به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ یکصد و بیست و دومین نشست خبری غلامحسین محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضاییه عصر امروز در حال برگزاری است. او در ابتدای سخنانش با گرامیداشت روز 9 دی، از خداوند برای حضور مردم در صحنه های این روز شکرگذاری کرد. او همینطور از روز 5 دیماه به عنوان روزی برای کاستن از اثرات بلاهای طبیعی نام برد و با اشاره به حوادث مختلف زلزله اخیر، برای متوفیات طلب آمرزش و برای بازماندگان، صبر مسئلت کرد.
معاون اول قوه قضاییه با اشاره به برخی از احکام دهه اول انقلاب درباره ممنوع الخروج و ممنوع المعامله شدن در خصوص برخی محکومان گفت: برخی از افراد دچار تشابه اسمی با این محکومان شده بودند و این مسئله باعث مشکلاتی شده بود. با همکاری سازمان ثبت اسناد و همکاری دادستانی کل و پیگیری معاون اول از حدود 27 هزار نفر که به خاطر تشابه اسمی ممنوع المعامله بودند، بیش از 26 هزار و 359 نفر تعیین تکلیف شدند. دیگر از این بابت، برای کسانی که تشابه اسمی دارند، مشکل به وجود آمده بود که امیدواریم این مشکل حل شده باشد.
اژه ای درباره سرکشی به زندانها و "تحتنظرگاه های تحت اختیار نیروی انتظامی" از سوی مسئولان دادسرا هم توضیح داد و گفت: احیانا کسانی که ضرورت ندارد در زندانها باشند و به واسطه عدم تامین قرار کفالت و وثیقه و نظایر آن حبس شده اند، با تسهیلاتی آزاد شوند. از همه زندانها در سال 96 دست کم برای یک بار بازرسی شد و در تهران هم هیات حضور یافت و در روزهای اخیر 50 نفر از سوی دادسرای تهران از زندانها بازدید و با 1500 نفر صحبت کردند. در اداره آگاهی هم مسئولان دادسرا حضور یافتند و امیدواریم این مسئله ادامه پیدا کند.
سخنگوی دستگاه قضا با ارائه گزارش ارتباطات مردم با قوه قضاییه گفت: تا آخر آبان ماه 917 هزار و 701 مورد ارتباط مردم با قوه قضاییه را داشتیم که تاکنون این میزان از یک میلیون مورد تماس عبور کرده است. این ارتباطات از طریق تلفن گویا و وب بوده است و به جز ارتباطات معمول در بخشهای مختلف قضایی است. مردم سئوالات و پیشنهادهای بسیار خوبی داشتند که شاید در مجموع بیش از 1700 مورد پیشنهاد جزئی و کلی ارائه کردند. برخی درباره اصلاح قانون، روشها و کوتاه کردن آیین دادرسی و رسیدگی هاست. شخصا به معاونت حقوقی خود دستور دادم برخی پیشنهادهای جالب را دنبال کنند و اگر نیاز به اصلاح قانون است، پیگیری صورت گیرد.
او با اشاره به موارد رفع تصرف در طول سال گفت: همچنین در این مدت 28 هزار و 145 هکتار رفع تصرف در ماههای اخیر در سال 96 داشتیم و 68 هکتار هم قلع و قمع صورت گرفته است.
3 قاضی و 8 وکیل بازداشت شدند
اژه ای با بیان اینکه 42 درصد از زندانیان مربوط به مواد مخدر هستند، گفت: در طول 8 ماه امسال، 248 تن انواع مخدر کشف شده است. در یک مورد، 8 تن مواد مخدر در جاسک با تیراندازی و درگیری مسلحانه کشف شد که حدود 100 کیلوگرم آن، هروئین بود. متاسفانه این بلای خانمانسوز در کشور وجود دارد و هنوز وضعیت رضایتبخش نیست. همچنین 63 نفر در آذرماه به دلیل کارچاق کنی، قاضی متخلف، کامند متخلف و وکیل متخلف داشتیم که از این تعداد 37 نفر کارچاقکن با سند و عنوان جعلی و حتی با ارتباط با برخی افراد متخلف در دستگاه قضایی و اداری بودند. 3 نفر قاضی، 8 نفر وکیل و تعدادی کارمند و کارشناس در آذرماه بازداشت شدند.
خبرنگاری درباره اقدامات قوه قضاییه درباره سوءاستفاده های مالی سئوال کرد. اژه ای گزارشی کلی درباره مبارزات قوه قضاییه با تخلفات مالی ارائه کرد و گفت: اگر منظور شما حقوق های نجومی است که بارها توضیح داده ام. برخی که با اقدامات مجرمانه این پولها را دریافت کرده بودند، برخی پرونده شان در دادسرا باز است و برخی هم در دادگاه حکم گرفته اند. اگر هم کسی بدون ارتکاب جرم، حقوق زیادی دریافت کرده است، نباید مجازات شود و فقط باید پول را برگرداند. برخی هم اعم از دریافت حقوق مازاد بر مقررات، اتهاماتی داشتند. برخی از افرادی که در بانکها بودند، پرونده شان کیفرخواست خورده و به دادگاه رفته و من از بیان جزئییات این پرونده ها معذورم.
کسی با قوه قضاییه درباره نازنین زاغری مذاکره نکرده است
خبرنگاری درباره انتقال یا مبادله زندانیهای انگلیسی نازنین زاغری و کمال فروغی سئوال پرسید. اژه ای گفت: هیاتی که از سوی انگلیس آمد، هیچ صحبتی با قوه قضاییه نداشتند و قوه قضاییه هم هیچ تصمیمی نگرفته است. از حیث قضایی، امر بر عهده ما است. اگر روزی قوانین و مقررات مانند آزادی مشروط شامل حال این زندانیان شود، بر اساس مواد قانون مجازات اسلامی، اگر کسانی بیش از 10 سال حبس داشته باشند و نیمی از حبس را گذرانده باشند و دارای شرایط خاصی باشند می توانند از آزادی مشروط استفاده کنند. برخی زندانیان که کمتر از 10 سال حکم دارند، با شرایط پیش بینی شده در قانون با گذراندن یک سوم از حکم خود، می توانند از آزادی مشروط استفاده کنند. این دو زندانی هم مانند سایر زندانیان در صورتی که واجد شرایط تخفیف باشند، از تخفیف قانون استفاده می کنند. خانم زاغری 5 سال حبس دارد و آنچه مسلم است بین رئیس قوه قضاییه و وزیر خارجه انگلیس ملاقاتی صورت نگرفته است.
پرسشی هم درباره محکومی به نام خانم داوری سئوال شد که اژه ای گفت: این فرد هنوز حکم قطعی ندارد و پرونده وی در حال رسیدگی است.
اژه ای: با بودجه سال آینده شاید برای پرداخت حقوق دچار مشکل شویم
سئوالی درباره کاهش بودجه قوه قضاییه و راکد ماندن طرح کاداستر (نقشه برداری ملی سازمان ثبت اسناد) سئوال کرد. سخنگوی قوه قضاییه گفت: در بسیاری از زمین های دولتی و غیردولتی طرح کاداستر پیاده شده ولی این میزان کافی نیست. در سال 95 عنون شد برای پیاده سازی این طرح، از محل درآمدهای آن، صرف تکمیل طرح شود. رییس سازمان ثبت گفت طبق بودجه سنواتی باید 42 درصد درآمد این طرح به هلال احمر داده شود. باز هم متاسفانه در لایحه بودجه امسال، این مسئله تکرار شده است. بدیهی است هر چه از بودجه این طرح کم شود، پیشرفت طرح هم کاهش خواهد یافت.
سخنگوی قوه قضاییه با شرح بودجه سنواتی کشور در سال آینده گفت: در برنامه توسعه ششم تکالیف مختلفی بر عهده قوه قضاییه گذاشته شده و در این برنامه هم مقرر شد 2.9 درصد از بودجه سنواتی کشور به قوه قضاییه تعلق بگیرد. در بودجه امسال، تنها 2.2 درصد بودجه به قوه قضاییه تعلق گرفته است. در حقیقت بودجه سال آینده نسبت به امسال، 5 درصد افزایش دارد که تکافوی اجرای تکالیف قوه قضاییه در برنامه ششم توسعه را نمی کند. ما شاید حتی با پرداخت حقوق هم با مشکل مواجه شویم. اگر کمک نشود، همه این تکالیف زمین می ماند.در امسال 400 میلیارد تومان تخصیص یافته ولی هنوز از سوی خزانه پرداخت نشده و اگر این هفته پرداخت نشود، گرفتاری ما بسیار سنگین می شود.
حکمیت درباره احمدی نژاد را قبول نداریم
خبرنگاری درباره نگاه قوه قضاییه به پیشنهاد حکمیت از سوی امام جمعه تهران درباره اختلاف بین قوه قضاییه و احمدی نژاد و پیروان او پرسید. اژه ای گفت: به هیچ وجه، آنها مسایلی را طرح کرده اند که عناوین مجرمانه دارد و باید رسیدگی شود. حکمیت یعنی چه؟ بسیاری از این فضاسازیها برای تحت تاثیرقراردادن پرونده هاست.و تهمت زدنها، دروغ پراکنی ها و فضاسازیها جلوی کار ما را نمی گیرد. خواهید دید کسانی که پرونده دارند، به دور از این جنجالها به امورشان رسیدگی می شود.
سئوالی درباره تکلیف قانونی سازمان بازرسی کل کشور برای ارائه لیست سیاه متخلفان مالی طرح شد. سخنگوی قوه قضاییه گفت: سازمان بازرسی کل کشور در طول سال، مواردی را به صورت برنامه ای و از پیش تعیین شده بازرسی از دستگاه ها را صورت می دهد و مواردی را بر اساس گزارشها به صورت فوق العاده مورد بازرسی قرار می دهد. طبیعی است این سازمان بر اساس اولویتها، برنامه ریزی از دستگاه ها را صورت دهد. یافته های بازرسی هم در صورت تخلف بودن به مافوق دستگاه اعلام می شود و در صورت جرم بودن، به دادگاه ارجاع می شود.
خبرنگاری درباره اجرای حکم محکوم در پرونده ستایش قریشی سئوال پرسید. سخنگوی قوه قضاییه گفت: تغییر خاصی در پرونده نداریم. مسئله ای پیش آمد و رفع شد. لذا طبیعی است برای اجرا برنامه ریزی کنند. زمان مشخصی را من خبر ندارم. الان مسئولان پرونده در مقام اجرای حکم هستند. پرونده زیر نظر رئیس دادگستری کل استان است.
درخواست شنود بیشتر از سوی دولت و وزارت اطلاعات است
خبرنگاری درباره گلایه رئیس جمهور در خصوص شنود و استراق سمع سئوال پرسید آیا شما از موارد شنود غیرقانونی خبر دارید؟ اژه ای گفت: من هیچ موردی را سراغ ندارم به صورت غیرمجاز کاری صورت گرفته باشد. اگر دستگاه قضایی از این موضوع اطلاع پیدا کند که کسی بدون اذن و بر خلاف قانون جایی را شنود کرده باشد، با او برخورد می شود. وزارت اطلاعات یکی از دستگاه های اصلی امنیت کشور است که طبق قانون وظیفه پیگیری و خنثی کردن توطئه ها را دارد و زیر مجموعه دولت است. بخش عمده ای از درخواستهای شنود توسط دولت که همان وزارت اطلاعات است انجام می شود و همه این درخواستها را قضات موافقت نمی کنند. بلکه در چهارچوب قانون، در محدوده زمان خاصی اجازه می دهند. نیروی انتظامی هم در پاره ای پرونده ها مثل اینکه سارق مسلحی فرار کرده است، درخواست شنود دارد. احیانا پرونده درباره مجرمان خطرناک است که فراری اند. سازمان اطلاعات سپاه هم مواردی را مطرح می کند. ولی عمدتا وزارت اطلاعات دستگاه اصلی امنیت است که زیر نظر دولت است و تقاضاها بیشتر از طریق این دستگاه است.
شخصا نیاز به محافظت ندارم
سئوالی درباره حفاظت از شخصیتها مطرح شد. سخنگوی دستگاه قضا گفت: شورای امنیت کشور مستقر در وزارت کشور تصمیم می گیرند چه کسانی در چه سطحی و چگونه محافظت داشته باشند. بسیاری از امثال بنده نیاز به حفاظت نداریم. نه تنها مقداری هزینه برای دولت دارد که عدد قابل توجهی نیست، به طور طبیعی ممکن است انسان در این محافظتها با مردم فاصله بگیرد و اثر منفی روی زندگی شخصی انسان و خانواده اش دارد. این دیدگاه شخصی من است. فوق العاده برای شخصی که از او حفاظت می شود، کار بسیار دشواری است. از یک سو اگر بخواهیم با این محافظان تندی کنیم که چرا از خط ویژه می روی؟ چرا تند می رانی؟ چرا کند رفتی؟ چرا دست به سینه کسی گذاشتی و گفتی برگرد؟ برخورد سخت بکنیم، انسان ناراحت می شود. این محافظ برای حفظ جان ما زحمت می کشد. اگر او را رها کنیم، خودمان ناراحت می شویم. برای ما اصفهانی ها مسئله مالی هم خیلی مهم است! این جان نیست که بدهیم، مال است! باید بودجه و ماشین و حقوق و اینها را در نظر گرفت. از سال 78 به من گفتند باید محافظ داشته باشی. چند بار گفته ام و نوشته ام این را بردارید یا کم کنید. ولی دست من نیست واقعا. در مقطعی هم گفتم همه چیز بر عهده شما. من دخالتی در اعضای تیم و تعداد و مسایل آنها نمی کنم. 3 بار در مقاطع مختلف به صورت مکتوب نوشته ام. در اردیبهشت 94 هم نوشتم و رونوشت زدم که خواهش می کنم محافظت را بردارید. اگر ما می گوییم به طور کلی حفاظت برای هیچ کس لازم نیست. این هم که همه مانند من محافظ داشته باشند ضرورت ندارد. تا جایی که ممکن است آموزش بدهیم در رفت و آمد با مردم، خانواده و ... مشکلات را حل کنیم و هزینه ها را کاهش دهیم.
او در ادامه گفت: برخی نمایندگان مجلس می گویند این نیاز به طرح قانونی دارد. به نظر من نیاز به طرح نیست و وزارت کشور تصمیم می گیرد کی محافظ داشته باشد و چه کسی نداشته باشد.
پاسخ اژه ای به احمدی نژاد: حکمتی است که برخورد نمی کنیم
خبرنگاری پرسید آیا ضبط ویدئو از سوی آقای احمدی نژاد و بیان مسایل در ویدئو، مصداق "نشر اکاذیب" است و اینکه چرا جلوی او را نمی گیرید؟ سخنگوی قوه قضاییه گفت: در قانون آمده است "به هر نحوی" انتشار کذب جرم است. در ماده 697 قانون مجازات این به روشنی بیان شده است. درباره اطلاع رسانی قوه قضاییه هم معنای آن، فقط سخنگویی نیست. این را هم در نظر بگیرید در بسیاری از موارد با وجود قطعی شدن حکم هم نمی شود مسایل را توضیح داد. مسایل شخصی، خانوادگی، اشاعه منکر و فحشا، مسایل امنیتی و نظایر آن را نمی توان بیان کرد و اطلاع رسانی کرد.
او در ادامه گفت: الان برخی از پرونده های روزهای اخیر حکم صادر شده است. من نمی توانم بگویم این اتهام بوده، اینطور دادگاه احراز جرم کرده و این حکم را داده است. تا زمانی که حکم قطعی نشده، نمی توانم بیان کنم. مطمئن باشید با اقدامات مجرمانه برخورد می شود. تردید نکنید. این سرو صدا و فریادها با هر نیتی که صورت می گیرد، جلوی ما را نخواهد گرفت. این که می بینید اقدامی فعلا نشده از من بپذیرید حکمتی است. برخی گفته اند باید این اشخاص را به پزشکی قانونی برد که آیا این اقدامات از اشخاص عاقل سرچشمه می گیرد؟ برخی هم گفته اند این حرف مطرح شده تا رفع مسئولیت شود. اگر روزی نیاز باشد کسی به پزشک معرفی شود، حتما این کار خواهد شد ولی بدانید حکمتی است و زمانی طولانی نخواهد گذشت.
چرا دادگاه نزدیکان احمدی نژاد علنی نیست؟
سئوال بعدی هم درباره احمدی نژاد و حلقه نزدیکان او بود. خبرنگار پرسید چرا با برگزاری دادگاه آنها به صورت علنی موافقت نمی شود؟ اژه ای در پاسخ گفت: ما ناچاریم قانون را عمل کنیم. قانون پیش بینی دادگاه علنی و غیرعلنی را مشخص کرده. به تشخیص رئیس دادگاه را هم مشخص کرده. اگر مسایل دادگاه علنی قابل انتشار باشد هم قانون مشخص کرده است. امروز دادگاهی تشکیل نشده که ببینیم چطور خواهد شد. در آن زمان بحث می شود.
نقش دادستانی کل کشور درباره قاچاق
سئوالی درباره نقش دادستانی کل کشور در مبارزه با قاچاق کالا و ارز مطرح شد. سخنگوی دستگاه قضا گفت: از ایشان پرسیدم و جواب دادند ما مشغول تحقیقات هستیم. خیلی هم طول نخواهد کشید به نتیجه برسد. هم بازرسی میدانی را شروع کرده اند و هم گزارشهای مورد را تحقیق می کنند. مسئله قاچاق امری است که مبارزه با آن جزء واجبات است. قطعا قاچاق حرام و جرم است و مقابله با آن لازم و واجب و قانونی است. گزارشهایی آمده و تحقیقات میدانی در دست اقدام است و امیدواریم به زودی به نتیجه برسد.
خبرنگاری پرسید: در نشست اخیر شما با دانشجویان منصور نظری، اتهاماتی را به قوه قضاییه وارد کرد. چرا از این قوه دفاع نمی شود؟ اژه ای گفت: رئیس قوه قضاییه علیه ایشان اعلام نکرد. دستگاه های مختلف می توانند از ایشان اعلام جرم کنند. ایشان می گفت وکلا فاسدند، قضات فاسدند، این حتما درست نیست. اینظور حرف زدن کاری را اصلاح نمی کند. اگر خیرخواهانه و دلسوزانه کسی قصد پیگیری دارد، این راه اصلاح نیست. قضات و کارشناسان می توانند علیه ایشان شکایت کنند. ایشان ادعاهایی داشته که حتما قابل اثبات نیست. حرفها و کارهای ایشان جای شکایت دارد و وکلا، قضات و کارشناسان اگر علیه او شکایت کنند، جای رسیدگی دارد.
خبرنگاری درباره عملکرد شورای حل اختلاف پرسید. اژه ای گفت: بهترین راهکار این شوراها، حل اختلاف از طریق ریش سفیدی است. اگر قرار بود اینها رای بدهند که دادگاه و قاضی هم داریم. شورای حل اختلاف می تواند درباره مسایل رسانه ای هم ورود کند.
خبرنگاری پرسید چرا با قاچاقچیان برخورد شدید می شود و آیا این مسئله حقوق بشری است؟ اژه ای گفت: قاچاقچی ای که 8 تن مواد مخدر آورده، حقوق بشر اقتضا می کند با او برخورد شدید شود تا حقوق هزاران نفر رعایت شود. حقوق بشر اقتضا می کند با این اشخاص طبق قانون برخورد شود.
ماجرای شایعه پراکنان زلزله
سئوالی درباره شایعه پراکنی های اخیر درباره زلزله سئوال کرد. سخنگوی دستگاه قضایی گفت: اگر کسی با سازماندهی و با انگیزه بر هم زدن آرامش و امنیت مردم، شایعه پراکنی میکنند باید حتما برخورد شود. وزارت اطلاعات و سازمانهای امنیتی باید وارد شوند و بررسی کنند از این کانال چه تعداد خبر و با چه انگیزه هایی پخش شده، اگر این اقدام صورت نگیرد، قاضی نمی تواند کشف کند این کار کیست و با چه نیتی انجام شده است. اما مواردی هم پیدا می شود فردی از روی غفلت چیزی به گوشش خورده، برای دوستش فرستاده یا در یک گروه گذاشته و آنها هم این را نشر داده اند. این هم مضر است و باید جلوی آن گرفته شود ولی نحوه برخورد متفاوت است.
در استان کرمان، یکی دو نفر این کار را می کردند که بازداشت شدند و معلوم شد حداقل یک نفرشان نظر سوء داشته و ممکن است فرد دوم، گول خورده باشد. در مرحله دادسرا به این اتهام برای فرد رسیدند که قصد و نیت بر هم زدن نظم را داشته.
ورود بازرسی کل کشور به موضوع آلودگی هوا
سئوالی درباره ورود بازرسی کل کشور در موضوع آلودگی هوا بیان شد. سخنگوی دستگاه قضایی گفت: قبلا هم بازرسی کل کشور در این باره وارد شده بود. اولین اقدام بازرسی کل کشور این است که ببیند دستگاه ها به وظایف خود عمل کرده اند یا نه. دادستانی کل کشور هم اینطور عمل می کند. به دستگاه های مسئول اخطار می دهد، جلسه می گذارد و صحبت می کند و در صورت لزوم بازخواست می کند تا همه به تکالیف خود عمل کنند. همه باید در این زمینه همکاری کنند تا وضعی که در این ایام با آن مواجهیم و هنوز رفع نشده، تمام شود. آن آقای مسئول گفته بود دعا کنید باد بیاید، همین کار هم خوب است. از این کار هم غافل نشوید.
خبرنگاری پرسید ماجرای دکلهای نفتی چه شد؟ اژه ای گفت: شنیدم دکلهای نفتی امروز جلسه اش تشکیل شده و 7 متهم دارد که امروز به اتهام آنها رسیدگی می شود.
واکنش اژه ای به سخنان رئیس جمهور
اژه ای در بخشی از سخنانش به حرفهای رئیس جمهور در همایش حقوق شهروندی پاسخ داد و گفت: کسی نگفته به خاطر خودروی خراب، جلوی اتوبان را گرفت. اگر 5 ماشین بدون پلاک در اتوبان تردد کنند بلافاصله پلیس جلوی آنها را می گیرد. کسی اتوبان را نمی بندد، بلکه بحث این است فضای مجازی شفاف شود. چطور همه جا قائل به شفافیت هستیم. اینجا قائل به شفافیت نیستیم؟ باید مدیریت شود مسایل خلاف کم شود و از فرصتهای فضای مجازی به بهترین نفع استفاده شود. ما معتقدیم فضای سایبر گران است و در بسیاری جاهای دنیا، قیمت این فضا کمتر است. ما معتقدیم باید ارزانتر و ساده تر و بهتر این فضا عرضه شود ولی باید شفافیت صورت گیرد.
۴۷۴۷
نظر شما