فرنوش صفویفر: خیلی از سیگاریها شاید تجربه ترک ناموفق سیگار را داشته باشند. محققان میگویند شاید علت این ترکهای ناموفق آن است که به سیگاریها نیاموختهایم که چطور میتوان از راه دیگری به غیر از سیگار و نیکوتین، با خشم خود مقابله کنند. چرا که تازهترین بررسیهای آنان نشان داده که نیکوتین واقعا در کنترل عصبانیت و خشم موثر است.
به گزارش بیبیسی، مطالعات جدید در این زمینه، در دانشگاه کالیفرنیا انجام شده است. محققان این دانشگاه، از یک بازی کامپیوتری پرهیجان برای بررسی موضوع استفاده کردهاند. آنها از 20 فرد سالم خواستند که بعد از دو نوبت بازی، هیجان و حس خود را به رقیب نشان دهند. یک بار وقتی که برچسب نیکوتینی به پوست خود داشتند، که نیکوتین را آرام آرام به بدن آنها وارد میکرد و بار دیگر زمانی که برچسبی حاوی دارونما، یعنی ماده بیاثر، به پوستشان وصل شده بود. مقایسه رفتار این افراد در طی این دو نوبت بازی، نشان داد که در نوبت اول، یعنی وقتی نیکوتین وارد بدنشان شده بود، افراد توانایی بهتری برای کنترل عصبانیت و خشمشان داشتند و رفتار متعادلتری از خود بروز دادند.
نتایج این مطالعه، که در نشریه رفتار و عملکرد مغزی، چاپ شده است، به نوعی تایید آن جواب قدیمی افراد سیگاری است که علت روی آوردن خود را به سیگار، «داشتن استرس و مشکلات در زندگی» عنوان میکنند و این که «وقتی سیگار میکشم، آرام میشوم.» البته تحقیقات بعدی مورد نیاز است تا بتوان سازوکار واقعی نیکوتین را در آرام کردن افراد ترسیم کرد.
اما تا همین جا هم این نتایج، این فرضیه را در ذهن محققان به وجود آورده که شاید افراد سیگاری آنهایی باشند که زمینه و استعداد بیشتری برای رفتارهای پرخاشگرانه و خشمگینانه دارند و چون نیاموختهاند که چطور از روش های سالم برای مقابله و کنترل این خشم و پرخاشگریشان استفاده کنند، به سیگار روی میآورند. اگر این فرضیه درست باشد، میتوان امیدوار بود که با آموزش مهارتهای کنترل خشم، به افرادی که قصد ترک سیگار را دارند و برای آن اقدام کردهاند، کمکشان کرد که در عملی کردن قصد خود موفقتر باشند.
تا کنون از روشهای مختلف شناختدرمانی و رفتاردرمانی برای کنار گذاشتن سیگار استفاده میشده که اتفاقا تاثیر مهمی در تداوم تصمیم افراد برای ترک، داشته است؛ (بررسیها نشان میدهد افرادی که برای ترک سیگار به موسسات مشاورهای معتبر در این زمینه مراجعه میکنند و طبق برنامه آن عمل میکنند، تا 4 برابر بیشتر شانس دارند که سیگار را کاملا کنار بگذارند.)
اما این اولین باری است که یک مطالعه پژوهشی علمی نشان میدهد آموختن مهارتهای کنترل عصبانیت هم میتواند در ترک سیگار تاثیر داشته باشد.
رشد روزافزون تعداد سیگاریها در سالهای اخیر، هم درکشورهای توسعهیافته و هم در کشورهای در حال توسعه و حتی فقیر، باعث شده که محققان بهداشت و پزشکی، دائما در حال تصحیح و اصلاح روشهای ترک آن باشند.
نظر شما