نرگس رسولی: مراسم روز صنعت و معدن امسال نیز به مانند سال گذشته با دو روز تاخیر و با حضور رییس جمهور برگزار شد ، البته محمود احمدی نژاد رییس جمهور در مراسم رو ز صنعت و معدن با یک ساعت و 45 دقیقه تاخیر حضور یافت و این تاخیر موجب شد تا ابتدای سخن خود را به پیشنهاد معاونش سلطان خواه برای برگزاری جلسه ای غیر تشریفاتی با صنعتگران اختصاص داد تا در ان روز موعود صنعتگران به درد دل با رییس جمهور بپردازند .
در مراسم روز صنعت و معدن باز هم جای خالی نهاوندیان و وزاری کار و اقتصاد همچون سال گذشته با حضور وزیر مسکن و شهرسازی ، نیرو و ارتباطات پر شد تا رییس جمهور تنها فردی که باید وعده های رییس جمهور را محقق کند رییس کل بانک مرکزی یعنی محمود بهمنی باشد .
در روز صنعت و معدن هر چند صنعتگران ومعدن کاران در مواجه با رییس جمهور لبخند به لب می آوردند اما صدای کف زدن های ممتد آنها در مواجه با انتقادات رییس کمیسیون صنایع و معادن در خصوص وعده های محقق نشده رییس جمهور و وزیر صنایع و رییس کل بانک مرکزی به خوبی نشان داد که دل صنعتگران آنچنان که لبشان نشان می دهد خندان نیست.
حتی در اولین دقایق حضور احمدی نژاد و پس از پایان سخنرانی هاشمی رییس کمیسیون صنایع و معادن ، یکی از حضار که خود را معدنداری از استان کردستان نامید از تصمیم بی دلیل زویر صنایع و معادن انتقاد کرد و گفت 9 ماه است که به دلیل تصمیم بی دلیل وزیر صنایع معدن خود را تعطیل کرده و در طبقات وزارت صنایع و معادن را بالا و پایین میرود تا مشکل مربوط به تعطیلی معدن خود را حل کند، اما کسی به وی توجه نمیکند.
وی عنوان کرد که با تعطیلی معدن وی صدها نفر بیکار شده و با وجودی که حاضر است حتی 50 درصد امکانات خود را وقف کند، اما باز هم کسی در وزارت صنایع ومعادن از وی حمایت نکرده است.
در این مراسم رییس جمهور و وزیر صنایع و معادن همچنین مورد انتقاد رییس کمیسیون صنایع و معادن و رییس خانه صنعت ومعدن قرار گرفتند تا روال تخصیص منابع اعتباری به بخش صنعت رابه نگاه دیگر و بنا به گفته ال اسحاق رییس اتاق بازرگانی تهران موسع ببیند .
در این مراسم محمود احمدی نژاد رییس جمهور با وجود این که از عملی نشدن وعده 2 میلیارد دلار خود در سال روز صنعت و معدن آگاه بود باز هم از تخصیص 2 میلیارد دلار اختصاصی برای بخش صنعت ومعدن از سوی رییس کل بانک مرکزی خبر داد تا بار دیگر لب صنعتگران به خنده شیرین باز شود و صدای دست زدن در سالن بزرگ اجلاس بپیچد.
رییس جمهور گفت:رئیس بانک مرکزی امسال 12 میلیارد دلار را برای بخش صنعت و معدن در نظر گرفتهاست ، که من از ایشان خواستم که 2 میلیارد دلار را در بانک صنعت و معدن به طور اختصاصی برای پشتیبانی صنعت داخلی در نظر بگیرند.
محمود احمدی نژاد با بیان اینکه دست همه صنعتگران، سرمایه گذاران صنعتی، تولیدکنندگان و کارگران را با افتخار می بوسد،افزود: امروز ما با افتخار به اندیشه، همت و توان صنعتگران خود ایمان داریم چهار سال قبل صادرات صنعتی کشور سالانه 6 میلیارد دلار بود این میزان در سال گذشته به 18 میلیارد دلار رسید، در واقع طی 50 سال صادرات صنعتی کشور به 6 میلیارد دلار رسیده بود اما طی 4 سال، با همت شما صنعتگران به 18 میلیارد دلار افزایش یافت.
احمدی نژاد همچنین بر تلاش و حمایت دولت برای رفع کامل گرفتاری های مالی و بانکی صنعتگران کشور وبا تاکید بر اینکه موفقیت ایران باعث خوشحالی همه است،ادامه داد: سر و صداهایی که برخی از کشورها در دنیا به وجود آورده اند به دلیل این است که ایران در جایگاه حقیقی خود قرار نگیرد با افتخار باید بگویم امروز هیچ قطعه صنعتی وجود ندارد که به صنعتگران ایرانی سفارش داده شود و آنان نتوانند آن را بسازند.
رییسجمهور افزود: اخیرا با ابتکار بانک مرکزی و با استفاده صحیح از منابع مالی داخلی، 21 میلیارد دلار در منطقه عسلویه سرمایهگذاری شد و این سرمایهگذاری در آینده افزایش خواهد یافت تا دوران حاکمیت قراردادهای یکطرفه و ظالمانه غربیها با ایران به پایان برسد.
احمدینژاد خاطرنشان کرد؛ امروز ما با افتخار می گوییم که ایرانیان بهتر و سریعتر واحدهای صنعتی را میسازند و ما به توان و ابتکار صنعتگران خود ایمان داریم. تا چهار سال پیش وقتی غربیها ما را تحریم کردند، میزان صادرات صنعتی ایران شش میلیارد دلار بود اما سال گذشته به 18 میلیارد دلار رسید و ما توان آن را داریم که به همت تولیدکنندگان ایرانی، این رقم را تا سه سال دیگر به 60 میلیارد دلار برسانیم.
احمدینژاد تاکید کرد: هیچ عاملی نمیتواند جلوی پیشرفت صنعتی ما را بگیرد و تلاش بانک مرکزی و وزارت صنایع نیز در راستای کمک به رفع مشکلات بخش صنعت و معدن است امروزه هر کالای صادراتی ایران در جهان به منزله پرچم و نشانگر افتخار ملت ایران بوده و خودباوری نزد ملت ما را تقویت خواهد کرد.
وی ادامه داد: اما من از زبان شما به سردمداران غربی میگویم که هنوز ملت ایران را نشناختهاید، چون ذهن شما محدود و مادی است و هیچکدام از شما قادر به متوقف کردن کاروان حرکت پرشتاب ایرانیان به سوی پیشرفت و کمال نخواهید بود.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود در جمع اهالی صنعت و معدن،گفت: صنعتگران ایرانی به روند تولید و صنعت کشور اشراف پیدا کرده اند و من معتقدم با اجرا شدن قانون هدفمندسازی یارانهها در کشور، روح جدیدی به کالبد صنعت و تولید دمیده خواهد شد.
احمدی نژاد افزود: این که برخی تصور میکنند اصلاح روش پرداخت یارانهها از تولیدات صنعتی کشور خواهد کاست، اندیشهای درست نیست زیرا دولت ضمن اعتقاد داشتن به توان و ابتکارات صنعتگران و تولیدکنندگان ساز و کارهایی را برای حمایت از بخش تولید و تامین بخشی از هزینههای تغییر و ارتقای کیفیت تولید برعهده خواهد داشت ضمن آن که تعیین تعرفه ها نیز در دست دولت خواهد بود.
رییس جمهوری افزود: دولت تکلیف کالاهای قاچاق را نیز روشن خواهد کرد و جلوی اقدامات برخی باندهای داخلی و خارجی را که قصد وارد کردن کالاهای بی کیفیت برای نابودی تولیدات داخلی را دارند خواهد گرفت البته در این راه باید از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به طور همزمان حمایت شود.
احمدی نژاد در ادامه،افزود: با اصلاح روش اختصاص یارانه ها در واقع فرصتی برای بروز خلاقیت ها و پیشرفت های مدیریت ایرانی در صحنه های تولیدی و صنعتی جهت ارتقای کیفی و کمی تولیدات فراهم خواهد شد.
احمدی نژاد گفت: اگر آمریکایی ها توانستند ظرف بیست سال و با پول های مردم دنیا و با تزریق دلارهای بی پشتوانه به جهان،صنعت خود را متحول کنند ما با تکیه بر توان صنعتگران خود قادر خواهیم بود صنعت و تولیدات کشور را ظرف 5 سال متحول کنیم.
در ادامه این مراسم محرابیان به عنوان عالی ترین مقام زوارت صنایع و معادن همچون سال گذشته به جای ارائه عملکرد وزارت خانه متبوعش به مقایسه عملکرد برنامه سوم و چهارم پرداخت و گفت: متوسط رشد تولیدات صنعتی در جهان در حالی در سال 2009 میلادی منفی 2.7 درصد بود که این متوسط رشد برای ایران به 4 درصد رسید.
علی اکبر محرابیان در مقایسه عملکرد برنامه سوم و چهارم گفت: مهمترین فاکتور معرفی صنعت هر کشور، میزان طرحهای به بهرهبرداری رسیده آن است که در این خصوص در طول برنامه سوم توسعه، حدود 130 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری صنعتی صورت گرفت. این درحالی است که طی برنامه چهارم توسعه، تا انتهای سال 88، این رقم از 700 هزار میلیارد ریال عبور کرد که رشد بیش از 5 برابری را در سرمایه گذاری کشور نشان میدهد.
محرابیان با اشاره به تعداد واحدهای صنعتی به بهرهبرداری رسیده طی برنامه سوم توسعه تصریح کرد: در این مدت 22 هزار و 300 واحد صنعتی مورد بهرهبرداری قرار گرفتند درحالی که طی برنامه چهارم توسعه، این میزان به 37 هزار واحد صنعتی ارتقا یافت که اگر سرمایهگذاری واحدها بر تعداد آنها را مورد توجه قرار دهیم، متوجه خواهیم شد متوسط سرمایهگذاری در واحدهای صنعتی طی برنامه سوم توسعه برای هر واحد 5 میلیون و800 هزار ریال بوده است که طی برنامه چهارم این میزان به 18 میلیارد ریال رسیده و از رشد حدود 3 تا 4 برابری در هر واحد صنعتی حکایت دارد.
وزیر صنایع و معادن این روال را نشانگر توجه به صنایع مادر و بزرگ کشور دانست که در کنار صنایع زودبازده و کوچک توانسته است جایگاه خوبی را در توسعه اقتصادی و صنعتی کشور به خود اختصاص دهد.
محرابیان در ادامه به صادرات صنعتی و معدنی اشاره کرد و گفت: در طول برنامه سوم توسعه، 5 / 16 میلیارد دلار صادرات صنعتی و معدنی صورت گرفته است که این رقم در برنامه چهارم توسعه به 64 میلیارد دلار افزایش یافته است سهم صادرات صنعتی و معدنی از صادرات غیرنفتی کشور از متوسط 75 درصد در طول برنامه سوم توسعه، به بیش از 80 درصد ارتقا یافته است و این میزان در سال 88 بیش از 85 درصد بوده و به آن معناست که رشد صادرات به سمت رشد سرمایهگذاری و تولیدات صنعتی بوده است.
محرابیان همچنین اظهارداشت : به زودی تازهترین نرخ ارزش افزوده بخش صنعت و معدن کشور از سوی رئیس کل بانک مرکزی اعلام میشود.
تورم 9.4 درصد
در این میان محمود بهمنی نیز همچون سال گذشته به ارائه گزارش عملکرد و وعده و عیدهای شیرین برای بخش صنعت پرداخت و از رسیدن نرخ تورم به 9.4 درصد خبر داد.
به گفته بهمنی در صورت رسیدن تورم به 4 تا 5 درصد، بانکداری در سراسر کشور به صورت قرضالحسنه خواهد شد.
وی با بیان اینکه ما به این میزان نیز قانع نبوده و باید تورم را به 4 تا 5 درصد برسانیم، خاطرنشان کرد: در همین جا اعلام میکنم که در آن صورت بانکداری ما در سراسر کشور قرضالحسنه خواهد بود که امیدواریم پیش از پایان دولت دهم به این مهم برسیم.
بهمنی با بیان اینکه از محل افزایش ظرفیت خالی کارخانهها میتوانیم تورم را کاهش دهیم، ادامه داد: امروزه به این نتیجه رسیدهایم که هر نقدینگی موجب افزایش نرخ تورم نمیشود.
وی با بیان اینکه امید ما در کشور فقط به صنعت و معدن است، خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در سال 1387 به علت خشکسالی، رشد کشاورزی ما منهای 12 بود و در بخش نفتی نیز به دلیل آنکه قیمت نفت در کنترل ما نبود، سه درصد رشد منفی داشتیم. در واقع تنها چیزی که میتواند ما را در رشد اقتصادی امیدوار کند بخش صنعت و معدن است.
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: برنامه ریزی ما رشد تخصیص منابع به بخش صنعت و معدن در سالهای اخیر بوده است؛ به گونهای که در سال 1387 حدود 33 درصد از منابع، در سال گذشته 35 درصد از منابع و امسال 37 درصد از منابع به بخش صنعت و معدن اختصاص یافت.
بهمنی با بیان اینکه ارزش افزوده بخش معدن حتی بیشتر از بخش صنعت است، گفت: در سند چشمانداز 20 ساله سهم صنعت و معدن در تولید ناخالص داخلی به 25 درصد افزایش یافته است. سهم صادرات محصولات صنعتی در کل صادرات نیز باید به 78 درصد برسد. همچنین سهم اشتغال این بخش به اشتغال کل باید به 25 درصد افزایش یابد.
وی ادامه داد: در سال گذشته توانستیم منابع را به 2165 میلیارد ریال افزایش دهیم که نشان دهنده اعتماد مردم به سیستم بانکی است. در دو ماه گذشته و در پایان اردیبهشت نیز 89 هزار میلیارد ریال رشد منابع داشتیم.
به گفته وی اخیرا 20 هزار میلیارد ریال خط اعتباری به صنایع و معادن اختصاص یافته و برای افزایش سرمایه بانکهای دولتی در سال جاری نیز برنامهریزی شده است.
بهمنی با بیان اینکه با توجه به شرایط و راهنماییهای رئیس جمهور، بخش قابل توجهی از ذخایر ارزی را به عنوان سپرده نزد بانکها قرار داده و آنها را صرفا به بخش صنعت و معدن اختصاص خواهیم داد، تصریح کرد: از این به بعد 90 درصد از تسهیلات ما مربوط به بخش تولید خواهد بود.
وی افزود: منابع قرضالحسنه نیز به نحوی ساماندهی شده است که تمامی آن به بخش قرضالحسنه هدایت شده و دیگر موسسهای در کشور نخواهد بود که قرض گرفته و تسهیلات دهد. همچنین برنامه ریزی وصول مطالبات معوق نیز در دستور کار است و به کسانی که در تولید با مشکل مواجه شدهاند کمک شده و جرایمشان بخشیده خواهد شد، اما کسانی که پول را گرفته و برای واردات کالا و سفته بازی بردهاند، باید حتما پول را بازگردانند.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه امسال شرکتهای سرمایهگذاری بانکها را واگذار کرده و منابع آنها را به بخش تولید اختصاص خواهیم داد، خاطرنشان کرد: در سند چشمانداز ایران 1404 باید به رشد اقتصادی 8 درصد برسیم و همه برای تحقق این هدف مسوول هستند. در برنامه سند چشمانداز همچنین تولید ناخالص داخلی سالانه 8 درصد دیده شده و بهرهوری نیز باید 2.5 درصد افزایش یابد.
انتقاد هاشمی از محقق نشدن وعده وزیر و رییس جمهور
سید حسین هاشمی رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: وعده سال گذشته مبنی بر تزریق 5 میلیارد دلار به صنعت و معدن از سوی سیستم بانکی عملی نشد.
وی خطاب به رئیس جمهور گفت: وعده سال گذشته شما و مصوبه قانون بودجه مبنی بر تزریق 5 میلیارد دلار به بخش صنعت و معدن از سوی سیستم بانکی عملی نشد تسهیلاتی که به بخش صنعت و معدن در پنج سال گذشته داده شده، کمتر از 50 درصد بوده است، در حالیکه سال گذشته بخش بازرگانی علاوه بر سهم خود، بیش از 60 درصد از تسهیلات سیستم بانکی را استفاده کرده است.
وی خاطرنشان کرد: این در حالیست که امسال مقام معظم رهبری بخش صنعت را به عنوان تنها بخشی که میتواند اقتصاد را نجات دهد، معرفی کرده است. با این حال واردات بیرویه کالاهای خارجی بخش صنعت را به چالش کشیده است.
مدیران دید موسع داشته باشند
یحیی آلاسحاق رئیس اتاق بازرگانی وصنایع و معادن تهران گفت: از دولت و مجلس میخواهیم هر چه سریعتر زمینه افزایش سرمایه بانکهای کشور را فراهم کنند قرار است براساس برنامهریزیهای انجام شده سرمایه بانکهای کشور 15 میلیارد دلار افزایش یابد تا از این طریق بتوان تسهیلات بیشتری به بخش صنعت و معدن اختصاص داد.
وی با اشاره به این که هم اکنون فضای تولید کشور تنگ است، افزود: با وجودی که تحریمها روی فضای کلی اقتصاد کشور اثر نداشته، اما هزینهها را بالا برده است و در چنین شرایطی مدیران باید دیدگاههای خود را وسیع کنند.
آل اسحاق با اشاره به اظهارات رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر بخشش جرایم معوق بخش تولید اظهار داشت: امیدواریم این بخشش شامل جرایم مالیاتی و بیمه نیز شود البته باید استراتژی واردات برای تولید در جهت صادرات را در پیش گیریم.
وی تصریح کرد: فضای موجود در کشور فضای کار و تلاش است اما تحت شرایط و بینش و اعتقادی هستیم که تحت عوامل دیگر قرار دارد ، تولید در فضای فعلی در حال تنفس است که ناشی از فضایی بیرونی است که بدخواهان به ما تحمیل می کندد البته آنها کور خواندن و ما در این فضا نیز به افتخارات بزرگ نائل می شویم .
وی افزود: در فضای مضیق فعلی برخورد موسع لازم است یعنی این که قرار است مدیریت شرایط را انجام دهیم و نمی توانیم محدودیتهای و نظارتهای به حق را سقف بگذاریم.
ال اسحاق خاطر نشان کرد: من پیشنهاد می کنم مدیران کشور دیدشان را موسع کنند که این جز ضروریت های فعلی است و البته جلسه با رییس کل بانک مرکزی نشان داد که دید وی موسع است رییس بانک مرکزی از بخشش جرایم بخش تولید خبر داده که اگر بتوان این بخشودگی را به جرایم بیمه ای وب انکی نیز افزایش داد کمک بزرگی به بخش صنعت شده است .
بسیاری از تولیدات داخلی ارزش نگهداری در زبالهدانی را نیز ندارند
هادی غنیمیفرد رئیس خانه صنعت و معدن گفت: یکی از چیزهای که ما را از پای در می آورد دیوانسالاری موجود در کشور است چرا که صنعتگران کشور باید برای انجام یک کار نیم ساعته در ادارات شش ماه وقت خود را تلف کنند.
وی با تاکید براینکه بسیاری از تولیدات داخلی ارزش نگهداری در زبالهدانی را نیز ندارند، گفت: البته باید توجه داشت که برخی تولیدات ایرانی نیز در بازارهای جهانی طرفدارانی زیادی دارند هر چند که در یکی دو سال اخیر اقدامات خوبی در بخش صنعت و معدن انجام شده است اما آنچه محرابیان انجام داده با تمام احترام برای ایشان وظیفه اشان بوده و شما صنعتگران نیز برای نان خود این اقدامات را انجام داده اید ، چرا که گل به خودی خود یک تومان هم قیمت ندارد اما وقتی کوزه می شود 500 تومان فروخته می شود .
غنیمی فرد ادامه داد: از مسولاان می خواهم به جای آموزش تئوری در دانشگاه ها دانشجوها را به کارخانه ها و کارگاه های صنعتی بیاورند تا خود ما به آنها بهترین کارها را آموزش دهیم.
نظر شما