همزمان با اعلام روند نزولی نرخ تورم از سوی بانک مرکزی، بار دیگر برخی کارشناسان بر این امر تاکید می کنند که با توجه به تغییر الگوی مصرف خانوارهای ایرانی وقت آن رسیده است که بانک مرکزی سبد کالایی مورد بررسی برای محاسبه شاخص تورم مورد بازنگری قرار گیرد و یا حداقل وزن برخی اقلام آن از جمله مسکن بسته به شرایط بازار تغییر کند. در مواجهه با این انتقادها شمسالدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفتوگوی اختصاصی با خبرآنلاین در پاسخ به این پرسش که آیا نباید سبد کالاهای محاسبه تورم مورد بازنگری قرار گیرد گفت: سبد 359 قلم کالاهای محاسبه تورم مورد بازنگری قرار میگیرد. اما پرسش من این است، تا چه میزان باید رفتار خانوارهای ایرانی به طور متوسط تغییر کرده باشد که ما 359 قلم کالای موجود در سبد محاسبه تورم را تغییر دهیم. ممکن است رفتار خانوارها یک میزان تغییراتی داشته باشد که آن هم در دورههای مناسب با بررسیهای آماری سبد محاسبه تورم مورد بازبینی قرار میگیرد.
وزیر اقتصاد در خصوص مقایسه پذیر بودن شاخص تورم اظهار داشت: آنچه مسلم است سبد تورم با 359 قلم کالا در سه، چهار سال اخیر مبنای محاسبه تورم بوده است. همان سبدی که نشان میداد نرخ تورم در سال 87 حدود 4/25 بوده است همین سبد عدد تورم امروز را که میبینید نشان میدهد.
حسینی در توضیح این برداشت عمومی غلط که کاهش نرخ تورم را به منزله ارزانی ارزیابی می شود، گفت: کاهش تورم به معنای کاهش قیمتها نیست. آخرین آمار در خصوص تورم بیانگر کاهش تورم به میزان 4/9 درصد است. اما باید توجه داشته باشید تورم 4/9 درصدی یعنی سطح عمومی قیمتها نسبت به رقم مشابه سال قبل به میزان 4/9 درصد افزایش پیدا کرده است.
نظر شما