در حال حاضر طرح جامع انرژی کشور با همکاری سازمان های نیرو و انرژی اتمی با راهبری وزارت نفت در حال تدوین است . در این طرح موضوع هایی از جمله مدیریت عرضه و تقاضا، دیپلماسی انرژی و سبد انرژی نهایی خواهد شد.
هم اکنون شدت انرژی در کشور سه برابر متوسط جهانی است، از این رو وزارت نفت با اجرای این قانون به دنبال کاهش 30 درصدی مصرف انرژی است و این آمادگی وجود دارد تا با صرفه جویی از این محل طرح های خود را پیش ببرد.
انرژی یکی از مولفه های مهم تولید ثروت در کشور است و باید این موضوع که این مولفه مهم استراتژیکی، سیاسی و اقتصادی صرفا برای مصرف نیست تبیین شود.در سنوات گذشته عرضه در بخش بالادستی همواره تابعی از تقاضا بود که امروزه این روش منسوخ شده است.
منظور از مدیریت یکپارچه انرژی حداکثر سازی عرضه انرژی و حداقل سازی و کاهش مصرف انرژی است که در نهایت منافع کشور را به دنبال دارد.هم اکنون 98 درصد از انرژی مصرفی مورد نیاز کشور از طریق منابع نفتی و گازی(55 درصد از این انرژی مصرفی از طریق منابع گازی و 43 درصد از طریق منابع نفتی) تامین می شود.
باید به این نکته توجه داشت که وظیفه وزارت نفت تنها عرضه انرژی نیست و باید ضمن توجه به تولید صیانتی مصرف صیانتی هم داشته باشیم.
یکی از مهمترین مباحث در طرح تحول اقتصادی، قانون هدفمند کردن یارانه هاست و براساس این قانون ما باید به دنبال کاهش مصرف انرژی باشیم.
در حال حاضر مصرف انرژی در کشور معادل 5 میلیون بشکه نفت خام است که با کاهش 30 درصدی در مصرف انرژی می توانیم معادل 1.5 میلیون بشکه نفت خام صرفه جویی کنیم؛ با فرض قیمت 80 دلار برای هر بشکه نفت خام در یک سال قادر خواهیم بود از هدر رفت 40 میلیارد دلار جلوگیری کنیم.
هم اکنون وزارت نفت به نمایندگی از حاکمیت و دولت وظیفه صیانت از مخازن را بر عهده دارد بنابراین بهینه سازی مصرف انرژی و بهره گیری از یک رویه مناسب در مصرف انرژی می تواند راهکار مهمی در صیانت از میدان های نفتی باشد.در این بین تزریق گاز به میادین نفتی به خاطر مصرف غیر بهینه دچار چالش شده است. در برنامه پنجم توسعه نیاز به تزریق13 تریلیون فوت مکعب گاز به 50 میدان نفتی خواهد بود و این رقم در سند چشم انداز 20 ساله 56 تریلیون فوت مکعب برآورده شده است، بنابراین مهم ترین وظیفه وزارت نفت در تخصیص بهینه مصارف گاز، تزریق این حامل انرژی به میدان های نفتی و تجارت گاز براساس صرفه و صلاح کشور است. به عنوان مثال اگر بتوان به میدان آغاجاری در مدت 20 سال روزانه، 56 میلیون متر مکعب گاز تزریق کرد، بازیافت نفت از این میدان پنج میلیارد بشکه افزایش خواهد یافت که در وضعیت اقتصادی کشور نقش اساسی خواهد داشت.
باید تاکید داشت آحاد مردم کشور در صیانت از ذخایر نفت و گاز سهیم هستند و هر کس به نوبه خود می تواند در این صیانت نقش آفرینی کند. بنابراین باید صرفه جویی در مصرف انرژی را از معقول به محسوس تبدیل کنیم.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت
نظر شما