در حال حاضر این سوال در ذهن بسیاری از ساکنان تهران مطرح است که خانه‌ای که در آن ساکن هستند، تا چه اندازه در مقابل زلزله تاب می‌آورد.

مریم فکری: پس از زلزله چهارشنبه شب هفته گذشته تهران، بحث تاب‌آوری ساختمان‌ها در برابر حوادث مختلف بسیار مطرح شده است. گروهی تصور می‌کنند که در خانه‌های نوساز امنیت بیشتری دارند، اما غافل از این‌که برخی از این خانه‌ها حتی از خانه‌های فرسوده، فرسوده‌تر هستند؛ چراکه به‌دلیل غفلت در نظارت حین ساخت، برخی سازندگان به بدترین نوع و شکل ساختمان‌ها را می‌سازند و به اصطلاح رایج مردم، آنها «بساز و بنداز» می‌گویند.

زهرا نژادبهرام، عضو هیات رییسه شورای شهر تهران آبان‌ماه امسال عنوان کرد که «در حال حاضر با پدیده‌ای روبه رو هستیم که براساس آن، کارشناسان معتقدند که بسیاری از ساخت‌وسازها در پایتخت به خصوص در 4 هزار هکتار بافت فرسوده، ساختمان‌هایی ساخته شده که از نظر کیفی قابل اعتماد نیستند.»

سیدابوالفضل موسوی‌بیوکی، عضو کمیسیون عمران مجلس نیز معتقد است که «هر چند تامین مسکن ارزان برای اقشار و دهک‌های پایین جامعه اقدام مثبتی است، اما غفلت دستگاه‌های نظارتی در استفاده از مصالح ساختمانی بی‌کیفیت، عمر این سازه‌ها را با بهانه تقدیم خانه ارزان به مردم کاهش می‌دهد.»

کیفیت فدای سودآوری
این روزها اگر پای صحبت ساکنان ساختمان‌های نوساز بنشیند، برخی از آنها از خانه‌ها و نوع ساخت آنها راضی و گروهی اما به حدی ناراضی هستند که هر لحظه در خانه‌های خود را باز می‌کنند، با خرابی یک بخش از خانه روبه‌رو می‌شوند؛ این در حالی است که حتی گاها یک سال هم از عمر ساخت این واحد مسکونی نمی‌گذرد.

هم‌اکنون بساز و بفروش‌ها با خرید خانه‌های کلنگی یا مشارکت در ساخت و حتی خرید زمین‌های متروکه، سعی می‌کنند تعداد واحدهای ساختمانی بیشتری را به بازار عرضه کنند. نرخ مشارکت در ساخت‌وساز در زمانی که بازار در شرایط صعودی به سر می‌برد، حدود 60 به 40 است.

به گفته یکی از فعالان حوزه مسکن، «سیستم بساز و بفروشی در ایران، شیوه‌ای جذاب برای کسب درآمدهای یک‌باره و سوداگری در بازار محسوب می‌شود. بساز و بفروش‌ها در مدت زمانی که بازارهای سرمایه‌گذاری دیگر قادر به جذب سرمایه نیستند از تجمع نقدینگی و سرمایه‌های سرگردان در بازار مسکن استفاده کرده و در کوتاه‌مدت، سودهای کلانی به​دست می‌آورند.»

اما خاصیت سرمایه، جذب سود حداکثری است و برای این کسب سود، بسیاری از بساز و بفروش‌ها از کیفیت بنای ساخته‌شده‌شان در نبود نظارت کافی می‌کاهند. به عبارتی، بسیاری از بساز و بفروش‌ها یا در مرحله «سفت کاری» یا در مرحله «نازک‌کاری» از کیفیت بنا می‌کاهند. به این گروه به زبان رایج عامه مردم، «بساز و بنداز» می‌گویند.

میزان تاب‌آوری خانه‌های روی گسل
در این شرایط اما زلزله‌هایی که هر روز از گوشه‌ای از ایران به‌گوش می‌رسد و طی یک ماه اخیر نیز دو بار تهران را لرزاند، این سوال را در ذهن بسیاری از ساکنان تهران مطرح کرد که خانه‌ای که در آن ساکن هستند، تا چه اندازه در مقابل زلزله تاب می‌آورد.

بهرام عکاشه، پدر علم زلزله شناسی ایران و رییس سابق بخش زلزله‌شناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران چندی پیش طی یک مصاحبه گفته بود: «مناطق ۱، ۲ و ۳ بیشترین آسیب را از فعال شدن احتمالی گسل‌های شمال شهر می‌بینند و مناطقی چون ۷، ۹ ،۱۱ و ۱۷ نیز به دلیل داشتن بافت فشرده، از آسیب جدی برخوردار می‌شوند.»

محسن هاشمی، رییس شورای شهر تهران نیز ۶ منطقه تهران شامل مناطق ۹، ۱۰، ۱۲، 14، 16 و ۱۷ را دارای خطرپذیری بالا و مناطق ۷، ۸، ۱۳، ۱۵، ۱۸، ۱۹ و ۲۰ را دارای خطرپذیری متوسط معرفی کرده است.

از سوی دیگر، بررسی‌ها نشان می‌دهد از میان ۶۵ گسل استان تهران، سه گسل ری، مشا و شمال تهران دارای بیشترین خطر به لحاظ آسیب‌پذیری برای شهر تهران دارا هستند.

بر این اساس، به‌کارگیری مصالح ساختمانی منطبق با استانداردهای بین‌المللی، مقاوم‌سازی اماکن و مراکز امدادرسانی، ممنوعیت ساخت‌وساز در حریم اول گسل‌های شمالی و جنوبی تهران، کاهش بار تراکمی محله‌های پرتراکم به ویژه بافت فرسوده، جزو مهم‌ترین تکالیف و راهکارهای افزایش تاب‌آوری شهر تهران مطرح می‌شود. علاوه بر این، مدیریت شهری وظیفه دارد از ساخت‌وساز در شیب‌های تند پرهیز و ضوابط و مقررات ساخت‌وساز اصولی و مقاوم در کل پهنه شهری را اعمال کند.

قیمت خانه‌ها در تهران
گزارش اخیر بانک مرکزی از متوسط قیمت فروش یک مترمربع زیربنای واحدهای مسکونی در مناطق 22گانه شهر تهران در آبان ماه امسال حاکی از آن است که متوسط قیمت هر مترمربع در منطقه یک 10 میلیون و 272 تومان، منطقه 2 حدود 7 میلیون و 235 هزار تومان، منطقه 3 حدود 8 میلیون و 459 هزار تومان، منطقه 4 حدود 5 میلیون و 78 هزار تومان، منطقه 5 حدود 5 میلیون و 647 هزار تومان است.

همچنین متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در منطقه 6 حدود 6 میلیون و 505 هزار تومان، منطقه 7 حدود 4 میلیون و 575 هزار تومان، منطقه 8 حدود 4 میلیون و 635 هزار تومان، منطقه 9 حدود 3 میلیون و 197 هزار تومان، منطقه 10 حدود 3 میلیون و 147 هزار تومان، منطقه 11 حدود 3 میلیون و 526 هزار تومان، منطقه 12 حدود 3 میلیون و 296 هزار تومان، منطقه 13 حدود 4 میلیون و 322 هزار تومان، منطقه 14 حدود 3 میلیون و 694 هزار تومان و منطقه 15 حدود 2 میلیون و 868 هزار تومان گزارش شده است.

از سوی دیگر، قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در منطقه 16 حدود 2 میلیون و 766 هزار تومان، منطقه 17 حدود 2 میلیون و 534 هزار تومان، منطقه 18 حدود 369 هزار تومان، منطقه 19 حدود 2 میلیون و 757 هزار تومان، منطقه 20 حدود 2 میلیون و 647 هزار تومان، منطقه 21 حدود 3 میلیون و 396 هزار تومان و منطقه 22 حدود 4 میلیون و 417 هزار تومان است.

35225

کد خبر 740053

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
    86 1
    فراموش نكنيم كه بساز و بندازها بدون وجود رشوه بگيرها رشد نمي كنند.
    • بی نام RO ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
      1 74
      نکنه می خواید با این چندر گازی که میدید تو ساختمون ضد زلزله باشید بعدش ادم ممکنه جایی به جز زلزله بمیره حالا تو زلزله بمیره
    • معتمدی A1 ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
      27 5
      زلزله های اخیر باعث افت شدید قیمت آپارتمان شده خونه های قدیمی و آپارتمان های با تعداد واحد بالا هم بیشتر افت قیمت داشته
    • بی نام DE ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
      37 0
      مگه شهرداری حاضره از جیبش بگذره؟ مشکل اصلی خود شهرداریها و ناظرهای رشوه بگیرش هستن.
    • بی نام A1 ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
      35 0
      اولا پولی که مردم برای مسکن هزینه میکنن چندرغاز نیست ثانیا من خودم مهندس یه شرکت ساختمونی بزرگم و از ریز هزینه ها خبردارم. شما اگر تمرکز اصلی تون رو روی کیفیت اسکلت بزارید تا زرق و برق های الکی که فقط برای گول زدن مردم هست همه چی درست میشه. نمونه اش این نماهای رومی که این همه سنگ تو ارتفاع زیاد بار ساختمون می کنید که خدا میدونه همین سنگا تو زلزله چه بلایی سر مردم میارن
    • محسن IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
      25 1
      اگردولت اجازه ندهدساختمانهایی که بعدازاین پایان کار میگیرندقبل از150سال تخریب شوندونیزمالیات هنگفت از مالکان بیش ازیک ملک مسکونی بگیردهم مشکل گرانی وکیفیت پایین مسکن حل میشودوهم دست بسازبندلزهاازاقتصادکوتاه میشود
    • بی نام A1 ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
      8 0
      گروهی می گویند ازژاپن و بقیه کشورها الگو بگیریم ما خودمان عقل کلیم برای تمام امور دنیا برنامه و نظر داریم انها مارا الگو قراردهند
    • بی نام A1 ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
      0 7
      بعید میدونم دیگه زلزله بیاد
  • بی نام A1 ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
    43 0
    وقتی هم مهندس ناظر را میخرند و هم کارکنان شهرداری را .... وای به حال مردم
    • بی نام A1 ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
      20 0
      رشوه دو طرف داره
  • بی نام IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
    25 1
    فهرست کلیه مدیران و مهندسان ناظر تایید کننده انطباق ساخت و سازها با ائین نامه مقاومت سازه در برابر زلزله تهیه و انهایی که هنوز ساکن ایران هستند ممنوع الخروج شوند، حداقل تا تعیین تکلیف قطعی گسل های مشا شمال تهران شهر ری و اشتهارد یادتان نرود رضا شاه برای استجکام و دوام پل ورسک ضمانت نامه هفتاد ساله گرفته بود که چندی پیش منقضی شد.
  • بی نام A1 ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
    26 0
    روی سخنم با آقای "سیدابوالفضل موسوی‌بیوکی، عضو کمیسیون عمران مجلس: است: برادر بزرگوار؛ شما از مصالح ساختمانی بی کیفیت نام بردید .دقیقا منظور شما چیست؟ منظور سیمان بی کیفیت است یا میلگرد بی کیفیت؟ بحث اصلی فساد نهادینه شده در مراکز نظارتی است که باید دقت کنند آیین نامه 2800 که اتفاقا مربوط به استاندارد مقاوم سازی سازه ها میباشد توسط سازنده کاملارعایت شود . مشکل اصلی سازمانهای نظارتی هستند که غرق در فساد و رشوه شده اند.
  • سهموی A1 ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
    14 4
    تهران دیگه جای زندگی نیست البته برای کسانی که عمق فاجعه را باور کردند و جانشان را دوست دارند. کسانی هم که دوست دارند عمری با ترس وکابوس زلزله باشند بمانند. زلزله حتمی هست
  • بی نام RO ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۴
    9 0
    کاش گذشته رو هرچی از عدم نظارت و بی قانونی و هر چیز دیگه بود میذاشتن کنار میومدن مقاومت ساختمانهای فعلی رو اندازه گیری میکردن اینطور حداقل مردم بسیار اگاه تر بودن نسبت به جایی که توش نشستن
  • بی نام A1 ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    2 1
    اگه زلزله ۷ ریشتر تو تهران بیاد با این وضع غیر اصولی سازه ها و معماری کلی شهر از دست هیچ کسی کاری بر نمیاد پس این همه مردم رو نترسونید بذارید این دم آخری راحت باشن تا حدودی
  • بی نام A1 ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    8 2
    زلزله شدید بیاد ، مثلا 7 ریشتر و بیشتر، دیگه وجود نخواهیم داشت که آمادگی داشته باشیم یا نه. فقط یادتون باشه از ژاپن کوره آدم سوزی بخرید تا جنازه ها رو قبل از فراگیر شدن وبا و طاعون ، خیلی سریع بسوزونید چون دیگه جایی واسه دفن نمی مونه که .
    • بی نام A1 ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
      3 0
      داداش اونا خونه هاشون رو محکم می سازن اینجا خانه از پای بست ویرانه
  • بی نام A1 ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    2 1
    سازه های بتنی که مهندسی شاز باشن تا ۷ و نیم ریشتر آخ نمیگه.چه تهران چه کل ایران روی گسله و زلزله مثل ژاپن بیخ گوشمون.پس خودمون باید به فکر باشیم.خونه خودتون رو با دقت بخرین یا اجاره کنین.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    0 0
    آمادگی در مواجه با زلزله مربوط به حکومت و دولت هر کشوری میشه و مردم فقط باید آرامش داشته باشند و در سازه هایی با مقاومت بالا زندگی کنند.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    1 0
    متاسفانه در ایران سازه هایی با مقاومت خوب خیلی کم پیدا میشه و هر چه قدر هم که مردم تلاش کنن، شاید با یه زلزله 6 و یا 7 ریشتری همه چی خراب بشه. به شخصه در برابر زلزله آماده هستم ولی آمادگی من مهم نیست. چون دولت و حکومت باید آمادگی داشته باشه و بعد از زلزله را به خوبی مدیریت کنه.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    1 0
    چیزی که اصلا تو ایران معنا نداره و احتمالا با یک زلزله قوی در شهر هایی مانند تهران باید منتظر کمک های خارجی باشیم تا کمک های داخلی دقیقا مثل زلزله بم که ابتدا نیروهای خارجی به منطقه رسیدن و با تجهیزات مدرن مشغول امدادرسانی شدن.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    2 0
    برای بافت فرسوده چه کاری انجام شده؟ چه آموزش صحیحی به مردم داده شده؟ ساخت و ساز با نظارت کامل و طبق اصول انجام میشه؟ خوب وقتی هیچ کدام از این مسائل رعایت نشده و نمیشه چگونه میتوانیم آماده باشیم؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    2 1
    بنظرم اپارتمان های الان تا ۶ریشتر رو راحت تحمل کنند ولی هنوز خونه کلنگی زیاده و اونا تحملشو ندارند.ولی بالای ۶ریشتر بعید میدونم حتی جنازه ها تا ۲ماه از زیر اور بیرون بیاد.جمعیت ۱۲میلیونی کم جمعیتی نیست.پل ذهاب با ۱۰۰هزار جمعیت کمک رسانی به سختی انجام شد تهران که دیگه هیچی
  • بی نام A1 ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    0 0
    لیه بناهای مسکونی وتجاری واداری باید در یک طرح ضربتی از نظر میزان مقاومت در برابر زلزله مقاومت سنجی شده وبه مالکین آنها برای انجام مقاوم سازی بناهایشان اعلام شود. شهرداریها وادارات مسکن وشهر سازی وسازمان نظام مهندسی کشورباید مدیریت مقاوم سازی کلیه بناهای کشور را در یک برنامه زمانبندی شده بعهده بگیرند واجبارا همه را مجبور به مقاوم سازی بناهایشان نمایند.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    1 1
    بهترین کار اینه که باید از همین حالا جمع کنیم بریم تو یه دهاتی جایی که فضای باز داشته باشه
  • بی نام A1 ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    1 1
    بهترین کار اینه که باید از همین حالا جمع کنیم بریم تو یه دهاتی جایی که فضای باز داشته باشه
  • بی نام A1 ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۶
    0 0
    از مسئولین همین سوال را می پرسید یا برای آنها خانه های مقاوم در برابر زلزله میسازید

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین