۰ نفر
۷ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۵:۲۹
نفت در برابر تسلیحات؟!

سابقه ائتلاف‌های متعدد عربی تشکیل شده و شکست خورده‌ به اندازه عمر این رژیم‌هاست! با این تفاوت که این بار آمریکا نیز خود را شریک یک پروژه از پیش شکست خورده نموده و آن را ناتوی عربی نام نهاده‌اند! مگر آنکه آمریکا به فروش تسلیحات دل خوش کرده! اما اگر اعراب به این می‌اندیشند که آمریکا حاضر است سربازان خود را برای حفظ امنیت آنان به کشتن دهد سخت در اشتباه‌اند! زیرا ترامپ به این امر قائل نبوده و به دنبال تامین هزینه امنیت اعراب توسط خودشان است و از این راه می‌خواهد پروژه نفت در برابر تسلیحات را دنبال کند! فقط ما هم نباید مناع‌‌الخیر شویم و اجازه دهیم او به این سرکیسه کردن اعراب ادامه دهد و هم وجه‌المصالحه نشویم تا از قبل ما انجام شود. باید با یک دید درازمدت و استراتژیک تحولات آتی را خودمان طراحی کنیم و به دنبال تحولات کشیده نشویم! این از دغدغه‌های نخبگان، محافل مطالعاتی و ناظران سیاست خارجی است.

آنچه رییس جمهور در سوییس گفت و سپس واضح تر درباره آن توضیح داد، لزوما به معنای آن نبود که منظور ایشان بستن تنگه هرمز است. اما اینکه این اظهارات خیلی سریع از سوی غربی ها به "بستن تنگه" تفسیر شد، مشخص بود که به ماجرایی مانند همین ادعای سعودی ها در خصوص حوثی ها و توقف صادرات نفت از تنگه باب المندب منجر خواهد شد.

عربستان سعودی اعلام کرده است که به دلیل حمله حوثی های یمن به دو نفتکش این کشور، انتقال نفت از تنگه باب المندب را متوقف کرده است. این تنگه استراتژیک خلیج عدن را به دریای سرخ و سپس به دریای مدیترانه در جنوب اروپا وصل می کند.
این در حالی است حسن روحانی، رییس جمهور کشورمان اخیرا درباره مباحثی که پیرامون تهدید ایران به بستن تنگه هرمز مطرح شده، گفته بود: تنگه های زیادی داریم که تنگه هرمز فقط یکی از آنهاست.

تاجیک درباره این موضوع گفت: متاسفانه روند تحولات منطقه به سمت و سویی می رود که خیلی ها نمی خواستند چنین شود. اگر این خبر تایید شود، سناریوی جدیدی برای بازی شروع شده؛ یعنی قدم بعدی این گونه فشارها، ایجاد اجماع علیه ایران یا کلید زدن ایران هراسی های دیگر و منزوی کردن ایران است.

او ادامه داد: آنچه رییس جمهور در سوییس گفت و سپس واضح تر درباره آن توضیح داد، لزوما به معنای آن نبود که منظور ایشان بستن تنگه هرمز است. ما ابزارهای متفاوتی برای تحقق این موضوع که "اگر نفت ما صادر نشود نفت کشورهای منطقه هم صادر نمی شود" در اختیار داریم؛ از ابزارهای نفتی گرفته تا عملیات تاخیری.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی ادامه داد: در حال حاضر تنش ها رو به تزاید است و سناریوی ترامپ برای فروش تسلیحات و به هم زدن روابط کشورها قدم به قدم جلو می رود.

او افزود: بحث حوثی ها یک بحث سه ساله است که عربستان در قالب یک ائتلاف چیزی نزدیک به یک جنایت جنگی را در آن مرتکب شده و حوثی ها هم هرگونه مقابله را حق خو می دانند. فعلا این گونه اخبار در خصوص نفتکش ها در قالب ایهام گفته می شود اما قدم بعدی این سناریو آن است که با برجسته کردن سخنان رییس جمهور در سوییس و در جمع سفرا، ماجرا به ایران ربط داده شود.

تاجیک تصریح کرد: در صورت جلوگیری از صدور نفت ایران، ابزارهای مختلفی در اختیار ایران است که بستن تنگه، آخرین راه آن محسوب می شود نه اولین راه. در این شرایط ما باید سعی کنیم در سناریوی ترامپ بازی نکنیم.

او درباره تنش های اخیر میان ایران و آمریکا و اینکه ادبیات دیپلماتیک ایران چگونه باید باشد، گفت: در سیاست هم این موضوع وجود دارد که جواب های هوی است. متاسفانه رفتارهای یکجانبه آمریکا همه را در یک رودخانه خروشانی که ممکن است به جنگ و خونریزی منجر شود، سوق داده است. در این شرایط کشورهای منطقه به جان هم می افتند و بیشترین ضرر را خواهند کرد نه کشورهایی که جریان پول و فروش سلاح و رسانه در اختیار آنهاست. توجه کنید که اظهارات رییس جمهور در سوییس خیلی سریع از سوی غربی ها به "بستن تنگه" تفسیر شد. در حالی که آقای رییس جمهور صرفا از عقلایی نبودن صدر نفت منطقه و عدم صدور نفت ایران گفته بود.

او ادامه داد: چنین موضوعی از سوی رسانه های غربی مشخص بود که به ماجرایی مانند همین ادعای سعودی ها در خصوص حوثی ها منجر خواهد شد.

تاجیک افزود: واقعیت آن است که اقدامات ترامپ از بحث تغییر رفتار و حتی تغییر حکومت نیز عبور کرده و آنها به کمک هم پیمانان منطقه ای دنبال تجزیه طلبی هستند. در چنین شرایطی نمی توان صرفا به دیپلماتیک بودن یا نبودن اظهارات مقامات خودمان توجه کرد.

او افزود: ما باید با یک دید درازمدت و استراتژیک تحولات را خودمان طراحی کنیم در حالی که اکنون در بیشتر مواقع صرفا به سمت تحولات کشیده می شویم. دغدعه محافل آکادمیک، تحلیلگران و رسانه ها اکنون این است که آیا تحولات در کنترل و مدیریت ما قرار دارد و آیا برای قدم های بعدی طراحی داریم یا صرفا به دنبال تحولات کشیده می شویم؟

منبع: سایت انتخاب مورخ ۱۳۹۷.۵.۴

کد خبر 793032

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شمس تبریزی 1 A1 ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۷
    2 0
    سلام. قدرت نیروهای مسلح را با قدرت سیاسیون ایران مقایسه کنید. تاکر کارلسون از مفسران فاکس نیوز که از رسانه های مورد علاقه ترامپ است همین چند روز پیش داشت در مورد حمله نظامی به ایران صحبت میکرد. گفت برای آمریکا ممکن نیست که وارد جنگ با ایران بشه. گفت ایران نه عراق است و نه سوریه و نه لیبی. ما عراق را اشغال کردیم اما جمعیت ایران 3 برابر عراق و مساحتش 4 برابر عراق است. قدرت نیروهای مسلحشان هم زیاد است. میگفت ما در سال 2002 جنگ با ایران را شبیه سازی کردیم و متوجه شدیم تنها در یک روز جنگ بیست هزار زخمی میدیم. ضمنا وضعیت بدهی های ما در زمان حال با سال 2003 هم فرق میکنه و نیروهای مسلح آمریکا امروز از هر زمان کمتر آمادگی دارند تا وارد جنگ با ایران شوند
  • شمس تبریزی 2 A1 ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۷
    2 0
    کارلسون حرفهای دیگر هم زد و ضمنا یک سرهنگ آمریکایی را به برنامه اش دعوت کرده بود. سرهنگه میگفت من هیچ شواهدی مبنی بر علاقه ترامپ به ورود به جنگ با ایران نمیبینم. کارلسون پرسید، اما مشاوران ترامپ مثل بولتون و افرادی مثل بیل کریستل و پامپیو خیلی مشتاق درگیری نظامی هستن. آیا ممکنه اینها ذهن ترامپ را تغییر دهند؟ سرهنگه گفت ترامپ اگر میخواست به حرف مشاورانش گوش بده نه با کیم جونگ اون ملاقاتی میکرد و نه در هلسینکی باید اون حرفها را میزد. خلاصه اینکه ترامپپ از مشاورانش حرف شنوی نداره. اون قضیه شبیه سازی جنگ ایران و آمریکا که کارلسون مطرح کرد برایم جالب بود. اونوقت سیاستمداران اصلاح طلب در سالهای بعد میگفتن که خطر جنگ را از سر ایران دفع کردن. حرفهای کارلسون نشان داد که اصلاح طلبان دروغ میگفتن
  • شمس تبریزی 3 A1 ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۷
    4 0
    آمار بیست هزار زخمی در فقط یک روز رقم کمی نیست. خودشان دارن اعتراف میکنن. این قدرت نیروهای مسلح ما خصوصا سپاه است که مانع اقدام نظامی اینها شده و آنها خودشان اعتراف کردن. من هیچ واکنشی از طرف آمریکایی ها نسبت به اظهارات سردار سلیمانی ندیدم. فقط یک مشت کامنت نویس آریکایی لودگی و مسخره بازی در آورده بودن. اما از مقاماتشان خیر. حالا بفرمایید سیاسیون ما چه کردن؟ هیچ. آنها نتوانستند مانع از جنگ اقتصادی شوند. حوزه اقتصاد دست اینها بود و به آمریکا نشان دادند یارای درگیری با او را ندارند و به محض اینکه آمریکا زیر یک خمشان را بگیرد، خاک میشن. اما حوزه امنیتی که دست نظامیان بود، نگذاشتند آمریکا دست از پا خطا کنه. خواستم بگم سیاسیون ما .... خدانگهدار
  • بی نام A1 ۰۴:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    0 0
    گند ه گويي
  • شمس تبریزی IR ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    0 0
    سلام. آقای تاجیک شما و امثال شما گناهکار هستید. احمدی نژاد آخرالامر وا داد و معلوم شد تفکر او چیز چندانی در چنته نداشته. شما هم که تفکری متفاوت از او داشتید به جایی بدتر از جایی که او رسید، رسیدید. نه احمدی نژاد استعفا داد و نه وادار به استعفا کردنش. شما هم نه استعفا میدهید و نه وادار به استعفا میکنندتان. دیگر باید چه اتفاقی بیفته که شما باور کنید که نمیتوانید کشورداری کنید؟ میگویید آمریکا تحریم کرده. تحریم آمریکا تازگی نداره. شما مرد این میدان بودید یا نبودید؟ اگر بودید پس چرا اینقدر اوضاع به هم ریخته است؟ اگر نیستید پس چرا هنوز دو دستی به صندلی چسبیدید. خب استعفا دهید تا گروه جدیدی کار را عهده دار بشه.
  • بی نام A1 ۱۸:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۷
    0 0
    توهم