۰ نفر
۱۲ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۵:۰۳

نسخه آرامش بازار ارز

مجید سلیمی‌بروجنی

کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی معتقدند در اقتصادی که نقدینگی خیلی بیشتر از تولید ناخالص داخلی رشد می‌کند، این مساله موجب می‌شود تقاضا افزایش یابد و تورم بالا رود که در نهایت منجر به نوسان قیمتی در بازارها می‌شود.

بازار ارز طی چند هفته گذشته روزهای پرالتهابی را تجربه کرد. ارز پس از این دوران پرفراز و نشیب، تک‌نرخی شد و دولت قیمت آن را ۴۲۰۰ تومان اعلام کرد. این اقدام دولت پس از آن عملی شد که شاهد نوسان بی‌سابقه‌ای در قیت ارز بودیم که موجب نگرانی کارشناسان اقتصادی و مردم شد.

خواسته همیشگی تحلیلگران و فعالان اقتصادی، وجود ثبات و آرامش در بازار بوده است. از سوی دیگر، بخش خصوصی از دولت انتظار داشته که زودتر از این‌ها به موضوع ارز ورود پیدا کرده و آن را تک‌نرخی کند. اختلاف‌نظر در خصوص بروز التهابات یا بحران ارزی در بین سیاست‌گذاران اقتصادی کشور به وضوح دیده می‌شود. برخی ریشه این التهاب‌ها را به مسایل سیاسی و التهاب‌آفرینی آمریکا نسبت به برجام یا به عوامل پشت پرده و توطئه گروه‌های سیاسی داخلی و خارجی نسبت می‌دهند، اما در مقابل برخی سیاست‌گذاران و کارشناسان زمینه اصلی شکل‌گیری و پیدایش بحران ارزی را ناشی از مشکلات ساختاری اقتصاد ایران و سیاست‌های اقتصادی و... می‌دانند.

همه چیز به ۱۲ سال قبل بازمی‌گردد
باید بپذیریم که ریشه این‌گونه بحران‌های ارزی را نمی‌توان تنها محصول یک عامل دانست، اما مهم‌ترین ریشه بروز التهاب‌های ارزی و افزایش نرخ ارز یا به تعبیر صحیح‌تر، کاهش ارزش ریال را باید در سیاست‌های پولی و مالی در طول ۱۲ سال گذشته جست‌وجو کرد.

در اقتصادهایی که رشد تولید ناخالص داخلی حدودا با رشد نقدینگی برابر است، آن اقتصاد رونق می‌گیرد و تورم به وجود نمی‌آید. اگر در اقتصادی رشد تولید ناخالص داخلی بیش از نقدینگی باشد، آن اقتصاد دچار رکود می‌شود، تولید ایجاد می‌شود، ولی نقدینگی کافی برای تامین قدرت خرید مردم فراهم نمی‌شود و در نتیجه واحدهای تولیدی به ناچار از سطح تولید خود می‌کاهند تا آثار رکود را جبران کنند.

در اقتصادی که نقدینگی خیلی بیشتر از تولید ناخالص داخلی رشد می‌کند، این مساله موجب می‌شود تقاضا افزایش یابد و تورم بالا رود که در نهایت منجر به افزایش قیمت کالاهای عمومی و نوسان شدید قیمتی در بازارها می‌شود.

آنچه در ۱۰ سال گذشته اتفاق افتاده، حاصل افزایش نقدینگی بوده است. به هر ترتیب در هر یک از دولت‌های گذشته برای این‌که اجازه ندهند رشد سریع نقدینگی اثر تورمی خود را نشان دهد، سعی کردند با ابزارهای جنبی و غیرکارا، مانع افزایش تقاضا شوند، اما غافل از این‌که اثر این ابزارها برای مدت محدودی مانع از طغیان ماهیت نقدینگی می‌شود.

ماهیت نقدینگی
ماهیت نقدینگی، ایجاد تقاضا برای کالا و خدمات است و ابزارهای کنترلی تنها در کوتاه‌مدت مانند مسکنی می‌توانند آثار تورمی رشد نقدینگی را مهار کنند تا به افزایش قدرت خرید عموم جامعه منجر نشود. هیچ‌کدام از ابزارها نمی‌توانند ماهیت اصلی نقدینگی را از بین ببرند و اجازه ایجاد تقاضا را ندهند. به طور نمونه، دولت با روش‌هایی همچون نرخ سود بانکی، بسیار بیشتر از تورم با سرکوب ارزی با عرضه ارز حاصل از صادرات نفت یا دارایی‌های سرمایه‌ای تجدیدناپذیر بین‌نسلی کشور به قیمت پایین‌تر به بازار برای خود آرامش خیالی ایجاد می‌کند، چون با این ابزارها به طور موقت نرخ ارز بالا نمی‌رود و قدرت پول ملی تضعیف نشده و تورم نمایان نمی‌شود.

به بیان دیگر، درست است که در کوتاه‌مدت با چنین ابزارهایی خواست دولت محقق می‌شود و نقدینگی به بازارها سوق پیدا نمی‌کند، اما قدرت خرید نهفته در نقدینگی از بین نمی‌رود و به صورت فنری فشرده شده نگه داشته می‌شود و به محض این‌که اتفاق یا رخداد سیاسی و اقتصادی خاصی رخ دهد که اثر عمومی در کشور بگذارد، باعث می‌شود این فنر فشرده به یک‌باره آزاد شود. در نتیجه شاهد نوسان شدید و جهش قیمتی در بازارها خواهیم بود.

دلار ۴۲۰۰ تومانی چه می‌شود؟
در کنار اثرگذاری عوامل اقتصادی که ذکر شد، نباید نقش ثانویه اتفاقات، حوادث و تحولات سیاسی و اجتماعی در داخل کشور و مسایل بین‌المللی را نادیده گرفت. با این‌که دولت قیمت ارز را ۴۲۰۰ تومان اعلام کرده، اما این نگرانی به صورت گسترده وجود دارد که مبادا این تصمیم هم به سرنوشت تصمیمات دیگر دولت دچار شده و به حاشیه رانده شود.

لازمه اجرایی کردن اقدام بزرگی همچون این موضوع، نیازمند این است که دولت با اقتدار وارد میدان شود و تمام توان خود را به‌کار گیرد تا یک‌بار برای همیشه به این ناهمگونی خاتمه دهد و ارز را تک نرخی کند. در ابتدای امر باید ساختار دولت نسبت به این موضوع توجیه شود تا همراهی لازم را برای اجرای این تصمیم بزرگ داشته باشد.

موضوع مهم دیگر این است که دولت باید بداند که تنها با دستور نمی‌توان اقتصاد کشور را اداره کرد. این شعار همواره از سوی دولت داده شده است که باید از اقتصاد دستوری دوری کرد، اما واقعیت این است که در شرایط کنونی، دولت به ناچار با این روش و شیوه قصد دارد تا اقتصاد کشور را اداره کند. انتظار جامعه این است که دولت به آرمان‌ها و شعارهای داده شده در عرصه اقتصاد وفادار بماند و آموزه‌های علمی را در مدیریت اقتصاد به‌کار گیرد. دولت باید نشان دهد که اداره واقعی در اجرای این کار را دارد، در این صورت می‌توان این اقدام را به صورت دائمی اجرایی کرد.

بازار ارز نیازمند آرامش است
ثبات تنها خواسته بخش خصوصی است تا بتواند در شرایط ثبات به فعالیت‌های اقتصادی بپردازد. عدم ثبات در تصمیم‌گیری اقتصادی در کشور ما همواره معضل بزرگی است که فعالان اقتصادی از آن گلایه دارند. تجربه نشان داده که هر وقت دولت به صورت جزیی وارد تصمیم‌گیری‌ها شده، این رویه عاملی برای ایجاد مشکلات بعدی شده است.

به نظر می‌رسد که در تعریف گروه‌های هدف جدید برای تخصیص ارز، ابهام‌هایی را وجود دارد که ظاهرا می‌تواند به رانت جدیدی تبدیل شود. اقتصاد ایران و بازار ارز نیازمند آرامش است و هر گونه التهاب در آن صدمات جدی به اقتصاد تحمیل خواهد کرد.

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 781036

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۲
    113 1
    مواد غذایی روز به روز گران تر میشه . خدا به دادمان برسد
    • بی نام IR ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
      46 1
      ما به بازار پر از حادثه و تورم عادت کردیم . شما عادت ندارید ؟
  • محمد IR ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۲
    66 0
    با اداره امور اقتصادي كشور به اين سبك هيچگونه تغييري در اوضاع اقتصادي كشور بوجود نخواهد آمد و اين روند هر چند سال يكبار خارج از كنترل دولتها تكرار ميگردد. اقتصاد كشور در اثر سوء مديريت به هزار توي عوامل مخرب تبديل شده كه اينجانب هنر هيچيك از دولتها را در يافتن راه و چاره اي براي برون رفت از اين بحران نميبينم. ريشه مشكلات در عدم شفافيت و حس پارانويا در تفكر همه سردمداران نظام از آشكار شدن آنچه آنها سيكرت ميدانند ميباشد. در اين كشور همه چيز بايد سيكرت باشد حتي اطلاعات خودت. يعني اگر شخصي بخواهد در مورد سابقه خودش گزارشي بگيرد نميتواند مگر اينكه يك نهاد دولتي از نهاد ديگري در مورد اين شخص استعلام كند. در چنين شرايطي شما ميخواهيد به بورس بيمار و عفونت همه جاي آنرا گرفته شما اعتماد كند؟
  • بی نام IR ۰۷:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۲
    40 0
    جناب سلیمی‌بروجنی تحلیل شما به علت مفروضات غلط، جانبدارانه و از پیش مسلم فرض شده چندان علمی و قابل اتکا نمی باشد. هر گاه بانک مرکزی و مرکز امار ایران و رسانه های خودی دست از تحلیل های اماری دروغ و بر ضد منافع کوتاه و بلند مدت مردم برداشتند،انگاه می شود به تحلیل ریشه ای رویداد ها و پدیده ها پرداخت مثل گرداب هایی که تمامی درامد ملی چند دهه اخیر در آنها فرو رفته و مشخص نیست خروجی آن از کجا سر برآورد؟ انتشار انتقادات نشانگر صداقت شما در طرح و حل مشکل است و نیز برعکس آن ...
  • بی نام DE ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۲
    174 6
    نظام مهم است نه ملت و دلار
  • بی نام A1 ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۲
    17 5
    یک از راه های کاهش نقدینگی بدون اینکه باعث ایجا تورم و مشکلات در هیچ جا نشود، بورس اوراق بهادار است. البته نه یران بلکه بورسی که با رونق خود جابیت لازم جهت جذب سرمایه ها داشته باشد که باید هم قوانین بازنگری بشه و هم حمایت تبلیغاتی و ....
    • بی نام US ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
      3 0
      عملا این بورس هزار و یک دلیل موثر نخواهد بود
  • بی نام A1 ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۲
    59 2
    مسلماً اگر مسئولين و مديران ما كاربلد و دلسوز بودند وضعيت امروز ما اينقدر اسفناك نبود.
  • بی نام A1 ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۲
    26 1
    ساده ترین راه کاهش نقدینگی آنستکه دولت عزیزازچاپ پول بیپشتوانه پرهیزوبازارارزوسکه ومسکن وغیره رابحال خودرهاوبگذاردبازارعرضه وتقاضاکارخودش رابکندوالبته تعامل بادنیاایجاداشتغال بیشترباآزادکردن عرضه وتقاضاوپرهیزازشعارهائی که به سرمایه گذاری لطمه میزندکاهش بهره بانکی که سمّی است برای تولید واشتغال وخلاصه دخالت کمتردراموراقتصادی وشفاف سازی ودررأس همه مبارزه بااختلاس ورانت یاعلی مدد.
  • بی نام IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    34 0
    واقعا اقتصاد ما ضربه پذیره
  • بی نام IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    8 3
    باید عزممان راب رای مقابله با تنش های ارزی جزم کنیم
  • بی نام A1 ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    23 0
    دستیابی به آرامش خیلی سخت شده
  • بی نام A1 ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    12 0
    کی می دونه واقعا آرامش چطور برمی گرده
  • بی نام A1 ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    24 0
    آرامش بازار ارز، واقعا داره آرزو می شه
  • بی نام A1 ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    52 1
    دلار هنوز بالای 6 هزار تومانه، بعد می گن دلار 4200 تومان
  • بی نام A1 ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    17 0
    بگردید پیدا کنید پرتقال فروش را
  • بی نام A1 ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    55 0
    تو این همه سالی که زندگی کردم، همیشه فقط گفته شده قیمت ها حبابه، اما نمی دونم این حباب کی می ترکه
  • بی نام A1 ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    26 0
    بازار ارز همه بازارها رو بهم ریخت
  • بی نام A1 ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    39 1
    قیمت کالاها داره سر به فلک می کشه، فقط به خاطر ارز
  • بی نام A1 ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    11 0
    امیدوارم نتیجه این اتفاقات، زیانی برای مردم نداشته باشه
  • بی نام A1 ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    22 7
    از بس نرخ ارز رو ثابت نگه داشتن که یک دفعه مثل سال 90 فنر در رفت و بیچاره شدیم
  • بی نام A1 ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    4 13
    اگر ماهی یه رقمی روی قیمت ارز می بردن، الان قیمت دلار واقعی شده بود و این اتفاقات امروز هم نمی افتاد که همه بازارها شوکه بشن
  • بی نام A1 ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    8 0
    سفر خارجی و ... هم تعطیل
  • بی نام A1 ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    9 0
    نقدینگی هزار میلیارد تومانی همین می شه دیگه
  • بی نام A1 ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    11 0
    این همه پول سرگردان برای چی باید تو یک اقتصادی رها باشه
  • بی نام A1 ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    14 1
    ما هیچ وقت راهی نداشتیم که پول های در دست مردم رو به جای درستی هدایت کنیم
  • بی نام A1 ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    16 0
    ما قرار بود رشد اقتصادی متوسط 8 درصدی داشته باشیم، واقعا آرزو و آماله این نرخ رشد
  • بی نام A1 ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    24 0
    هیچ چیزی سر جای خودش نیست
  • بی نام A1 ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    18 0
    سیاست ارز تک نرخی فقط در حد وعده ماند
  • بی نام A1 ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    5 0
    واقعا
  • رز سياه A1 ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    28 1
    باز هم چرخه و دور باطل شروع شد . نويسنده محترم مجددا در حال نوشتن نسخه نخ نماي تك نرخي كردن دلار هستند . اين پلن يك پلن تكراريست . ابتدا بنا بر هر دليلي دلار ناگهان با افزايش قيمت شديد و با شيب تند شروع به صعود مي كند ، سپس دولت محترم مداخله كرده و دلار را در نقطه اي بالاتر از قبل به صورت دستوري فيكس مي فرمايد. اكنون نوبت نويسنده نويسنده هاي محترم فراميرسد كه جو فكري را براي افزايش شديد دلار در بين مردم با طرح تك نرخي كردن ارز مهيا نمايند . در خاتمه مجددا دلار با قيمت بسيار بيشتر تا حدود 2 الي 3 سال با آن قيمت شوك آور فيكس شده ، اما از دل و روده اش گاها اخباري از دلار صادراتي ، نرخ شناور و غيره نيز به گوش ميرسد و شرايط را براي يك افزايش ديگر و يك چرخه ديگر براي چند سال آينده فراهم ميكند .
  • بی نام IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    46 0
    فرصت بود اقتصاد ايران جمع شود ولي الان تمام شد همه چيز بر فنا رفت رفت
  • بی نام US ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۳
    8 1
    جالبه که شما اقتصاددانها نمیدونید که اقتصاد دولتی عملا شکست خورده و این نسخه هایی که میپیچید هیچ کدوم دوای که درد نیست بلکه بلای جان کشور شده.
  • بی نام A1 ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۴
    2 0
    تمام سیاست ارزی در پاک کردن صورت مسئله از تیتر خبرها خلاصه میشود.مثل این میماند که کسی مریض باشد ولی بهش نگویند مریض است.نه تنها دارو مصرف نمیکند، بلکه ممکن است مواد مضر برای سلامتی اش را هم مصرف کند. دلار دیروز تو بازار 6450تومان بود،میدانید یعنی چی؟ نه نمیدانید.شما که مشکلی ندارید.مردم دارند له میشوند و خبر ندارند. واقعا جای تاسفه.