البته تصمیم گیری درباره درخواست مذاکره با آمریکا در حد یکی از قوا نخواهد بود. کما اینکه شبیب جوبیجری عضو هیات رییسه کمیسیون امنیت ملی این تصمیمگیری را بحثی فراتر از درون یک قوه و کمیسیون امنیت ملی توصیف کرد و با تاکید بر اینکه اتخاذ تصمیمات مرتبط با این مساله در سطح کلان کشوری و متناسب با دیدگاههای مقام معظم رهبری انجام میشود، گفت: بررسی و امکانسنجیهای لازم در شورای عالی امنیت ملی نیز باید صورت بگیرد.
در حالی کمیسیون امنیت ملی احیانا در جلساتی با مقامات فرا مجلسی همچون وزیر خارجه و نمایندگانی از شورای عالی امنیت ملی در خصوص مذاکره با آمریکا وارد شور خواهد شد که هیچگاه نگاه مثبتی به درخواستهای آمریکا برای مذاکره وجود نداشته و همواره درباره حسن نیت آمریکا تردیدهایی وجود داشته است. بویژه انکه تصمیمگیریهای این کشور بر اساس منافع یکجانبه بوده که از قبال آن شاهد انواع خباثتها، کارشکنیها و تحریمها علیه ایران را شاهد بودهایم.
با این حال برخی اعضای کمیسیون امنیتملی بر این باورند که با اعمال پیش شرطهایی میتوان این مذاکره را پذیرفت. اسماعیل کوثری نایب رئیس این کمیسیون یکی از نمایندگان مذکور است که میگوید: ایران از مذاکره به شرط رعایت پیششرطها استقبال میکند. او که درخواست مذاکره آمریکا با ایران را در نتیجه سردرگمی آنها در دیپلماسیشان میداند از درخواست آمریکاییها از ترکیه و برزیل برای مذاکره با ایران یاد کرد و گفت: علیرغم پذیرش این پیشنهاد از سوی ایران، آمریکاییها باز هم نتیجه را نپذیرفتند. اما حالا که ددیند تحریم اثر آنچنانی بر ایران نداشته و مانند گذشته مدیریت میشود برای مذاکره پیغام میدهند.
سید حسین نقوی حسینی سخنگوی کمیته حقوق بشر مجلس نیز مواردی را به عنوان شروط کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی برای بررسی و پذیرش پیشنهاد مذاکره کنگره آمریکا مطرح کرد. نخست آنکه اثبات شود که این درخواست مذاکره از همان سیاستهای خصمانه و دوگانه آمریکا علیه ایران نباشد. اثبات اینکه این درخواست کنگره تا چه حدی واقعی است مسلتزم عمل به چند موضوع از سوی آنان است چراکه ذهنیت خوبی از عملکرد آنان نسبت به ایران وجود ندارد. بویژه آنکه اخیرا تشدید تحریمها علیه را تمدید کردند.
پرویز سروری دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی هم سه شرط دیگر را به این مجموعه افزود. او که درخواست مذاکره آمریکا را خباثت آلود و فریبکارانه میداند، سه شرط پذیرش آن را تعیین نقطه برون رفت از وضعیت فعلی ، زمانبندی آن به صورت مشخص و مذاکره طبق قواعد پذیرفته شده بین المللی برشمرد. به گفته وی اینکه آمریکاییها بر طبل تحریم بکوبند و با وجود بیانیه تهران به منظور مبادله اورانیوم غنی سازی شده در خاک ترکیه قطعنامه علیه ایران صادر کنند، سیاست دوگانه و فریبکارانه آنها را در قبال ایران نشان میدهد. اگر آمریکاییها به دنبال مذاکره هستند باید راه برون رفت از وضعیت فعلی را در پیش گرفته و برای تبدیل تقابل هسته ای به تعامل هسته ای بهترین راه را انتخاب کنند.
نظر شما