باربارا اسلوین
جورج میچل نماینده باراک اوباما در امور خاورمیانه دست به استفاده بهینه از تجربیات گذشته است. قرار است مردی که این روزها کفش پولادین بر پا کرده و فاصله میان رام الله و بیت المقدس را طی میکند برای مذاکرات صلح غیرمستقیم میان فلسطین و اسرائیل هم ضرب الاجل زمانی تعیین کند .
میچل اینبار در مراسم بیست و پنجمین سالگرد موسسه صلح امریکا شرکت کرده بود و همین بهانه حضور را فرصتی غنیمت شمرد برای سخن گفتن از مذاکرات غیرمستقیم میان فلسطین و اسرائیل که این روزها بحث داغ هر محفل سیاسی است: هیچ دو مناقشهای در دنیا مانند هم نیستند. اما من از ابتدای میانجی گری در مناقشه ایرلند شمالی ضرب الاجل زمانی را تعیین کردم که منتهی به امضا توافقنامهای جامع در دهمین روز از ماه اوریل 1998 شد . توافقنامهای که به خونریزی در ایرلند شمالی پایان داد .
پس از این اظهار نظر صریح میچل بود که خبرنگاری از او در خصوص احتمال تعیین ضربالاجل زمانی برای مناقشه فلسطین و اسرائیل سوال کرد. میچل نیز تاکید کرد که پس از تبدیل شدن مذاکرات غیرمستقیم به مستقیم این کار را انجام خواهد داد: زمانی اقدام به تعیین ضرب الاجل زمانی میکنیم که مذاکرات را از شکل غیرمستقیم به مستقیم آن تغییر داده باشیم.
پیش از این نیز بسیاری از تحلیل گران مسائل خاورمیانه که شاهد نیمقرن تغییر بازی در این منطقه در دقیقه نود بودهاند، تاکید کرده بودند که باید برای تحت فشار قرار دادن طرفین ، ضرب الاجل زمانی برای آنها تعیین کرد. میچل و کاخ سفید اما تاکنون ضربالاجل زمانی برای مذاکرات غیرمستقیم و به نتیجه رسیدن آن اعلام نکردهاند .
مچیل در تازهترین سخنرانی خود در باب مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطین نیز تاکید کرد که بیشک به دنبال تبدیل هر چه سریعتر این مذاکرات به حالت مستقیم و رودررو است .
میچل که ابتدای سال جاری زمزمههایی مبنی بر احتمال استعفا او از این سمت شنیده میشد در تمامی سخنان خود در ملاعام تاکید کرده است که به خوبی بر امیدواری واشنگتن و رهبران منطقه به خود برای پیدا کردن راهی برای برون برد مذاکرات از بنبست آگاهی دارد . قرار است میچل راستگرای افراطی به نام بنیامین نتانیاهو را با محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطین بر سر یک میز بنشاند .
میچل نخستین بار در دومین روز از ریاست جمهوری باراک اوباما با رهبران فلسطین و رژیم اسرائیل دیدار کرد. او اعتقاد دارد که از یک سال پیش تاکنون موج خوشبینیها بر برون رفت خاورمیانه از بحران، بر نگرش مقامهای درگیر در این مذاکرات هم تاثیر گذار بوده است و اکنون از میزان تعصب دو طرف کاسته شده است .
میچل که از جانب اوباما به عنوان نماینده ویژه در امور خاورمیانه منسوب شد، با گذشت یک سال و شش ماه از این انتصاب اعتقاد دارد که در همین بازده زمانی کوتاه هم پیشرفتهای چشمگیری در پرونده فلسطین و اسرائیل حاصل شده است . به باور سناتور سابق، این باراک اوباما بود که فرضیه تشکیل کشور مستقل فلسطین را تقویت کرد. این اوباما بود که بر توقف شهرکسازیها توسط اسرائیل تاکید کرد . به دنبال اصرارهای باراک از حجم حملات فلسطین به خاک سرزمینهای اشغالی کاسته شد . باراک در تسهیل رفت و آمد فلسطینیها در کرانه باختری و رونق اقتصاد این منطقه هم نقش چشمگیری داشت . میچل حمایت اعراب از مذاکرات غیرمستقیم را نیز دستاورد تلاشهای باراک برای اعتماد سازی میداند.
میچل در باب تحولات در حوزه مذاکرات غیرمستقیم میگوید: در این مذاکرات دو طرف در خصوص مسائل متفاوت و بسیاری گفتگو میکنند و البته هر دو طرف تلاش میکنند در شرایط متفاوت قدم بزنند. میچل اعتقاد دارد که هر دو طرف کم و بیش میدانند که راه برون رفت از بحران چیست. هر دو طرف از واپسین سالهای حضور جورج بوش در قدرت جنش مطالبه خود را میدانند: پایان یافتن اشغالی که جرقه آن در 1967 زده شد. همه خواهان فلسطین مستقل و با احترام به تمامیت ارضی آن هستند. همه خواهان اسرائیل مشروع و امن هستند.
مچیل در این سخنان از اظهار نظر در خصوص مسائل مورد اختلاف فلسطین مانند سرنوشت بیت المقدس و پناهندگان فلسطینی سرباز زد . البته وی تاکید کرد که اوضاع ناامید کننده نیست. میچل در این خصوص میگوید: هیچ مناقشهای وجود ندارد که در صورت تمایل دو طرف و شجاعت آنها ، قابلیت حل شدن نداشته باشد .
فارین پالیسی 24 می / ترجمه : سارا معصومی
نظر شما