرانسه، "اریک شوالیه " روز جمعه به خبرنگاران گفت: اینها بیانیههای [اعلام پیشرفتهای هستهای] نگران کنندهای هستند. ما باید درستی این ارقام را بررسی کنیم. . . و برای این منظور منتظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهیم بود.
وی در ادامه درخواست فرانسه از تهران برای پذیرش بازرسی کامل آژانس اتمی در تمامی سایتهای هستهای ایران را تکرار کرد و خواستار توقف برنامه جاری کشورمان در غنیسازی اورانیوم و تبدیل آن به سوخت هستهای شد.
سولانا ایران را دعوت میکند
گروه 1+5 چهارشنبه بعد از نشست خود در لندن اعلام کرد که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ایران برای نشست مستقیمی با این گروه به منظور گفتوگو درباره موضوع هستهای دعوت خواهد کرد. گروه 1+5 در بیانیهای اعلام کرد: ما از «خاویر سولانا» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواهیم خواست که از دولت ایران برای دیدار با نمایندگان گروه 1+5 دعوت کند تا با یکدیگر راهحلی سیاسی برای این موضوع حیاتی بیابیم. گروه 1+5 ماه گذشته در جریان نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمادگی خود را برای «گفتوگوی مستقیم» با ایران درباره موضوع هستهای این کشور ابراز داشت. گروه 1+5 شامل روسیه، چین، آلمان، آمریکا، فرانسه و انگلیس چهارشنبه در لندن در سطح مدیران سیاسی وزارتخانههای امور خارجه خود نشستی را برگزار کردند. علیاکبر جوانفکر مشاور رسانهای رئیس جمهور در این باره به خبرگزاری رویترز گفت: ایران موضع خود را در قبال پیشنهاد مطرح شده از سوی آمریکا و 1+5 درباره مذاکرات مستقیم با تهران پس از بررسی جزییات آن اعلام میکند. وی افزود: «ما جزئیات این پیشنهاد را مورد بررسی قرار خواهیم داد و سپس تصمیم لازم را در این باره اتخاذ خواهیم کرد.» سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در این باره گفت: گروه 1+5 پیشنهادات خود را برای بررسی به طرف ایرانی ارائه کرده است. در این پیشنهادات مفادی وجود دارند که من آنها را مشوقهایی مثبت مینامم که به دورنمای توسعه روابط اقتصادی با ایران و رفع تحریمهایی مربوط میشود که برخی از کشورها (علیه تهران) اعمال کردهاند.
مخالفت پکن با اعمال تحریم آمریکا
در همین حال دولت چین اعلام کرد که با تحریمهای آمریکا علیه یک شرکت چینی که به اتهام حمایت از برنامه هستهای ایران اعمال شده، مخالف است.
جیانگ یو، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز پنجشنبه در نشست خبری هفتگیاش اظهار کرد: ما مانند همیشه با اعمال تحریمهای آمریکا علیه این شرکت چینی با استناد به قوانین داخلی این کشور مخالفیم.
جیانگ به نام شرکت چینی اشاره نکرد اما اظهارات وی پس از آن مطرح شد که وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه اعمال تحریمهایی را علیه شرکت اقتصاد و تجارت LIMMT و شش شرکت ایرانی اعلام کرد و شرکتهای آمریکایی را از همکاری با آنها به بهانه همکاریشان با برنامههای هستهای و موشکی ایران بر حذر داشت.
نظر شما