آیا توسعه نظامی چین برای دنیا خطرناک است؟

تیموفئی بورداچف مدیر مرکز مطالعات مرکب اروپایی و بین‌المللی دانشکده اقتصاد و سیاست جهانی مدرسه عالی اقتصاد در تازه ترین تحلیل برای ایزوستیا برنامه های نظامی چین تا سال 2050 را بررسی کرده است.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از روزنامه ايزوستيا، کارشناس به مناسبت کنگره اخیر حزب کمونیست چین به اظهارات بیان شده در آن در مورد تقویت توان نظامی آن کشور توجه می‌کند. چین قصد دارد تا سال 2035 مدرن سازی نیروهای مسلح را به پایان رسانده و تا سال 2050 در این بخش در موقعیت پیشتاز باشد. چین کبیر مسئولیت و قابلیت خود برای نیل به نتایج برجسته را نشان داد.

چین بلاتردید حق دارد برای نیل به جایگاه برجسته‌تر در صحنه سیاسی جهان تلاش کند و اقدامات مادی و فنی ضروری را اتخاذ کند. سئوال این است که همسایگان و شرکای چین از این اهداف و اقدامات چطور برداشت می‌کنند. پاسخ به این سئوال برای روسيه کمابیش روشن است. اما برای رفع نگرانی همسایگان ضعیف‌تر دیپلمات‌های چینی باید مساعی هنگفتی به خرج داده و رهبری آن بطور کامل خردمندی مختص به آن را بکار گیرد.

امروز چین می‌تواند به تله شکاکیت عمومی افتد. اقتدار فزاینده آن در اقتصاد و سیاست جهانی را دیگر نمی‌شود پنهان کرد. پکن سابقاً سعی داشت "در سایه بماند". بکار گرفتن وجهه کشور مایل به هماهنگی و صلح عمومی برای اجرای موفق تحولات اقتصادی ضرورت داشت. روابط چین با آمریکا تصویر خیلی بغرنجی دارد.

چین به همه حملات آمریکا با بردباری و تمایل به گفتگو واکنش نشان می‌دهد. واسیلی کاشی چین شناس برجسته روسيه می‌گوید: چین می‌خواهد صلح با آمریکا را تا وقتی حفظ کند که برای پیروزی دیگر به جنگ نیاز نداشته باشد. و آمریکا هم بخوبی این را درک می‌کند و سعی دارد چوب‌های بزرگ و کوچکی لای چرخ آن بگذارد.

روسيه نسبت به چین عقده و خصومت آشکار یا پنهانی ندارد. بین دو کشور مکانیسم مبادله اطلاعات دائمی در سطح دفتر رئیس‌جمهور روسیه و کمیته مرکزی حزب کمونیست چین موجود است. مهم‌تر اینکه اهداف ملی توسعه روسيه و چین به هیچ وجه با هم مغایر نیست. روسيه برخلاف هر کشور دیگر علتی برای نگرانی از تقویت چین ندارد.

چین نوی مقتدر فقط در حدود تهدید کننده بودن جهان مجاور برای آن تهدید کننده خواهد بود. چین برخلاف آلمان که تقویت آن در اول قرن بیستم باعث بروز جنگ اول جهانی شد عقده خود کم بینی ندارد. لذا پیشرفت آینده آن به انتقال نظم جهانی به موقعیت نوین و عادلانه‌تر مساعدت می‌کند.

49261

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 723707

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امین US ۲۱:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۲
    3 0
    برای دنیا نه ولی برای همسایگانش ممکن است خطرناک باشد. چین در طول تاریخ هیچگاه مهاجم نبوده همین حالا هم به دنبال کسب جایگاه امریکا در دنیا نیستند
  • علی IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    3 0
    ظاهراً منبع مطلب ترجمه شده روسی است که احتمالاً حاکمیتی نیز هست . به علل گوناگون بیشترین نگرانی از توسعه نظامی چین متوجه ژاپن و فراتر از روسیه می باشد. علت واضح است : شوروی به عنوان یکی از دو قطب جدی دوران جنگ سرد فاقد جایگاه پیشین خود است و این درحالیست که چین هرچه بیشتر علی الخصوص در حوزه اقتصادی دست بالاتر را دارد. روابط روسیه با چین تؤام با ترس و احتیاط است . و البته تنها نکته ای شاید می بایست تحیلیل گران دارای گرایش به روسیه توجه نمایند این است که چین اساساً در طول تاریخ خود دچار تمایلات فراگیر میلیتاریستی به منجر به دخالت نظامی و کشورگشایی گردد نبوده. مطلب بالا بسیار سطحی تنظیم شده و ظاهراً صرقاً به منظور جلوه نمودن حس همبستگی مشترک میان چین و روسیه با رویکرد ضد آمریکایی نگاشته شده
  • بی نام A1 ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۴
    0 1
    همین که خودمون رو به شرق بچسبونیم واسه ایران آینده بهتره. چون آمریکا برتری اش رو در مقابل چین از دست می ده و از زیردست هاش تو خاورمیانه در جنگ با چین سواستفاده می کنه. پس بهتره از همین الان بهش رو ندیم. چین هم قدر ایران رو بدونه که اگه ایران مستقل نبود آمریکا یک قطره نفت هم به چین نمی داد.