عمر اندیشه در لرستان به درازنای تاریخ تفکر در جهان است شاید به دلیل این که خصیصه فرهنگی مردم این سرزمین، اصرار برحفظ داشته های فکری و فرهنگی خود داشته است.

شیرزاد بسطامی*- فرهنگ شفاهی که از آن سوی تاریخ تاکنون آمده است از هزاره های دور جایی که هنوز انسان بزرگ ترین اختراعش به سمن ظهور نرسانده بود.
فارغ از آن که این خصیصه فرهنگی نشانگر هویتی این مردم است اما فرهنگ شفاهی مصائب و آسیب های خود را دارد .در شاهنامه می خوانیم که تهمورث زیناوند خط را در ازای رهایی دیوان از آن ها آموخت و ما خط را ثمره ی دیوان دانستیم. این فرهنگ با وجود سیل تحصیل کردگان مان که بدنه و ساختار جامعه را متشکل می شوند هنوز که هنوز است فرهنگ غالب مردمان پایین دست هرم جامعه است. اما ما به عنوان قشر میانه و نخبگان جامعه کاش از خودمان می پرسیدیم لحظه آن فرا نرسیده است که با مهیا شدن شرایط موجود،که سواد جامعه البته با تعریف کلاسیک آن (یعنی توانایی خواندن و نوشتن)دور افتاده ترین روستا ها بالا رفته است می تواند فرصتی برای آسیب زدایی فرهنگ لرستان و تغییر رویه آن از فرهنگ شفاهی به سوی فرهنگ مکتوب باشد با لحاظ این که فرهنگ شفاهی در مقام آسیب شناسی هیچ گاه نتوانسته است در بلند مدت نگاهدار تمامی ظرفیت های هنر و تاریخ این مرزبوم باشد؟
اما براین باورم با وجود رسانه های تصویری که بیش تر در ادامه همان فرهنگ شفاهی بوده و هست و شکل مدرن همان ساختار می باشد کار سختی است و با یک نهاد یا تشکل، نیل به این مقصود ، را نتواند. مگر این که رویکرد به کتاب به یک همت جمعی متشکل از تمامی نهادها ،تشکل های مردم نهاد،ادارات دولتی و غیر دولتی تبدیل شود و کتاب و خرید کتاب و خواندن کتاب غم مردم و کتاب و کتابت ضرورت زیستن در جامعه مدرن باشد.
در همین راستا دولت تدبیر و امید در ادامه طرح پایتخت کتاب جهان یونسکوعلاوه بر جام باشگاه های کتابخوانی برای کودک و نوجوان،روستای دوستدار کتاب و حمایت از توسعه چاپ کتاب ،که در 4 سال اخیر بالغ بر15 درصد رشد چاپ کتاب در طول سال را در پی داشته است .سه دوره طرح پایتخت کتاب را برگزار نموده است که چهارمین دوره آن با تأکیدات مکرر دکتر حنان، با حمایت سازمان فرهنگی شهرداری ،مدیر کل و معاون کانون پرورش فکری ،نهاد کتابخانه ها و دیگر دستگاه های دولتی و سمن ها وتشکل های مردم نهاد که به جد پای کار آمدند؛ توانستیم با 42 طرح پیشنهادی برای توسعه و ترویج کتابخوانی در رقابتی سخت، نام خرم آباد را از میان 150شرکت کننده به مرحله نهایی برسانیم و جز 20 شهر حائز اهمیت و برتر ایران محسوب شویم.
در رقابت پایانی از میان این 20 شهر، پایتخت کتاب ایران معرفی خواهد شد.اما جای بسی خرسندی ست که در همین مرحله نیز، لرستان به عنوان یک برند و ایده پرداز فرهنگی در حیطه ترویج،توسعه وتعمیق فرهنگ کتاب و کتابخوانی ظاهر شده است.
در انتها لرستانی که تا کنون او را پایتخت کنسرت های موسیقی ایران می خواندند ، در یک قدمی پایتخت کتاب ایران ایستاده است. که قطع به یقین تمهید، تعهد و تدبیر فرزانگان بسیاری را مدیون آن ایم.

باسپاس
شیرزاد بسطامی

*معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 750652

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 6 =