به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران، در سال ۲۰۱۵ حدود ۲۵۰ میلیون نفر مواد مخدر مصرف کردند. از این تعداد حدود ۵.۲۹ میلیون نفر-۶ درصد از جمعیت بزرگ سال در جهان - درگیر مصرف مشکلساز بودند و از اختلالات مصرف مواد، از جمله وابستگی به مواد رنج بردند. بر اساس جدیدترین گزارش جهانی مواد مخدر که امروز توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) ارائه شد، مواد افیونی مضرترین نوع مواد و عامل ۷۰ درصد از اثرات منفی بر سلامت مرتبط با اختلالات مصرف مواد در سراسر دنیا هستند.
اختلالات مربوط به مصرف آمفتامینها نیز از سهم قابل ملاحظهای در بار جهانی بیماری برخورد هستند و در حالی که همچنان بازار مواد روانگردان جدید بالنسبه محدود است، مصرفکنندگان از محتویات و میزان مصرف بعضی از مواد روانگردان جدید بیاطلاع هستند. این امر سلامت مصرفکنندگان را در معرض خطرات جدی بیشتری قرار میدهد.
بر اساس این گزارش، هپاتیت C عامل بیشترین آسیب در بین ۱۲ میلیون مصرفکننده تزریقی مواد در سراسر دنیا است. از این تعداد، یک نفر از هر هشت نفر (۶.۱ میلیون) مبتلا به اچآیوی است و بیش از نیمی (۱.۶ میلیون) مبتلا به هپاتیت C هستند، در حالی که ۳.۱ میلیون نفر از هر دو بیماری رنج میبرند. در مجموع، تعداد مصرفکنندگان مواد مخدر که بر اثر ابتلا به هپاتیت C جان خود را از دست میدهند ( ۲۲۲هزار) سه برابر مبتلایان به اچآیوی (۶۰ هزار) است. با این وجود این گزارش تأکید میکند که علیرغم پیشرفتهای اخیر در درمان هپاتیت C دسترسی به خدمات درمانی همچنان ضعیف است چرا که درمان در بسیاری از کشورها بسیار گران است.
امسال بیستمین سال گزارش جهانی مواد مخدر است، که مصادف است با زمانی که جامعه بینالمللی تصمیم گرفت تا با اقدامی مشترک گامی به سوی جلو بردارد.
یوری فدوتوف، - مدیر اجرائی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد- متذکر شد که سند نهایی اجلاس ویژه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۶ حاوی بیش از ۱۰۰ توصیه عینی جهت کاهش تقاضا و عرضه مواد مخدر است. هر چند او اذعان کرد که باید فعالیت بیشتری در این زمینه انجام شود.
فدوتوف گفت: همچنان تلاش زیادی نیاز است تا بتوان با آسیبهای فراوان ناشی از مصرف مواد مخدر بر سلامت، توسعه، صلح و امنیت در تمام مناطق دنیا مقابله کرد.
تغییر مدلهای تجاری برای قاچاق مواد مخدر و جرم سازمانیافته
تخمین زده شده است که یک سوم تا یک پنجم از درآمد حاصل از فروش مواد مخدر توسط گروههای جنایتکار سازمان یافته بینالمللی در سراسر جهان در سال ۲۰۱۴، از راه فروش مواد مخدر به دست آمده است. ارتباطات سیار فرصتهای تازهای را در اختیار قاچاقچیان مواد مخدر قرار داده است همچنین شبکه دارک نت (Dark net) این فرصت را برای مصرفکنندگان فراهم میکند تا به صورت ناشناس مواد مخدر را از طریق پرداخت ارزی دیجیتالی، مانند «بیتکوین» خریداری کنند. با وجود این که قاچاق مواد مخدر در دارک نت همچنان ناچیز است اما بر اساس یک مطالعه، معاملات مواد مخدر بین سپتامبر ۲۰۱۳ و ژانویه ۲۰۱۶ افزایشی سالانه معادل ۵۰ درصد داشته است. خریداران مواد مخدر از طریق دیجیتالی عمدتاً مصرفکنندگان تفریحی کانابیس، اکستاسی، کوکائین، داروهای توهمزا و مواد روانگردان جدید هستند.
روند جهانی بازار مواد مخدر
بر اساس این گزارش، طیف موادی که در بازار مواد مخدر در دسترس است به طور قابلملاحظهای گسترش پیدا کرده است. گستره بازار مواد افیونی، به طور خاص افزایش یافته است. این گسترش تلفیقی از مواد غیرقانونی تحت کنترل بینالمللی مانند هروئین همچنین داروهای تجویزی - که یا از بازار قانونی منحرف میشوند یا به عنوان داروهای تقلبی تولید میشوند- را در بر میگیرد. مواد روانگردان جدید همچنان در حال تحول هستند به گونهای که تعداد و نوع مواد گزارش شده تا سال ۲۰۱۵، تقریباً دو برابر شد و از تعداد ۲۶۰ در سال ۲۰۱۲ به تعداد ۴۸۳ در سال ۲۰۱۵ رسید.
تولید تریاک در حال افزایش است و بازار کوکائین پررونق است. در سال ۲۰۱۶ تولید جهانی تریاک در مقایسه با سال گذشته یک سوم افزایش یافت که این افزایش در درجه اول به دلیل تولید بیشتر خشخاش در افغانستان بود. این گزارش همچنین به گسترش بازار کوکائین اشاره میکند به طوری که از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ کشت بوته کوکا، به دلیل رشد کشت آن در کلمبیا تا ۳۰ درصد افزایش یافت. به دنبال یک دوره کاهش، علائمی دال بر افزایش مصرف کوکائین در دو بازار بزرگ آن (آمریکای شمالی و اروپا) مشاهده میشود.
مواد مخدر و تروریسم
اگرچه تمام گروههای تروریست وابسته به سود حاصل از مواد مخدر نیستند، ولی برخی همچنان به آن وابسته هستند. بدون عواید حاصل از تولید و قاچاق مواد مخدر، که تقریباً نیمی از درآمد سالانه طالبان را تشکیل میدهد، احتمالا دسترسی و نفوذ طالبان آن چیزی نبود که امروز شاهد آن هستیم. حدود ۸۵ درصد از کشت تریاک در افغانستان در مناطقی انجام میشود که تحت نفوذ طالبان است.
گزارش جهانی مواد مخدر سال ۲۰۱۷ به بررسی جهانی عرضه و تقاضای مواد افیونی، کوکائین، کانابیس، محرکهای نوع آمفتامین و مواد روانگردان جدید همچنین تأثیر آنها بر سلامت میپردازد. این گزارش بر شواهد علمی برای هپاتیت C تأکید دارد که بیشترین آسیب را در میان مصرفکنندگان مواد ایجاد میکند و به گسترش پر رونق بازار مواد مخدر و الگوهای در حال تغییر برای قاچاق مواد مخدر و جرم سازمان یافته اشاره دارد.
۴۲۲۳۵
نظر شما