معاون اسبق سیاست خارجی شورای عالی امنیت ملی و پژوهشگر و مدرس در دانشگاه پرینستون طی مقاله ای در هافینگتون پست به تشریح حملات تروریستی درتهران ، خطرجنگ ایران و عربستان و ضرورت اصلاح سیاست آمریکا درخاورمیانه پرداخت.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، موسویان طی مقاله ای در هافینگتون پست نوشت:

پارلمان ایران و مرقد بنیانگذار جمهوری اسلامی، درروز چهارشنبه گذشته موردحملات تروریستی قرارگرفت.این اولین عملیات مهم داعش داخل خاک ایران تلقی میشود که موجب شهادت حداقل 13 نفر و زخمی شدن ده ها شهروند ایرانی شد.این بدترین عملیات تروریستی دریک دهه گذشته درداخل خاک ایران درزمانی صورت گرفت که چندساعت قبل از آن عادل الجبیر وزیرخارجه سعودی خواستار مجازات ایران شده بود و همزمان به بحران جدید باقطر دامن زد. عدم کنترل چنین روند تشنج زایی، می تواند حوادث تلخ جدیدی درمنطقه رادرپی داشته باشد.

درحالیکه اکثریت جامعه جهانی ترور درتهران را محکوم کردند، رییس جمهور آمریکا طی موضعی نه تنها این ترور رامستقیم محکوم نکرد بلکه به گونه ای ایران را مستحق این جنایت قلمداد کرد. اوگفت ما برای قربانیان ترور ایران دعا می کنیم و غمگین هستیم اما کشورهای حامی تروریسم با این ریسک مواجهند که قربانی شیطانی شوند که خود ساخته اند. این اظهارات ترامپ هم موجب نادیده گرفتن واقعیت خطرناک تروریسم است و هم ریاکارانه ای است. او دردوران مبارزات انتخاباتی خشم خود را مستقیا متوجه عربستان نمود وگفت آنها بزرگترین بانی تروریسم است. بعد از انتخابات، او موضع خود را کاملا تغییرداد و عربستان را "شریک استراتژیک" خواند و اتهامات تروریستی رامتوجه ایران نمود.

دراجلاس اخیر ریاض او سیاست منطقه ای آمریکا را به سمت اتحاد تمام عیار با سعودی سوق داد و سیاست اوباما که برمبنای تعامل باایران و تلاش برای رفع تشنج بین سعودی و ایران بود، راکنار گذاشت. لابی عربستان در واشینگتن ، سرمایه گذاری 270 میلیون دلاری سعودی در هتل های ترامپ و قرارداد110 میلیارد دلاری تسلیحاتی با عربستان، دراین تغییر رویکرد موثر بودند.

جالب اینکه درسفر ریاض، ترامپ ایران را درحالی هدف قرارداد، که یک کلمه درمورد قطر صحبت نکردو باامیرقطر ملاقات هم کرد اما وقتی عربستان روابط باقطر راقطع کرد، اوگفت که "درگفتگوهایش در ریاض راجع به موضوع تروریسم، همه نشانه ها به سمت قطر بود و لذا امید است این قطع رابطه شروع پایان بخشیدن به تروریسم هولناک باشد".

جهان بیش از این نمیتواند بازی با کلمات ترامپ درمورد تروریسم را تحمل کند و یا اینکه شاهد تغییر سیاست های آمریکا براساس منافع شخصی باشد. لازم است آمریکا برای مبارزه با تروریسم، اقدام واقعی انجام دهد. تلاش ترامپ برای منع ورود مسلمانان به آمریکا و سرزنش های او علیه شهردار مسلمان لندن صرفا موجب بیزاری مسلمانان و تقویت تروریست ها می شود.

حملات تروریستی اخیر درتهران این واقعیت را آشکار کرد ملتها درسراسر عالم با تهدید مشترکی بنام "داعش" مواجه هستند و درحملات تروریستی در اقصی نقاط عالم همچون سان برنادینو کالیفرنیا، لندن، پاریس،بغداد، کابل و تهران، قربانیان مردم بی گناه درمقابل این بربریت در یک کشتی نشسته اند.

ظاهرا آقای ترامپ مطلع نیست که بعد ازانقلاب 1357، ایران قربانی بیشترین ترورها و خشونت برخی از دولت های دیگربوده است که تجاوز نظامی صدام به خاک ایران و ترور هزاران ایرانی توسط گروهک تروریستی منافقین نمونه ای ازاین واقعیت است. این هفته تهران هدف حملات تروریستی داعش قرارگرفت درحالی که در چند سال اخیر در خط مقدم مبارزه با داعش بود. چنین واقعیتی را نمی توان درمورد عربستان مدعی شد.

درجریان مبارزات انتخاباتی، رییس جمهور ایران، آقای روحانی به کمک 97 میلیارد دلاری عربستان به صدام دردوران تجاوز به خاک ایران اشاره کرد.ترکی الفیصل وزیر اطلاعات سابق سعودی هم قبلا اعتراف کرد که با برخی ازعوامل حادثه تروریستی برج های دوقلوی نیویورک دیدار داشته است. او درنشست سالیانه گروهک تروریستی منافقین از اهداف این گروهک تروریستی برای ساقط کردن حکومت ایران نیز حمایت کرد.این درحالی است که تحلیلگران برجسته و نیز برخی مقامات ارشد آمریکا علنا پرده ازارتباط دولت وهابی عربستان باداعش برداشته اند. فرید ذکریا تحلیل گر ارشد سی ان ان آمریکا تصریح کرد که عربستان تقریبا با تمام عملیات تروریستی درجهان غرب مرتبط بوده درحالیکه هیچکدام از این وقایع تروریستی ربطی به ایران نداشته است.

حمله اخیر تروریستی در تهران، ملت ایران رابیش ازپیش درمقابله با ترور متحد خواهد کرد. در دوران انتخابات ریاست جمهوری ایران، شاهد اختلافات داخلی درمورد کاندیداها بودیم اما بعد از این ترور، ایران متحد ظاهر خواهد شد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بر انتقام خون قربانیان بی گناه این حادثه تروریستی تاکید کرده و عربستان و آمریکا را دخیل در این حادثه قلمداد کرده است.

درعین حال عربستان و ایران هردو باید مراقب باشند که دردام یک تقابل تمام عیار نیافتند.رییس جمهور و وزیر خارجه ایران چند سال است که عربستان را به گفتگو دعوت کرده اند. شایسته بود که این گفتگو قبل از تشدید درگیری ها دریمن و سوریه وعراق و نیز گسترش عملیات تروریستی داعش صورت می گرفت. جامعه جهانی باید از دعوت ایران برای این گفتگو حمایت کند.

تروریسم مرز نمی شناسد و برای نابودی آن، همکاری جمعی جهانی یک ضرورت است. جهان غرب باید ایران را درمبارزه با داعش متحد خود تلقی کند و نه دشمن.برای مقابله با گروههای تروریستی مثل داعش،جهان غرب باید بطور جدی با منابع ایدیولوژیکی و مالی و تسلیحاتی آنها برخوردکند. لازمه این مهم این است که آمریکا بیش از این به عربستان برای بی ثبات کردن منطقه، کارت سفید ندهد و این کشور را تشویق کند که دست از بازی حاصل جمع صفر با ایران دست بردارد. به جای سیاست های کنونی، ترامپ باید صحبت قاطعانه ای باعربستان و متحدینش داشته باشد که از حمایت از تروریست ها دست بکشند.

دونالد ترامپ اکنون این گزینه را دارد که به کاهش تشنج روابط عربستان و ایران کمک کند قبل از اینکه وضعیت به شرایط غیرقابل کنترل برسد. شرط لازم برای ایفاء چنین نقشی این است که آمریکا روابط خود را باقدرت های منطقه ای بالانس کند، کانال گفتگو با ایران بازکند و همه را به سمت همکاری جمعی و نیز عربستان را برای تعامل با ایران تشویق کند. لذا توپ درزمین ترامپ است.

52311

 

کد خبر 674611

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۹
    152 2
    ترامپی که من می شناسم از خداشه که بین ایران و عربستان جنگ دربگیره. به هرحال پولی که سازمان سلاح امریکا برای به کرسی نشاندن ترامپ خرج کرده دوباره باید به کیسه اش برگرده. سیاست های دولت امریکا و انگلیس در جهت تولید سلاح برای کسب درآمد و بازی اقتصادی با تولید سلاح بسیار خطرناک است و اینها باید اصلاح شود اگر بخواهیم دنیا رنگ آرامش ببیند. تولید سلاح فقط باید منحصر به دفاع از کشور باشد و به عنوان درآمد نباید مورد استفاده قرار گیرد وگرنه تا ابد در دنیا بر پاشنه جنگ و خونریزی خواهد گشت
  • بی نام RO ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۹
    پیشرفت انسان مرهون جنگههاست،اگر جنگهای جهانی اول و دوم نبود،هیچ کدوم از فن آوریهای امروز ایجاد نمیشد.
    • بی نام IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۹
      58 2
      درست می فرمایید اما باید از مردم عادی باشی تا به دلیل اثرات مخرب انسانی از بروز جنگ اجتناب کنی و از آن نفرت داشته باشی. فرمایشات شما می تواند متعلق به بازیگردانان سیاست دنیا باشد نه مردم عادی
    • خام A1 ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۹
      43 3
      سلام این استدلال شما برای پیشرفت بسیار دور از منطق ونیز همراه با روحیه آنارشستی میباشد.در حالیکه بدون جنگ وخونریزی هم می شود پیشرفت کرد به شرطی که منفعت طلبی افسار گسیخته وقلدری انسان نماها فروکش وخوی انسانی در جامعه بشری گسترش یابد ودنیا وکشورها از دست نااهلان رهانی وتوسط انسانهای شریف اداره شود .اگر چه مشکل است اما غیر ممکن نیست.
    • بی نام IR ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۹
      16 0
      خب نمی شد...چه اتفاقی می افتاد؟
  • بی نام A1 ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۹
    32 57
    از دنیای کفر چه توقعی دارید..
  • بی نام IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۹
    65 14
    من مخلص کلام مشکلات امروز منطقه و غرب و اعراب و ایران رو در این جمله میدونم : اعراب و غرب ایران رو یک مشکل بالفعل میدونن که از فردای انقلابش سعی در صدور و تغییر ماهیت سنتی منطقه به نفع خودش داشته و میخواسته هرجور که شده حداقل قسمتی از انقلاب و حداقل به منطقه نفوذ بده و باعث شده منطقه به این روز بیفته , وقتی به یک بافت سنتی دست میزنین در بیشتر مواقع تغییر مثبتی نمیکنه و به سمت ویرانی میره خاورمیانه تنها منطقه در جهانه که اینجوری هستش حالا ایران با وجود مشکلات زیاد چندان دیگه به فکر مطالباتت انقلاب خوشبختانه نیست اما طرفهای مقابل تا زمانی که ایران صریحا اعلام نکنه که دست از مواضع انقلابیش برداشته دست بردار دشمنی با ایران نخواهد بود و این دیوار تا ثریا کج خواهد رفت .
  • مصطفی IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۹
    27 12
    تحلیلگر بیشتر ارزوهاشو بیان کرده تا واقعیت ، همه میدانیم ترامپ اختیاری ندارد یه احمقه که سرمایه دارا و لابیای یهودی که حتی در خانوادش هم نفوذ کردن به ان مشاوره میدن ،واقعا ساده انگاریه که دشمنه اصلی را عربستان بدانیم،عربستان فقط نیاز به تنبیه داره ،جنگ مستقیم با سعودی همان نقشه ایه که اسرائیلو امریکا کشیدن، ، هرچند در جنگ با سعودی،سعودی نابود میشود ولی امنیت و قوای نظامی ما را هم ظعیف میکند که فقط به لقمه اماده برای اسرائیل تبدیل میشویم .
    • عباس A1 ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۹
      10 21
      اتفاقا ترامپ فردی بسیار باهوشیه که با آگاهی کامل و در حیطه وظایف و اختیارات رفتارهایی رو از خود بروز می ده و پیش بینی رو برای تحلیلگران سخت و دشوار می کنه و در طی همین سردرگمی آمریکا از مقاصد خودش نهایت بهره رو میبره
  • بی نام A1 ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۹
    24 2
    خصومت امریکا با ما چیز تازه ای نیست. سالها تهدید و تحریم رو داشتیم . باید اختلافات رو بررسی کرد و به حلش پرداخت
  • بی نام A1 ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    0 0
    عالی
  • بی نام A1 ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    0 0
    مثل همیشه دقیق و موشکافانه
  • بی نام A1 ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    4 0
    دیپلمات کار کشته و بافکری که همه جوانب رو در نظر می گیره
  • بی نام A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    3 0
    ما نباید با قطر قاطی بشیم. این یه تله از سوی آمریکاست
  • بی نام A1 ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    5 0
    بدون شک جنگ جدیدی در خاورمیانه رخ خواهد داد. این وسط بازی ما تعیین کنندست
  • بی نام A1 ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    1 0
    باید توپ در زمین ترامپ رو با اتحاد پنچرش کرد
  • بی نام A1 ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    1 0
    آمریکا با آزمون و خطا داره برنامه های شومشو یکی یکی دنبال می شکنه
  • بی نام A1 ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    1 5
    آقای موسویان سیاست اوباما هم زیاد تعریفی نداشتا، اونا پنبه سر بریدند ترامپ علنیش کرد
  • بی نام A1 ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    4 0
    ما روابطمون نباید در برجام متوقف میشد . ترامپ رو هم می توان باهاش مذاکره کرد. این هنریه که ما بادی از خودمون نشون بدیم.
  • بی نام A1 ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    0 0
    عالی
  • بی نام A1 ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    9 0
    سعودی ها انقدر گستاخ شده اند که شمشیر را از رو بسته اند
  • بی نام A1 ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    6 0
    عالد الجبیر قبل از حمله به مجلس و حرم امام قابل توجه بود
  • بی نام A1 ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    6 0
    این آشوب ها دامن خود عربستان را خواهد گرفت
  • بی نام A1 ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    6 1
    مسبب این کارها کسایی بودند که بیخود و بی جهت به سفارت عربستان حمله کردند
  • بی نام A1 ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    2 2
    فرصت دیگه ای هم که وجود داره اینه که ترکیه مواضعش در باره قطر به مانزدیکه و این می تونه خبر خوبی برای ما باشه اگر ترکیه نخواد از آمریکا امتیاز بگیره
  • بی نام A1 ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    4 0
    این حمله تروریستی این پیام رو به ما دا د که هیچ کشوری از حمله های گروه ک های تروریستی در امان نیستند
  • بی نام A1 ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۰
    0 0
    این قبیل حوادث منو یاد اتفاقات اوایل انقلاب میندازه. خرابکاری های منافقین که از روی بغض و کینه دست به چنین جنایاتی زدند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین