گفت و گو با رییس سازمان بورس و اوراق بهادار

سمیه فتحی: بازار سرمایه در ماه های اخیر نه تنها یکه تازی اش را در میان دیگر بازارهای رکود زده حفظ کرده بلکه این روزها مایه مباهات دولتمردان کشور هم شده است. وقتی مسوولان می خواهند با اطمینان از عدم تاثیر تحریم ها سخن بگویند، رشد شاخص بورس را برای اثبات گفته های خود مثال می زنند. اعلام تحریم ایران در قطعنامه چهارم شورای امنیت شاید نگرانی های را در اقتصاد کشور دامن زده است اما ظاهرا بازار سهام کشور  نه تنها دچار شوک نشد  بلکه طی روزهای گذشته با رشد مثبت هم مواجه شده است. به گفته رئیس سازمان بورس واوراق بهادار کشور  در روز شنبه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران 60 واحد مثبت رشد داشته است. با این وجود کارشناسان نگرانی اصلی بازار طی روزهای آینده را نه بحث تحریم بلکه تبعات هدفمندسازی یارانه ها بر شرکت های بورسی است. این موضوع بهانه ای شد تا خبرآنلاین با علی صالح آبادی درباره اتفاقات پیرامون بورس و بازار سرمایه گفت وگو کند که در پی می خوانید:

  به گفته کارشناسان با توجه این که اغلب بازارها اقتصادی در رکود هستند، بخش عمده رونق بورس در چندماه گذشته به همین علت است. چراکه نقدینگی از سایر بازارها یکباره وارد بورس شد و سبب این بازار پس از ماه ها افت شاخص در رکود اقتصادی رشد کند. اگر فرض کنیم امسال هم هدفمند کردن یارانه ها اجرانشود. با توجه به شرایط کلان اقتصاد که با کاهش رشد اقتصادی و دورنمای مبهم پیش روی صنعت مواجه است،در صورت رونق سایر بازارها آیا بازهم بورس می تواند رشد اخیر خود را حفظ کند؟

  بازار سرمایه تحت تاثیر سودآوری شرکت هاست. در حال حاضر عرضه سهام شرکتهای دولتی سبب شده است ارزش بورس بسیار بالا باشد. البته نوسان همیشه وجود دارد و طبیعی است در هر بازاری دوره ای با رشد و مقطعی با نوسان مواجه شویم. در پایان سال گذشته مجموعه عوامل مختلفی باعث شد تا بورس علی رغم رکود سایر بازارها اقتصادی رونق چشم گیری یابد. وقتی دیگر بازارها کشش ندارند مانند مسکن بطور طبیعی سرمایه گذار به سمت بخش های دیگر می رود. در دو سال اخیر رکود بازار مسکن باعث شده  تنها افرادی که نیاز مصرفی دارند در این بازار بمانند و سرمایه گذاران از بخش مسکن کوچ کرده اند.  در این مقطع نیز بورس نشان داد قابلیت و پتانسیل خوبی برای سودآوری دارد. اما یکی ها از عاملها رکود بازارهای موازی بود. عواملی چون کاهش نرخ سود سپرده گذاری، عرضه سهام شرکتهای بزرگت دولتی مانند مخابرات در بورس و توجه دولت به بازار سرمایه و اطمینان به خصوصی سازی در این بین بسیار نقش داشتند. البته کاهش نرخ تورم را هم نباید کنار گذاشت همانطور که بانک مرکزی اعلام کرده است نرخ تورم امسال کاهش یافته است و در حدود 9/9 درصد است این موضوع نیز بر روی ضریب شاخص تاثیر داشته است.

 با توجه این که دولت قرار است قانون هدفمند کردن یارانه ها را اجرا کند برخی کارشناسان پیش بینی می کنند اجرای این فانون ممکن است اثرات منفی بر رشد شاخص بگذارد. در حال حاضر آیا نتایج پژوهش های انجام شده در این زمینه مشخص کرده تا اثرات هدفمند کردن یارانه ها بر هرکدام از صنایع چگونه است؟

  در حال حاضر حدود 40 صنعت در بازار فعال هستند. اگر تعدادی از آنها هم با حذف یارانه و آزاد سازی با افت سود مواجه شوند صنایع دیگر می توانند این نوسان را جبران کنند. در صنایع انرژی بر ممکن است حاشیه سود با نوسان همراه باشد اما در صنایع غیر انرژی بر حذف یارانه ها نه تنها سود آنها را پایین می آورد بلکه در برخی صنایع رشد هم نشان خواهد داد. اما اینکه دقیقا کدام صنایع تاثیری پذیری بیشتری دارند و کدام صنایع کمتر تحت تاثیر قرار می گیرند در حال بررسی و برنامه ریزی است.  تمامی جوانب سنجیده خواهد شد تا کمترین آسیب به آنها وارد شود. بخشی نیز به مسائل شرکت ها برمی گردد هریک از آنها باید تمهیدات مناسب را در نظر بگیرند با اجرای این قانون نقاط ضعف و قوت آنها در کدام جهات قرار دارد. به زودی نتایج حاصل از این تحقیقات آماده می شود و برمبنای آن می توان دقیقا پیش بینی کرد.

 با اجرای هدفمند کردن یارانه ها  آیا بازهم بورس رونق چند ماه اخیر تکرار خواهد کرد؟ دولت چه تمهیداتی در نظر گرفته تا اقتصاد به وِیژه بورس با توجه حضور شرکت های بزرگ انرژی بر دچار آسیبهای جدی نشود؟

 در شرایط فعلی این تصور در عامه جامعه به وجود آمده است اگر یارانه ها حذف شود قیمت ها یک دفعه با رشد سرسام آور مواجه خواهد شد. در صورتی این تصور نزدیک به واقعیت بود که دولت قصد داشت یکباره قیمتها را آزاد کند. وقتی به شکل پلکانی قرار است یارانه ها در صنایع مختلف هدفمند شوند پس نگرانی از چهت رشد یکباره قیمتها نداریم. از سوی دیگر پیش بینی شده بانکها به برخی از صنایع منابع تخصیص دهند. در این میان نیز در قانون پیش بینی شده  برخی از صنایع از تخفیف برخوردار شوند. بطور مثال نفت پالایشگاهی که در حال حاضر ارزان تر از قیمت فوب خلیج فارس در داخل عرضه می شود پس از هدفمند کردن یارانه ها نیز گرانتر نخواهد شد. معتقد نیستم با هدفمند کردن یارانه بورس با افت شاخص ها مواجه شود. درحاضر سرمایه گذاری در بورس سود بیشتری از دیگر بازارها  اقتصادی کشور دارد. پیش بینی ها بر این است با توجه به شرایط موجود حتی با هدفمند کردن یارانه ها  رشد شاخص ادامه دار باشد.

 با توضیحات شما پس می توانیم بگوییم بورس در ماههای آینده حتی با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و رونق دیگر بازارها به رشد خود ادامه می دهد و حاشیه امنی برای سرمایه گذاران است؟

  تاکید دارم در بازار سرمایه نوسان طبیعی است. یعنی کسی نمی تواند بیاید و بگوید بازار سرمایه هرگز نوسان نخواهد داشت. اما اگر توجه و حمایتها در جهت تقویت بورس ادامه داشته باشد در درازمدت رشد شاخص تداوم می یابد. ویژگی نقدشوندگی بازار سرمایه عامل مهمی است که در این شرایط باعث اطمینان از سرمایه گذاری شده است.

 در رابطه با قطعنامه اخیر شورای امنیت و تحریم ایران چطور، تاکنون تاثیری در شاخص داشته است؟

 بازار سرمایه  طی سالهای گذشته توانسته جایگاه خوبی در اقتصاد کشور بیابد. هریک از شرکتها با توجه شرایط بازار و مسائل پیرامون آن دیگر می دانند چه زمانی باید ریسک کنند و چه زمانی دست نگه دارند. در خصوص مسائلی چون تحریم هم وضعیت اینگونه است. موضوع تحریم مساله تازه ای نیست بخواهیم نگران باشیم این قطعنامه جدید شورای امنیت باعث افت شدید بازار شود. جالبتر اینکه با رشد هم مواجه بودیم در روز گذشته شاخص 60 واحد مثبت رشد را نشان داد آن هم در مقطعی که شرکتها در حال برگزاری مجامع شان هستند و در این زمان شاخص در حال تنفس است. با توجه شرایط امروز اقتصاد کشور تحریم مساله تازه ای نیست. در چند دهه اخیر به شکل های مختلف با تحریم مواجه بوده ایم و در این مدت توانسته ایم با تقویت توان داخلی خودکفا شویم. دغه دغه ای در این زمینه نداریم و بورس در شرایط فعلی رو به جلو حرکت می کند.

 در زمینه نظارت بر روند فعالیتهای شرکتهای بورس  این سازمان در برخورد با متخلفان چه اقداماتی انجام داده است. آیا آماری در این زمینه دارید؟

  سازمان بورس و اوراق بهادار کشور به شکل مستمر نظارت بر روند فعالیتها را انجام می دهد. این نظارت به دو شکل بازار و اطلاعات شرکتها انجام می گیرد. اگر گزارشی مبنی بر تخلف به سازمان داده شود سریعا مورد رسیدگی قرار می گیرد و در صورت لزوم پرونده مربوطه به مراجع قضایی ارجاع داده می شود. امارها نشان می دهد میزان تخلفات در بورس نسبت به گذشته بسیار کم شده است و هرچه نظارتها بیشتر می شود از تعداد تخلفات نیز کاسته می شود. از سوی دیگر بکارگیری سیستم های مکانیزه نیز در این بین اثرگذار بوده است. هرچقدر معاملات شفافتر انجام گیرد به همان میزان از تخالفات نیز کم می شود. هدف ما ارتقای بازار سرمایه و ایجاد محیط رقابت عادلانه است.

کد خبر 68603

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 10 =