انتقادات صریح محمدصادق کوشکی درباره نسبت ادبیات و انقلاب

محمدصادق کوشکی، معتقد است ادبیات امروز ما تقلیدی از غرب است و قالبی ایرانی، اسلامی و انقلابی ندارد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمدصادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، به بهانه برگزاری سومین هفته هنر انقلاب در گفت‌وگو با خبرآنلاین، با اشاره به اینکه ادبیات داستانی با فقدان آرمان‌گرایانه روبه‌رو است، گفت: «ادبیات انقلاب اسلامی، تنها ادبیاتی نیست که زمان انقلاب و یا در فضای انقلاب نوشته و منتشر شده باشد. ادبیات داستانی انقلاب اسلامی، داستانی است که هم‌فکر و هم‌سو با جهت‌گیری‌های انقلاب اسلامی باشد.»

او افزود: «بیشتر فضای عمومی ادبیات داستانی ما بی‌ارتباط با جامعه و دغدغه‌های آن است و فضایی به شدت وام گرفته و تقلیدی از قالب‌های داستانی مغرب زمین است. زیرا قالبی ایرانی، اسلامی و انقلابی ندارد و هیچ نسبتی با جامعه ما برقرار نمی‌کند.»

کوشکی ادامه داد: «یعنی دغدغه و خلاقیت نویسنده باید در جهت هم‌نوایی، هم‌دلی و هم‌سویی با انقلاب اسلامی قرار گیرد و البته از لحاظ ادبی و هنری قالب قابل قبولی را هم ارائه داده باشد. لذا، ما اگر هم‌نوایی و هم‌فکری با انقلاب اسلامی را در داستان ببینیم اما از لحاظ داستانی و پرداخت فاقد ارزش ادبی باشد، این اثر در حوزه ادبیات داستانی انقلاب اسلامی نمی‌تواند قرار بگیرد زیرا از جنبه ادبی ضعیف است و با این تعاریف در حوزه ادبیات داستانی قرار نخواهد گرفت.»

به گفته کوشکی، ادبیات داستانی انقلاب اسلامی دارای دو شرط است، یکی هم‌سویی، هم‌فکری و هم‌دلی با انقلاب اسلامی است و دیگری این‌که قابلیت‌های ادبی و داستانی مورد تایید و پذیرش را دارا باشد. یعنی داستانی با این شرایط نباید ضعیف و یا حتی متوسط نوشته شود، بلکه نوع نگارش و پردازش آن باید متوسط رو به بالا باشد یعنی واجد ارزش‌های ادبی و هنری باشد.

این عضو هیئت علمی دانشگاه همچنین توضیح داد: «بیشتر فضای عمومی ادبیات داستانی ما بی‌ارتباط با جامعه و دغدغه‌های آن است و فضایی به شدت وام گرفته و تقلیدی از قالب‌های داستانی مغرب زمین است. زیرا قالبی ایرانی، اسلامی و انقلابی ندارد و هیچ نسبتی با جامعه ما برقرار نمی‌کند. حتی روشنفکران هم اگر راست بگویند با آن ارتباط برقرار نخواهند کرد. به همین خاطر داستان‌های امروز به یک امر فانتزی و زینت‌المجالس تبدیل شده است.»

به گفته او اگر ادبیات داستانی مورد اقبال جامعه قرار نگرفته، به این خاطر است که داستان‌های تولید شده، ایرانی نیستند و منطبق بر ارزش‌های اخلاقی، دینی و ارزش‌های انقلاب اسلامی نوشته نشده‌اند از همین رو مخاطبان از آثار وام‌زده غربی استقبال نمی‌کنند و اتفاقا هم کار خوبی می‌کنند که به سمت چنین داستان‌های نمی‌روند. ولی اگر کسی هنر این را داشته باشد که داستان ایرانی معتبر و ارزش‌دار بنویسد، مسلما اگر مقتضیات بومی، ارزش‌های دینی، اخلاقی و اسلامی را رعایت کند، به تدریج از آن استقبال خواهند کرد.

57244

کد خبر 654068

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =