مهر نوشت: مدیر طرح حفاظت از تالاب‌ها، گفت: بحران‌های طبیعی در عرصه اقلیم دو برابر شده است که تالاب‌ها می توانند نقش مهمی در پیشگیری از این بحران‌ها داشته باشند.

ابوالفضل آبشت در نشست خبری روز جهانی تالاب ها اعلام کرد: در سال‌های اخیر بحران‌های طبیعی به خصوص در عرصه اقلیم دوبرابر شده که تالاب‌ها به واسطه قابلیت‌هایی که در پیشگیری دارند، اگر وضعیت خوبی داشته باشند، جوامع محلی می‌توانند بعد از بحران با سرعت بیشتری به وضعیت طبیعی خود برگردند.

وی ادامه داد: در کشور ما از سال ۲۰۱۴ پروژه مشترکی با ژاپن برای دریاچه ارومیه آغاز شده که بخش عمده فعالیت‌های آن مشارکت جامعه محلی بوده است.

آبشت افزود: در تمام حوزه‌های آبریز تالابی، حدود ۹۰ درصد از بیلان آبی در کشاورزی استفاده می‌شود و صنعت و مصارف شهری مجموعاً کمتر از ۱۰ درصد سهم دارند اما کشاورزی در ایران بهره‌وری بسیار کمی یعنی حدود ۲۰ درصد دارد.

مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران اظهار کرد: در پروژه مشترک با ژاپن روی ۹۰ روستا در حاشیه دریاچه ارومیه کار می‌کنیم که کار مشترکی بین وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست نیز هست که در سطوح بالا به شکل بین بخشی انجام می‌شود.

آبشت توضیح داد: با ارائه یکسری تکنیک‌های ساده که فشار مالی برای کشاورز به دنبال ندارد، بهره‌وری آب را بالا می‌بریم که در پروژه انجام شده تا حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد صرفه جویی در مصرف آب را به دنبال داشته است.

وی در پاسخ به پرسشی درباره برنامه مدیریت تالاب‌ها توضیح داد: ۱۵ تالاب داریم که برنامه مدیریتی آنها یا تدوین شده و به تصویب رسیده یا کار آنها آغاز شده است. از این ۱۵ تالاب، قدیمی‌ترین‌ها دریاچه ارومیه، شادگان و پریشان و بعد از آن تالاب قوری گل و تالاب قره قشلاق بودند. برنامه مدیریتی تالاب‌های چغاخور، حله، خلیج گوآتر، تالاب گاوخونی، تالاب سولدوز و تالاب‌های آلماگل و آجیگل در حال تدوین است و برنامه مدیریتی تالاب‌های هامون، میقان، زریوار و تالاب حرای میناب نیز تصویب شده و در حال چاپ است.

روز جهانی تالاب ها در ۲ شهر برگزار می شود / عدم تخصیص اعتبارات

همچنين در اين نشست، معاون سازمان محیط زیست ضمن اعلام برگزاری روز جهانی تالاب‌ها در دو شهر اهواز و رامسر، گفت: از آغاز سال در معاونت طبیعی هیچ اعتباری به ما تخصیص داده نشده است.

فرهاد دبیری در نشست خبری روز جهانی تالاب‌ها اعلام کرد: ۴ فوریه ۱۹۷۱ در شهر رامسر اولین کنوانسیون حفاظت از تالاب‌های مهم بین‌المللی به ویژه تالاب‌های زیستگاه پرندگان آبزی برگزار شد و به نام کنوانسیون تالاب‌ها معروف شد.

معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: این کنوانسیون یکی از قدیمی‌ترین معاهدات زیست محیطی بین المللی است. بسیاری از معاهدات زیست محیطی بعد از کنوانسیون استکهلم در ژوئن ۱۹۷۲ تشکیل شد و در دسامبر ۱۹۷۲ هم UNEP برنامه محیط زیست ملل متحد شکل گرفت که کمک کرد خیلی از معاهدات محیط زیستی بین المللی منعقد شود اما رامسر یکی از معدود معاهدات زیست محیطی قبل از استکهلم بود.

وی ادامه داد: هدف این کنوانسیون حفاظت از تالاب‌های مهم بین‌المللی، حمایت از جوامع اطراف این تالاب‌ها و وضعیت معیشت اقتصادی در اطراف تالاب‌ها است. در ارزش‌گذاری IUCN در انواع اکوسیستم‌ها بیشترین ارزشگذاری زیستی را در مقایسه با جنگل‌ها، اراضی کشاورزی و غیره، تالاب‌ها داشته‌اند.

معاون سازمان محیط زیست اظهار کرد: از مجموع ۲۸۰ تالاب که در کشور ما به عناوین مختلف نامیده می‌شوند، ۹۴ تالاب شناخته شده مهم داریم که ۲۴ تالاب مهم از کشور ما به عنوان تالاب کنوانسیون رامسر یا تالاب مهم بین المللی به ثبت رسیده است.

دبیری توضیح داد: هر کشور برای عضویت در این کنوانسیون باید حداقل یک تالاب را برای ثبت پیشنهاد کند. ما زمان عضویت ۱۸ تالاب را معرفی کردیم که اکنون این تعداد به ۲۴ رسیده است و تازه برخی از آنها مجموعه‌ای از چند تالاب است که تحت یک عنوان به ثبت رسیده است.

وی ادامه داد: سال‌ها بعد در اجلاسی در مونتروی سوئیس، وضعیت تالاب‌ها را مورد بررسی قرار دادند و تالاب‌هایی که در فهرست مونترو قرار گرفتند، آنهایی هستند که به لحاظ فیزیکی یا وضعیت حفاظتی شرایط مطلوبی ندارند و از ۲۴ تالاب رامسر ما، ۶ تالاب در فهرست مونترو قرار دارد.

معاون سازمان محیط زیست تاکید کرد: از آنجا که این کنوانسیون به نام یکی از شهرهای ما است، نقش خاصی در این کنوانسیون داریم و در مذاکرات مختلف نیز این موضوع را به ما یادآوری می‌کنند و آخرین بار هم در کنوانسیون تنوع زیستی در مکزیک بر این موضوع تاکید کردند که باید خیلی فعالتر باشیم.
دبیری با اعلام کلیات برگزاری مراسم روز جهانی تالاب‌ها گفت: امسال مراسم روز جهانی کنوانسیون رامسر را در دو جا برگزار می‌کنیم؛ یکی در شهر اهواز در همان روز جهانی تالاب‌ها که مقامات و سفرا هم در آن حضور دارند و دیگری ۲ روز بعد در خود شهر رامسر.

وی در پاسخ به سوالي درباره بسته شدن مجدد دایک مرزی و خشک شدن هامون گفت: مشکل دایک‌های مرزی تا جایی که من در جریان هستم طی مذاکرات معاونت امنیتی وزارت کشور حل شده است. مرزبانی به رغم مشکلاتی که با کنترل مرزها داشته، توافق کرده اند که در ۵۰ نقطه دایک مرزی باز شود که این اتفاق هم انجام شده است. حتی در یک مورد خود مرزبانی کمک کرد علاوه بر باز کردن دایک، لایروبی هم انجام شود که آب بیشتری به هامون بیاید و از طرف افغانستان هم اعتراضاتی به این موضوع شد.

معاون سازمان محیط زیست تصریح کرد: مجاری اصلی ورود آب به هامون در دایک مرزی باز شده بود اما ممکن است در نقاطی که از طرف ما چندان حساسیتی نیست و از نظر امنیت مرزی برای مرزبانی شرایط ویژه ای دارد، ما هم اصراری به باز کردن دایک مرزی نداشته باشیم، با این وجود ۵۰ نقطه باز شده که بسیار به هامون کمک کرده است.

دبیری در پاسخ به پرسش دیگری درباره وضعیت اعتبارات تالاب ها در سال جاری گفت: از اعتبارات سال ۹۵ که امروز نهمین روز بهمن را پشت سر می گذرانیم، تاکنون هیچ اعتباری به معاونت ما تخصیص نداده‌اند و هر هزینه‌ای هم شده از طرف خود استان‌ها بوده و امیدواریم تا روز بیست و نهم اسفندماه بخشی از اعتبارات ما تخصیص داده شود.

47234

کد خبر 629775

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین