حسین بیست و چهار ساله جوان لبنانی است که بیکار هم هست. حسین به دنبال مشتری میگردد برای فروش رأی. به راحتی اعتراف میکند که رأی خود را به دلایلی که بیشتر برای آن پول بدهد میفروشد. حسین میگوید: هر که بیشتر پرداخت کند رأی خودم را به او میفروشم. البته کمتر از 800 دلار را نمیپذیرم.
البته حسین میتواند امیدوار باشد که بیش از این هم نصیبش شود. انتخابات پارلمانی در ماه ژوئن برگزار میشود. یکی از پرهزینهترین انتخابات در عرصه بینالمللی. از سرتاسر جهان کیسههای پول راهی این کشور کوچک میشود. لبنان را همه قلب منطقه میدانند. تسلط بر لبنان یعنی تسلط بر کل منطقه. حالا که سربازان هیچ کشوری در لبنان مستقر نیستند فضا برای دخالت همگان مهیا شده است. عربستان سعودی این بار برای خرید سلطه بر امور سیاسی لبنان بار اسلحه در این کشور خالی نمیکند اما کیسه کیسه پول است که از ریاض راهی بیروت میشود. این انتخابات شاید داغترین انتخاباتی باشد که لبنان در چند دهه اخیر به خود دیده است. نامزدهای بسیاری نیز برای شرکت در این انتخابات داوطلب شدهاند. بزرگترین انتخابات لبنان فاسدترین آنها هم میتواند باشد. فروشندگان آرا یا پول خود را نقدی دریافت میکنند یا با چکهای روز. برخی کاندیداها در ازای کنارهگیری از صحنه رقابت هم پول دریافت میکنند. حذف یک کاندیدا هم میتواند برای نامزدهای ثروتمندتر کافی باشد. رقیبکمتر، رقابت بهتر. تبلیغات تلویزیونی برای کاندیداها هم بسیار گرانتر از انتخابات پیشین است. بسیاری از کاندیداها هزینه سفر لبنانیهای ساکن خارج به وطن را میدهند تا در ازای این محبت آرای خود را به نفع میزبان به صندوق بیندازند.
دولت و کاندیداهای خصوصی پول زیادی را خرج کردهاند و این در حالیاست که برای بسیاری از لبنانیها تنها یک چیز مهم است: حزبالله و متحدان سیاسیاش پیروز میشوند یا ائتلافی از احزاب نزدیک به غرب که مقابل حزبالله قد علم کردهاند؟ شرایط سیاسی و وجود مذاهب متفاوت در ساختار سیاسی لبنان به گونهای است که بیشک دولت بعدی هم همان شکل و شمایل دولت ائتلافی را خواهد داشت. بر همین اساس ائتلاف برنده در این انتخابات میتواند از حق وتو در پارلمان برخوردار باشد.
مسائل سیاسی در لبنان بیش از هر کشور دیگری فرامرزی است. به باور آمریکاییها یک پیروزی ساده و نه چندان دندانگیر برای حزبالله هم میتواند به نفع ایران و سوریه باشد. پیروزی حزبالله بیشک اول از همه دولت مصر را خشمگین میکند و پس از آن آل سعود در عربستان را. شاید برای همین باشد که بیشترین میزان پول هم از قاهره و ریاض به دست کاندیداهای مخالف حزبالله در لبنان میرسد.
یکی از مشاوران خاندان سعودی که به شرط مخفی ماندن نامش سخن میگوید ادعا میکند که دولتش هزینه بسیاری برای انتخابات لبنان کردهاست. عربستان میلیونها دلار پول راهی لبنان کرده است با جمعیت چهار میلیون نفر. این مقام عربستان سعودی میگوید: ما به صراحت از کاندیداهایی حمایت میکنیم که در این انتخابات در برابر حزبالله ایستادهاند. تمامی این خرجها در حالی صورت میگیرد که دولت لبنان امسال برای اولین بار محدودیت مالی برای کاندیداها قائل شده است. این بدین معناست که هر کاندیدا نمیتواند از موقعیت مالی خود آزادانه برای جلب آرا استفاده کند. البته این محدودیتها تنها در دو ماه آخر مانده به زمان برگزاری انتخابات اعمال خواهد شد.
اصلاحطلبهای لبنانی این بار هم تلاش کردند تا با خلق سیستم جامع رأیگیری مانع از فروش آسان آرا و تقلب در این انتخابات شوند. اما تلاش آنها ره به جایی نبرد. در حال حاضر کاندیداها برگههای حاوی نام خود را به واجدین شرایط متقاضی ارائه میدهند و رأیدهنده نیز در روز موعود همان برگه را به صندوق میاندازد.
در مناطق دورتر از پایتخت، به منزل رأیدهندگان زنگ زده میشود و به آنها برای هر برگ رأی مبلغی پیشنهاد میشود. در کشوری که حقوق ماهانه یک آموزگار کمتر از هفتصد دلار در ماه است؛ رقمهای پیشنهادی از سوی کاندیداها چندان هم بد نیست. خرید و فروش آرا در حالی انجام میگیرد که هیچکدام از احزاب حاضر در لبنان این اتهام را نمیپذیرند. این انحراف سیاسی در لبنان هم مانند همه جا ممنوع و خلاف قانون است. یکی از مسئولان حوزه رأیگیری در این خصوص میگوید: از دهه نود تاکنون هر بار پول بیشتری راهی لبنان در فصل انتخابات میشود. این امر هم اجتناب ناپذیر است. متأسفانه این تقلبها هم تبدیل به بخشی از سنت انتخاباتی شده است. بخصوص در میان طبقه نه چندان مرفه، این امر جا خوش کرده است.
برای بسیاری از فقرای لبنان، انتخابات به نوعی کریسمس محسوب میشود. اوضاع مردم در روزهای نزدیک به انتخابات بسیار مناسب است. سعد حریری میلیاردر لبنانی که رهبری اکثریت پارلمان کنونی را هم در دست دارد، ولخرجترین کاندیداهاست. در این میانه عربستان سعودی بیشترین کمکها را راهی دفتر سعد حریری و متحدانش میکند. برنامه تبلیغاتی سعد حریری هم عنوانی کاملاً سینمایی و پرطمطراق دارد: چه کسی میخواهد مولتی میلیونر شود؟ مخالفان حزب الله در حالی این اتهام را رد میکنند که اخیراً یکی از کاندیداها از تماسهای دولت عربستان سعودی با دفترش برای پرداخت رشوه خبر داد. افشاگری که هم اعتبار سعد حریری را زیر سؤال برد و هم آبروی عربستان سعودی را بر باد داد. احمد الاسد به صراحت اعتراف کرد که ریاض برای ایستادگی او در برابر حزبالله در جنوب لبنان مبلغ هنگفتی به او پیشنهاد کرده است.
هیلاری وارد بیروت شد
هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده پس از سفر ناگهانی به عراق و پس از آن اقامتی چند ساعته در کویت راهی لبنان شد. بیروت در شرایطی میزبان مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا است که حال و هوای انتخابات پارلمانی بر این کشور سایه افکندهاست. لبنانیها خود را برای حضور در پای صندوقهای رأی مهیا میکنند و این در حالیاست که این انتخابات برای ایالات متحده و غربیها از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. سفر هیلاری به بیروت هم به خوبی بر حساسیت موضوع تأکید دارد. واشنگتن و متحدان غربیاش به دنبال پیروزی طیف سعد حریری در این انتخابات هستند. پیروزی حزبالله در جریان این انتخابات برای واشنگتن که سالهاست تلاش خود را برای به حاشیه راندن این جنبش مقاومت به کار گرفته بدترین حادثهای است که میتواند اتفاق بیفتد.
هیلاری قرار است در جریان این سفر با میشل سلیمان رئیسجمهوری لبنان دیداری داشته باشد. آرامگاه رفیق حریری نخستوزیر فقید لبنان که در سال 2005 در جریان حملهای تروریستی جان خود را از دست داد نیز از جمله مکانهای مورد بازدید در برنامه سفری کلینتون است.
این نخستین سفر هیلاری به لبنان است. بانوی اول سابق ایالات متحده پیش از این سفر برای دیدار از لبنان ابراز تمایل کردهبود. سعد حریری که در حال حاضر رهبری اکثریت پارلمان را در اختیار دارد از محبوبیت بالایی نزد امریکاییها برخوردار است. چند روز پس از ترور رفیق حریری مردم لبنان با تظاهراتی بیسابقه سوریه را متهم ردیف اول این پرونده دانسته و خواهان خروج سربازان سوری از خاک کشور خود شدند. دمشق نیز در نهایت در برابر این درخواست کوتاهآمده و سربازان خود را به وطن بازگرداند. از آن زمان تاکنون رابطه بیروت و دمشق همچنان متلاطم است. دولت وقت ایالات متحده به رهبری جورج بوش در آن زمان از حرکت مردمی در لبنان برای خارج کردن سوریها استقبال کرد. نتیجه نظرسنجیها در لبنان حاکی از پیروزی احتمالی حزبالله و متحدانش در این انتخابات است و این حادثه برای ایالات متحده به منزله سناریویی غمگین است. البته واشنگتن تمام تلاش خود را به کار گرفته است تا با بازی در پشت پرده متهم به دخالت مستقیم در جریان این انتخابات نشود. ایالات متحده و اسرائیل، حزبالله لبنان را جریانی تروریستی میدانند و این در حالیاست که حزبالله در ساختار سیاسی فعلی کشور بخصوص پس از جنگ با اسرائیل نقش اساسی و غیرقابل انکاری بازی میکند. هیلاری کلینتون در گفتوگویی کوتاه با خبرنگاران در این خصوص گفت: مردم لبنان باید بتوانند نمایندگان خود را در فضای آزاد انتخاباتی، عاری از خشونت و البته بدون دخالتهای خارجی انتخاب کنند. ما نیز به جامعه جهانی برای حمایت از دولت لبنان برای برگزاری چنین انتخاباتی میپیوندیم.
هیلاری با اشاره ضمنی به حمایت از جریانهای اعتدالگرا در این انتخابات افزود: از بحث انتخابات که بگذریم ما از هر گونه صدای حامی اعتدال و میانهروی و پرهیز از افراط در عرصه سیاسی و اجتماعی لبنان حمایت میکنیم. ما تنها ارتش لبنان را جریان رسمی نظامی در این کشور میدانیم. به نظر میرسد هیلاری کلینتون برای ممانعت از اتهام دخالت در انتخابات تنها با یک مقام رسمی در لبنان دیدار کرده و با سعد حریری که خود از کاندیداهای حاضر در انتخابات است دیداری نداشته باشد. سناتور هیلاری کلینتون هنگام وداع از بغداد اعلام کرد که کشورش همچنان به برقراری امنیت در سراسر عراق متعهد است. هیلاری پس از پایان سفر غیر منتظرهاش به عراق شنبه شب وارد کویت شد و با همتای کویتی خود دیدار کرد.
هیلاری کلینتون در فرودگاه کویت مورد استقبال دیبورا جونز سفیر آمریکا در کویت قرار گرفت و پس از آن مذاکراتی رسمی را با شیخ محمد صباح السالم الصباح وزیر امور خارجه کویت برگزار کرد.
وزارت امور خارجه این کشور در بیانیهای اعلام کرد که تحولات منطقه، فرآیند صلح خاورمیانه، اوضاع عراق، پرونده هستهای ایران و سیاست جدید آمریکا و کشورهای اروپایی مبنی بر انجام مذاکرات جهت حل و فصل این پروندهها از دیگر مسائل مورد بحث در این نشست بود. وزیران امور خارجه کویت و آمریکا همچنین در خصوص بحران اقتصادی جهان، مشکلات زیست محیطی، انرژی، زندان گوانتانامو و سیاست دولت جدید آمریکا در قبال این زندان بحث و تبادل نظر کردند.
نیویورک تایمز، 26 آوریل/ ترجمه: سارا معصومی
نظر شما